Ρεμδεσιβίρη: Μήλο της έριδας μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ
Αρχικά οι πιο ισχυρές χώρες του πλανήτη διατείνονταν ότι θα συνεργαστούν στην προμήθεια και ανάπτυξη ενός πιθανού εμβολίου κατά της πανδημίας. Στο μεταξύ όμως παρακολουθούμε μια διεθνή κούρσα για τη ρεμδεσιβίρη.
- Ένας εσωτερικός -ακόμα και θανατηφόρος- κίνδυνος στα σύγχρονα αυτοκίνητα που δεν δίνουμε σημασία
- Μέσα Μαζικής Μεταφοράς: Πώς κινούνται σήμερα Πρωτοχρονιά – Τα δρομολόγια
- Ακίνητα: Στα 3,11 δισ. ευρώ οι άμεσες ξένες επενδύσεις – Το 62% σε σπίτια
- «Δεν τον σκότωσα εγώ»: Ο Πιτ Ντόχερτι αρνείται κάθε εμπλοκή στον θάνατο του Μαρκ Μπλάνκο πριν από 18 χρόνια
Στα 12.000 δολάρια εκτιμά, σε ανοιχτή επιστολή, ο επικεφαλής της βιοτεχνολογικής εταιρίας Gilead Sciences Ντάνιελ Ο Ντέι το κόστος θεραπείας για κάθε ασθενή της πανδημίας χωρίς το αντιικό φάρμακο ρεμδεσιβίρη. Σε αντίθεση, η συμφωνία με την αμερικανική κυβέρνηση για μια τιμή 390 δολαρίων ανά δόση ρεμδεσιβίρης και 2.340 δολάρια για τη πλήρη θεραπεία με συνολικά έξι δόσεις περιορίζει δραστικά το κόστος, υπογραμμίζει ο Ντάνιελ Ο Ντέι.
Μιλώντας στην DW o εκδότης του γερμανικού ιατρικού περιοδικού «Arznei-Telegramm» Βόλφγκανγκ Μπέρκ-Μπρίζερ παρατηρεί ότι η τιμή για εναλλακτικές θεραπείες χωρίς ρεμδεσιβίρη ορίζεται, συχνά, αυθαίρετα: «Η τιμή στηρίζεται σε υποθέσεις. Φανταστείτε ωστόσο για τι κέρδος μιλάμε σε παγκόσμιο επίπεδο για την εν λόγω εταιρία. Είμαι βέβαιος ότι η τιμή αυτή ξεπερνά κατά πολύ το κόστος παραγωγής του φαρμάκου».
Σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις ΕΕ-Gilead Sciences
Το περιοδικό Der Spiegel δημοσιεύει ανάλυση βρετανών επιστημόνων, οι οποίοι τοποθετούν το κόστος για μια δόση ρεμδεσιβίρης στα 8 ευρώ. Από την άλλη ωστόσο η τιμή πώλησης ενός φαρμάκου ξεπερνά πάντα το κόστος παραγωγής, μιας και οι φαρμακοβιομηχανίες ή εταιρίες βιοτεχνολογίας επενδύουν τουλάχιστον 1 δις δολάρια για την ανάπτυξη ενός φαρμάκου.
Ο γερμανός ειδικός Βόλφγκανγκ Μπέρκ-Μπρίζερ είναι ωστόσο βέβαιος ότι η τιμή των 390 δολαρίων για κάθε δόση στις ΗΠΑ θα μπορούσε να είναι υψηλότερη και εξηγεί το γιατί: «Η Gilead Sciences βρίσκεται υπό μεγάλη πίεση από τη κοινή γνώμη. Θα δούμε ποια θα είναι η τελική τιμή του, όταν το παρασκεύασμα λάβει άδεια κυκλοφορίας. Σίγουρα πάντως η τωρινή τιμή είναι αποτέλεσμα συμβιβασμού. Θα ήταν υψηλότερη αν δεν υπήρχε η πανδημία και η κοινή γνώμη δεν έδειχνε τόσο μεγάλο ενδιαφέρον για την τιμή του φαρμάκου».
Μέχρι στιγμής η άδεια για τη κυκλοφορία της ρεμδεσιβίρης έχει δοθεί υπό αίρεση, διότι δεν έχει ακόμα αποδειχθεί επαρκώς πόσο δραστική είναι στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι από κοινού με τη δεξαμεθαζόνη είναι τα μόνα παρασκευάσματα που συντομεύουν την αποθεραπεία. Προφανώς για αυτό παρακολουθούμε μια διεθνή κούρσα για την εξασφάλιση της ρεμδεσιβίρης. Όπως όμως επισημαίνει ο Βόλφγκανγκ Μπέρκ-Μπρίζερ μια πιθανή διαμάχη ΗΠΑ και ΕΕ για το ποιος θα εξασφαλίσει ταχύτερα το φάρμακο ωφελεί εν τέλει την παρασκευάστρια εταιρία, η οποία μπορεί να ζητήσει περισσότερα από τη στιγμή που διαθέτει ένα είδος μονοπωλίου. Το αν η Gilead Sciences εκμεταλλευθεί τη θέση ισχύος, στην οποία βρίσκεται, θα το δούμε σύντομα. Αυτές τις μέρες η ΕΕ διαπραγματεύεται με την αμερικανική εταιρία την αγορά ρεμδεσιβίρης και για τις 27 χώρες-μέλη.
Νίκολας Μάρτιν
Επιμέλεια: Στέφανος Γεωργακόπουλος
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις