Φορολογικές δηλώσεις : Πώς δηλώνονται οι τόκοι καταθέσεων – Τι να προσέξετε για να γλιτώσετε φόρους
Από τη σωστή δήλωση των ποσών ο φορολογούμενος θα γλιτώσει πιθανές κυρώσεις, περισσότερο φόρο αλλά και ταλαιπωρία για την υποβολή διορθωτικής δήλωσης
Εκατομμύρια φορολογούμενοι εισπράττουν κάθε χρόνο τόκους από καταθέσεις που έχουν στην Ελλάδα ή το εξωτερικό.
Από τη σωστή δήλωση των ποσών ο φορολογούμενος θα γλιτώσει πιθανές κυρώσεις, περισσότερο φόρο αλλά και ταλαιπωρία για την υποβολή διορθωτικής δήλωσης.
Οι τόκοι καταθέσεων μπορεί να φορολογούνται αυτοτελώς με συντελεστή 15% αλλά προστίθενται στα υπόλοιπα που ενδεχομένως έχει ο φορολογούμενος.
Οι τόκοι καταθέσεων
Τα σημεία κλειδιά που θα πρέπει να γνωρίζουν οι φορολογούμενοι για τη δήλωση των τόκων καταθέσεων είναι τα εξής:
1. Οι τόκοι δηλώνονται στην παράγραφο 3 του υποπίνακα Δ1 του πίνακα 4 και στους κωδικούς 667-668.
2. Ο φορολογούμενος θα πρέπει να κάνει «κλικ» πάνω στη λέξη «ΕΔΩ» που περιλαμβάνεται στη φράση «Για εμφάνιση τόκων πατήστε ΕΔΩ», στην παράγραφο 3 του υποπίνακα 4Δ1 της φορολογικής δήλωσης (έντυπο Ε1).
3. Όταν «κλικάρει» πάνω στη λέξη «ΕΔΩ» τότε εμφανίζεται στην οθόνη του υπολογιστή του ένας πληροφοριακός πίνακας στον οποίο αναγράφονται αναλυτικά όλα τα ποσά των τόκων που έχουν πιστωθεί κατά τη διάρκεια του 2018 σε κάθε τραπεζικό λογαριασμό του ιδίου και της συζύγου του.
4. Το άθροισμα όλων των ποσών τόκων εμφανίζεται ξεχωριστά για τον κάθε σύζυγο ενώ αναγράφονται και οι τόκοι που αναλογούν σε συνδικαιούχους τραπεζικών λογαριασμών. Επίσης εμφανίζονται και τα ποσά του φόρου 15% που έχουν παρακρατηθεί.
5. Το άθροισμα των τόκων από όλους τους τραπεζικούς λογαριασμούς, όπως αναγράφεται στο συγκεκριμένο πίνακα, πρέπει να μεταφερθεί στον κωδικό 667 για τον σύζυγο και στον κωδικό 668 για την σύζυγο.
6. Στους κωδικούς 675-676 πρέπει να δηλωθούν τα ποσά του φόρου που έχουν παρακρατηθεί από τους τόκους των καταθέσεων.
7. Στις περιπτώσεις κοινών τραπεζικών λογαριασμών σε τράπεζες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό υπάρχει υποχρέωση δήλωσης των ποσών των τόκων καταθέσεων που αναλογούν στους πραγματικούς δικαιούχους οι οποίοι καθορίζονται με βάση τις πραγματικές περιστάσεις, δηλαδή σε ποιον από τους συνδικαιούχους ανήκουν πραγματικά οι αποταμιεύσεις Ο έφορος έχει, πάντως, την διακριτική ευχέρεια να κρίνει διαφορετικά.
Στο «στόχαστρο» της εφορίας καταθέσεις
Σημειώνεται ότι κατά την υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων οι φορολογούμενοι έχουν την υποχρέωση να δηλώσουν στους κωδικούς 029-030 του Ε1 το εάν κατέχουν περιουσία στην αλλοδαπή (ακίνητα, καταθέσεις, μετοχές, ομολόγα, κ.α.).
Έως το τέλος φθινοπώρου η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) θα δημιουργήσει ηλεκτρονική υποδομή καταχώρισης στοιχείων εισοδημάτων και καταθέσεων στο εξωτερικό από φορολογικούς κατοίκους Ελλάδας.\
Η ΑΑΔΕ έχει λάβει σχετικά στοιχεία για τις καταθέσεις και επενδύσεις Ελλήνων στο εξωτερικό στο πλαίσιο της γνωστής συμφωνίας ανταλλαγής φορολογικών πληροφοριών του ΟΟΣΑ.
Στη συμφωνία συμμετέχουν περισσότερες από 100 χώρες και ο όγκος των δεδομένων που έχουν παραδοθεί ήδη στην ελληνική φορολογική διοίκηση είναι πολύ μεγάλος.
Στα στοιχεία που έχουν δοθεί στην ΑΑΔΕ στο πλαίσιο της συμφωνίας του ΟΟΣΑ για την ανταλλαγή πληροφοριών περιλαμβάνονται λογαριασμοί θεματοφυλακής (μετοχές, ομόλογα, αμοιβαία κεφάλαια), καταθετικοί λογαριασμοί, ασφαλιστήρια συμβόλαια με αξία εξαγοράς ή ασφαλιστήρια συμβόλαια προσόδων, ακαθάριστα ποσά τόκων, μερισμάτων και λοιπών εισοδημάτων που προέκυψαν σε σχέση με τα περιουσιακά στοιχεία που τηρούνται στον δηλωτέο λογαριασμό και ακαθάριστα έσοδα από την πώληση ή εξαγορά χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων που καταβλήθηκαν ή πιστώθηκαν στον δηλωτέο λογαριασμό κατά το έτος αναφοράς.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις