Δημήτρης Παπαστεργίου: Η Αυτοδιοίκηση μετατρέπεται σε ουσιαστικό πυλώνα ανάπτυξης
Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ μίλησε στο in.gr: «Χρειαζόμαστε πιο «φωτεινές μέρες» στην Αυτοδιοίκηση που θα ξεκινούν με τα κατάλληλα εργαλεία»
Σε μια σκυταλοδρομία διδάσκεται στη πράξη η έννοια της ομαδικότητας. Η ανάληψη της ευθύνης επίσης για να μεταφερθεί γρήγορα και με ασφάλεια στον επόμενο η σκυτάλη, ο οποίος οφείλει να διανύσει τα δικά του μέτρα γρήγορα αλλά και προσεκτικά.
Τα χρηματοδοτικό πρόγραμμα Φιλόδημος Ι και ΙΙ «παρέδωσε την σκυτάλη» στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» των 2.5 δις που φιλοδοξεί να χρηματοδοτήσει 5 χιλιάδες έργα σε δήμους όλης της χώρας. Πρόσφατα παρουσιάστηκε αναλυτικά σε ειδική εκδήλωση που διοργανώθηκε. Εμείς μιλήσαμε με τον δήμαρχο Τρικκαίων και πρόεδρο της ΚΕΔΕ Δημήτρη Παπαστεργίου για το πρόγραμμα που αν αξιοποιηθεί σωστά μπορεί να δημιουργήσει νέους ισχυρούς Δήμους, όπως άλλωστε και ο ίδιος μας δήλωσε.
Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» κύριε Παπαστεργίου. 2.5 δις ευρώ για 5 χιλιάδες έργα. Ως πρόεδρος της ΚΕΔΕ είναι αυτό που επιθυμούσατε;
Χρειαζόμαστε πιο «φωτεινές μέρες» στην Αυτοδιοίκηση που θα ξεκινούν με τα κατάλληλα εργαλεία. Το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», εκτός από τον συμβολικό του ρόλο, επιτελεί έναν ουσιαστικό: αποτελεί πρόκληση για να προχωρήσουμε σε ανασυγκρότηση της πόλης μας, της γειτονιάς μας, όλης της κοινωνίας. Η Αυτοδιοίκηση μετατρέπεται σε ουσιαστικό πυλώνα ανάπτυξης και κοινωνικής συνοχής, λειτουργώντας πλέον επιτελικά και ουσιαστικά, αφού σχεδιάζει και υλοποιεί.
Με το νέο πρόγραμμα διασφαλίζονται τα έργα προηγούμενων ετών που ναι μεν είχαν εγκριθεί αλλά δεν είχαν χρηματοδότηση;
Ναι, ουσιαστικά εξασφαλίζονται έργα που δεν είχαν χρηματοδότηση, παρότι είχαν ενταχθεί στο «Φιλόδημος Ι». Είτε μέσω ΠΕΠ είτε μέσω ΕΣΠΑ, αυξάνεται πλέον η δυνατότητα για τους δήμους να επιτελέσουν τον ρόλο τους.
Θεωρείτε πως το νέο πρόγραμμα θα δώσει πνοή στην ελληνική οικονομία –για την οποία οι δήμοι αποτελούν κινητήρια δύναμη – και θα δώσει νέες θέσεις εργασίας;
Αναμφισβήτητα. Διότι τα έργα, με τόσους πολλούς άξονες δράσης, καλύπτουν ευρύ φάσμα: αναπλάσεις, ύδρευση, κτήρια, περιβάλλον κ.α.. Δίνεται, επομένως, η δυνατότητα, σε πλήθος κλάδων της οικονομίας και ειδικά της τοπικής οικονομίας, να ανασάνει, να βρει βηματισμό και να προχωρήσει με ταχύτερους ρυθμούς. Μείωση ανεργίας, περισσότερα επαγγέλματα και πλήθος έργων, δίνουν μια ώθηση στην οικονομία.
Πιστεύετε πως θα ξεπεραστεί η χαμηλή απορροφητικότητα των κεφαλαίων αυτή τη φορά; Διότι και στο παρελθόν υπήρξαν προγράμματα αλλά όχι πολλά έργα. Αν ναι τι έχει αλλάξει σε σχέση με παλαιότερα;
Οι άξονες παρέμβασης ουσιαστικά καλύπτουν τα περισσότερα πεδία έργων. Αυτό σημαίνει ότι, οι υπάρχουσες και οι επόμενες μελέτες που θα κατατίθενται, άμεσα θα βαίνουν προς υλοποίηση. Στην πράξη, και με την υπόσχεση για αλλαγή του νόμου 4412, η ταχύτητα στις διαδικασίες θα σημαίνει και ταχύτητα στην απορροφητικότητα.
Παρατηρούμε πως για πρώτη φορά υπάρχει χρηματοδότηση για την αντισεισμική προστασία σχολικών κτηρίων; Έχουν παρατηρηθεί τέτοιου είδους προβλήματα στα σχολεία μας;
Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι. Χρειάζεται να είμαστε σίγουροι, να ασφαλίζουμε και να εξασφαλίζουμε καλύτερες συνθήκες για τη σχολική κοινότητα, με πιστοποίηση και σαφή έργα, όπου χρειαστεί. Η παλαιότητα πολλών υποδομών «στηρίζεται» πλέον στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης»
Η ΕΕΤΑΑ θα αποτελέσει τον βασικό μοχλό κάλυψης των αναγκών σε δήμους που δεν έχουν τεχνικές υπηρεσίες ή θα αξιοποιηθούν και άλλα δίκτυα και αναπτυξιακές εταιρίες δήμων κ. Παπαστεργίου;
Η ΕΕΤΑΑ έχει πλούσιο ρόλο και μεγάλη εμπειρία. Είναι ένα χρήσιμο πολυεργαλείο που μπορεί να στηρίξει μικρούς, ορεινούς, νησιωτικούς Δήμους. Με κατάλληλο σχεδιασμό και με το προσωπικό της ΕΕΤΑΑ, οι «ισχυροί Δήμοι» μπορούν να αρχίσουν να δημιουργούνται. Είμαστε εδώ για να εξετάσουμε τυχόν πρόσθετη στήριξη και πιθανά πρόσθετα εργαλεία.
- Τραμπ και ελληνοτουρκικά – Τι πιστεύουν οι Έλληνες, ένας πρώην διπλωμάτης των ΗΠΑ και ένας πανεπιστημιακός
- Masdar: Με όχημα την ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ σχεδιάζει off shore αιολικά και φωτοβολταϊκά 6 GW σε Ελλάδα και Ισπανία
- Ο Φουκώ διαβάζει Χέγκελ
- Βατικανό: Μπορείτε να περιηγηθείτε ψηφιακά στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου χάρη στην τεχνητή νοημοσύνη
- Ο Δημήτρης Τζιόβας αναλύει τη σχέση ιστορίας και μυθιστοριογραφίας
- Τα ζώδια σήμερα: Τι ωραία, τι καλά