Χονγκ Κονγκ: Το Πεκίνο αντιμέτωπο με τη διεθνή κοινότητα
Εκατοντάδες διαδηλωτές συνέλαβε η αστυνομία του Χονγκ Κονγκ την πρώτη ημέρα ισχύος του νέου νόμου για την εθνική ασφάλεια που επέβαλε το Πεκίνο
Εκατοντάδες διαδηλωτές συνέλαβε η αστυνομία του Χονγκ Κονγκ την πρώτη ημέρα ισχύος του νέου νόμου για την εθνική ασφάλεια που επέβαλε το Πεκίνο, καθώς πλήθη πολιτών αγνόησαν την απαγόρευση για διαδηλώσεις και συγκεντρώθηκαν σε κεντρικό σημείο, απέναντι από μεγάλες αστυνομικές δυνάμεις. Ο νέος νόμος φέρνει το Πεκίνο αντιμέτωπο με τη διεθνή κοινότητα, που εξετάζει το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων.
Ο νόμος που έχει προκαλέσει ιδιαίτερα έντονες διεθνείς αντιδράσεις μπορεί να επιβάλλει ποινή ισόβιας κάθειρξης σε πολίτες της πρώην βρετανικής αποικίας για «ανατρεπτική, αποσχιστική και τρομοκρατική δράση», καθώς και για «συνωμοσία με ξένες δυνάμεις». Ουσιαστικά, ο νόμος θέλει να περιορίσει τις μεγάλες διαδηλώσεις που γίνονται στην περιοχή εδώ και έναν χρόνο και να επιβάλει αυστηρότατες ποινές σε όσους αψηφούν την κυριαρχία του Πεκίνου. Πολλοί από τους συλληφθέντες αντιμετωπίζουν τώρα το ενδεχόμενο να εκδοθούν στην ηπειρωτική Κίνα, όπου οι ποινές είναι αυστηρότατες.
Επέτειος παράδοσης. Η 1η Ιουλίου σηματοδοτεί την 23η επέτειο της παράδοσης της πρώην βρετανικής αποικίας στην Κίνα και την έναρξη της κινεζικής κυριαρχίας στην παραθαλάσσια περιοχή, με την επέτειο να μνημονεύεται κάθε χρόνο με μία μεγάλη πορεία στους δρόμους της πόλης. Ομως οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών έδωσαν επιπλέον νόημα στη φετινή επέτειο, ενισχύοντας τα συνθήματα υπέρ της ανεξαρτησίας μεταξύ των πολιτών. «Ελευθερώστε το Χονγκ Κονγκ», «Να καταργηθεί ο νόμος εθνικής ασφάλειας», φώναζαν οι διαδηλωτές.
Νομικοί θεωρούν πως η πιο ανησυχητική διάσταση του νέου νομοθετήματος είναι ότι φέρνει τον κινεζικό νόμο και τις υπηρεσίες εθνικής ασφάλειας στο Χονγκ Κονγκ, καταργώντας τις διαφορές που ίσχυαν από την ηπειρωτική Κίνα βάσει του πλαισίου «μία χώρα, δύο συστήματα» που είχε συμφωνηθεί κατά την παράδοση της περιοχής από το Λονδίνο στο Πεκίνο. Αλλοι θεωρούν ότι στόχος του νέου νόμου είναι να αλλάξει ριζικά την κοινωνία του Χονγκ Κονγκ με απαιτήσεις για «εκπαίδευση εθνικής ασφάλειας» σε σχολεία, στα ΜΜΕ και στο Διαδίκτυο. Επίσης ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι ο νόμος ισχύει για όλους, είτε κατοικούν στο Χονγκ Κονγκ μονίμως είτε όχι, είτε βρίσκονται σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου. «Εάν έχεις ποτέ εκφραστεί με τρόπο που βρίσκουν ενοχλητικό οι κινεζικές Αρχές, μην πλησιάσεις το Χονγκ Κονγκ», προειδοποιεί ο Ντόναλντ Κλαρκ, καθηγητής Νομικής στο Πανεπιστήμιο Τζορτζ Ουάσιγκτον.
Λήψη μέτρων. Οι ευρωπαίοι ηγέτες καταδίκασαν την «αξιοθρήνητη απόφαση» να επιβληθούν οι νέοι νόμοι στο Χονγκ Κονγκ, προειδοποιώντας ότι θα επισπευσθεί η επαναξιολόγηση της Κίνας ως αξιόπιστου οικονομικού εταίρου. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ δήλωσε ότι «θεωρούμε απαράδεκτη την απόφαση», ενώ η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν τόνισε ότι η ΕΕ συζητά με άλλους εταίρους τη λήψη πιθανών μέτρων ως αντίδραση.
Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ τόνισε πως η προστασία των δικαιωμάτων των κατοίκων του Χονγκ Κονγκ «για τα θέματα της ελευθερίας του λόγου, του Τύπου, της συνάθροισης και της διαδήλωσης είναι σημαντική». Η ΕΕ, πρόσθεσε, «καλεί την Κίνα να αποφύγει κάθε ενέργεια που θα υπονόμευε την αυτονομία του Χονγκ Κονγκ από νομικής άποψης, συμπεριλαμβανομένων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».
Οι περισσότερες χώρες της Δύσης έχουν εκφράσει την ανησυχία τους για τον νέο νόμο που καταδικάστηκε από 27 χώρες του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών, μεταξύ των οποίων η Γαλλία, η Βρετανία, η Γερμανία και η Ιαπωνία. Παρά τις έντονες διεθνείς αντιδράσεις, το Πεκίνο επέλεξε να μην κάνει πίσω και προχώρησε στην επιβολή του νόμου. «Οι υποθέσεις του Χονγκ Κονγκ είναι εσωτερικές υποθέσεις της Κίνας, καμία ξένη χώρα δεν πρέπει να παρεμβαίνει», δήλωσε χθες ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Τζάο Λιτζιάν. Στο Πεκίνο ο καινούργιος νόμος χαιρετίστηκε ως «ορόσημο» και «κομβικό σημείο» στην προσπάθεια της κινεζικής κυβέρνησης να ασκήσει απόλυτο έλεγχο και να περιορίσει τις διαμαρτυρίες. Ο επικεφαλής του γραφείου που είναι αρμόδιο για το Χονγκ Κονγκ και το Μακάο, Ζαν Σιαομίνγκ, δήλωσε: «Αυτός ο νόμος θα αποτελέσει τη δαμόκλειο σπάθη που θα κρέμεται πάνω από το κεφάλι μιας ομάδας εγκληματιών που θέλουν να αναμειγνύονται στις υποθέσεις του Χονγκ Κονγκ».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις