Κοροναϊός : Έντονη ανησυχία μετά τις προειδοποιήσεις επιστημόνων
Οι προειδοποιήσεις των επιστημόνων έρχονται λίγο μετά τις σοκαριστικές εκτιμήσεις, σύμφωνα με τις οποίες, μέχρι την άνοιξη του 2021 περίπου 3,7 εκατομμύρια άνθρωποι θα έχουν χάσει τη ζωή τους λόγω του κοροναϊού.
- «Στην Τριχωνίδα τέτοιοι σεισμοί έχουν συνέχεια - Χρειάζεται επιτήρηση» - Λέκκας για δόνηση στο Αγρίνιο
- Αρκάς: Η καλημέρα της Κυριακής έχει γεύση από κουραμπιέδες
- Αμερικανικό μαχητικό καταρρίφθηκε κατά λάθος από αμερικανικό καταδρομικό
- Μέχρι πότε η πληρωμή των τελών κυκλοφορίας – Δεν θα δοθεί παράταση, τι ισχύει για τα πρόστιμα
Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν εκατοντάδες επιστήμονες, οι οποίοι επικαλούνται στοιχεία που αποδεικνύουν ότι ο κοροναϊός μπορεί να μεταδοθεί στον αέρα, ευρισκόμενος σε μικρότερα σωματίδια, απευθύνοντας έκκληση στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να αναθεωρήσουν τις οδηγίες.
Οι προειδοποιήσεις των επιστημόνων έρχονται λίγο μετά τις σοκαριστικές εκτιμήσεις, σύμφωνα με τις οποίες, μέχρι την άνοιξη του 2021 περίπου 3,7 εκατομμύρια άνθρωποι θα έχουν χάσει τη ζωή τους λόγω του κοροναϊού.
Σύμφωνα μάλιστα με πρόσφατη μελέτη σημειώνει πως το νέο στέλεχος του κοροναϊού είναι είναι τρεις έως έξι φορές πιο μολυσματικό από την αρχική μορφή του, δεν είναι, ωστόσο, πιο σοβαρό.
Έως και 6 φορές πιο μολυσματικό
Το νέο στέλεχος του κοροναϊού είναι τρεις έως έξι φορές πιο μολυσματικό από την αρχική μορφή του, σύμφωνα με νέα μελέτη. Δεν είναι όμως πιο σοβαρό. Η μετάλλαξη του νέου κοροναϊού είναι πιο μολυσματική από το αρχικό στέλεχος που εμφανίστηκε στην Κίνα, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη στο επιστημονικό περιοδικό Cell.
Τα αποτελέσματα της εργαστηριακής έρευνας που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό έδειξαν ότι η τρέχουσα μετάλλαξη είναι πιο μεταδοτική μεταξύ των ανθρώπων από την προηγούμενη μορφή του ιού. «Νομίζω ότι τα δεδομένα δείχνουν ότι υπάρχει μία μόνο μετάλλαξη που κάνει τον ιό να μπορεί να είναι πιο μολυσματικός και ίσως να έχει πιο υψηλό ιικό φορτίο», δήλωσε ο κορυφαίος ειδικός για τις λοιμώξεις των ΗΠΑ, Anthony Fauci στο Journal of the American Medical Association σχετικά με τη μελέτη, στην οποία ωστόσο δεν συμμετείχε.
«Φαίνεται ότι ο ιός είναι πιο μολυσματικός, αλλά αυτό μένει ακόμα να επιβεβαιωθεί και στην πράξη» πρόσθεσε. Ερευνητές από το Εθνικό Εργαστήριο Los Alamos στο Νέο Μεξικό και το Πανεπιστήμιο Duke στη Βόρεια Καρολίνα συνεργάστηκαν με την ερευνητική ομάδα Genomics UK του Πανεπιστημίου του Σέφιλντ για την εκπόνηση της συγκεκριμένης έρευνας.
Αυτό που διαπίστωσαν είναι ότι η τρέχουσα παραλλαγή του ιού με την ονομασία D614G εμφανίζει μια μικρή αλλά σημαντική αλλαγή στην πρωτεΐνη που «προεξέχει» από την επιφάνεια του ιού προκειμένου να εισβάλει και να μολύνει ανθρώπινα κύτταρα. Η ερευνητική ομάδα πραγματοποίησε επιπλέον πειράματα, αναλύοντας δεδομένα από 999 Βρετανούς ασθενείς, που νοσηλεύτηκαν με COVID-19.
Παρατήρησαν ότι εκείνοι που είχαν μολυνθεί με τον νέο κοροναϊό είχαν περισσότερα ιικά σωματίδια, αλλά ταυτόχρονα η παραλλαγή αυτή δεν είχε καμία επίδραση στην σοβαρότητα της νόσου.
Τα εργαστηριακά πειράματα, εν τω μεταξύ, έδειξαν ότι η παραλλαγή είναι τρεις έως έξι φορές πιο ικανή να μολύνει ανθρώπινα κύτταρα.
Λιγότερο μεταδοτική
Σε αυτό το στάδιο, ωστόσο, τα συμπεράσματα μπορούν να θεωρηθούν μόνο «πιθανά», καθώς τέτοια πειράματα συχνά δεν αναπαράγουν με ακρίβεια τη δυναμική μιας πανδημίας. Ενώ η παραλλαγή που κυκλοφορεί σήμερα θεωρείται πιο «μολυσματική», είναι πιθανό ότι είναι λιγότερο «μεταδοτική» μεταξύ των ανθρώπων. Ο ιολόγος της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Yale, Nathan Grubaugh, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη, δήλωσε ότι τα αποτελέσματα δεν αλλάζουν σημαντικά για το ευρύ κοινό.
«Ενώ υπάρχουν ακόμη σημαντικές μελέτες που απαιτούνται για να καθοριστεί εάν αυτό θα επηρεάσει την ανάπτυξη εμβολίων με οποιοδήποτε ουσιαστικό τρόπο, δεν περιμένουμε ότι το D614G θα αλλάξει τα μέτρα ελέγχου ή θα επιδεινώσει τις μεμονωμένες λοιμώξεις» ανέφεραν οι ειδικοί. «Είναι περισσότερο μια πιο ουσιαστική ματιά στην επιστήμη: έγινε μια ενδιαφέρουσα ανακάλυψη που πιθανώς αγγίζει εκατομμύρια ανθρώπους αλλά δεν γνωρίζουμε ακόμη το πλήρες πεδίο εφαρμογής ή τον αντίκτυπο που θα έχει» σχολίασε ο Nathan Grubaugh.
Μεταδίδεται αερογενώς
Εκατοντάδες επιστήμονες δηλώνουν ότι υπάρχουν στοιχεία που αποδεικνύουν ότι ο νέος κοροναϊός ευρισκόμενος σε μικρότερα των σταγονιδίων σωματίδια στον αέρα μπορεί να προσβάλει τους ανθρώπους και καλούν τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να αναθεωρήσει τις οδηγίες του, αναφέρεται σε δημοσίευμα των New York Times.
Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, η ασθένεια μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο κυρίως μέσω σταγονιδίων προερχομένων από την μύτη ή το στόμα, τα οποία εκτοξεύονται όταν ένα άτομο που έχει προσβληθεί από την Covid-19 βήχει, φτερνίζεται ή μιλά.
Σε ανοικτή επιστολή προς τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η οποία θα δημοσιευθεί σε επιστημονική επιθεώρηση την προσεχή εβδομάδα, 239 επιστήμονες από 32 χώρες επισημαίνουν στοιχεία που δείχνουν ότι μικρότερα σωματίδια στον αέρα μπορούν να προσβάλουν τους ανθρώπους, σύμφωνα με το δημοσίευμα των NYT.
Είτε μεταφέρεται μέσω μεγαλύτερων σταγονιδίων που εκτοξεύονται στον αέρα είτε μέσω μικρότερων σταγονιδίων που εξέρχονται μέσω της αναπνοής και μπορούν να μεταφερθούν από την μία άκρη ενός δωματίου στην άλλη, ο κορονοϊός μεταφέρεται αερογενώς και μπορεί να μολύνει τους ανθρώπους αν εισπνευσθεί, προειδοποιούν οι επιστήμονες.
Ραγδαίος ρυθμός εξάπλωσης
Σύμφωνα με άρθρο που δημοσίευσε ο Economist, ο κοροναϊός εξαπλώνεται με ραγδαίο ρυθμό παρά τις προσπάθειες για την ανάσχεσή του. Έως την άνοιξη του 2021 αναμένεται να έχουν χάσει τη ζωή τους έως και 3,7 εκατ. άνθρωποι.
Καταγράφοντας την έκρηξη κρουσμάτων που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα, ο Economist αναφέρει στο άρθρο του:
«Ο κόσμος δεν αντιμετωπίζει ένα δεύτερο κύμα. Δεν ξεπέρασε ποτέ το πρώτο κύμα. Περίπου 10 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν προσβληθεί μέχρι σήμερα από τον κοροναϊό και κρούσματα καταγράφονται σε κάθε περιοχή του πλανήτη. Για κάθε χώρα όπως η Κίνα, η Ταϊβάν, το Βιετνάμ, που δείχνουν ότι μπορούν να περιορίσουν την πανδημία, υπάρχουν άλλες στη Λατινική Αμερική και τη Νότια Ασία όπου η πανδημία μαίνεται».
Κίνδυνος να χαθεί κάθε έλεγχος
Ο Economist επισημαίνει ότι «σε περιοχές, όπως οι ΗΠΑ, υπάρχει κίνδυνος να χαθεί ο έλεγχος». Σημειώνει ότι η Αφρική βρίσκεται στην πρώτη φάση της πανδημίας και η Ευρώπη σε μια ενδιάμεση κατάσταση, τα χειρότερα όμως έρχονται.
Βασιζόμενη σε ερευνητικά δεδομένα από 84 χώρες, μια ομάδα στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης κατέληξε στο συμπέρασμα ότι για κάθε δηλωμένο κρούσμα υπάρχουν 12 που δεν καταγράφονται και πως σε κάθε δυο θανάτους από κοροναϊό αντιστοιχεί ένας θάνατος που λαθεμένα αποδίδεται σε άλλα αίτια.»
Οι ερευνητές από τη Μασαχουσέτη αναφέρουν ότι «χωρίς κάποια ιατρική πρόοδο, ο συνολικός αριθμός κρουσμάτων θα ανέλθει στα 200 με 600 εκατομμύρια μέχρι την άνοιξη του 2021.
»Σε αυτό το σημείο, θα έχουν χάσει τη ζωή τους 1,4 έως 3,7 εκατομμύρια άνθρωποι. Ακόμα και τότε, όμως, πάνω από το 90% του παγκόσμιου πληθυσμού θα είναι ευάλωτο στη μόλυνση και ακόμα περισσότεροι αν η ανοσία αποδειχθεί παροδική.»
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις