SOS εκπέμπουν οι ξενοδόχοι – Ο Νο1 φόβος των τουριστών και η διπλή ανησυχία των λοιμωξιολόγων
Σε χαμηλά επίπεδα παραμένουν ακόμα οι πληρότητες των ξενοδοχείων σε αρκετούς τουριστικούς προορισμούς, ενώ δεν είναι λίγοι οι τουρίστες που εμπιστεύονται την Ελλάδα, αλλά δεν κάνουν κρατήσεις.
- Μιας διαγραφής… μύρια έπονται για τη Ν.Δ.- Νέες εσωκομματικές συνθήκες και «εν κρυπτώ» υπουργοί
- Τι βλέπει η ΕΛ.ΑΣ. για τη γιάφκα στο Παγκράτι – Τα εκρηκτικά ήταν έτοιμα προς χρήση
- Την άρση ασυλίας Καλλιάνου εισηγείται η Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής
- Οι καταναλωτικές συνήθειες των Ελλήνων κατά τη διάρκεια της Black Friday
Σε σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες έχει μετατραπεί ο τουρισμός, μιας και από την μία δεν έχει σταματήσει η ανησυχία των επιστημόνων για τα εισαγόμενα κρούσματα, ενώ από την άλλη SOS εκπέμπουν οι επιχειρηματίες, οι οποίοι βλέπουν τα ξενοδοχεία τους να μην γεμίζουν για πρώτη φορά στα χρονικά.
Η ανησυχία των ειδικών σε σχέση με το άνοιγμα του τουρισμού έχει μάλιστα διπλή όψη καθώς αφενός καθημερινά εισέρχονται χιλιάδες τουρίστες από τα Βαλκάνια οδικώς στην Ελλάδα, την ώρα μάλιστα που η επιδημιολογική καμπύλη είναι ανοδική εκεί και αφετέρου τα εισαγόμενα κρούσματα που καταγράφονται σε τουρίστες που φτάνουν στη χώρα μας από το εξωτερικό μέσω πτήσεων.
Η διπλή ανησυχία των επιστημόνων με το άνοιγμα του τουρισμού
Όπως λέει στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο» η κ. Αναστασία Κοτανίδου, καθηγήτρια Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, τα πράγματα στην Ελλάδα ως προς την επιδημιολογική εικόνα πηγαίνουν καλά. Ενθαρρυντικό είναι το γεγονός ότι δεν έχουμε εισαγωγές ασθενών με κοροναϊό στα νοσοκομεία.
Αναμενόμενο είναι ότι θα υπάρξουν και εισαγόμενα κρούσματα, το βασικό είναι αυτά τα κρούσματα να μην χρειαστούν νοσηλεία, είπε.
Μιλώντας στην εκπομπή, ο πρόεδρος των Ξενοδόχων Ελλάδος κ. Γρηγόρης Τάσιος σημείωσε ότι από τα 10.000 ξενοδοχεία της χώρας έχουν ανοίξει περίπου τα μισά. Ειδικότερα, πρόκειται για 5.300 ξενοδοχεία που έχουν ήδη επιβεβαίωση τήρησης υγειονομικών πρωτοκόλλων.
Ο κ.Τάσιος αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ξενοδόχοι και έκανε λόγο για «πολεμική κατάσταση» την οποία καλείται να διαχειριστεί ο κλάδος.
Αισιοδοξία πάντως υπάρχει έστω για μερική αναπλήρωση των απωλειών τον Σεπτέμβριο και Οκτώβριο. Σημαντικό ρόλο θα παίξει το πότε θα ανοίξουν τουριστικές αγορές όπως η Μ. Βρετανία, Ρωσία, Λευκορωσία, Ουκρανία και σκανδιναβικές χώρες.
Ωστόσο την δική τους ανησυχία και προβληματισμό έχουν οι ξενοδόχοι καθώς οι πληρότητες τα περισσότερα ξενοδοχεία της χώρας τον μήνα που διανύουμε κυμαίνονται στα επίπεδα που θυμίζουν Μάιο.
Εμπιστεύονται την Ελλάδα αλλά δεν κάνουν κρατήσεις
Την ίδια ώρα ενώ οι περισσότεροι τουρίστες εμπιστεύονται την Ελλάδα, προτιμούν να μην κάνουν κρατήσεις ακόμη καθώς δεν σκέπτονται να ταξιδέψουν πριν από το φθινόπωρο.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της «Καθημερινής» οι ξένοι φοβούνται την ταλαιπωρία που θα υποστούν σε πτήσεις και σε ξενοδοχεία, αρχίζουν να δείχνουν και σημάδια περιορισμού του διαθέσιμου εισοδήματός τους, ενώ οι περισσότεροι απ΄αυτούς που σχεδιάζουν να ταξιδέψουν δεν περιμένει να γίνει αυτό πριν το φθινόπωρο.
Μάλιστα μόνο ένας στους τέσσερις εμφανίζεται διατεθειμένος να ταξιδέψει νωρίτερα, δηλαδή την περίοδο Ιουλίου- Σεπτεμβρίου.
Σύμφωνα με έρευνα για λογαριασμό της εφημερίδας, η μεγαλύτερη ανησυχία σε σχέση με τα ταξίδια μέσα στο 2020 έχει να κάνει με την ξαφνική καραντίνα που ενδεχομένως επιβληθεί κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους. Ένα ακόμη εμπόδιο σχετίζεται με μία πιθανή ασθένεια κατά την μετακίνηση ή τον προορισμό του τουρίστα.
Με βάση τις εκτιμήσεις από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων, η επαναλειτουργία των μονάδων θα φτάσει σταδιακά κοντά στο 60% συνολικά, με τις πληρότητες για το μήνα Ιούλιο να φτάνουν σε πρωτοφανή χαμηλά επίπεδα, μόλις στο 20%.
Σε χαμηλό επίπεδο οι κρατήσεις σε Κρήτη, Λευκάδα, Χαλκιδική
Ειδικότερα σε χαμηλά επίπεδα παραμένουν ακόμα οι πληρότητες των ξενοδοχείων σε αρκετούς τουριστικούς προορισμούς, ενώ με αγωνία παρακολουθούν οι ξενοδόχοι την εξέλιξη των κρατήσεων.
Θολό παραμένει το τοπίο για τους ξενοδόχους των νησιών καταμεσής της τουριστικής περιόδου. Οι κρατήσεις στα περισσότερα καταλύματα παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα προσδοκώντας σε μία αύξηση μετά τις 15 Ιουλίου, όταν θα έχει φτάσει το πρώτο μεγάλο κύμα τουριστών.
Στην Κρήτη και πιο συγκεκριμένα στο Ηράκλειο, έχει ανοίξει μέχρι στιγμής το 1/3 των ξενοδοχειακών μονάδων, ενώ η πληρότητα δεν ξεπερνά το 10%.
Στη Λευκάδα οι ξενοδόχοι είδαν από μία στιγμή στην άλλη να κάνε βουτιά ο τουρισμός στο νησί την ώρα που τα μηνύματα από τον Ιανουάριο έδειχναν μία επιτυχημένη χρονιά. Συγκρατημένα αισιόδοξοι οι ξενοδόχοι στην Πάτμο ελπίζοντας ότι από τις 15 Ιουλίου οι τουρίστες θα επισκεφθούν το νησί. Από τα συνολικά 40 ξενοδοχεία μόλις τα τρία θα παραμείνουν κλειστά.
Ταυτόχρονα, παρά τον όγκο ταξιδιωτών που παρατηρείται στα σύνορα, η τουριστική κίνηση στη Βόρεια Ελλάδα παραμένει χαμηλή.
Στη Χαλκιδική και την Πιερία, οι επαγγελματίες και ξενοδόχοι παρακολουθούν προβληματισμένοι τα νούμερα, ενώ σχεδόν το 40% των ξενοδοχείων στον νομό Χαλκιδικής φαίνεται πως δεν έχουν σκοπό να λειτουργήσουν.
Θεοχάρης: Ο Αύγουστος θα είναι καλύτερος
Το ότι αρκετός κόσμος θα έρθει για διακοπές στη χώρα μας, αν κερδίσουμε το στοίχημα των πρώτων εβδομάδων μετά το άνοιγμα του τουρισμού, το οποίο προϋποθέτει την σωστή διαχείριση σε όλους τους τομείς, επισημαίνει ο υπουργούς Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης.
«Το στοίχημα του επόμενου μήνα, είναι το στοίχημα του τουρισμού για την επόμενη τριετία τουλάχιστον. Διότι η ομαλή επανέναρξη των τουριστικών ροών θα έρθει, όταν αυτός ο μήνας αποδείξει σε όλους ότι μπορούμε να είμαστε στην πρωτοπορία και του ανοίγματος της τουριστικής αγοράς», δήλωσε ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης σε παρέμβασή του στην διάρκεια συνεδρίας του 8ου συνεδρίου, που διοργανώνει η εφημερίδα Πελοπόννησος, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.
Ο κ. Θεοχάρης σημείωσε ότι από τις επαφές που έχει σε όλη την χώρα, διαπιστώνει ότι «η αισιοδοξία όσο περνάει ο καιρός θα ανεβαίνει. Ο Αύγουστος θα είναι καλύτερος από τον Ιούλιο, φυσικά και ο Σεπτέμβριος. Όλοι καταλαβαίνουμε ότι υπάρχει ένας φόβος, υπάρχει μία άγνοια ή ακόμα και μία αγωνία και μία οικονομική δυσκολία που δεν επιτρέπει σε πολύ κόσμο να ταξιδέψει. Όμως αν κερδίσουμε αυτό το στοίχημα των πρώτων εβδομάδων και η διαχείριση από κάθε άποψη είναι αυτή που πρέπει, τότε θεωρώ ότι πολύ περισσότερος ο κόσμος θα θελήσει να έρθει στη χώρα μας. Οι πρώτοι τουρίστες που υποδεχτήκαμε είναι πραγματικά πολύ ενθουσιώδεις που έρχονται Ελλάδα, βλέπουν τα μέτρα που παίρνουμε με θετικό μάτι -παρόλο που υπάρχει μια σχετική ταλαιπωρία- όμως δείχνουν ότι η χώρα μας αντιμετωπίζει τα ζητήματα με επαγγελματισμό, όπως το έχει κάνει όλους αυτούς τους μήνες».
Άντζελα Γκερέκου: Οι πολίτες των ευρωπαϊκών χωρών έχουν τεράστια επιθυμία να επισκεφτούν την Ελλάδα
Οι επόμενες δεκαπέντε ημέρες θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό τα αποτελέσματα της φετινής τουριστικής περιόδου επισήμανε από την πλευρά της και η πρόεδρος του ΕΟΤ Άντζελα Γκερέκου κατά την παρέμβασή της στις εργασίες του Συνεδρίου.
Η κ. Γκερέκου ανέφερε ότι εάν η επιτυχημένη έως τώρα διαχείριση, σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση της πανδημίας, συνεχιστεί τότε το ενδιαφέρον των τουριστών για την χώρα μας θα αυξηθεί σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Οι έρευνες μας δείχνουν ότι τουλάχιστον οι πολίτες των ευρωπαϊκών χωρών έχουν τεράστια επιθυμία να επισκεφτούν την Ελλάδα. Συνεχίζουμε να είμαστε ωστόσο πολύ προσεκτικοί».
Η πρόεδρος του ΕΟΤ έκανε ειδική αναφορά στους ανθρώπους του τουρισμού χαρακτηρίζοντάς τους ήρωες του φετινού καλοκαιριού:
«Οι επιχειρηματίες και οι εργαζόμενοι βάζουν πλάτη σε αυτή την προσπάθεια. Χωρίς αυτούς δεν θα μπορούσε να έχει γίνει τίποτε. Εφαρμόζουν τα πρωτόκολλα, ενημερώνουν, εκπαιδεύουν τους ανθρώπους τους και δεν θα κουραστώ να το λέω ότι οι ήρωες αυτού του καλοκαιριού, είναι πραγματικά οι άνθρωποι του τουρισμού, οι εργαζόμενοι, οι τοπικές κοινωνίες»
Μητσοτάκης: Μικρό ποσοστό επισκεπτών σε σχέση με πέρσι
Για τον κλάδο του τουρισμού, ο οποίος έχει υποστεί βαθύ πλήγμα μίλησε σε συνέντευξή του στους ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ο πρωιθυπουργός παραδέχεται ότι η χώρα θα έχει φέτος «ένα μικρό ποσοστό» των 33 εκατομμυρίων επισκεπτών που υποδέχθηκε πέρυσι. Ωστόσο εκφράζει την βεβαιότητα ότι οι τουρίστες θα αναδείξουν την Ελλάδα σε «κορυφαία επιλογή», κατανοώντας πόσο καλά προετοιμασμένη είναι και αναδεικνύοντας τους δειγματοληπτικούς ελέγχους, την αύξηση της διαγνωστικής ικανότητας στα μικρότερα νησιά και τον διπλασιασμό των κλινών στις ΜΕΘ.
Σχετικά με το αν υπάρχει plan B για να σωθεί ο τουρισμός, ο πρωθυπουργός κάνει λόγο για μία «πολύ επιθετική μεταρρυθμιστική ατζέντα», που στοχεύει στην πράσινη μετάβαση, την ψηφιακή μετάβαση και στην ενθάρρυνση επενδύσεων.
«Η πανδημία συνέβαλε στη διάψευση όλων όσοι πίστευαν ότι υπάρχουν εύκολες και απλές λύσεις σε σύνθετα προβλήματα, και εκείνων που θέλουν πάντα να καθιστούν άλλους υπόλογους για τις δικές τους αδυναμίες», προσθέτει ο κ. Μητσοτάκης, καταλήγοντας:
«Αυτό δεν λειτουργεί όταν πρέπει να σώζεις ζωές σε καθημερινή βάση και θεωρώ πως οι πολίτες το αντιλαμβάνονται πλέον όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις