Ο Σουν Τζου… εισέβαλε στον ΣΥΡΙΖΑ – Το παρασκήνιο της στήριξης Τσίπρα σε Παππά
Γιατί ο πρώην πρωθυπουργός επέλεξε να υψώσει τείχος προστασίας στον στενό συνεργάτη του
Ο Αλέξης Τσίπρας είχε δυο επιλογές: Nα στηρίξει ή να αδειάσει τον στενό του συνεργάτη και φίλο του εδώ και περίπου τρεις δεκαετίες Νίκο Παππά. Ο πρώην Πρωθυπουργός επέλεξε να υψώσει τείχος προστασίας προτάσσοντας ένα ευρύτερο σκεπτικό που έχει στον πυρήνα του την αναφορά ότι δεν είναι θέμα Παππά, αλλά υπάρχει σε εξέλιξη ενορχηστρωμένη επίθεση να πληγεί συνολικά ο ΣΥΡΙΖΑ. Είχε προηγηθεί «κλειστή» σύσκεψη στο επιτελείο του, όπου συμμετείχαν μεταξύ άλλων, ο διευθυντής του γραφείου του Μιχάλης Καλογήρου, ο εκπρόσωπος του κόμματος Αλέξης Χαρίτσης, η τομεάρχης Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, κ.α., και αποφασίστηκε η ύψωση τείχους προστασίας στον Νίκο Παππά.
Παρά το γεγονός ότι η Κ.Ο. και το κόμμα είναι ανάστατο και κανείς δεν μπορεί να ξέρει τι θα επακολουθήσει, ο Αλέξης Τσίπρας επέλεξε χθες με την ομιλία του στην Κ.Ο. που ελέγχεται στο μεγαλύτερο βαθμό από τους «προεδρικούς» να βάλει ο ίδιος το πλαίσιο με το «αγαπημένο» επιχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ, ότι φταίνε τα ΜΜΕ. Επί της ουσίας ακολουθεί το δόγμα Σουν Τζου, «να φαίνεται αδύναμος όταν είσαι δυνατός και δυνατός όταν είσαι αδύναμος».
Στην παρούσα περίοδο έκρινε πως αυτή η τακτική είναι πιο ασφαλής για τον ίδιο και επί της ουσίας αν και αδύναμος επικοινωνιακά και πολιτικά αυτή την περίοδο προσπαθεί να δείξει ότι είναι δυνατός. Στο πλαίσιο αυτό εντάχθηκε και η σκληρή επίθεση που εξαπέλυσε με βαρύτατους χαρακτηρισμούς κατά της κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού, μιλώντας μεταξύ άλλων και για ολοκληρωτισμό.
Βλέπουν σχέδιο να κοντύνουν τον ΣΥΡΙΖΑ
Το βασικό όμως στοιχείο, πέρα από την πλήρη κάλυψη του Ν. Παππά, είναι η εκτίμηση στο επιτελείο του Αλ. Τσίπρα ότι υπάρχει σχέδιο σε εξέλιξη για να κοντύνουν το ΣΥΡΙΖΑ και μάλιστα επισημαίνουν και σχετική αρθρογραφία των ημερών για να γίνει η αξιωματική αντιπολίτευση ένα ελεγχόμενο κόμμα με ποσοστά της τάξης του 20-25%.
Ο Γιάννης Δραγασάκης, ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς, είπε ευθέως αυτό που συζητάνε στο επιτελείο του Αλ. Τσίπρα. «Το 2015 στήθηκε η «αριστερή παρένθεση» και απέτυχε. Σήμερα εφαρμόζουν ένα σχέδιο «περιορισμού» του ΣΥΡΙΖΑ. Επειδή έχουν αντιληφθεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ήρθε για να μείνει και φοβούνται ότι οι κοινωνικές συνθήκες σύντομα θα τον καταστήσουν αναγκαίο να κυβερνήσει ξανά τη χώρα. Προσπαθούν λοιπόν, εκ νέου, με κάθε μέσο, να αποτρέψουν την επάνοδο του ΣΥΡΙΖΑ» είπε (Ρ/Σ Real fm) και συμπλήρωσε: «Τα τελευταία επεισόδια του σχεδίου αυτού αποκαλύπτουν υιοθέτηση της λογικής του κ. Βορίδη ακόμη και για «θεσμική» αποτροπή ανάληψης της κυβέρνησης από την Αριστερά».
Αυτή την εκτίμηση ασπάζεται και ο Αλ. Τσίπρας και γι’ αυτό το λόγο, τόσο στην πρόσφατη Κεντρική Επιτροπή Ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία όσο και στην Κ.Ο. στήριξη το Ν. Παππά, αν και προηγήθηκε στο ενδιάμεσο και η αναφορά του (συνέντευξη «Εθνος») ότι ο ίδιος δεν είναι «παιδονόμος».
Σκληρό ροκ
Ο πρώην Πρωθυπουργός έδειξε ότι θα ασκήσει από εδώ και πέρα πιο σκληρή αντιπολίτευση, τόνισε την ενότητα του ΣΥΡΙΖΑ για να φύγει το συντομότερο αυτή η κυβέρνηση πριν μετατρέψει τη χώρα σε οικογενειακή οφσορ, και σε δημοκρατία κρότου λάμψης και ύψωσε ασπίδα προστασίας στα στελέχη που βάλλονται και είναι στο επίκεντρο αποκαλύψεων με πρώτο τον Ν. Παππά.
«Με τον οχετό που πολλοί, ή μάλλον όλοι, αντιμετωπίσαμε όταν δημοσίευαν σενάρια δήθεν πλουτισμού, δήθεν διαπλοκής, δήθεν κινήσεων αντίθετων με το ήθος της Αριστεράς. Βλέπω απέναντί μου πάρα πολλούς και πολλές που η Δεξιά δοκίμασε πάνω τους τα δόντια της. Και όσο πιο πολύ η πολιτική τους θα χρεοκοπεί και θα καταδικάζεται να είστε σίγουροι ότι τόσο πιο πολύ θα βουλιάζει στη λάσπη αυτού του είδους» τόνισε και συμπλήρωσε: «Κι αυτό σημαίνει ότι οφείλουμε να μετράμε μια και δύο φορές κάθε μας βήμα και να είμαστε όλοι προσεκτικοί. Αλλά οφείλουμε επίσης και να μην αφήνουμε τίποτα να πέφτει κάτω. Να υψώσουμε συλλογικά ισχυρό ανάχωμα στις επιθέσεις του παλιού πολιτικού συστήματος, που στόχο δεν έχουν τα στελέχη, αλλά μέσω των στελεχών, το ίδιο το κόμμα, την ίδια τη παράταξη. Ως εδώ λοιπόν. Μαθήματα ήθους και εντιμότητας δε θα κάνουν σε εμάς τα παπαγαλάκια των υπόδικων επιχειρηματιών. Ως εδώ. Με το ήθος και την ιστορία της αριστεράς δε θα αφήσουμε κανέναν να παίζει παιχνίδια».
Στην παρούσα χρονική στιγμή, ανεξάρτητα από το βαρύ κλίμα που υπάρχει στο ΣΥΡΙΖΑ και την κριτική που ασκείται παρασκηνιακά στο Ν. Παππά, κρίθηκε αναγκαίο να περάσει στην κοινή γνώμη, κυρίως στους ψηφοφόρους του κόμματος, ότι υπάρχει ενότητα, ομόνοια και αλληλεγγύη και ο εχθρός είναι η ΝΔ και οι συνοδοιπόροι και σύμμαχοί της. Αυτό έγινε σαφές και με τις ομιλίες σχεδόν όλων των βουλευτών που πήραν το λόγο στη χθεσινή συνεδρίαση της Κ.Ο. Ήταν χαρακτηριστική η επισήμανση της γραμματέως της Κ.Ο. Όλγας Γεροβασίλη που είπε ότι όταν χτυπούν έναν από εμάς, είναι επίθεση προς όλους μας.
Είχε προηγηθεί η ολομέτωπη επίθεση στην κυβέρνηση και προσωπικά στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη από τον Αλ. Τσίπρα που χρησιμοποίησε ιδιαίτερα σκληρούς χαρακτηρισμούς για τις μεθόδους του κυβερνώντος κόμματος, λέγοντας ότι επανέρχεται στις μεθόδους της Δεξιάς.
«Ένας χρόνος από τη μεγάλη απάτη Μητσοτάκη – Να μη ‘‘διπλώσει’’ ο χρόνος αυτής της κυβέρνησης και διπλασιαστούν τα βάρη στο λαό» ήταν το βασικό μήνυμα του Αλ. Τσίπρα που υπογράμμισε μεταξύ άλλων και αποτελεί ένα από τα κεντρικά σημεία της ομιλίας του: «Όσο τα πράγματα δυσκολεύουν για τη χώρα, τόσο η ΝΔ επανέρχεται στις παλιές μεθόδους της Δεξιάς. Ο κ. Μητσοτάκης τελικά, αντί να κυβερνά και να λύνει προβλήματα για την οικονομία και την κοινωνία, τα δημιουργεί και μετά κάνει αντιπολίτευση στην αντιπολίτευση για αντιπερισπασμό».
Η σιωπή του Σκουρλέτη
Στη συνεδρίαση της Κ.Ο. και το πρόσωπο της περιόδου, ο Ν. Παππάς εμφανίστηκε ως διωκόμενος και στους συναδέλφους του είπε ότι έχει γίνει στόχος από την περίοδο του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες και σημείωσε ότι οι επιθέσεις εναντίον του θα συνεχιστούν. «Δεν μου συγχώρησαν τα διάφορα κέντρα ότι πλήρωσαν για τις άδειες» φέρεται να είπε.
Η Κ.Ο. είχε και την ιδιαίτερη σημειολογία της με πολιτικά μηνύματα: Ο γραμματέας του κόμματος Πάνος Σκουρλέτης δεν έλαβε το λόγο, όπως και ο πρώην υπουργός Οικονομικών και άτυπος επικεφαλής των «53» Ευκλείδης Τσακαλώτος, ενώ ο Νίκος Φίλης απουσίαζε για προσωπικούς λόγους.
Ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης σε διαφορετικό μήκος κύματος από την πλειοψηφία προέτρεψε όσοι θεωρούν πως θίγονται από διάφορα δημοσιεύματα, συκοφαντικά κατά τους ίδιους, να προσφύγουν στη δικαιοσύνη και σημείωσε ότι απαιτείται μεγαλύτερη αποφασιστικότητα στις απαντήσεις που δίνονται.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις