Κυριακή 30 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
Νότια Κορέα : Αθωώθηκε μετά από 20 χρόνια στη φυλακή – Τον είχαν βασανίσει για να ομολογήσει

Νότια Κορέα : Αθωώθηκε μετά από 20 χρόνια στη φυλακή – Τον είχαν βασανίσει για να ομολογήσει

Ο Γιουν καταδικάστηκε αδίκως για μία από τις δολοφονίες της Χασεόνγκ, της πρώτης υπόθεσης serial killer που σόκαρε τη Νότια Κορέα

Η αστυνομία της Νότιας Κορέας παραδέχτηκε ότι βασάνισε έναν άνδρα για να ομολογήσει τον φόνο μιας 13χρονης. Ο Γιουν – το πλήρες όνομα του οποίου παραμένει απόρρητο εξαιτίας της νομοθεσίας της Νότιας Κορέας για την προστασία των υπόπτων – πέρασε 20 χρόνια στη φυλακή. Ήταν αθώος.

Μέχρι πρόσφατα, ήταν ο μοναδικός άνθρωπος που είχε καταδικαστεί ποτέ για κάποιον από τους λεγόμενους φόνους της Χασεόνγκ, την πρώτη και πιο διαβόητη υπόθεση κατά συρροή δολοφονιών της Νότιας Κορέας. Εξέτισε την ποινή του το 2008 έχοντας περάσει 20 χρόνια στη φυλακή για το βιασμό και τη δολοφονία ενός 13χρονου κοριτσιού το 1988, με την αστυνομία να υποπτεύεται τότε ότι είχε αντιγράψει τις μεθόδους του serial killer.

Βρήκαν τον πραγματικό δολοφόνο 30 χρόνια αργότερα

Ο αρχηγός της αστυνομίας της επαεχίας Γκιεόνγκι Ναμπού, Μπε Γιονγκ-τζου, ανέφερε ότι οι αρχές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι υπεύθυνος και για τις 10 δολοφονίες που έλαβαν χώρα στην Χασεόνγκ μεταξύ του 1986 και του 1991 ευθυνόταν ο Λι Τσουν-τζε.

Η ανακοίνωση ακολούθησε την αστυνομική έρευνα που ξεκίνησε πέρσι για την υπόθεση, αφού νέα στοιχεία DNA συνέδεσαν τον Λι τουλάχιστον με ορισμένους από τους φόνους. Μετά από αυτό, ο Λι ομολόγησε και τις 10 δολοφονίες, όπως επίσης και τέσσερις επιπλέον, αλλά και 34 βιασμούς.

Παραδέχτηκαν το βασανισμό του

Την Πέμπτη, ο Μπε παραδέχτηκε ότι κατά τη διάρκεια της ανάκρισης το 1989, η αστυνομία επιτέθηκε στον Γιουν και του απέσπασε ψευδή ομολογία. Επίσημα έγγραφα ανέφεραν ότι κατά την ανάκριση του Γιουν παρίστατο μάρτυρας, όμως την Πέμπτη, ο Μπε παραδέχτηκε ότι ούτε αυτό ήταν αλήθεια.

«Υποκλινόμαστε και ζητάμε συγγνώμη από όλα τα θύματα του Λι Τσουν-τζε, τις οικογένειές τους, αλλά και τα θύματα των αστυνομικών ερευνών, συμπεριλαμβανομένου του Γιουν», δήλωσε την Πέμπτη ο Μπε, σημειώνοντας ότι και άλλοι είχαν υποφέρει από «κακές πρακτικές της αστυνομίας» στη διάρκεια της έρευνας για τις κατά συρροή δολοφονίες της Χασεόνγκ.

Ο Κιμ Τσιλ-τζουν, συνήγορος υπεράσπισης άλλων υπόπτων της υπόθεσης, είχε δηλώσει παλιότερα στο CNN ότι πολύ άνθρωποι βίωσαν βασανιστήρια κατά την ανάκριση.

Τα εγκλήματα των αστυνομικών έχουν παραγραφεί

Ο Μπε ανέφερε επίσης ότι επτά αστυνομικοί και ένας δημόσιος κατήγορος που εμπλέκονταν στην αρχική ανάκριση του Γιουν διερευνήθηκαν για κατάχρηση εξουσίας και παράνομη κράτηση. Όμως σύμφωνα με τη νομοθεσία της χώρας, αυτά τα αδικήματα έχουν παραγραφεί.

Το ίδιο ισχύει και για το μεγαλύτερο μέρος των εγκλημάτων του πραγματικού δολοφόνου.

Ο Λι, ο πραγματικός serial killer, είναι ήδη φυλακισμένος ισόβια για τον βιασμό και τη δολοφονία της συζύγου του αδερφού του το 1994.

Την Παρασκευή, ο Γιουν δήλωσε στο CNN ότι είναι ανακουφισμένος που η αστυνομία ανακάλυψε τον πραγματικό ένοχο των δολοφονιών της Χασεόνγκ. Έχει οριστεί επανεκδίκαση της υπόθεσης, πράγμα εξαιρετικά σπάνιο για τη Νότια Κορέα. Αν η καταδικαστική απόφαση για τον Γιουν ανατραπεί, θα είναι σε θέση να υποβάλει αίτηση αποζημίωσης.

«Είμαι συγχυσμένος για όλα αυτά τα χρόνια που πέρασα χωρίς δικαιοσύνη», δήλωσε ο ίδιος. «Αν οι αστυνομικοί που με ανέκριναν μου ζητούσαν συγγνώμη, θα αισθανόμουν καλύτερα. Περισσότερο από ό,τι τη χρωστάνε σε μένα, πιστεύω ότι τη χρωστάνε στους πολίτες της Νότιας Κορέας. Μπορείτε να φανταστείτε πόσοι άνθρωποι μπορεί να βίωσαν άδικη μεταχείριση ή να κατηγορήθηκαν άδικα από την αστυνομία μέσα στα χρόνια;»

Πηγή: www.cnn.com

Sports in

«Κλείνουν» τα πρώτα φιλικά στον Άρη

Οι κιτρινόμαυροι αναμένεται μέσα στις επόμενες μέρες να ανακοινώσουν τρία ή τέσσερα παιχνίδια προετοιμασίας, που θα διεξαχθούν στην Ολλανδία, κατά το διάστημα του βασικού σταδίου της προετοιμασίας.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 30 Ιουνίου 2024