Πέντε μύθοι που επιτρέπουν στον κοροναϊό να καλπάσει
Είναι εύκολο να αισθανθούμε μια ψευδή αίσθηση ασφάλειας, έχοντας περάσει ήδη ολόκληρους μήνες εκτός lockdown και με την πανδημία να δείχνει προς το παρόν υπό έλεγχο
Είναι εύκολο να αισθανθούμε μια ψευδή αίσθηση ασφάλειας, έχοντας περάσει ήδη ολόκληρους μήνες εκτός lockdown και με την πανδημία να δείχνει προς το παρόν υπό έλεγχο.
Άλλες χώρες του κόσμου, όμως, με λαμπρότερο παράδειγμα τις ΗΠΑ, ήδη πληρώνουν βαρύ τίμημα για ατού του είδους την αλαζονεία.
Ποιοι λόγοι, όμως, έκαναν τα κρούσματα να αυξηθούν και πάλι;
Ένας από τους σημαντικότερους είναι ο εφησυχασμός, ο οποίος διευκολύνεται από τους παρακάτω μύθους.
Η άρση του lockdown είναι η απόδειξη ότι νικήσαμε την πανδημία.
Όχι. Σύμφωνα με τον ΠΟΥ έχουμε ακόμη πολύ δρόμο μπροστά μας.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και στις ΗΠΑ των εκατομμυρίων κρουσμάτων, μόλις το 5% – 8% του πληθυσμού έχει νοσήσει από κοροναϊό, όταν το ποσοστό που απαιτείται για την επίτευξη ανοσίας της αγέλης κυμαίνεται στο 70% – 90%.
Από τη στιγμή που δεν υπάρχουν ενδείξεις που να εξασφαλίζουν ότι το εμβόλιο θα είναι άμεσα διαθέσιμο – αν λάβουμε ως δεδομένο ότι κάποια από τα υποψήφια θα αποδειχθεί αποτελεσματικό, το μόνο πράγμα που μπορεί να μας σώσει από την φονική πανδημία είναι η ίδια η συμπεριφορά μας.
Είμαι νέος και υγιής. Άρα δεν κινδυνεύω.
Το τελευταίο διάστημα οι ειδικοί παρατηρούν με ανησυχία τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων μεταξύ των νεαρών ενηλίκων, πολλοί εκ των οποίων αντιμετωπίζουν μακροχρόνιες επιπλοκές από την ασθένεια.
Στη Φλόριντα, ο μέσος όρος ηλικίας των ασθενών ήταν τα 60 έτη τον Μάρτιο. Όμως τις τελευταίες εβδομάδες έχει καταποντιστεί στη δεκαετία των 30, σύμφωνα με τον κυβερνήτη της πολιτείας, Ρον ΝτεΣάντις.
Η Δρ. Τζεν Κοντλ, γιατρός στο Νιου Τζέρσεϊ, δήλωσε στο CNN ότι βλέπει όλο και συχνότερα νεότερους ασθενείς να υποφέρουν από σοβαρές ή μόνιμες επιπλοκές της ασθένειας. Ανάμεσα σε αυτές ακόμη και εγκεφαλικά, δύσπνοια, εξάντληση και αγευσία και ανοσμία που κρατά γα πολύ καιρό μετά την ανάρρωση.
Ο Ρούντι Γκόμπερτ, 28χρονος παίκτης του NBA, βγήκε θετικός στον ιό τον Μάρτιο. Εξακολουθεί να μην έχει επανέλθει στην κατάσταση που ήταν προηγουμένως. Λίγες μέρες πριν διαγνωστεί, έκανε πλάκα για την πανδημία πιάνοντας όλα τα μικρόφωνα στο πλαίσιο μιας συνέντευξης τύπου.
Είμαστε ασφαλείς αν βάζουμε θερμόμετρο σε όλους τους εργαζόμενους/πελάτες/καλεσμένους
Η θερμομέτρηση δεν μπορεί να εντοπίσει τους ασυμπτωματικούς φορείς, ούτε εκείνους που πρόκειται να εμφανίσουν συμπτώματα στο άμεσο μέλλον, και οι οποίοι μπορούν να μεταδώσουν τον ιό παρά το γεγονός ότι δεν αισθάνονται άρρωστοι.
Εκτιμάται ότι το 40% των νέων λοιμώξεων προκύπτουν από την επαφή με ασυμπτωματικούς φορείς, όπως αναφέρει το CDC.
Ακόμη και εκείνοι που έχουν συμπτώματα μπορεί να μην εμφανίσουν πυρετό.
Έχω κάνει τεστ και ήταν αρνητικό. Άρα είμαι μια χαρά.
Δεν υπάρχει καμιά δικαιολογία για να εγκαταλείψουμε τα μέτρα ατομικής προστασίας.
«Κάποιες φορές τα αποτελέσματα είναι ψευδώς αρνητικά, πράγμα που σημαίνει ότι έχεις την ασθένεια αλλά το τεστ δεν την εντοπίζει», αναφέρει το Penn Medicine.
«Επειδή είναι πιθανό το τεστ να βγει αρνητικό ενώ έχεις κοροναϊό, είναι σημαντικό να είμαστε προσεκτικοί ακόμη και σε αυτή την περίπτωση».
Επιπλέον, ακόμη και αν το τεστ βγει αρνητικό, είναι πιθανό να μολυνθούμε από τον ιό μετά τη διεξαγωγή του.
Ίσως πρέπει να μην κάνουμε τίποτα και να περιμένουμε την ανοσία της αγέλης.
Δεν είναι καλή ιδέα, πρώτα από όλα γιατί δεν υπάρχουν αρκετές ΜΕΘ για όλους μας.
Ακόμη, όμως, και αν περάσουμε τον ιό ελαφρά, είναι εξαιρετικά μεταδοτικός. Επομένως, μπορεί να κολλήσουμε άλλους που θα χρειαστούν νοσηλεία.
Και αυτό θα μειώσει τις κλίνες και για όλους τους άλλους που ενδέχεται να τις χρειάζονται. Για παράδειγμα, για τα θύματα τροχαίων ή εκείνους που υπέστησαν έμφραγμα.
Ωστόσο, υπάρχει και ένα ακόμη πρόβλημα με την αναμονή για ανοσία τα αγέλης: Ο ιός είναι τόσο καινούργιος που κανείς δεν γνωρίζει αν τα αντισώματα που αναπτύχθηκαν μετά την ανάρρωση θα προσφέρουν οποιαδήποτε ανοσία μακροπρόθεσμα.
Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχουμε όπλα κατά της πανδημίας: Η ατομική ευθύνη, οι μάσκες και η κοινωνική αποστασιοποίηση μπορούν να κάνουν θαύματα στο να μας κρατήσουν ασφαλείς.
Πηγή: www.cnn.com
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις