Τι αλλάζει στο νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις
Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης απέσυρε το «ιδιώνυμο» για συμμετοχή σε απαγορευμένη διαδήλωση. Αλλαγές για επιπρόσθετες θεσμικές εγγυήσεις
- Ελπιδοφόρα μεταμόσχευση βλαστοκυττάρων για την παράλυση
- ΣΥΡΙΖΑ – Νέα Αριστερά χωρίς συγκολλητική ουσία – Φόρμουλα συνεννόησης από Φάμελλο – Κοτζιά
- «Είναι σαν μια νέα αρχή» - Γυναίκα υπεβλήθη σε μεταμόσχευση νεφρού από χοίρο
- Ο καιρός μέχρι την Κυριακή - Πότε έρχονται βροχές, καταιγίδες και «μπόλικα» χιόνια
Σύμφωνα με το άρθρο 13 παρ. 1 το νομοσχέδιο για τις δημόσιες συναθροίσεις προβλεπόταν ότι: «Με την επιφύλαξη των άρθρων 170 και 189 του Ποινικού Κώδικα, όσοι μετέχουν σε δημόσια υπαίθρια συνάθροιση, η οποία έχει απαγορευθεί νόμιμα με απόφαση της αρμόδιας αστυνομικής ή λιμενικής αρχής ή παρεμποδίζουν τη διεξαγωγή δημόσιας υπαίθριας συνάθροισης, τιμωρούνται με φυλάκιση μέχρι ενός (1) έτους».
Με τις αλλαγές που έκανε ο κ. Χρυσοχοΐδης η επίμαχη διάταξη αποσύρεται. Βελτιώσεις επέφερε και στα εξής: για την διάλυσης μιας διαδήλωσης θα πρέπει να παρίσταται και να συμφωνεί εισαγγελέας, ενώ στην περίπτωση απαγόρευσης απαιτείται η σύμφωνη γνώμη του προέδρου Πρωτοδικών και τέλος, ως προς την αυθόρμητη δημόσια συνάθροιση προβλεπόταν ότι «δύναται να επιτραπεί», ενώ με την τροποποίηση που έγινε προβλέπεται ότι θα επιτρέπεται.
Όπως έλεγε ο κ. Χρυσοχοΐδης στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, στόχος του ήταν «να μην χάσει το νομοσχέδιο αυτό τίποτα από τη δυναμική του και την αποτελεσματικότητά του και με τις βελτιώσεις αυτές ενισχύεται η αποτελεσματικότητά του καθώς μπαίνουν επιπλέον εγγυήσεις».
Οι αλλαγές αυτές κινούνται στο πνεύμα των προτάσεων που είχε υποβάλλει εκ μέρους του ΚΙΝΑΛ στην αρμόδια επιτροπή ο Γιώργος Καμίνης και πλέον μένει να φανεί αν τον κόμμα του θα ψηφίσει το νομοσχέδιο που έρχεται στην Ολομέλεια της Βουλής την προσεχή Τετάρτη και Πέμπτη, 8 και 9 Ιουλίου.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις