Αγιά Σοφιά : Νέες πιέσεις στην Τουρκία – «Να πράξετε χωρίς ρεβιζιονισμό»
Συνεχίζονται, κάθε μέρα που περνά, οι αντιδράσεις για το σχέδιο του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να μετατρέψει την Αγιά Σοφιά σε τζαμί
- Η τηλεθέαση του debate ΣΥΡΙΖΑ – Ελπίδες για τη συμμετοχή στην κάλπη της Κυριακής – Η σύγκριση με το ΠΑΣΟΚ
- Ο καλλιτέχνης που απείλησε ότι θα κατέστρεφε πολύτιμα έργα τέχνης αν ο Τζούλιαν Ασάνζ πέθαινε στη φυλακή
- Για ποια εγκλήματα κατηγορούνται οι Νετανιάχου, Γκάλαντ και Ντέιφ
- Να απομονώσει τους αποστάτες καλούν οι 87+ τον πολιτικό κόσμο - «Να μην αποδεχτούν έδρες προϊόν συνωμοσίας»
Συνεχίζονται, κάθε μέρα που περνά, οι αντιδράσεις για το σχέδιο του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να μετατρέψει την Αγιά Σοφιά σε τζαμί.
Οι αντιδράσεις σε καθημερινή πλέον βάση πληθαίνουν, με τελευταία -χρονικά- παρέμβαση να αφορά την Κρατική Δούμα, την κάτω βουλή της Ομοσπονδιακής Συνέλευσης της Ρωσίας, η οποία αναμένεται να αποστείλει υπόμνημα προς το τουρκικό κοινοβούλιο την Τρίτη σχετικά με τα σχέδια της Άγκυρας να αλλάξει το καθεστώς του θρυλικού ναού της Αγίας Σοφίας από μουσείο σε τζαμί.
«Ζητούμε από τους συναδέλφους μας, τους βουλευτές της Μεγάλης Εθνοσυνέλευσης της Τουρκίας, να αναλύσουν διεξοδικά την κατάσταση και, όταν αποφασίσουν για το καθεστώς του ναού της Αγίας Σοφίας που εδρεύει στην Κωνσταντινούπολη, να το πράξουν με σύνεση και χωρίς ρεβιζιονισμό, αυτού το οποίο αποφασίστηκε από τον ιδρυτή της σύγχρονης Τουρκίας, Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, ο οποίος για πολλά χρόνια μετέτρεψε την Αγία Σοφία σε σύμβολο ειρήνης και διαθρησκευτικής συμφωνίας» ανέφερε το ρωσικό υπόμνημα, σύμφωνα με το Sputnik.
Επίσης, οι Ρώσοι βουλευτές κάλεσαν τους Τούρκους συναδέλφους τους να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να αποτρέψουν την οποιαδήποτε ζημιά που ενδέχεται να προκληθεί λόγω της πρόωρης αλλαγής του καθεστώτος του ναού.
Ειδικότερα, υπογραμμίζουν, ότι η απόφαση του Κεμάλ Ατατούρκ το 1935, να μετατρέψει τον ναό σε μουσείο «κράτησε αυτήν την ανεκτίμητη βυζαντινή πολιτιστική κληρονομιά ανοιχτή για εκατομμύρια ανθρώπους».
Ακόμη, οι βουλευτές της Δούμας τόνισαν την ιδιαίτερη σημασία που έχει η Αγία Σοφία για τους Χριστιανούς, ενώ εκτός από το τουρκικό κοινοβούλιο, σκοπεύουν να στείλουν το υπόμνημα τόσο στον Ρώσο Πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν, όσο και στο Συμβούλιο της Ομοσπονδίας, την άνω βουλή της Ομοσπονδιακής Συνέλευσης της Ρωσίας.
Κομισιόν: Σύμβολο ανοχής η Αγιά Σοφιά
Σε κανένα σχόλιο «για τις απόψεις προσωπικοτήτων της Τουρκίας» σχετικά με το ζήτημα της Αγίας Σοφίας, δεν προέβη ο εκπρόσωπος Τύπου της Κομισιόν, ερωτηθείς αναφορικά με το ότι οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί «θα νιώθουν ότι καταπατώνται τα δικαιώματά τους εάν τους απαγορευτεί η είσοδος στο εμβληματικό κτίριο», εφόσον, όπως ανέφερε ο Ερίκ Μαμέρ, «η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου εκκρεμεί».
Ο κ. Μαμέρ προσέθεσε ότι «αντιλαμβανόμαστε ότι η Αγιά Σοφιά είναι μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO, αυτό είναι σημαντικό και αυτό το ζήτημα πρέπει να το δούμε υπό αυτή την οπτική». Τόνισε δε ότι «η Αγιά Σοφιά είναι σύμβολο ανοχής, διαλόγου και δεν πρέπει να χρησιμοποιούμε αυτά τα γεγονότα για να τροφοδοτήσουμε διαφωνία οποιασδήποτε μορφής μεταξύ των θρησκειών».
Πατριάρχης Κύριλλος: Απειλή για τον Χριστιανισμό η μετατροπή της σε τζαμί
Ο Πατριάρχης Μόσχας και πάσης Ρωσίας, Κύριλλος, τάχθηκε στο πλευρό του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου και κάλεσε να μην μετατραπεί σε τζαμί η Αγία Σοφία, τονίζοντας ότι κάτι τέτοιο αποτελεί «απειλή για ολόκληρο τον χριστιανικό πολιτισμό.
Πρόκειται για μια καίρια παρέμβαση, καθώς οι σχέσεις των δύο Πατριαρχών είχαν περάσει από κρίση πρόσφατα, λόγω της αυτοκεφαλίας της Ουκρανικής εκκλησίας.
«Η απειλή για την Αγία Σοφία είναι απειλή για ολόκληρο τον χριστιανικό πολιτισμό, και συνεπώς την πνευματικότητα και την ιστορία μας» δήλωσε ο Πατριάρχης Κύριλλος.
Ο επικεφαλής της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας εξέφρασε την ελπίδα ότι η τουρκική ηγεσία θα δείξει σύνεση.
Ο Πατριάρχης Κύριλλος εξηγεί ότι «όπως πριν, έτσι και τώρα, ο ρωσικός λαός αντιμετώπιζε και αντιμετωπίζει κάθε προσπάθεια προσβολής ή καταπατήσεως της χιλιετούς πνευματικής κληρονομιάς της Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως με πικρία και αγανάκτηση». Και προσθέτει ότι «έως και σήμερα για κάθε Ρώσο Ορθόδοξο Χριστιανό η Αγία Σοφία είναι ένα μέγιστο χριστιανικό προσκύνημα», καθώς στον ιστορικό αυτό Ναό οι πρέσβεις του Μεγάλου Πρίγκιπα Βλαδίμηρου «αιχμαλωτίσθηκαν από το ουράνιο κάλλος του» και με τις διηγήσεις τους ο Άγιος σήμερα Βλαδίμηρος αποφάσισε να βαπτισθεί ο ίδιος και βάπτισε τη χώρα των Ρως, πράξη με την οποία η Ρωσία εισήλθε στον χριστιανικό κόσμο.
Ο προκαθήμενος της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, απευθυνόμενος στην τουρκική ηγεσία υπογραμμίζει σε προειδοποιητικούς τόνους ότι «υποχρέωση κάθε πολιτισμένου κράτους είναι να περιφρουρεί την ισορροπία, να συμφιλιώνει τις αντιθέσεις στην κοινωνία και όχι να τις οξύνει, να συνδράμει στην ενότητα των ανθρώπων και όχι στη διαίρεσή τους». Και κλιμακώνει τις προειδοποιήσεις του λέγοντας ότι στις αναπτυσσόμενες σχέσεις Ρωσίας και Τουρκίας δεν μπορεί να μην «λαμβάνεται υπόψη το γεγονός ότι η Ρωσία είναι μια χώρα με πληθυσμό, ο οποίος στην πλειονότητά του είναι Ορθόδοξοι Χριστιανοί», οι οποίοι θα αισθανθούν «βαθύ πόνο», εάν συμβεί το απευκταίο με την Αγία Σοφία.
«Ελπίζω για τη σύνεση της τουρκικής ηγεσίας. Η διατήρηση της τρέχουσας, ουδέτερης κατάστασης της Αγίας Σοφίας, ενός από τα μεγαλύτερα αριστουργήματα του χριστιανικού πολιτισμού, έναν ναό-σύμβολο για εκατομμύρια χριστιανούς σε όλο τον κόσμο, θα αναπτύξει περαιτέρω τις σχέσεις μεταξύ των λαών της Ρωσίας και της Τουρκίας, θα ενισχύσει τη διαθρησκευτική ειρήνη και αρμονία» πρόσθεσε ο Πατριάρχης Κύριλλος.
Αναλυτικά η δήλωση του Κυρίλλου:
«Ανησυχώ βαθιά για τις εκκλήσεις ορισμένων Τούρκων πολιτικών να επανεξετασθεί το μουσειακό καθεστώς του Ναού της Αγίας Σοφίας, ενός από τα μεγαλύτερα μνημεία του χριστιανικού πολιτισμού.
Κτισμένος τον 6ο αι. προς τιμήν του Σωτήρος Χριστού, αυτός ο Ναός σημαίνει πολλά για όλη την Ορθοδοξία. Και είναι ιδιαίτερα αγαπητός στη Ρωσική Εκκλησία. Οι πρέσβεις του Μεγάλου Πρίγκιπα Βλαδίμηρου, περνώντας το κατώφλι αυτού του Ναού, αιχμαλωτίσθηκαν από το ουράνιο κάλλος του. Με το άκουσμα της διηγήσεώς τους ο Άγιος Βλαδίμηρος αποφάσισε να βαπτισθεί ο ίδιος και βάπτισε τη χώρα των Ρως, η οποία τον ακολούθησε σε μια νέα για την ίδια πνευματική και ιστορική διάσταση, τον χριστιανικό πολιτισμό.
Διαμέσου πολλών γενεών κληρονομήσαμε το θαυμασμό για τα επιτεύγματα αυτού του πολιτισμού, του οποίου αποτελούμε τώρα μέρος. Και ένα από τα ευλαβώς τιμώμενα σύμβολά του ήταν και παραμένει η Αγία Σοφία. Η μορφή της κατέστη διαχρονική για τον πολιτισμό και την ιστορία μας. Ενδυνάμωνε και ενέπνεε τους αρχιτέκτονές μας στο Κίεβο, το Νόβγκοροντ, το Πόλοτσκ, δηλαδή σε όλα τα κορυφαία κέντρα του πνευματικού γίγνεσθαι του μεσαιωνικού κράτους των Ρως.
Στην ιστορία των σχέσεων της χώρας των Ρως και της Κωνσταντινουπόλεως υπήρξαν ποικίλες, ενίοτε πολύ δύσκολες περίοδοι. Αλλά, όπως πριν, έτσι και τώρα, ο ρωσικός λαός αντιμετώπιζε και αντιμετωπίζει κάθε προσπάθεια προσβολής ή καταπατήσεως της χιλιετούς πνευματικής κληρονομιάς της Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως με πικρία και αγανάκτηση. Η απειλή για την Αγία Σοφία είναι απειλή για όλον τον χριστιανικό πολιτισμό, συνεπώς και για την πνευματικότητα και την ιστορία μας. Έως και σήμερα για κάθε Ρώσο Ορθόδοξο Χριστιανό η Αγία Σοφία είναι ένα μέγιστο χριστιανικό προσκύνημα.
Υποχρέωση κάθε πολιτισμένου κράτους είναι να περιφρουρεί την ισορροπία, να συμφιλιώνει τις αντιθέσεις στην κοινωνία και όχι να τις οξύνει, να συνδράμει στην ενότητα των ανθρώπων και όχι στη διαίρεσή τους.
Σήμερα οι σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας αναπτύσσονται δυναμικά. Την ίδια στιγμή πρέπει να λαμβάνεται υπόψη το γεγονός ότι η Ρωσία είναι μια χώρα με πληθυσμό, ο οποίος στην πλειονότητά του είναι Ορθόδοξοι Χριστιανοί. Γι᾽ αυτό και όσα ενδέχεται να συμβούν με την Αγία Σοφία θα προκαλέσουν βαθύ πόνο στον ρωσικό λαό.
Ελπίζω στη σωφροσύνη της πολιτειακής ηγεσίας της Τουρκίας. Η διαφύλαξη του σημερινού, ουδέτερου καθεστώτος της Αγίας Σοφίας, ενός από τα μέγιστα αριστουργήματα του χριστιανικού πολιτισμού, ναού-συμβόλου για εκατομμύρια Χριστιανούς παγκοσμίως, θα υπηρετήσει την περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ των λαών της Ρωσίας και της Τουρκίας, την εμπέδωση της διαθρησκειακής ειρήνης και ομόνοιας.
ο Μόσχας και Πασών των Ρωσσιών
Κύριλλος»
«Σεβασμό στην Ιστορία και τη συνύπαρξη των λαών» ζητά η εκκλησία της Κρήτης
Την ανάγκη διατήρησης του υπάρχοντος καθεστώτος στην Αγιά Σοφιά, τονίζει η Εκκλησία της Κρήτης στη σημερινή της συνεδρία για τον μήνα Ιούλιο.
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα orthodoxia.info, οι Ιεράρχες της Κρήτης συστήνουν «σεβασμό στήν Ἱστορία, τή συνύπαρξη τῶν Λαῶν, τῶν Θρησκειῶν καί τῶν Πολιτισμῶν, στή βάση τῆς ἀγάπης, τῆς ἀλήθειας καί τῆς δικαιοσύνης, ὅπως τόνισε ἡ Α.Θ.Π. ὁ Οἰκουμενικός μας Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαῖος» όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το ανακοινωθέν της Συνόδου.
Η επαρχιακή Σύνοδος της Εκκλησίας της Κρήτης επαναδιατυπώνει ακόμη τη θέση για το αδιαπραγμάτευτο της θείας Κοινωνίας την ώρα που καλεί τους πιστούς να συνεχίσουν να ακολουθούν τις υποδείξεις των ειδικών σχετικά με τα μέτρα αποφυγής της διασποράς του κοροναϊού.
Διαβάστε ολόκληρο το ανακοινωθέν
Ἡ Ἱερά Ἐπαρχιακή Σύνοδος τῆς Ἐκκλησίας Κρήτης, συνῆλθε, τήν Δευτέρα, 6 Ἰουλίου 2020, σέ Συνοδική Συνεδρία ἐνέκρινε Πρακτικά προηγούμενων Συνοδικῶν Συνεδριῶν καί συζήτησε τά θέματα τῆς Ἡμερήσιας Διάταξης, γιά τήν ἀντιμετώπιση ζητημάτων τῆς Ἐκκλησίας.
Ἡ Ἱερά Σύνοδος, καλεῖ ὅλους τούς ἀνθρώπους τῆς Κρήτης, ὅπως μέχρι σήμερα, μέ ὑπευθυνότητα καί προσοχή, νά συνεχίσουμε ὅλοι μαζί τήν προσπάθεια γιά τήν ἀποφυγή τῆς διασπορᾶς τοῦ κορωνοϊοῦ, μέ πίστη στό Θεό καί κατανόηση στίς ὑποδείξεις τῶν ὑπευθύνων προσώπων τῆς Πολιτείας.
Ἡ Ἱερά Σύνοδος, τονίζει, γιά μιά ἀκόμη φορά, ὅτι τό Μυστήριο τῆς Θείας Εὐχαριστίας εἶναι ἀδιαπραγμάτευτο καθώς καί ὅτι ὁ σημερινός τρόπος μεταδόσεως τῆς Θείας Κοινωνίας δέν δέχεται ἀλλαγῆς, ὅπως, τονίσθηκε προσφάτως στό Ἀνακοινωθέν τῆς Ἁγίας καί Ἱερᾶς Συνόδου καί στήν Ἀνακοίνωση τοῦ Γραφείου Τύπου τοῦ Οἰκουμενικοῦ Πατριαρχείου.
Ἐπίσης, σχετικά πρός τό θέμα τῆς πρόσφατης συζήτησης γιά τήν ἀλλαγή τοῦ καθεστῶτος τῆς Ἁγίας Σοφίας στήν Κωνσταντινούπολη, ἡ Ἐκκλησία τῆς Κρήτης δηλώνει τήν ἀνάγκη τῆς διατήρησής του, μέ σεβασμό στήν Ἱστορία, τή συνύπαρξη τῶν Λαῶν, τῶν Θρησκειῶν καί τῶν Πολιτισμῶν, στή βάση τῆς ἀγάπης, τῆς ἀλήθειας καί τῆς δικαιοσύνης, ὅπως τόνισε ἡ Α.Θ.Π. ὁ Οἰκουμενικός μας Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαῖος.
Ἡ Ἱερά Σύνοδος, δέχθηκε τόν Ἐντιμολ. κ. Σταῦρο Ἀρναουτάκη, Περιφερειάρχη Κρήτης καί συζήτησε μαζί του τίς δυνατότητες ἐντάξεως σέ Προγράμματα τῆς Περιφέρειας Ἐκκλησιαστικῶν ἔργων, Προνοιακῶν Δομῶν καί Ἱδρυμάτων τῆς Ἱερᾶς Ἀρχιεπισκοπῆς καί τῶν Ἱερῶν Μητροπόλεων τῆς Ἐκκλησίας Κρήτης, γιά τή στήριξη καί τήν ἐνίσχυση ἐμπερίστατων καί ἐνδεῶν συνανθρώπων μας.
Ὁ κ. Περιφερειάρχης διαβεβαίωσε τούς Σεβ. Ἀρχιερεῖς ὅτι ἡ Περιφέρεια Κρήτης θά εἶναι μέ χαρά ἀρωγός στίς δράσεις, τίς ὁποῖες ἐπιτελεῖ ἡ Ἐκκλησία τῆς Κρήτης.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις