Κοροναϊός : Αιφνιδιασμός στη Β. Ελλάδα από το «μπλόκο» στους Σέρβους – Τι οδήγησε στην απόφαση
Προβληματισμός και αγωνία επικρατεί στους φορείς του τουρισμού, οι οποίοι βλέπουν να περνούν οι μέρες, χωρίς ωστόσο να αυξάνονται οι κρατήσεις, με τις προβλέψεις για ένα εφιαλτικό καλοκαίρι να μοιάζουν όλο και περισσότερο με πραγματικότητα
Προβληματισμός και αγωνία επικρατεί στους φορείς του τουρισμού, οι οποίοι βλέπουν να περνούν οι μέρες, χωρίς ωστόσο να αυξάνονται οι κρατήσεις, με τις προβλέψεις για ένα εφιαλτικό καλοκαίρι να μοιάζουν όλο και περισσότερο με πραγματικότητα.
Ακόμα περισσότερο, μετά την απόφαση για «μπλόκο» στους σέρβους τουρίστες, η αγανάκτηση ξεχειλίζει από τους ξενοδόχους στη Βόρεια Ελλάδα, οι οποίοι βασίζονται σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό σε εκείνους κάθε καλοκαίρι.
Όμως δεν είναι μόνο στη Βόρεια Ελλάδα άσχημη η κατάσταση. Χαρακτηριστική είναι και η εικόνα που επικράτησε σήμερα στο κέντρο της Αθήνας, που άλλες χρονιές τέτοιες μέρες ήταν γεμάτο από τουρίστες. Φέτος, μπορεί να έχει φτάσει ο Ιούλιος, όμως η εικόνα δεν θυμίζει σε τίποτα την προ κοροναϊού εποχή. Η εικόνα στα σοκάκια της πλάκας είναι πρωτόγνωρη.
Και ενώ ο τουρισμός προσπαθεί να επανεκκινήσει μετά το χτύπημα από την πανδημία, υπάρχει πάντα ο φόβος μιας νέας έξαρσης του κοροναϊού. Αυτός είναι και ο λόγος που παρά το γεγονός ότι ακόμα δεν τρομάζει ο αριθμός των εισαγόμενων κρουσμάτων, η χώρα μας προχώρησε στο «μπλοκάρισμα» των συνόρων με τη Σερβία. Αυτή η απόφαση ήρθε μετά από πολλά θετικά κρούσματα σε σέρβους τουρίστες, σύμφωνα με όσα δήλωσε σε τηλεοπτικό σταθμό της χώρας ο υπουργός Εμπορίου και Τουρισμού, Ράσιμ Λιάγιτς.
«Η Ελλάδα κλείνει τα σύνορα εξαιτίας της επιδημιολογικής κατάστασης στην Σερβία και με δεδομένο ότι βρέθηκαν θετικοί στον κοροναϊό πολλοί Σέρβοι τουρίστες» είπε χαρακτηριστικά.
Όλα αυτά ενώ σήμερα τα εισαγόμενα κρούσματα ξεπέρασαν κατά πολύ τα εσωτερικά, με επτά από τα συνολικά εννιά να εντοπίζονται στις πύλες εισόδου της χώρας μας.
Αγανάκτηση και αιφνιδιασμός για το μπλόκο στους Σέρβους
Αγανάκτηση και αιφνιδιασμό αισθάνθηκαν οι ξενοδόχοι της Βόρειας Ελλάδας στην είδηση πως από τα ξημερώματα της Δευτέρας κλείνουν μέχρι τις 15 Ιουλίου τα σύνορα στους Σέρβους τουρίστες.
Η ραγδαία αύξηση κρουσμάτων κοροναϊού στη γειτονική Σερβία ανησύχησε την ελληνική κυβέρνηση με αποτέλεσμα να προχωρήσει στην απόφαση αυτή, ωστόσο όπως λένε εκπρόσωποι του τουρισμού, παρ’όλο που κατανοούν τις ιδιαιτερότητες που έχει δημιουργήσει η εξέλιξη της πανδημίας, δεν μπορεί κανείς την τελευταία στιγμή να τινάζει στον αέρα ένα σημαντικό κομμάτι της τουριστικής κίνησης που κατευθύνεται στη Βόρεια Ελλάδα και δη σε Χαλκιδική, Πιερία αλλά και Θεσσαλονίκη.
«Επιχειρείν με ένα βήμα μπροστά και δυο πίσω δεν μπορεί να υπάρξει» λέει χαρακτηριστικά μιλώντας στο Voria.gr ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων και πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής, Γρηγόρης Τάσιος υπογραμμίζοντας πως όσοι Σέρβοι βρίσκονται στην Ελλάδα δεν αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα, ενώ για αυτούς που επρόκειτο να έρθουν τις επόμενες ημέρες θα εφαρμοστεί ότι ισχύει ανάλογα με την πολιτική κράτησης, που πλέον στις περισσότερες περιπτώσεις είναι δωρεάν ακύρωση μέχρι 48 ώρες πριν το check in. Δυνατότητα για voucher, έχουν μόνον όσοι είχαν πραγματοποιήσει την κράτηση τους μέχρι τις 14 Απριλίου.
Σύμφωνα πάντως με τον κ. Τάσιο το σημαντικότερο πρόβλημα είναι πως φέτος όλα είναι ρευστά μέχρι την τελευταία στιγμή.
«Τουρισμός και κοροναϊός δεν μπορούν να συμβαδίσουν» αναφέρει μιλώντας στη Voria.gr o ταμίας της Ένωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής, Γιάννης Λασπάς εκφράζοντας την ευχή η αναστολή της διέλευσης των Σέρβων από τα ελληνικά σύνορα να είναι μέχρι τις 15 Ιουλίου. Σημειώνεται πως πολλοί είναι οι Σέρβοι που κάθε χρόνο ρίχνουν ψήφο εμπιστοσύνης στη Χαλκιδική και δη το Πευκοχώρι, το Πολύχρονο και την Χανιώτη αναφορικά με το πρώτο πόδι.
Δεν αποκλείεται μάλιστα κάποιοι που ήδη βρίσκονται στη χώρα μας να θορυβηθούν και να επισπεύσουν τις διακοπές τους προκειμένου να επιστρέψουν στην πατρίδα τους.
«Πέρα από το ζήτημα που ανέκυψε με τους Σέρβους, δυστυχώς δεν υπάρχει ζήτηση ούτε και για το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου. Το όποιο, μικρό ενδιαφέρον είναι για το διάστημα 20 Ιουλίου έως τέλη Αυγούστου. Φέτος μάλλον θα περιοριστούμε σε αυτό το διάστημα» σημειώνει ο κ. Λασπάς.
«Δεν είμαστε τζογαδόροι…»
Την έντονη αγανάκτηση του μετέφερε στη Voria.gr ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης, Ανδρέας Μανδρίνος λέγοντας χαρακτηριστικά «δεν είμαστε τζογαδόροι, είμαστε επιχειρηματίες. Δεν γίνεται τελευταία στιγμή και χωρίς καμία ενημέρωση να κλείνουν τα σύνορα με τη Σερβία. Δεν είναι δυνατόν πχ επειδή η Ιταλία, το προηγούμενο διάστημα πίεσε την ελληνική κυβέρνηση να ανοίγουν τα σύνορα με τη συγκεκριμένη χώρα, που είναι επιβαρυμένη επιδημιολογικά, και να τα κλείνουν με τη Σερβία, επειδή δεν έχει την ίδια ισχύ καθώς δεν είναι μέλος της ΕΕ. Οι Σέρβοι επί 30 χρόνια έρχονται στη Βόρεια Ελλάδα για διακοπές και αφήνουν μέρος από το πενιχρό τους εισόδημα. Πρέπει να τους σεβαστούμε».
Όπως επισημάνει ο κ. Μανδρίνος «κανένας ξενοδόχος δεν θα αφήσει πελάτη του ξεκρέμαστο, ωστόσο η κυβέρνηση πρέπει να κατανοήσει πως δεν μπορεί να αιφνιδιάζει συνεχώς με αποφάσεις της τελευταίας στιγμής, ξενοδόχους και τουρίστες. Κανείς τουρίστας δεν θέλει να έρθει για να ταλαιπωρηθεί ή να βρεθεί προ εκπλήξεων» σημειώνει ο κ. Μανδρίνος υπογραμμίζοντας πως πρώτα η κυβέρνηση πρέπει να είναι έτοιμη να διαχειριστεί καταστάσεις και μετά να ζητά από τα ξενοδοχεία να ανοίξουν.
«Γονατίζει» ο τουρισμός
Τη στιγμή, λοιπόν, που άπαντες εκφράζουν ανησυχία για τα εισαγόμενα κρούσματα οι επιχειρηματίες του τουρισμού βλέπουν ένα καλοκαίρι να χάνεται, με την επόμενη μέρα να μοιάζει πιο αβέβαιη από ποτέ.
Συγκεκριμένα, όπως εκφράζουν οι ίδιοι τηρουμένων των αναλογιών, στη Βόρεια Ελλάδα η εικόνα της τουριστικής κίνησης είναι καλή, ωστόσο στις υπόλοιπες ηπειρωτικές περιοχές και τα νησιά του Ιονίου, είναι χαμηλή έως και μηδαμινή σε κάποιες περιπτώσεις.
Το γραφικό Πήλιο κρατά τα ηνία της Θεσσαλίας με την περιοχή να καταγράφει αυξητικές τάσεις στον τουρισμό. Σύμφωνα με τον Κώστα Λεβέντη επίτιμο πρόεδρο των Ξενοδόχων Μαγνησίας, από την 1η Ιουλίου οπότε άνοιξαν τα αεροδρόμια παρατηρείται αυξητική τάση και οι τουρίστες πληθαίνουν όσο προχωρούν οι μέρες. Εξήγησε ότι το Πήλιο έχει μικρές και οικογενειακές επιχειρήσεις εκ των οποίων η συντριπτική πλειοψηφία, πάνω από το 80% έχει ανοίξει.
Η Κρήτη, δέχεται φέτος περίπου το 1/3 των τουριστών σε σύγκριση με πέρυσι, με τον δήμο Χερσονήσου να έχει τη τιμητική του. Σύμφωνα με τον πρόεδρο ταξιδιωτικών πρακτόρων Κρήτης, Μιχάλη Βλατάκη, οι περισσότεροι τουρίστες πάνω στο δήμο Χερσονήσου και οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για 20.000 επισκέπτες από την 1η Ιουλίου. Ανέφερε ότι ο Αύγουστος αναμένεται να κινηθεί σε επίπεδο τουριστικής κίνησης αντίστοιχα με τον Ιούλιο του 2019 και ο Σεπτέμβριος όπως ο Μάιος του 2019. Εξέφρασε επίσης την ελπίδα ότι θα υπάρξει κάποια κίνηση και τον Οκτώβριο.
Αποκαρδιωτική είναι ωστόσο η εικόνα στην Αρχαία Ολυμπία, όπου η βασικότερη «δεξαμενή» τουριστών είναι από τις κρουαζιέρες.
Η έλλειψη τουρισμού από τη Βρετανία έχει πλήξει σοβαρά και τα νησιά του Ιονίου, που τροφοδοτούνται κυρίως από Άγγλους τουρίστες Είναι μεγάλη η εξάρτηση από την βρετανική αγορά, εξηγεί στον ΣΚΑΪ ο Γεράσιμος Τιμοθεάτος, πρόεδρος των Ξενοδόχων Κεφαλονιάς και Ιθάκης. Η κυβέρνηση αναμένεται να επανεξετάσει την απαγόρευση πτήσεων από Βρετανία έως τις 15 Ιουλίου.
Η Ελλάδα κλείνει τα σύνορα με τη Σερβία
Νωρίτερα, η Ελλάδα είχε ανακοινώσει το κλείσιμο των συνόρων με Σερβία μέχρι τις 15 Ιουλίου, όπως ανακοίνωσε η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη.
Έτσι, η χώρα δεν θα δέχεται τουρίστες και επισκέπτες μέσω Σερβίας για το εν λόγω διάστημα εξαιτίας των επιδημιολογικών δεδομένων.
Μόνη εξαίρεση ουσιώδεις λόγοι διέλευσης
«Η κυβέρνηση, σε συνεργασία με τους ειδικούς, παρακολουθεί στενά και θα συνεχίσει καθημερινά να το πράττει, την εξέλιξη των επιδημιολογικών κύκλων στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στις υπόλοιπες χώρες του κόσμου.
Στο πλαίσιο αυτό, η Ελλάδα, σε συνεργασία με τους εταίρους της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, διατηρεί το δικαίωμα να αναθεωρεί την πολιτική της. Με βάση την ανάλυση των επιδημιολογικών δεδομένων αποφασίστηκε η αναστολή, από τη Δευτέρα, 06/07/2020, ώρα 06:00 π.μ. και μέχρι τις 15/07, της πρόσβασης υπηκόων της Σερβίας στην Ελλάδα, από όλα ανεξαιρέτως τα σημεία εισόδου. Μόνη εξαίρεση οι ουσιώδεις λόγοι διέλευσης.
Η κυβέρνηση, σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες, αναλύει και αξιολογεί συνεχώς τα δεδομένα, ώστε το άνοιγμα στους ξένους επισκέπτες να γίνει χωρίς εκπτώσεις στη δημόσια υγεία» δήλωσε η αναπληρώτριας Κυβερνητική Εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη.
Για ποιο λόγο ελήφθη η εν λόγω απόφαση
Παράλληλα ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας Ντάτσιτς δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Τανγιούγκ ότι από αύριο στις έξι η ώρα το πρωί η Ελλάδα κλείνει τα σύνορα για τους πολίτες της Σερβίας.
«Το γραφείο του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ενημέρωσε την πρεσβεία της Σερβίας στην Αθήνα ότι η Ελλάδα θα κλείσει από αύριο τα σύνορα της για τους πολίτες της Σερβίας εκτός από εξαιρετικές περιπτώσεις που θα υπάρχει ειδική άδεια» ανέφερε στο σερβικό πρακτορείο ειδήσεων ο Ίβιτσα Ντάτσιτς.
Ο ΥΠΕΞ της Σερβίας κάλεσε τους πολίτες που προγραμμάτιζαν να ταξιδέψουν για την Ελλάδα να μην το πράξουν για να μην ταλαιπωρηθούν.
Ο υπουργός Εμπορίου και Τουρισμού, Ράσιμ Λιάγιτς δήλωσε στο ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο Ν1 ότι «η Ελλάδα κλείνει τα σύνορα εξαιτίας της επιδημιολογικής κατάστασης στην Σερβία και με δεδομένο ότι βρέθηκαν θετικοί στον κοροναϊό πολλοί Σέρβοι τουρίστες».
Κοροναϊός: 3.519 συνολικά τα κρούσματα
Έτσι, τα συνολικά κρούσματα στη χώρα μας, από την αρχή της πανδημίας, ανέρχονται σε 3.519.
Εκ των συνολικών κρουσμάτων το 54.8% αφορά άνδρες, ενώ 816 (23.2%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.933 (54.9%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Επιπλέον, 11 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 62 ετών. 5 (45.5%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 90.9% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 119 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Τέλος, δεν έχει καταγραφεί κανένας νέος θάνατος ενώ έχουμε 192 θανάτους συνολικά στη χώρα. 61 (31.8%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 95.8% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι 47 έτη (εύρος 0 έως 102 ετών), ενώ η μέση ηλικία των θανάτων είναι 76 έτη (εύρος 35 έως 102 ετών). Η ηλικιακή κατανομή των (α) συνολικών κρουσμάτων, (β) των περιστατικών που κατέληξαν σε θάνατο και (γ) των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, είναι η ακόλουθη:
Γεωγραφική διασπορά
Ο χάρτης αποτυπώνει τη γεωγραφική κατανομή των συνολικών κρουσμάτων COVID-19 ανά Περιφερειακή Ενότητα της χώρας, με βάση την δηλωθείσα διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του ασθενούς.
- Ναυάγιο στη Νότια Κορέα: Αλιευτικό «αναποδογύρισε ξαφνικά», δύο νεκροί και δώδεκα αγνοούμενοι
- Ζάχαρη: Υπάρχει τρόπος για να την αποφύγουμε;
- Παναθηναϊκός: Πληγή ότι του …γυρίζουν αγώνες
- Συνταγή: Συκώτι με μουστάρδα ριγανάτο και πουρέ γλυκοπατάτας
- Το γκολ του Ελ Κααμπί το ζήλεψαν πολλοί σέντερ φορ στην Ευρώπη
- Χαμάς: Καλεί σε τριήμερες κινητοποιήσεις στα παλαιστινιακά εδάφη