Οι γυναίκες του Κυριάκου
Ο Πρωθυπουργός φέρει βαρέως τις κατηγορίες που του προσάπτουν ορισμένοι ότι έχει συμπεριλάβει ελάχιστες γυναίκες στο κυβερνητικό σχήμα.
Μπορώ να σας βεβαιώσω ότι ο Πρωθυπουργός φέρει βαρέως τις κατηγορίες που του προσάπτουν ορισμένοι ότι έχει συμπεριλάβει ελάχιστες γυναίκες στο κυβερνητικό σχήμα. Πολύ περισσότερο μάλιστα τώρα που ανέλαβε διεθνή πρωτοβουλία κατά των διακρίσεων στους εργασιακούς χώρους. Γι’ αυτό, όπως ενημερωνόμαστε, εν όψει του επερχόμενου ανασχηματισμού, ο οποίος κατά τα φαινόμενα θα επέλθει εντός του Ιουλίου, αναζητεί νέες δυναμικές και επιχειρησιακά αξιόπιστες γυναίκες προκειμένου να ενισχύσει την παρουσία τους στη νέα κυβέρνηση που θα συγκροτήσει.
Οπότε οι λίγες που βρίσκονται σήμερα στην κυβέρνηση λογικά δεν κινδυνεύουν. Τώρα το ερώτημα που τίθεται είναι αν θα βρει νέες προκειμένου να αλλάξει τις ισορροπίες στο ανδροκρατούμενο Υπουργικό Συμβούλιο. Δεν έχουμε ασφαλείς απαντήσεις επ’ αυτού, αλλά μαθαίνουμε ότι ο Πρωθυπουργός προσανατολίζεται σε αναβαθμίσεις και υπουργοποιήσεις γυναικών γενικών γραμματέων, κατά τα πρότυπα της προαγωγής του Νίκου Χαρδαλιά. Ιδωμεν…
Πάντως η επιλογή του κ. Μητσοτάκη υπέρ της τοποθέτησης γυναικών σε ηγετικές θέσεις βρήκε εφαρμογή τόσο στην Προεδρία της Δημοκρατίας με την εκλογή της κυρίας Σακελλαροπούλου όσο και πρόσφατα στη Δικαιοσύνη. Κάποιοι μάς θύμισαν ότι στις 16 Ιανουαρίου 2019 το Πάντειο Πανεπιστήμιο είχε διοργανώσει εκδήλωση με αυτόν ακριβώς τον τίτλο, «Γυναίκες σε ηγετικές θέσεις», στη διάρκεια της οποίας για τον ιστορικό ρόλο των γυναικών είχε μιλήσει η τότε πρόεδρος του ΣτΕ και σημερινή Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Δεν γνωρίζουμε αν συνέβαλε στη διοργάνωσή της ο Πρωθυπουργός. Το σίγουρο είναι ότι πριν από λίγες ημέρες με ομόφωνη απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ύστερα από σχετική εισήγηση του υπουργού Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα, επελέγησαν για το ύπατο αξίωμα της Πολιτικής – Ποινικής και της Διοικητικής Δικαιοσύνης δύο γυναίκες. Πρόεδρος του Αρείου Πάγου η αρχαιότερη μέχρι πρόσφατα αντιπρόεδρος, κυρία Αγγελική Αλειφεροπούλου και Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας η επίσης αρχαιότερη αντιπρόεδρος του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου της χώρας, κυρία Αϊρίν-Εβελυν-Μικέλα-Μαίρη Σαρπ. Για πρώτη φορά στην ιστορία της Δικαιοσύνης στην κορυφή των δύο ανώτατων δικαστηρίων συγκατοικούν δύο γυναίκες.
Η καθεμία έχει χαράξει τη δική της αυτόνομη πορεία και, μέσα από τις θέσεις που βρίσκονται, καλούνται σήμερα, στο πλαίσιο των συνταγματικώς ορισμένων καθηκόντων και αρμοδιοτήτων τους, να διαχειριστούν μία σειρά από σοβαρά ζητήματα με μεγάλη κοινωνική, οικονομική και εθνική βαρύτητα. Η νέα Πρόεδρος του ΣτΕ και η νέα Πρόεδρος του Αρείου Πάγου θα παραμείνουν στην κορυφή της πυραμίδας της Δικαιοσύνης μέχρι τις 30 Ιουνίου 2021, οπότε αποχωρούν λόγω συμπληρώσεως ορίου ηλικίας. Το στοίχημα είναι να εξασφαλίσουν την ηρεμία στα ήδη ταραγμένα – και πολλές φορές φουρτουνιασμένα – νερά της Δικαιοσύνης.
Πηγή: Βηματοδότης
- Σαν αστέρας του… Χόλιγουντ ο Αμορίμ στο Μάντσεστερ (vid)
- Στη Σαμάνθα Χάρβεϊ και το «ερωτικό γράμμα» της στον πλανήτη Γη, το φετινό βραβείο Booker
- Καιρός: Προσοχή τις επόμενες ώρες – Πού θα πέσουν κεραυνοί και χαλάζι
- Επικό fail στο NBA: Πώς στέρησε τη νίκη της ομάδας του λόγω ενός τάιμ-άουτ
- Επιστροφή στις νίκες για τους Μπακς με φοβερό Γιάννη Αντετοκούνμπο (99-85)
- Τέλος στα λατινικά