Το ΑΠΘ θέτει στη διάθεση του Στρατού τεχνογνωσία και εξοπλισμό υψηλής τεχνολογίας
Σε στενή συνεργασία με την αμυντική βιομηχανία της χώρας προσβλέπει η Πολυτεχνική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο μνημονίου συνεργασίας που έχει υπογράψει με το 308 Προκεχωρημένο Εργοστάσιο Βάσης, μονάδα της Ανώτατης Στρατιωτικής Διοίκησης Υποστήριξης Στρατού (ΑΣΔΥΣ)
Σε στενή συνεργασία με την αμυντική βιομηχανία της χώρας προσβλέπει η Πολυτεχνική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο μνημονίου συνεργασίας που έχει υπογράψει με το 308 Προκεχωρημένο Εργοστάσιο Βάσης, μονάδα της Ανώτατης Στρατιωτικής Διοίκησης Υποστήριξης Στρατού (ΑΣΔΥΣ), με γραμμές παραγωγής που αφορούν την ανακατασκευή μικρών αρμάτων και πυροβόλων.
Αξιωματικοί της μονάδας, με επικεφαλής το διοικητή της, συνταγματάρχη Περίανδρο Κωστούλα, ξεναγήθηκαν σε εργαστήρια και εγκαταστάσεις των Τμημάτων Μηχανολόγων, Ηλεκτρολόγων Χημικών, Αγρονόμων – Τοπογράφων και Πολιτικών Μηχανικών και συζήτησαν με τους διευθυντές και στελέχη τους για τα ερευνητικά πεδία κοινού ενδιαφέροντος, όπως αυτά περιγράφονται και στο μνημόνιο συνεργασίας: τεχνολογίες υλικών, αντιβαλλιστική χρήση σύνθετων πολυστρωματικών συστημάτων θωράκισης χαμηλού βάρους, τυπωμένα κυκλώματα, ενέργεια – εξοικονόμηση και αποθήκευση, βελτιστοποίηση γραμμής παραγωγής, φωτοβολταϊκά, ποιότητα παραγωγής, διαδικτυακές εκπαιδευτικές πλατφόρμες, μεταλλογραφία, αντοχή υλικών, θραυσματομηχανική και κατεργασίες.
«Η συνεργασία του Πανεπιστημίου γενικά και ειδικότερα της Πολυτεχνικής Σχολής με το παραγωγικό δυναμικό της χώρας ήταν και είναι αμοιβαία επωφελής, εφόσον βέβαια δεν παραβιάζονται κάποιες αρχές δεοντολογίας. Σήμερα είναι απολύτως αναγκαία. Η παρούσα κρίση κατέδειξε ότι η οικονομία μας είναι εξαιρετικά ευάλωτη, αν βασίζεται κυρίως στον τουρισμό και ότι ο μόνος δρόμος για την επιβίωση της χώρας και την περιστολή της αιμορραγίας της μετανάστευσης των νέων μας είναι η αξιοποίηση όλου του παραγωγικού δυναμικού. Επιπλέον, στις παρούσες συνθήκες, η ενίσχυση της αμυντικής βιομηχανίας αποτελεί αδήριτη ανάγκη» δήλωσε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο κοσμήτορας της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, καθηγητής Κωνσταντίνος Κατσιφαράκης, εκτιμώντας πως «το Πανεπιστήμιο, με το ερευνητικό του δυναμικό, μπορεί να αποτελέσει τον καταλύτη για την ισόρροπη και πολύπλευρη ανάπτυξη της Ελλάδας».
«Ενίσχυση του τριγώνου συνεργασίας ΕΔ – Βιομηχανίας – ΑΕΙ»
Οι αξιωματικοί επισκέφθηκαν τα εργαστήρια Εφαρμοσμένης Θερμοδυναμικής, Στοιχείων Μηχανών και Μηχανολογικού Εξοπλισμού, Μονάδας Ραντάρ και Μικροκυμάτων και Εργαστηρίων Συστημάτων Ηλεκτρικής Ενέργειας και Υψηλών Τάσεων, Μεγάλων Διατμηματικών Όργανων (ΧΜ), Πειραματικής Αντοχής Υλικών και Κατασκευών και ενημερώθηκαν για το ερευνητικό έργο και τα προγράμματα που υλοποιούνται.
Για την επίσκεψη και τις προοπτικές της συνεργασίας ο πρόεδρος του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών, καθηγητής Πάνος Σεφερλής, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ:
«Το Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών, με πρωτοποριακή έρευνα στους τομείς του μηχανολογικού σχεδιασμού, της ανάπτυξης προηγμένων υλικών, της απόδοσης περιβαλλοντικά φιλικών και συμβατικών καυσίμων σε κινητήρες, της ανάλυσης μηχανολογικών κατασκευών και του προγραμματισμού και ελέγχου ποιότητας παραγωγικών διαδικασιών μπορεί να συμβάλει ουσιαστικά στη συνεργασία με το 308 ΠΕΒ. Η συνεργασία μπορεί να υλοποιηθεί σε πρώτη φάση με την εκπόνηση διπλωματικών εργασιών σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος, που θα αποτελέσει και το εφαλτήριο για περαιτέρω ενδυνάμωσή της».
Στις δυνατότητες συνεργασίας που υπάρχουν στους τομείς των τηλεπικοινωνιών, ασύρματων δικτύων, κεραιών, λογισμικού, εφαρμογών ρομποτικής, εφαρμογών οπτικής και lasers, ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και έξυπνων αυτόνομων μικροδικτύων με χρήση αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας και υψηλών τάσεων αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, καθηγητής Γρηγόρης Παπαγιάννης.
Στους τομείς αυτούς, όπως εξήγησε, το ΤΗΜΜΥ διαθέτει πλούσια ερευνητική πείρα και εργαστηριακό εξοπλισμό.
Ο πρόεδρος του Τμήματος Χημικών Μηχανικών, καθηγητής Βασίλης Ζασπάλης, παρουσίασε τις δυνατότητες του Τμήματος που πιθανόν να ενδιαφέρουν το ΠΕΒ, όπως προηγμένες χημικές, θερμικές, δομικές, μορφολογικές ή μικροσκοπικές αναλύσεις με στόχο τη διάγνωση των αιτιών διαφόρων προβλημάτων (π.χ., αστοχία υλικών/κατασκευών κλπ.), καθώς και σε ερευνητικά θέματα ανάπτυξης υλικών χαμηλόσυχνης ή υψίσυχνης ηλεκτρομαγνητικής θωράκισης, που αποτελούν τη βάση και για την ανάπτυξη βαφών «τύπου stealth-radar invisible».
Από την πλευρά του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών ο πρόεδρός του, καθηγητής Παναγιώτης Πρίνος, υπογράμμισε ότι το Τμήμα του διαθέτει τον απαραίτητο εργαστηριακό εξοπλισμό, προχωρημένο λογισμικό και ερευνητικό προσωπικό για συνεργασία και κοινή ερευνητική δράση με την μονάδα της ΑΣΔΥΣ σε θέματα μηχανικής και αντοχής υλικών και κατασκευών με αμοιβαίο όφελος και για ειρηνικούς σκοπούς.
Σχετικά με τους τομείς στους οποίους δύναται να συνεισφέρει το Τμήμα Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών ο πρόεδρός του, καθηγητής Κωνσταντίνος Τοκμακίδης, δήλωσε ότι «το Εργαστήριο Τοπογραφίας (LabTop) έχει την τεχνογνωσία και τον εξοπλισμό για την τρισδιάστατη αποτύπωση αντικειμένων και χώρων όπως υφίστανται (as build), προκειμένου να γίνεται καλύτερη διαχείριση και οργάνωση της παραγωγής» και «πέραν τούτου, έχει τη δυνατότητα ουσιαστικής συμβολής στη βιομηχανική τοπογραφία, δηλαδή της τοποθέτησης μηχανών ή εξαρτημάτων οχημάτων με χρήση τρισδιάστατης χάραξης ακριβείας στον χώρο της κατασκευής».
Ως ένα βήμα προς την κατεύθυνση ενίσχυσης του τριγώνου ΕΔ – Βιομηχανία – ΑΕΙ χαρακτήρισε τη συνεργασία ο αναπληρωτής Πρόεδρος του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών, Κύρος Υάκινθος, δηλώνοντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ:
«Μέσα από το μνημόνιο συνεργασίας με το 308 ΠΕΒ, στο οποίο ήταν μεγάλη μου τιμή να υπηρετήσω ως στρατιώτης, Εργαστήρια της Πολυτεχνικής Σχολής με μεγάλες δυνατότητες εφαρμοσμένης έρευνας, με την εμπειρία που απέκτησαν μέσω συνεργασιών με τη βιομηχανία, θα εργαστούν στενά με τα στελέχη του Εργοστασίου, αξιωματικούς και πολιτικό προσωπικό, για την ανάπτυξη καινοτόμων λύσεων προς όφελος των ΕΔ και, κυρίως, της πατρίδας μας. Νιώθω υπερήφανος που μου δίδεται η δυνατότητα να συνεισφέρω και εγώ σε αυτή την προσπάθεια».
«Εναλλακτικά καύσιμα και αξιολόγηση λειτουργίας κινητήρων»
Σε συγκεκριμένα πεδία συνεργασίας αναφέρθηκε ο διευθυντής του Εργαστηρίου Εφαρμοσμένης Θερμοδυναμικής, Στοιχείων Μηχανών και Μηχανολογικού Εξοπλισμού, καθηγητής Ζήσης Σαμαράς.
Αυτά περιλαμβάνουν τη χρήση διαφόρων καυσίμων στα στρατιωτικά οχήματα, όπου «τέτοια μπορεί να είναι εναλλακτικά καύσιμα, βιοκαύσιμα, συνδυασμός υγρών και αέριων καυσίμων (κινητήρες διπλού ή/και πολλαπλών καυσίμων)», την αξιολόγηση λειτουργίας και επιδόσεων κινητήρα στα δοκιμαστήρια του 308 ΠΕΒ μετά (ή πριν και μετά) την επισκευή/ανακατασκευή, τη μελέτη ψυχρής εκκίνησης κινητήρα σε χαμηλές θερμοκρασίες, της τάξης των -20°C, με συμβατικά ή/και εναλλακτικά καύσιμα, σε κατάλληλο ψυκτικό θάλαμο στις εγκαταστάσεις του ΕΕΘ, την υποστήριξη σε αντιμετώπιση βλαβών κινητήρων, συνεργασία στην εύρεση τεχνικών λύσεων».
«Είδαμε ένα μέρος των εργαστηρίων που έχει το Πανεπιστήμιο και η Πολυτεχνική Σχολή, γύρω στα 20 εργαστήρια, έγινε μια χαρτογράφηση των δυνατοτήτων που υπάρχουν. Στο πλαίσιο του υπογεγραμμένου μνημονίου μπορούμε να βρούμε λύσεις σε ζητήματα που απασχολούν είτε τη μία πλευρά είτε την άλλη» δήλωσε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο διοικητής της μονάδας, Περίανδρος Κωστούλας.
Στο μνημόνιο συνεργασίας της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ με το 308 Προκεχωρημένο Εργοστάσιο Βάσης ως κοινός σκοπός περιγράφεται «η ανταλλαγή εμπειρίας και μέσων για την αμοιβαία ανάπτυξη και αξιοποίηση των αποτελεσμάτων κοινής έρευνας, τη βελτίωση της παροχής εκπαίδευσης, αλλά και των εξειδικευμένων υπηρεσιών των δύο φορέων».
(Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ – ΜΠΕ)
- Αυτοκίνητο έπεσε σε πλήθος στη Χριστουγεννιάτικη αγορά του Μαγδεμβούργου – Αναφορές για νεκρούς
- Μπιανκόν: «Θα τα δώσουμε όλα για τη νίκη κόντρα στη Λαμία»
- Συρία: Ο ισραηλινός στρατός άνοιξε πυρ κατά πολιτών που διαμαρτύρονταν – Ένας τραυματίας
- Στρατηγική συνάντηση αρχηγών κρατών Μαρόκου – Μαυριτανίας
- Εξάρχεια: Γνωστός στις Αρχές ο δράστης της επίθεσης στην 29χρονη – Είχε επιτεθεί και σε άλλη γυναίκα
- Συρία: Πού είναι τα χρήματα του Άσαντ;