Πύργος Πειραιά: Ο «κοιμώμενος γίγαντας» ξυπνά μετά από μισό αιώνα – Ετσι θα αξιοποιηθεί το εμβληματικό κτίριο
Ο «κοιμώμενος γίγαντας» του Πειραιά θα ξυπνήσει επιτέλους μισό αιώνα μετά την ανέγερσή του και σε δυόμιση χρόνια από τώρα θα μπορεί να ανταγωνιστεί επάξια, το αντίπαλο δέος του, τον Πύργο Αθηνών
- Οι πριγκίπισσες της Disney κινδυνεύουν σύμφωνα με ένα νέο σατιρικό επιστημονικό άρθρο
- Γιατί η Βραζιλία έχει μεγάλη οικονομία αλλά απαίσιες αγορές
- «Είναι άρρωστος και διεστραμμένος, όσα μου έκανε δεν τα είχα διανοηθεί» - Σοκάρει η 35χρονη για τον αστυνομικό
- «Πιο κοντά από ποτέ» βρίσκεται μια συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, σύμφωνα με την Χαμάς
Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για την αξιοποίηση του Πύργου Πειραιά, καθώς σήμερα Δευτέρα 6 Ιουλίου, υπεγράφη η σύμβαση μεταξύ της δημοτικής Αρχής, της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD), της εταιρείας Dimand-Prodea Investments και της Αlpha Bank που χρηματοδοτεί το έργο, με την παρουσία των υπουργών Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη και Εσωτερικών, Τάκη Θεοδωρικάκου.
Ο «κοιμώμενος γίγαντας» του Πειραιά θα ξυπνήσει επιτέλους μισό αιώνα μετά την ανέγερσή του και σε δυόμιση χρόνια από τώρα θα μπορεί να ανταγωνιστεί επάξια, το αντίπαλο δέος του, τον Πύργο Αθηνών.
Πέρα όμως από το ότι ο Πύργος Πειραιά θα αποτελέσει τον «φάρο» σε ένα από τα μεγαλύτερα λιμάνια της Μεσογείου, του Πειραιά, θα μεταμορφωθεί σε ένα υπερσύγχρονο κτίριο, μοναδικής αισθητικής που θα ξεχωρίζει στην πόλη, ενώ παράλληλα θα παρέχει «στέγη» σε γραφεία, καταστήματα και εστιατόρια.
Η κρίση της πανδημίας δεν εμπόδισε μάλιστα τον Δήμο Πειραιά από το να κάνει πράξη το όραμά του και να κινήσει τις απαραίτητες διαδικασίες για την αξιοποίηση του Πύργου Πειραιά.
Έχοντας θέληση, προγραμματισμό και σχέδιο μέσα σε δύο χρόνια ο Δήμος Πειραιά κατάφερε να σχεδιάσει και να προχωρήσει σε διεθνή διαγωνισμό για την αξιοποίηση του Πύργου καθώς και να πάρει χωρίς κάποιο κόλλημα ή καθυστέρηση το «πράσινο φως» από το Ελεγκτικό Συνέδριο, αφού πρώτα ολοκληρώθηκε ο απαιτούμενος προ συμβατικός έλεγχος.
Έτσι μετά από πολλή δουλειά και αφοσίωση, το «κουφάρι» στην καρδιά του Πειραιά το οποίο δεν λειτούργησε ποτέ, εκτός από το ισόγειο και τους δύο πρώτους ορόφους οι οποίοι στέγασαν περιστασιακά ένα σχολείο, ένα υπερκατάστημα, τα γραφεία του Εθνικού και διάφορες δημόσιες και δημοτικές υπηρεσίες, πλέον θα αποκτήσει ξανά «ζωή» και θα αποτελέσει έργο κομβικής σημασίας για την ανάπλαση του Πειραιά.
Γιάννης Μώραλης: Ο Πύργος του Πειραιά αποκτά ζωή. Τα αδύνατα γίνονται δυνατά.
«Πρόκειται για μια ιστορική ημέρα για τον Πειραιά και για το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας. Τα αδύνατα μπορούν να γίνουν δυνατά με σχέδιο, προγραμματισμό και θέληση», δήλωσε το μεσημέρι ο δήμαρχος Πειραιά, Γιάννης Μώραλης, στο δημοτικό θέατρο Πειραιά.
Ο Δήμαρχος Πειραιά μίλησε και για τους αστικούς μύθους που περιτριγύριζαν επί χρόνια τον Πύργο- φάντασμα.
«Υπήρξαν αστικοί μύθοι που στοίχειωναν τον Πύργο. Ωστόσο εμείς αποφασίσαμε να το ερευνήσουμε σε βάθος. Το αποτέλεσμα αυτής της έρευνας; Αυτό που βλέπουμε σήμερα! Οι αστικοί μύθοι ότι ο πύργος γέρνει, μπάζει, πέφτει πλέον έχουν διαλυθεί. Σκοπός είναι το εμβληματικό κτίριο να ξαναπάρει ζωή και να αποτελέσει κόμβο επιχειρηματικότητας», ανέφερε ο Δήμαρχος Πειραιά, Γιάννης Μώραλης.
Ο Δήμαρχος δεν έκρυψε πως υπήρχαν και εκείνοι που θέλησαν να τους αμφισβητήσουν.
«Κάποιοι αμφισβήτησαν το έργο, κάποιοι μας αμφισβήτησαν, ωστόσο εμείς τους διαψεύσαμε», ανέφερε ο δήμαρχος επισημαίνοντας πως η έρευνα για τον Πύργο Πειραιά ξεκίνησε πριν από δύο χρόνια και με σκληρή δουλειά έφτασε εδώ που είμαστε σήμερα, δηλαδή στην υπογραφή της σύμβασης για την αξιοποίησή του.
«Η επένδυση θα προχωρήσει άμεσα τις επόμενες εβδομάδες και όταν θα ολοκληρωθεί θα αναβαθμίσει την πόλη, την καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής των κατοίκων και των επισκεπτών», ανέφερε ο κ. Μώραλης τονίζοντας πως εκτός από την νέα όψη που θα δώσει αυτό το κτίσμα μοναδικής αρχιτεκτονικής στην πόλη, θα δώσει νέα δυναμική και προστιθέμενη αξία στην πόλη με νέες θέσεις εργασίας.
Επίσης ο κ. Μώραλης δήλωσε, ότι ο Δήμος Πειραιά, πέρα από την αξιοποίηση του Πύργου προχωρά ήδη στην ανάπτυξη του Μικρολίμανου όπου και η περιοχή θα αλλάξει όψη με παρεμβάσεις, ενώ την ίδια ώρα συνεχίζεται και η αστική ανάπλαση στον Αγ. Διονύσιο.
Τέλος ο δήμαρχος Πειραιά ανέφερε μεταξύ άλλων πως το οικονομικό αντάλλαγμα για τον Δήμο Πειραιά θα ανέρχεται στο 1.010.000 ευρώ με αναπροσαρμογή 2% ετησίως, ενώ η επένδυση αναμένεται να ξεκινήσει άμεσα τις επόμενες εβδομάδες και να ολοκληρωθεί περίπου σε 2,5 χρόνια.
Επίσης η αξιοποίηση του Πύργου προβλέπει μικτές χρήσεις και η πρόθεση των επενδυτών είναι να διαμορφωθεί το κτίριο για καταστήματα, γραφεία, χώρους εστίασης και έναν Πολυχώρο Πολιτιστικών λειτουργιών για την ανάδειξη του θαλάσσιου τουριστικού και ναυτιλιακού προϊόντος, που χαρακτηρίζει την πόλη και το μεγάλο λιμάνι του Πειραιά.
Άδωνις Γεωργιάδης: Συγχαρητήρια στην δημοτική αρχή και το δημοτικό συμβούλιο Πειραιά
Από την πλευρά του ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης συνεχάρη τον Δήμαρχο Πειραιά για τρεις κυρίως λόγους.
Για το όραμά του, το οποίο πέτυχε με πρόγραμμα, επιμονή και υπομονή, για την εξαιρετική διαδικασία που ακολουθήθηκε καθώς χάρη στο άρτιο σχεδιασμό του δήμου δεν υπήρξε καμία καθυστέρηση και κόλλημα σε γραφειοκρατικά θέματα και τέλος στο γεγονός πως η κρίση της πανδημίας δεν εμπόδισε το όραμα του Δήμου Πειραιά.
Ο υπουργός μάλιστα έκανε μία πρωτότυπη παρατήρηση καθώς τόνισε πως ο Πύργος Πειραιά έχει την ίδια ηλικία με τον ίδιο, καθώς ανεγέρθη το 1972.
«Είναι εντυπωσιακό ότι στη χώρα μας για να γίνουν αυτονόητα πράγματα χρειάστηκε να περάσουν τόσο χρόνια» είπε ο υπουργός τονίζοντας πως δεν μιλάμε μόνο για τον πύργο Πειραιά αλλά για κάτι πολύ ευρύτερο.
Ο Άδωνις Γεωργιάδης ανέφερε επίσης ότι η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων έχει συμβάλει αποφασιστικά προκειμένου η Ελλάδα να μπορέσει να ξεφύγει από την κρίση , ενώ τόνισε ότι είναι σημαντικό ότι σε τέτοια σχέδια υπάρχει πολιτική σύμπνοια γιατί όταν δεν υπάρχει σε αυτά εμφανίζονται πολλά εμπόδια.
Παναγιώτης Θεοδωρικάκος: Στην Ελλάδα του αύριο, υπάρχει και ο Πειραιάς του αύριο
Ιστορική μέρα για Ελλάδα και τον Πειραιά χαρακτήρισε την σημερινή και ο υπουργός Εσωτερικών, Παναγιώτης Θεοδωρικάκος, ο οποίος ξεκίνησε την ομιλία του με την φράση: « Ο Πειραιάς αλλάζει και στην Ελλάδα του αύριο υπάρχει ο Πειραιάς του αύριο».
Ο υπουργός Εσωτερικών επισήμανε πως σήμερα το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας κάνει ένα άλμα μισού αιώνα και ανοίγει μία τελείως διαφορετική προοπτική, όχι μόνο σε αυτόν τον οικιστικό ιστό της πόλης του Πειραιά αλλά σε ολόκληρη την περιφέρεια της Αττικής.
Εκτός από τον Άδωνι Γεωργιάδη και ο κ. Θεοδωρικάκος έδωσε θερμά συγχαρητήρια στον δήμαρχο και σε όλες τις δημοτικές παρατάξεις που συνέβαλαν σε αυτή την υπόθεση, αλλά και σε όλους τους Πειραιώτες.
Επισήμανε πως όλοι τους αποτελούν φωτεινό παράδειγμα ότι οι συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα μπορούν να δώσουν άλλη ισχύ στην αυτοδιοίκηση και να κάνουν πράξεις στόχους και οράματα δεκαετιών.
«Αυτό που θα συμβεί το απόγευμα στη Νίκαια, στον Κορυδαλλό και στην Αγία Βαρβάρα (σ.σ. με τους νέους σταθμούς του μετρό) είναι εξίσου σπουδαίο καθώς ενώνει την επένδυση του λιμανιού», είπε.
Δημήτρης Ανδριόπουλoς: Αυτό που υπογράφουμε σήμερα είναι ο ορισμός της αστικής ανάπλασης.
Περισσότερες πληροφορίες για τον project του Πύργου Πειραιά, έδωσε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Piraeus Tower και επικεφαλής της Dimand, Δημήτρης Ανδριόπουλος.
Ο επικεφαλής της Dimand τόνισε πως το σημερινό σχέδιο υλοποιείται αφού η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD), η Dimand-Prodea Investments και η Alpha Bank επιβεβαίωναν τη θέλησή τους να συνεχιστεί το έργο.
O κ. Ανδριόπουλος είπε πως ο Πύργος Πειραιά θα είναι ό,τι πιο μοντέρνο υπάρχει καθώς θα έχει χαμηλούς δείκτες κατανάλωσης, θα είναι οικολογικό και οπλισμένο με τα τελευταία αντισεισμικά συστήματα.
Τέλος ο επικεφαλής της Dimand ανέφερε πως ο Πύργος Πειραιά δεν θα κατατάσσεται πλέον στα παλιά βιομηχανικά κτίρια που επί χρόνια δέσμευαν χώρο χωρίς σκοπό στην πόλη και υπήρχαν σαν «μούμιες» χωρίς να προσφέρουν τίποτα ουσιαστικό. Αντιθέτως το έργο θα δημιουργήσει πολλαπλά οφέλη στην περιοχή, σε όλη την πόλη αλλά και στην οικονομία.
Πύργος Πειραιά: Πώς από άδειο κουφάρι, θα γίνει αξιοθαύμαστο στολίδι- Τι να περιμένουμε
Ο Πύργος των 22 ορόφων στον Πειραιά έχει ύψος 84 μέτρα και αποτελείται από 22 ορόφους.
Αν και δεσπόζει στο λιμάνι εδώ και 45 χρόνια, ποτέ δεν αξιοποιήθηκε για διάφορους λόγους. Η ανέγερσή του άρχισε το 1972 επί δημαρχίας Α. Σκυλίτση και φέρει την υπογραφή των αρχιτεκτόνων Ι. Βικέλα, Γ. Μολφέση και Α. Λοϊζου.
Η ανέγερση ολοκληρώθηκε το 1975, ενώ το 1983 πήρε την εξωτερική του μορφή. Για πολλά χρόνια παρέμεινε ένα «κουφάρι» που δεν λειτούργησε ποτέ, εκτός από το ισόγειο και τους δύο πρώτους ορόφους οι οποίοι στέγασαν περιστασιακά ένα σχολείο, ένα υπερκατάστημα, τα γραφεία του Εθνικού και διάφορες δημόσιες και δημοτικές υπηρεσίες.
Όσον αφορά τον επανασχεδιασμό του κτιρίου, αυτόν ανέλαβε αφού κατέκτησε το πρώτο βραβείο σε διεθνή διαγωνισμό, το αρχιτεκτονικό γραφείο PILA.
H πρόταση του γραφείου PILA επαναπροσδιορίζει τον Πύργο, μετατρέποντάς τον σε ένα δυναμικό τοπόσημο που αντανακλά την ενέργεια της περιοχής του Πειραιά.
Oι απαιτήσεις της πιστοποίησης LEED είναι πολύ αυστηρές σχετικά με την εξοικονόμηση ενέργειας, νερού, αλλά και τα χαρακτηριστικά των υλικών που χρησιμοποιούνται.
Το σύστημα σκίασης με κατακόρυφες και οριζόντιες περσίδες
Η πρόσοψη έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε ο Πύργος να συνδιαλέγεται δυναμικά με την καθημερινή ζωή της πόλης, με απώτερο σκοπό τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της περιοχής αλλά και των ίδιων των χρηστών του.
Η προτεινόμενη όψη ισορροπεί τη μεγάλη κλίμακα του Πύργου με τη μικρότερη κλίμακα της πόλης.
Η προτεινόμενη όψη αποτελείται από ένα σύστημα σκίασης κατακόρυφων και οριζόντιων περσίδων, το οποίο τυλίγει τον όγκο του Πύργου. Κάθε κατακόρυφη περσίδα μετατοπίζεται οριζόντια από τον ένα όροφο στον άλλο, δημιουργώντας ένα μοτίβο σπείρας που τυλίγεται γύρω από το κτίριο.
Η κατασκευή αυτή ολισθαίνει απαλά από τη μία πρόσοψη στην άλλη, δίνοντας την εντύπωση ενός τεράστιου πέπλου που ντύνει τον Πύργο και δημιουργώντας παράλληλα μια δυναμική οπτική εμπειρία που μεταμορφώνεται συνεχώς, ανάλογα με τις γωνίες θέασης από τον παρατηρητή.
Η πρόταση αναδεικνύει πολλαπλές κλίμακες εμπειρίας. Αφενός, πρόκειται για ένα τοπόσημο στον ορίζοντα αναγνωρίσιμο από τις γύρω περιοχές – πλήρως εναρμονισμένο, αφετέρου, στα μάτια των περαστικών.
«Η αναγέννηση του Πύργου είναι σημαντική όχι μόνο για τον Πειραιά αλλά και για την ευρύτερη περιοχή της Αθήνας, καθώς υποδηλώνει ότι το κέντρο βάρους της πόλης μετακινείται σταδιακά αλλά σταθερά πιο κοντά στη μοναδική ακτογραμμή της», δήλωσε ο Ηλίας Παπαγεωργίου, επικεφαλής του γραφείου PILA.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις