Διπλωματικό «πόκερ» για τη Λιβύη εν μέσω φόβων για γενικευμένη σύρραξη
Την ώρα που οι εξελίξεις στο πεδίο της μάχης μετά τον βομβαρδισμό τουρκικών δυνάμεων στη Λιβύη έχουν αναζωπυρωθεί, τις τελευταίες ώρες εντείνονται οι κινήσεις στη διπλωματική σκακιέρα προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία που θα βάλει τέλος στον εμφύλιο πόλεμο
Την ώρα που οι εξελίξεις στο πεδίο της μάχης μετά τον βομβαρδισμό τουρκικών δυνάμεων στη Λιβύη είναι ραγδαίες, τις τελευταίες ώρες εντείνονται οι κινήσεις στη διπλωματική σκακιέρα προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία που θα βάλει τέλος στον εμφύλιο πόλεμο.
Στο πλαίσιο αυτό αξίζει να σημειωθεί πως κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών υπήρξε ελληνική συμμετοχή με παρουσία του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, ο οποίος έστειλε το μήνυμα πως η όποια λύση, προκειμένου να είναι εφαρμόσιμη και βιώσιμη, θα πρέπει να είναι λιβυκής ιδιοκτησίας, να εδράζεται στο Διεθνές Δίκαιο και στο σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Τόνισε, δε, την ανάγκη άμεσου τερματισμού των έξωθεν παρεμβάσεων και της πιστής τήρησης του εμπάργκο όπλων.
«Στο ανωτέρω πλαίσιο, η Ελλάδα υποστηρίζει ενεργά τις προσπάθειες των ΗΕ για την επίτευξη άμεσης κατάπαυσης του πυρός και επιστροφής των αντιμαχομένων σε διαπραγματεύσεις, με στόχο την επίτευξη μια πολιτικής λύσης. Σταθερός στόχος της χώρας μας είναι η ειρήνευση στη Λιβύη και η εδραίωση ασφάλειας και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Και στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται οι επαφές μας, όπως η συνάντηση μου με τον Πρόεδρο της Λιβυκής Βουλής των Αντιπροσώπων Αγκίλα Σάλεχ την προηγούμενη εβδομάδα στη Λιβύη» υποστήριξε ο Νίκος Δένδιας.
Οργή και ανησυχία ΟΗΕ για την ξένη ανάμιξη
Από την πλευρά του, ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, κατήγγειλε την «ξένη ανάμιξη που έχει φτάσει σε πρωτοφανή επίπεδα» στη Λιβύη, με «την αποστολή εξελιγμένου εξοπλισμού και τον αριθμό των μισθοφόρων που εμπλέκονται σε μάχες».
Μιλώντας κατά τη διάρκεια της υπουργικής τηλεδιάσκεψης, ο Γκουτέρες εξέφρασε την ανησυχία του για την ανασύνταξη των στρατιωτικών δυνάμεων γύρω από την πόλη Σύρτη, που βρίσκεται στο ενδιάμεσο μεταξύ της Τρίπολης στα δυτικά και της Βεγγάζης στα ανατολικά.
Δυνάμεις της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας (GNA), με έδρα την Τρίπολη, που αναγνωρίζεται από τον ΟΗΕ, «με σημαντική εξωτερική υποστήριξη, συνεχίζουν την πορεία τους προς τα ανατολικά και βρίσκονται τώρα 25 χλμ. δυτικά της Σύρτης» σημείωσε. Στο παρελθόν, δυνάμεις της GNA προσπάθησαν δύο φορές να καταλάβουν την πόλη, δήλωσε ο Γ.Γ. του ΟΗΕ.
«Μας απασχολεί ιδιαίτερα η ανησυχητική συγκέντρωση στρατιωτικών δυνάμεων γύρω από την πόλη και το υψηλό επίπεδο άμεσης ξένης παρέμβασης στη σύγκρουση, κατά παράβαση του εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ, των αποφάσεων και των δεσμεύσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας που ελήφθησαν από τα κράτη μέλη στο Βερολίνο» τον Ιανουάριο, επέμεινε ο Γκουτέρες, χωρίς να κατονομάσει κάποια χώρα.
Ο Γενικός Γραμματέας είπε επίσης ότι οι συζητήσεις που έγιναν υπό την αιγίδα του ΟΗΕ με στρατιωτικούς εκπροσώπους των δύο αντιμαχόμενων πλευρών της Λιβύης αφορούσαν «την αποχώρηση ξένων μισθοφόρων», «τη συνεργασία στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας», «τον αφοπλισμό και την αποστράτευση», καθώς και «τη πιθανότητα ενός μηχανισμού κατάπαυσης του πυρός».
Παράλληλα αναφέρθηκε, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες, στη δυνατότητα δημιουργίας μιας «αποστρατικοποιημένης ζώνης», ο έλεγχος της οποίας θα ανατεθεί στην αποστολή του ΟΗΕ που είναι παρούσα στη Λιβύη.
Κατάπαυση του πυρός
Μέσα σε αυτό το εκρηκτικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί, ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, δήλωσε πως Ρωσία και Τουρκία συνεργάζονται για να επιτευχθεί άμεση κατάπαυση του πυρός στη Λιβύη, αλλά η κυβέρνηση της Τρίπολης δεν επιθυμεί τέτοια λύση.
Ο Σεργκέι Λαβρόφ υπογράμμισε ότι το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών συνεργάζεται με το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών στην εξεύρεση προσεγγίσεων οι οποίες θα επιτρέψουν να κηρυχθεί χωρίς καθυστέρηση κατάπαυση του πυρός στη Λιβύη. Η συνεργασία αυτή γίνεται στο πλαίσιο του διαλόγου που συμφωνήθηκε σε επίπεδο κορυφής μεταξύ των προέδρων της Ρωσίας και της Τουρκίας, είπε ο Λαβρόφ και προσέθεσε ότι «στέλνουμε το σαφές μήνυμα ότι πρώτο, απαραίτητο και αναντικατάστατο βήμα είναι να σταματήσουν πλήρως οι εχθροπραξίες».
Ο Σεργκέι Λαβρόφ είπε, επίσης, ότι ο Λιβυκός Εθνικός Στρατός είναι έτοιμος να υπογράψει συμφωνία εκεχειρίας, αλλά η κυβέρνηση της Τρίπολης δεν το θέλει αυτό και προσβλέπει σε στρατιωτική λύση της διένεξης. Παράλληλα, εξέφρασε την λύπη του για το ότι ενώ όλες οι πλευρές διαπιστώνουν ότι δεν μπορεί να υπάρξει στρατιωτική λύση, δεν κάνουν πράξη την διαπίστωσή τους αυτή. Προσέθεσε επίσης ότι η Τουρκία από κοινού με την Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας διεξάγει συνομιλίες στην Τρίπολη για την επίτευξη εκεχειρίας.
Ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ακόμη ότι εδώ και μισό χρόνο ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ δεν μπορεί να διορίσει ειδικό απεσταλμένο για τη Λιβύη καθώς οι ΗΠΑ δίνουν την εντύπωση ότι θέλουν να προβάλουν εμπόδια στον διορισμό του. Ανέφερε μάλιστα ότι προτάθηκαν και οι υποψηφιότητες του υπουργού Εξωτερικών της Αλγερίας και του πρώην υπουργού Εξωτερικών της Γκάνας, αλλά οι ΗΠΑ τις απέρριψαν, εφιστώντας την προσοχή στο ότι αυτή την στιγμή εκτελεί χρέη ειδικού απεσταλμένου για την Λιβύη η Αμερικανίδα Στέφανι Ουίλιαμς.
- Ανησυχία από την αύξηση στις αναπνευστικές λοιμώξεις – Τι συμβαίνει με τον νέο ιό στην Κίνα
- Κώστας Σημίτης: Η γνωριμία σε πάρτι στο Λονδίνο πριν 63 χρόνια και οι δύο κόρες (εικόνες)
- Χρυσές Σφαίρες 2025: Αντίστροφη μέτρηση για την αποψινή τελετή απονομής
- Κώδικας οδικής κυκλοφορίας: Ολα τα πρόστιμα – Πότε αφαιρείται το δίπλωμα, αναλυτικά παραδείγματα
- Νίκος Ανδρουλάκης: Ο Κώστας Σημίτης συνέδεσε την πρωθυπουργία του με κορυφαίες εθνικές επιτυχίες
- Χαμός στην Ανδαλουσία: Ξύλο και… καρεκλοπόλεμος ανάμεσα σε ultras της Ατλέτικο και της Μαγιόρκα (vids)