Η τουρκική εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας Karadeniz Holding AS διεξάγει συνομιλίες με την Kυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ) της Λιβύης, η οποία αναγνωρίζεται από τον ΟΗΕ και έχει την έδρα της στην Τρίπολη, για την πώληση ηλεκτρικής ενέργειας στην εμπόλεμη χώρα.

Διαθέτει 25 πλοία

Οι συζητήσεις αφορούν στην προμήθεια από την Karadeniz, η οποία εδρεύει στην Κωνσταντινούπολη, ηλεκτρικής ενέργειας συνολικής ισχύος 1.000 μεγαβάτ για το δίκτυο αυτής της χώρας της βόρειας Αφρικής.

Η μονάδα Karpowership της Karadeniz διαθέτει αρκετούς κινητούς σταθμούς για να τροφοδοτήσει τη Λιβύη με ηλεκτρική ενέργεια, εάν επιτευχθεί συμφωνία, μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων bloomberg.

«Η Λιβύη υποφέρει από καθημερινές διακοπές ρεύματος οι οποίες διαρκούν από οκτώ έως δέκα ώρες» σημείωσε σε ηλεκτρονικό μήνυμά του ο επικεφαλής της τουρκικής εταιρείας Zeynep Harezi.

«Είμαστε έτοιμοι να λύσουμε το πρόβλημα των ελλείψεων ηλεκτρικού ρεύματος, στέλνοντας πλοία μας τα οποία έχουν δυναμικότητα 1.000 μεγαβάτ, μέσα σε 30 έως 60 ημέρες», πρόσθεσε.

Κατεστραμμένο δίκτυο

Οι χρόνιες εμφύλιες συγκρούσεις έχουν καταστρέψει το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας στην πρωτεύουσα, Τρίπολη, αλλά και σε άλλες πόλεις.

Η Karpowerhip διαχειρίζεται 25 πλοία με εγκαταστημένες μονάδες που χρησιμοποιούν φυσικό αέριο ή βαρύ μαζούτ για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, σύμφωνα με τον Harezi.

Η ηλεκτρική ενέργεια πωλείται γενικά σε χώρες που την έχουν άμεσα ανάγκη.

Σχεδόν μια δεκαετία πολιτικής αναταραχής έχει αφήσει τη Λιβύη διαιρεμένη μεταξύ μιας κυβέρνησης αναγνωρισμένης από τα Ηνωμένα Εθνη, με έδρα την Τρίπολη και η οποία υποστηρίζεται στρατιωτικά από την Τουρκία και ένα αντίπαλο διοικητικό σύστημα εξουσίας υπό τον Χαλίφα Χαφτάρ, με έδρα τη Βεγγάζη.

Οι συνομιλίες μεταξύ της κυβέρνησης της Τρίπολης και της Τουρκίας και η σύναψη συμφωνιών μεταξύ τους έχει εξοργίσει τον επικεφαλής του Εθνικού Στρατού της Λιβύης, Χαλίφα Χαφτάρ, ο στρατός του οποίου εκδιώχθηκε από τη δυτική Λιβύη από δυνάμεις που υποστηρίζονται από την Τουρκία και είναι πιστές στην κυβέρνηση της Τρίπολης.

Συνεργασίες

Τούρκοι και λίβυοι υπουργοί πραγματοποίησαν συνομιλίες τον προηγούμενο μήνα με επίκεντρο την επανέναρξη των εργασιών τουρκικών εταιρειών στη χώρα της Βόρειας Αφρικής, τη συνεργασία στον πετρελαϊκό τομέα και τις υποδομές. Την προηγούμενη χρονιά, οι δύο κυβερνήσεις είχαν υπογράψει σύμφωνο ναυτιλίας και ασφάλειας.

Αυτές οι συμφωνίες ήγειραν ανησυχίες μεταξύ των περιφερειακών αντιπάλων, που θεωρούν ότι η Τουρκία θα τις χρησιμοποιήσει στην προσπάθειά της να διεκδικήσει τον πλούτο του φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειο, σημειώνει το bloomberg.

Οι άραβες εταίροι του Χαφτάρ, η Αίγυπτος και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, κατηγόρησαν την Τουρκία ότι τορπίλισε τις προσπάθειες για εξεύρεση πολιτικής λύσης στην κρίση της Λιβύης.

Οι τουρκικές αρχές απέρριψαν τις κατηγορίες.