Διαδηλώσεις: Ψηφίζεται το ν/σ αύριο στην βουλή – Ρωγμές στο ΚΙΝΑΛ από το deal με τη ΝΔ
Εν μέσω σφοδρών αντιδράσεων για την αντισυνταγματικότητά του ψηφίζεται αύριο το νομοσχέδιο-γύψος για τις διαδηλώσεις. Ποιοι βουλευτές του ΚΙΝΑΛ διαφωνούν με τη Φ. Γεννηματά για την ψήφισή του. Δεν θα εφαρμοστεί διαμηνύει ο ΣΥΡΙΖΑ. Αιτία πολέμου το χαρακτήρισε ο γραμματέας του ΚΚΕ. Νέα συλλαλητήρια αύριο. Η δήλωση σοκ Χρυσοχοΐδη ότι καταργούνται αναχρονισμοί που ονομάστηκαν δικαιώματα
- «Είσαι ο διάβολος» – Αντιμέτωποι με τον πατέρα τους οι γιοι της Ζιζέλ Πελικό
- Κατεπείγουσα εισαγγελική παρέμβαση από τον Άρειο Πάγο μετά την αποκάλυψη in – Για το χαμένο υλικό από τις κάμερες στα Τέμπη
- Οι ληστές που έκλεψαν τα πορτρέτα των Ελισάβετ Β' και Μαργκρέτε Β' του Άντι Γουόρχολ τα έκαναν όλα στραβά
- Το ΠΑΣΟΚ θα προτείνει άλλο πρόσωπο για ΠτΔ αν ο Μητσοτάκης επιλέξει «στενή κομματική επιλογή»
Εν μέσω σφοδρών αντιδράσεων για την αντισυνταγματικότητά του ψηφίζεται αύριο στην ολομέλεια της βουλής το νομοσχέδιο με το οποίο η κυβέρνηση επιδιώκει να βάλει τις διαδηλώσεις και τις συναθροίσεις σε γύψο.
Αναταραχή στο ΚΙΝΑΛ από το deal με τη ΝΔ
Μάλιστα το πολιτικό deal με τη ΝΔ που οδήγησε το ΚΙΝΑΛ να δηλώνει ότι θα υπερψηφίσει το νομοσχέδιο, δημιουργεί σοβαρές αναταράξεις στο εσωτερικό της Χαριλάου Τρικούπη.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, ο πρώην υπουργός Χάρης Καστανίδης καθώς και ο βουλευτής του κόμματος Μιχάλης Κατρίνης διαφωνούν με την θέση της Φώφης Γεννηματά για υπερψήφιση του νομοσχεδίου μετά τις μικροαλλαγές που έκανε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.
Αυτό που μένει να φανεί είναι αν και πως θα εκφραστούν οι διαφωνίες των τριών βουλευτών του ΚΙΝΑΛ στην αυριανή ψηφοφορία, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είναι δεδομένο πως θα εκφραστούν.
Ο Χάρης Καστανίδης μιλώντας λίγο νωρίτερα στη βουλή δεν ξεκαθάρισε τι θα κάνει στην αυριανή ψηφοφορία, ωστόσο κινήθηκε σε εντελώς διαφορετική γραμμή από την επίσημη γραμμή του ΚΙΝΑΛ, το οποίο θα ψηφίσει επί της αρχής το νομοσχέδιο.
Ο κ. Καστανίδης επιτέθηκε στη κυβέρνηση ασκώντας σκληρή κριτική ότι δεν τηρεί την αρχή της αναλογικότητας στην άσκηση των δικαιωμάτων και επί της ουσίας απαγορεύει τις διαδηλώσεις ακόμα και τις συναθροίσεις των πολιτικών κομμάτων.
«Αμφισβητείτε το σκληρό πυρήνα του συντάγματος» υπογράμμισε ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ απευθυνόμενος στα κυβερνητικά έδρανα και έκανε λόγο για μείζον πολιτικό ζήτημα στο οποίο η κυβέρνηση, η αντιπολίτευση, τα ΜΜΕ και οι πολίτες πρέπει να πάρουν θέση.
Διασκεδάζει τις εντυπώσεις
Το βέβαιο είναι ότι από το πρωί η κοινοβουλευτική ομάδα του ΚΙΝΑΛ έχει επιδοθεί σε ένα παιχνίδι να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από τις κατηγορίες που εξαπολύονται εναντίον της ηγεσίας του ότι συμπλέει με τη ΝΔ και γίνεται ουρά του Κυριάκου Μητσοτάκη σε ένα νομοσχέδιο το οποίο τα κόμματα της Αριστεράς το χαρακτηρίζουν χουντικής έμπνευσης, ενώ την ίδια ώρα αναμένεται να το υπερψηφίσει η ακροδεξιά «Ελληνική Λύση» του Κυριάκου Βελόπουλου.
Ενδεικτικό της τρικυμίας που υπάρχει στις τάξεις του «Κινήματος Αλλαγής» είναι το γεγονός πως την ώρα που θα υπερψηφίσει το νομοσχέδιο επί της αρχής, στήριξε την πρόταση αντισυνταγματικότητας άρθρων του νομοσχεδίου που κατέθεσαν ο ΣΥΡΙΖΑ και στηρίχτηκαν από το ΜέΡΑ25 και το ΚΚΕ.
Μάλιστα οι πληροφορίες θέλουν το ΚΙΝΑΛ να συνεχίζει να διαφωνεί με το άρθρο για την αστική ευθύνη του διοργανωτή, θεωρώντας αντισυνταγματική αυτή τη διάταξη και να είναι έτοιμο να καταθέσει αύριο τροπολογία ζητώντας από το Μιχάλη Χρυσοχοΐδη να την κάνει δεκτή.
Στην προσπάθειά του να δικαιολογήσει τη στάση του το ΚΙΝΑΛ υποστηρίζει πως χάρτη στη δική του παρέμβαση αμβλύνθηκαν διατάξεις και δόθηκαν «θεσμικές εγγυήσεις» για τη διασφάλιση του δικαιώματος του συνέρχεσθαι.
Επιβάλαμε
Σε αυτό το πνεύμα ο Γιώργος Καμίνης υποστήριξε ότι:
«Επιβάλαμε να υπάρχει η σύμφωνη γνώμη του Προέδρου Πρωτοδικών για την απαγόρευση μίας συνάθροισης, όχι μόνο απόφαση της αστυνομίας. Συνεχίζουμε να πιέζουμε για την απάλειψη του χρονικού ορίου των 24 ωρών μέσα στις οποίες θεωρείται πως τεκμαίρεται η συμφωνία του δικαστή.
Επιβάλαμε την παρουσία εισαγγελέα για τη διάλυση μιας συνάθροισης που πάει να εκτραπεί σε βίαιη. Ενώπιον του εισαγγελέα ο οργανωτής μπορεί να αναπτύξει τις απόψεις του.
Επιβάλαμε την κατάργηση του άρθρου που εισήγαγε το ιδιώνυμο αδίκημα, με βάση το οποίο προβλεπόταν ότι εκείνος που συμμετέχει σε παράνομη διαδήλωση τιμωρείται με φυλάκιση.
Αποτελούσε ουσιαστικά επαναφορά του απηρχαιωμένου άρθρου του Ποινικού Κώδικα περί “θρασύτητας κατά της αρχής”, που καταργήθηκε πέρσι.
Αλλάξαμε ριζικά το άρθρο περί αυθόρμητης συνάθροισης, το οποίο ουσιαστικά προέβλεπε προληπτική άδεια για τις αυθόρμητες συναθροίσεις. Αυτό ήταν απαράδεκτο και πολύ σωστά έφυγε.
Στην αστική ευθύνη επιμένουμε: δεν μπορεί σε μία δημοκρατία να ευθύνεται κάποιος ποινικά ή αστικά για πράξεις τρίτων. Όπως δεν μπορεί να υπάρχει εξουσία χωρίς ευθύνη, δεν μπορεί να υπάρξει και ευθύνη χωρίς εξουσία».
Παρασκηνιακό παιχνίδι
Ενδεικτικό του όλου παρασκηνιακού παιχνιδιού που παίχτηκε για να υπάρξει σύγκλιση ΝΔ και ΚΙΝΑΛ είναι και το γεγονός ότι ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης είχε βάλει εσκεμμένα –όπως αναφέρουν οι πληροφορίες- το άρθρο για το ιδιώνυμο και την ποινή φυλάκισης για συμμετοχή σε απαγορευμένη διαδήλωση, προκειμένου να το αποσύρει και να δώσει έτσι επιχειρήματα στο ΚΙΝΑΛ για να αλλάξει πλεύση και να ψηφίσει το νομοσχέδιο.
Μένει να φανεί πως θα τοποθετηθεί αύριο η Φώφη Γεννηματά από το βήμα της βουλής και πως θα αντιδράσουν οι διαφωνούντες βουλευτές του ΚΙΝΑΛ μεταξύ των οποίων και ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, καθώς τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και το ΚΚΕ έχουν καταθέσει πρόταση ονομαστικής ψηφοφορίας επί της αρχής και επί των άρθρων 1 έως 14 και του άρθρου 19.
Πάντως μία πρόγευση της παρέμβασης της κας Γεννηματά έδωσε ο στενός της συνεργάτης Μανώλης Όθωνας ο οποίος δήλωσε:
«Προτείναμε συγκεκριμένες αλλαγές, που παρενέβαιναν στην ουσία του νομοσχεδίου, άλλαζαν ουσιαστικά την αντίληψη του. Επομένως είχαμε μια συνεπή στάση σε αυτό που εμείς ισχυριζόμαστε, ότι είμαστε δύναμη μαχητικής όταν χρειάζεται αλλά ταυτόχρονα δημιουργικής εποικοδομητικής αντιπολίτευση γιατί αυτό χρειάζεται σήμερα ο τόπος. Η εύκολη επιλογή είναι να πεις ένα «τυφλό» όχι, να ψηφίσει η Κυβέρνηση ένα νομοσχέδιο όπως το θέλει, να φαλκιδεύει δικαιώματα, απλά εσύ να έχεις κάνει τον τσάμπα μάγκα με κραυγές λαϊκισμού».
Μάλιστα αύριο είναι πιθανόν να πάρουν το λόγο και οι υπόλοιποι πολιτικοί αρχηγοί, συμπεριλαμβανομένου του πρωθυπουργού.
Καταργούμε αναχρονισμούς που ονομάστηκαν δικαιώματα
Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης κάνοντας επίδειξη πυγμής μίλησε για κατάργηση αναχρονισμών και όχι δικαιωμάτων.
«Ο νόμος θα εφαρμοστεί. Το λέω με αποφασιστικότητα. Δεν είναι δήλωση αυταρχισμού. Είναι πράξη ευθύνης. Ο νόμος θα εφαρμοστεί γιατί υπακούει στην κοινή λογική. Καταργεί αναχρονισμούς που ονομάστηκαν δικαιώματα. Το νομοσχέδιο εξασφαλίζει την άσκηση των δικαιωμάτων σε όσους θέλουν να διαμαρτυρηθούν και παράλληλα εξασφαλίζει και στους υπόλοιπους την μη ταλαιπωρία. Εξασφαλίζει την διαμαρτυρία αλλά όχι τα επεισόδια και την βία. Η Ελλάδα αναστενάζει στα γήπεδα και η δημοκρατία στις συγκεντρώσεις» ανέφερε ο κ. Χρυσοχοΐδης απαντώντας στους βουλευτές της αντιπολίτευσης που διαμήνυαν ότι ο νόμος θα μείνει ανεφάρμοστος.
Ποινικοποίηση του φρονήματος και του ριζοσπαστισμού
Σφοδρά ήταν τα πυρά από τα εξ’ αριστερών αντιπολιτευτικά έδρανα στην κυβέρνηση.
Η κυβέρνηση εγκαλείται πως εκτός από την ποινικοποίηση της συνάθροισης και της διαδήλωσης, ουσιαστικά ποινικοποιεί και επιδιώκει τον έλεγχο του φρονήματος και της σκέψης με το άρθρο 19 περί της πρόληψης της «ριζοσπαστικοποίησης» και της «ιδεολογίας της βίας».
Ο Γιάννης Ραγκούσης απευθυνόμενος στην κυβέρνηση τόνισε πως «όχι απλώς ποινικοποιείτε την ελεύθερη συμμετοχή σε δημοκρατικές συγκεντρώσεις, αλλά κάτι βαθύτερο για τη Δημοκρατία και τη φύση της: Ποινικοποιείτε την ελεύθερη έκφραση των πολιτών», τονίζοντας ότι η κυβέρνηση προχωρά «στη νεκρανάσταση των νεκρών διαταγμάτων της χούντας».
Ο Γιώργος Κατρούγκαλος μάλιστα ανέλαβε τη δέσμευση πως η «επόμενη προοδευτική κυβέρνηση» θα καταργήσει το νόμο για τον περιορισμό των διαδηλώσεων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του χτες στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε τα στελέχη του να κάνουν αντιπολίτευση την κυβέρνηση τόσο εντός της βουλής όσο και στο δρόμο και αναφέρθηκε στην ποινικοποίηση της ριζοσπαστικοποίησης.
Αιτία πολέμου για το ΚΚΕ
«Το νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις είναι ένα απαράδεκτο νομοσχέδιο, το οποίο είναι χουντικής έμπνευσης και δημιουργεί προβλήματα στις διαδηλώσεις, στις ατομικές ελευθερίες και στις συλλογικές διεκδικήσεις» ανέφερε ο γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, σε δηλώσεις που έκανε σήμερα στο δημαρχείο της Πάτρας, μετά την συνάντηση που είχε με τον δήμαρχο, Κώστα Πελετίδη.
«Για εμάς είναι αιτία πολέμου και αυτό το νομοσχέδιο θα μείνει στα χαρτιά, ακόμα και αν ψηφιστεί αύριο το βράδυ στην Βουλή», πρόσθεσε.
Μάλιστα, ο κ. Κουτσούμπας αναφερόμενος στην πρόταση για ονομαστική ψηφοφορία εξήγησε ότι, «ο κάθε βουλευτής που θα σηκώσει το χέρι του και θα ψηφίσει να είναι υπόλογος απέναντι στον ελληνικό λαό», σημειώνοντας ταυτόχρονα:
«Είναι σίγουρο ότι -όπως και άλλοι ανάλογοι αντιδραστικοί νόμοι- θα μείνουν μόνο στα χαρτιά».
Πάντως οι βουλευτές του ΚΚΕ κατά τη συζήτηση στη βουλή άσκησαν κριτική και στον ΣΥΡΙΖΑ κατηγορώντας τον ότι έστρωσε το δρόμο στη ΝΔ με τις διατάξεις Αχτσιόγλου για τις αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο για την προκήρυξη απεργίας, αλλά και την ποινικοποίηση των διαμαρτυριών για τους πλειστηριασμούς, καθώς και το χτύπημα διαδηλώσεων με τα ΜΑΤ.
Μνημόνιο χωρίς κρατική βία δεν γίνεται
Από την πλευρά του ο Γιάννης Βαρουφάκης επιτέθηκε στην κυβέρνηση και σημείωσε ότι μνημόνιο χωρίς καταστολή και κρατική βία δεν γίνεται αιτιολογώντας γιατί η κυβέρνηση φέρνει αυτό το νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις στη βουλή.
Μάλιστα ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 σημείωσε ότι ο ελληνικός λαός είναι λαός της ανυπακοής και χαρακτήρισε τις διαδηλώσεις ως αναπόσπαστο κομμάτι της συνταγματικής μας ιστορίας.
«Αν αυτό το κοινοβούλιο δεν είναι παλάτι οφείλεται στην ανυπακοή» ανέφερε ο κ. Βαρουφάκης.
Πιο αυστηρές ποινές
Ο πρόεδρος της ακροδεξιάς «Ελληνικής Λύσης», Κυριάκος Βελόπουλος, στη σημερινή του ομιλία στη Βουλή υπερθεμάτισε σε ακόμα πιο αυστηρές κατασταλτικές διατάξεις και εξοντωτικές ποινές κατά των διαδηλωτών.
Απευθυνόμενος στην κυβέρνηση είπε χαρακτηριστικά πως «εδώ κάνετε ένα βήμα μπροστά ενώ χρειάζονται δέκα. «Αν δεν αυστηροποιήσετε τις ποινές πάλι εδώ θα είμαστε να συνεδριάζουμε».
Οι πληροφορίες πάντως θέλουν τους βουλευτές του Κυριάκου Βελόπουλου να υπερψηφίζουν το νομοσχέδιο.
Θα μείνει στα χαρτιά
Σφοδρές είναι και οι κοινωνικές διαμαρτυρίες που ζητούν την απόσυρση του νομοσχεδίου για τις διαδηλώσεις.
Συλλαλητήριο πραγματοποίησαν σήμερα στο κέντρο της Αθήνας η ΑΔΕΔΥ, εργατικά σωματεία και φορείς ενάντια στο νομοσχέδιο για τις πορείες και τις διαδηλώσεις.
Με κεντρικό σύνθημα «Αυτό το νομοσχέδιο θα μείνει στα χαρτιά. Όχι στην απαγόρευση των διαδηλώσεων», οι διαδηλωτές, αφού συγκεντρώθηκαν στην Πλατεία Κοραή, πραγματοποίησαν πορεία μέχρι τη Βουλή λίγο μετά τις 12.00 το μεσημέρι. Μάλιστα η ΑΔΕΔΥ είχε κηρύξει σήμερα πανελλαδική στάση εργασίας στο Δημόσιο από τις 11.00 το πρωί μέχρι τη λήξη του ωραρίου εργασίας.
«Το νομοσχέδιο επιδιώκει να συκοφαντήσει τους λαϊκούς αγώνες και να θέσει υπό απαγόρευση και περιορισμό κάθε κινητοποίηση, μέσα από διατάξεις-λάστιχο, που θα τις ερμηνεύουν οι αστυνομικές αρχές και οι άλλοι μηχανισμοί καταστολής. Έχει στόχο να χειραγωγήσει το μυαλό, εμφανίζοντας τη συμμετοχή στις κινητοποιήσεις ως κάτι εν δυνάμει “εγκληματικό” και “επικίνδυνο”», αναφέρει μεταξύ άλλων η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ σε ανακοίνωσή της, καλώντας σε νέο συλλαλητήριο αύριο στην Πλατεία Κλαυθμώνος από κοινού με το ΕΚΑ και άλλες συνδικαλιστικές οργανώσεις.
Κουρελόχαρτο
Παράλληλα συγκέντρωση πραγματοποίησαν στα Προπύλαια, εργατικά κέντρα, ομοσπονδίες και συνδικάτα που πρόσκεινται στο ΠΑΜΕ στον τομέα του Δημοσίου. Οι συγκεντρωμένοι, που κατευθύνθηκαν προς τη Βουλή, με κεντρικό σύνθημα «Η τρομοκρατία δεν θα περάσει, του λαού η πάλη θα τη σπάσει», κατήγγειλαν το «νομοσχέδιο-έκτρωμα» -όπως το χαρακτηρίζουν- απαιτώντας την απόσυρσή του, καθώς, όπως υποστηρίζουν σε ανακοίνωσή τους, «επιχειρεί να βάλει στο “γύψο” τους αγώνες των εργαζομένων και του λαού».
Παράλληλα, καταγγέλλουν τη στάση του ΚΙΝΑΛ που ανακοίνωσε ότι θα ψηφίσει το νομοσχέδιο.
Συλλαλητήρια έχουν προγραμματιστεί να γίνουν και αύριο το απόγευμα από τα εργατικά σωματεία και άλλους φορείς. Μάλιστα υπάρχουν δύο συγκεντρώσεις.
Μία στις 7 το απόγευμα της Πέμπτης από την ΑΔΕΔΥ, το ΕΚΑ και άλλες συνδικαλιστικές οργανώσεις ενώ στις 8.00 μμ το ΠΑΜΕ θα συγκεντρωθεί στο Σύνταγμα.
«Ο εργαζόμενος λαός θα κάνει το νομοσχέδιο κουρελόχαρτο! Συνεχίζουμε να διαδηλώνουμε για το δίκιο μας ακόμα πιο μαζικά!» τονίζει το ΠΑΜΕ, απευθύνοντας κάλεσμα συμμετοχής.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις