Το στοίχημα της επόμενης μέρας
Ελληνικό καλοκαίρι χωρίς κρουαζιερόπλοια στα ελληνικά νησιά και τουρίστες στα ξενοδοχεία γίνεται;
- Διεθνής ποδοσφαιρίστρια έπεσε σε κώμα μετά από επίθεση του Ισραήλ στον Λίβανο
- Πότε θα καταβληθεί το έκτακτο επίδομα Χριστουγέννων και τα ποσά που θα λάβουν οι δικαιούχοι
- Γιατί εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο σταμάτησαν να αγοράζουν είδη πολυτελείας;
- «Σερ: Aπομνημονεύματα»: Οι αυτοκτονικές τάσεις, η παρανοϊκή ζήλια και ο χωρισμός με τον Σόνι Μπόνο
Μια γνωστή εταιρεία που δραστηριοποιείται στον χώρο της κρουαζιέρας και είναι άμεσα συνδεδεμένη με το ελληνικό καλοκαίρι αποφάσισε πολύ διακριτικά, σχεδόν αθόρυβα, να μην ξανακάνει κρουαζιέρες στο Αιγαίο ως τις αρχές Μαρτίου του 2021. Προφανώς και «μέτρησε» την απόφαση, προφανέστατα έκανε την απαραίτητη χρηματοοικονομική μελέτη και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι απλά δεν τη συμφέρει.
Σε αυτές τις περιπτώσεις «1+1=2». Το «περίπου» δεν υπάρχει. Γιατί, σκεφτείτε, για παράδειγμα, το ενδεχόμενο σε ένα από τα πλοία της να σημειώνονταν ένα κρούσμα κορωνοϊού. Αυτό αυτομάτως θα σήμαινε ότι όλο το καράβι θα έπρεπε να μπει σε καραντίνα, με την εταιρεία να αναλαμβάνει το κόστος, στο σύνολό του. Οπότε καλύτερα να ακινητοποιηθεί ο στόλος, παρά να αναλάβει αυτό το ρίσκο. Και κάπως έτσι λήφθηκε η απόφαση. Το συμπέρασμα; Προφανές. Αυτή η σεζόν χάθηκε και επισήμως. Το μεγάλο στοίχημα; Να μη χαθεί και η επόμενη. Γιατί αυτό μπορεί να αποδειχθεί όντως καταστροφικό.
Στην ίδια απόφαση καταλήγουν η μία μετά την άλλη και πολλές μεγάλες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις. Οι πιο πρόσφατες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για μόλις ένα 30% από αυτές που ξεκίνησαν να λειτουργούν, υπό όρους και προϋποθέσεις, με μια πληρότητα που προς το παρόν δεν ξεπερνά το 25% με 30%. Το υπόλοιπο 70% των ξενοδόχων πήρε απόφαση να μην ανοίξει, τουλάχιστον σε αυτή τη φάση, για να αποφύγει τον παραπάνω κίνδυνο, που μπορεί να αποδειχθεί καταστροφικός.
Κι εύλογα γεννάται το ερώτημα: Ελληνικό καλοκαίρι χωρίς κρουαζιερόπλοια στα ελληνικά νησιά και τουρίστες στα ξενοδοχεία γίνεται; Φαίνεται ότι στην εποχή του κορωνοϊού, γίνεται. Κι εν πάση περιπτώσει, αυτό που πρέπει να καταλάβουν όλοι είναι ότι το κακό δεν χτύπησε μόνο την Ελλάδα, είναι παγκόσμιο φαινόμενο και τα δεδομένα είναι το ίδιο αρνητικά για τις οικονομίες παντού. Συνεπώς, όπως θα το αντιμετωπίσουν όλοι, θα το αντιμετωπίσουμε κι εμείς.
Γιατί, μην έχετε καμία αμφιβολία, ότι όπως δεν μπορούσε κανείς να φανταστεί τα παραπάνω στην Ελλάδα, έτσι δεν μπορούσε να φανταστεί και το Μπρόντγουεϊ, για παράδειγμα, χωρίς θέατρο. Μόλις προχθές οι μεγάλες σκηνές στη Νέα Υόρκη αποφάσισαν να παραμείνουν κλειστές ως τον Ιανουάριο του 2021. Αρχικά, προγραμμάτιζαν να ανοίξουν ξανά τον Σεπτέμβριο, όμως τα εκεί επιδημιολογικά δεδομένα εξελίσσονται αρνητικά. Και θα παραμείνουν κλειστές. Κι απλώς ελπίζουν, κάποια στιγμή, να ανοίξουν ξανά…
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις