Κυριακή 30 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
Καυτό φθινόπωρο

Καυτό φθινόπωρο

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα εργασιακά θα αναδειχθούν στο πιο καυτό μέτωπο, της προδιαγεγραμμένης σύγκρουσης μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, μετά τις καλοκαιρινές διακοπές.

Ενα θερμό φθνινόπωρο προμηνύεται  στην πολιτική και στην οικονομία. Ο τουριστικός τομέας θα μετράει τις απώλειες από μία προβληματική σεζόν, οι επιχειρήσεις θα αναμετρώνται με τον τζίρο τους και οι εργαζόμενοι με τον φόβο τους, να μη χάσουν τη δουλειά τους. Η κυβέρνηση θα λαμβάνει μέτρα στήριξης για να αποτρέψει δυσάρεστες εξελίξεις στο μέτωπο της απασχόλησης και κυρίως ένα κύμα απολύσεων, επώδυνων για όλη την οικονομία.

Και ο ΣΥΡΙΖΑ, θυμίζοντας τον παλαιό εαυτό του, επιστρέφοντας στο 2014, θα ξαναβγεί στα κάγκελα, τάζοντας τα πάντα στους ευάλωτους εργαζόμενους, σε έναν «ανένδοτο» αγώνα κατά της κυβέρνησης, τον οποίο προαναγγέλλει η ηγεσία του, υπό την πίεση των αποκαλύψεων στην υπόθεση Μιωνή. Και όλα αυτά, ενώ ένα νέο κύμα της πανδημίας θα απειλεί να μεγαλώσει  τις πληγές που έχει ήδη προκαλέσει ο κορωνοϊός στην ελληνική οικονομία.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα εργασιακά θα αναδειχθούν στο πιο καυτό μέτωπο, της προδιαγεγραμμένης σύγκρουσης μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, μετά τις καλοκαιρινές διακοπές.

Για αυτό, ο Μητσοτάκης σπεύδει να προλάβει τα χειρότερα στην οικονομία, ανακοινώνοντας νέα μέτρα στήριξης της απασχόλησης και των επιχειρήσεων. Οχι μόνο για τον κλάδο του τουρισμού αλλά για το σύνολο των πληττόμεων επιχειρήσεων. Με κίνητρα για επέκταση της ευέλικτης απασχόλησης με παράλληλη κρατική επιδότηση των μισθών των εργαζομένων, όπως και των ασφαλιστικών εισφορών που πρέπει να καταβάλλουν οι  εργοδότες. Αλλά και με τη μείωση έως τον μηδενισμό της προκαταβολής του φόρου εισοδήματος για πληττόμενους επαγγελματίες και επιχειρήσεις. Αλλωστε, τα πρώτα αποτελέσματα του προγράμματος Συν-εργασία που αφορούν την εφαρμογή του μειωμένου ωραρίου, με κρατική επιδότηση του μισθού των εργαζόμενων, δεν είναι ενθαρρυντικά.

Πολύ λίγες επιχειρήσεις έκαναν χρήση του μέτρου αφήνοντας, έτσι, ανοικτή την πόρτα για απολύσεις τους επόμενους μήνες. Και αυτό είναι που χτυπάει κόκκινο συναγερμό στην κυβέρνηση. Στο Μαξίμου φοβούνται ότι οι εξελίξεις στο μέτωπο της απασχόλησης μπορούν αφενός να καθυστερήσουν την ανάκαμψη της οικονομίας, αφετέρου να αποτελέσουν αιτία μεγάλης πολιτικής φθοράς της κυβέρνησης και αντιστροφής των θετικών εντυπώσεων που κέρδισε από την αποτελεσματική διαχείριση της πανδημίας στην πρώτη φάση της.

Για τον ΣΥΡΙΖΑ το έργο είναι γνωστό. Το έπαιξε την περίοδο της μεγάλης αυταπάτης πριν αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας το 2015. Και παρά το γεγονός ότι «κάηκε» από την πολιτική αυτή, δεν θα αφήσει, τώρα, την «ευκαιρία» να πάει χαμένη.

Στο μέτωπο της απασχόλησης, το μοναδικό, που η ηγεσία του θεωρεί ότι θα έχει τη δυνατότητα, λόγω των εξελίξεων, να ασκήσει σκληρή αντιπολίτευση. Μετά από έναν ολόκληρο χρόνο έλλειψης σαφούς αντιπολιτευτικής στρατηγικής, στην Κουμουνδούρου θεωρούν ότι έχουν βρει στα εργασιακά το κλειδί για να επιστρέψουν δυναμικά στο πολιτικό παιχνίδι. Ηδη, κατήγγειλαν το νομοσχέδιο για τις πορείες στο κέντρο της Αθήνας ως προσπάθεια της κυβέρνησης να ανακόψει το επερχόμενο κύμα των κινητοποιήσεων των εργαζομένων τους επόμενους μήνες. Και κατηγορούν, επίσης, το Μαξίμου ότι δεν κάνει όσα πρέπει να στηρίξει εργαζόμενους και επιχειρήσεις σ’ αυτήν την πρωτοφανή κρίση, χωρίς, ωστόσο, να προτείνουν λύσεις, με εξαίρεση δηλώσεις του τύπου «δώστα όλα» που κοντράρουν στα ιδιαίτερα σφικτά δημοσιονομικά περιθώρια της χώρας.

Κάπως έτσι προδιαγράφεται το σκηνικό του ερχόμενου φθινοπώρου. Δύσκολο, με πολλές παγίδες για τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις και δυστυχώς με μεγάλες δόσεις λαϊκισμού, ξανά!

Sports in

BIG 3: Το 48ωρο και η ιδέα που… τρελαίνει τον Ολυμπιακό (pics)

Η δυνητική τριάδα που έχει κάνει τους φίλους του Ολυμπιακού να χάσουν τον… ύπνο τους. Τι γίνεται με τους Εβάν Φουρνιέ, Σάσα Βεζένκοφ και Τάιλερ Ντόρσεϊ…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 30 Ιουνίου 2024