Ο κοροναϊός ανατρέπει τα πάντα – Ανεπιθύμητοι οι Αμερικανοί στο Μεξικό
Ο περιβόητος τοίχος δεν χτίστηκε ποτέ, και αυτή τη φορά είναι οι Μεξικανοί πολίτες που προσπαθούν να κρατήσουν κλειστά τα σύνορά τους με τις ΗΠΑ
Ίσως το πλέον αξιοσημείωτο μήνυμα των προεκλογικών συγκεντρώσεων του Τραμπ για τις προεδρικές εκλογές του 2016, να εκφράστηκε με το σύνθημα «Build that Wall» που φώναζαν συντονισμένα οι ψηφοφόροι του.
Όμως, ο «μεγάλος, όμορφος τοίχος», μέσω του οποίου ο αμφιλεγόμενος Αμερικανός πρόεδρος υποσχόταν ότι θα προστατεύσει τους πολίτες των ΗΠΑ από κάθε δεινό που κατά τα λεγόμενά του προερχόταν από το γειτονικό Μεξικό, δεν χτίστηκε ποτέ.
Σε μια ειρωνική αντιστροφή της κατάστασης, αυτή τη φορά είναι οι κάτοικοι του Μεξικό που επιθυμούν το κλείσιμο των συνόρων μεταξύ των δύο χωρών, αφού φοβούνται ότι οι τουρίστες και οι ταξιδιώτες θα μεταφέρουν τον κοροναϊό από τις ΗΠΑ στη χώρα τους.
Αυτοσχέδια μπλόκα
Σύμφωνα με τον Guardian, κατά τη διάρκεια του σαββατοκύριακου, οι δημότες της Σονόιτα στα σύνορα με την Αριζόνα έστησαν μπλόκα με τα αυτοκίνητά τους, σταματώντας την κυκλοφορία προς το Πουέρτο Πενιάσκο, μια παραθαλάσσια πόλη στη Θάλασσα του Κορτές, την οποία προτιμούν για τις διακοπές τους πολλοί Αμερικανοί τουρίστες. Όπως δηλώνουν, έχουν σκοπό να επαναλάβουν την ίδια κίνηση και άλλες φορές εντός της εβδομάδας.
«Παρακαλούμε τους Αμερικανούς τουρίστες να μην έρθουν στο Μεξικό», δήλωσε ο δήμαρχος της Σονόιτα, Χοσέ Ράμος Αρζάτε. «Συμφωνήσαμε ότι είναι αναγκαίο για να εξασφαλίσουμε την υγεία της κοινότητάς μας, από τη στιγμή που η πανδημία επιταχύνεται στη γειτονική πολιτεία της Αριζόνα».
Συνάντηση Τραμπ – Ομπραδόρ
Ο κοροναϊός συνεχίζει να μαστίζει τις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων και των πολιτειών στα σύνορα με το Μεξικό, όπως η Αριζόνα και το Τέξας. Παρά τους εφιαλτικούς αριθμούς που ανακοινώνονται καθημερινά, όμως, ο Τραμπ έχει προσπαθήσει επανειλημμένως να κατηγορήσει το Μεξικό για την κατάσταση, ισχυριζόμενος μάλιστα ψευδώς ότι η Τιχουάνα «είναι πολύ μολυσμένη από κοροναϊό».
Την Τετάρτη, ο Τραμπ θα συναντηθεί στον Λευκό Οίκο με τον πρόεδρο του Μεξικού, Αντρές Μανουέλ Λόπεζ Ομπραδόρ προκειμένου να γιορτάσουν από κοινού τη νεοεφαρμοσθείσα συμφωνία ΗΠΑ-Μεξικού-Καναδά (USMCA), όμως δύσκολα θα αποφύγουν και τη συζήτηση για την πανδημία.
Άλλωστε οι δύο πρόεδροι έχουν ορισμένα θλιβερά κοινά στοιχεία: Και οι δύο έχουν αγνοήσει τις συμβουλές για χρήση μάσκας και έχουν επιχειρήσει να υποτιμήσουν τη βαρύτητα της ασθένειας, ακόμη και τη στιγμή που η χώρες τους υπέφεραν υπό το βάρος των κρουσμάτων και των νεκρών.
Ανεπιθύμητοι οι Αμερικανοί τουρίστες
Δεν ισχύει, όμως, το ίδιο και για τους πολίτες του Μεξικό, οι οποίοι υποστηρίζουν με όλο και μεγαλύτερη θέρμη τον περιορισμό της κίνησης μεταξύ των δύο χωρών, προκειμένου η πανδημία να τεθεί υπό έλεγχο.
«Είναι εξαιρετικά σημαντικό να εισάγουμε τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της υγείας των κατοίκων της Σονόρα [πολιτεία του Μεξικό στα σύνορα με τις ΗΠΑ]. Και ένα από αυτά είναι η μείωση των αφίξεων των πολιτών από τις ΗΠΑ στο Μεξικό», είχε δηλώσει στις αρχές του μήνα ο υπουργός υγείας της Σονόρα, Ενρίκε Κλάουσεν.
Έλεγχοι και κατασχέσεις… μπύρας
Το σαββατοκύριακο της 4ης Ιουλίου, της εθνικής εορτής των ΗΠΑ, η Σονόρα εγκατέστησε σημεία ελέγχου για τα άτομα που έφταναν στη χώρα από τις ΗΠΑ, και απαγόρευε την είσοδο σε όλους όσους δεν ήταν απαραίτητο να διασχίσουν τα σύνορα. Μόνη εξαίρεση, η οποία κατέβασε τους πολίτες στους δρόμους, ήταν ο συνοριακός σταθμός κοντά στο Πουέρτο Πενιάσκο, σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ της Αριζόνα.
Η ίδια εικόνα παρατηρείται και σε άλλες πολιτείες του Μεξικό, με τους επίδοξους επισκέπτες να αναγκάζονται να περιμένουν για ατέλειωτες ώρες μέσα στον καύσωνα και τους συνοριοφύλακες να κατάσχουν χιλιάδες… κουτάκια μπύρας, αφού ορισμένες περιοχές της χώρας έχουν απαγορεύσει το αλκοόλ στο πλαίσιο των μέτρων περιορισμού της πανδημίας.
Ο Αμερικανός πρέσβης στο Μεξικό, Κρίστοφερ Λάνταου, παρότρυνε τους συμπολίτες τους να μείνουν στα σπίτια τους στο πλαίσιο του μηνύματός του για την Ημέρα της Ανεξαρτησίας: «Τις τελευταίες εβδομάδες, εκατοντάδες χιλιάδες άτομα διασχίζουν τα χερσαία σύνορα κάθε μέρα και το 90% είναι Αμερικανοί πολίτες ή κάτοχοι πράσινης κάρτας. Αν η κίνηση δεν μειωθεί, οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί θα αυξηθούν».
Παλαιότερα, πάντως, ο Λάνταου είχε ασκήσει πιέσεις στους Μεξικανούς αξιωματούχους για την επιτάχυνση της επαναλειτουργίας των manquiladoras, δηλαδή των εργοστασίων στα σύνορα με τις ΗΠΑ που συχνά έχουν κατηγορηθεί για εργοδοτικές αυθαιρεσίες, λέγοντας ότι οι εφοδιαστικές αλυσίδες δεν μπορούν να διακόπτονται επ’ αόριστον.
Παράλληλα, η κυβέρνηση των ΗΠΑ συνεχίζει τις απελάσεις μεταναστών στο Μεξικό, ακόμη και αν έχουν εντωμεταξύ βγει θετικοί στον κοροναϊό.
Τα σύνορα των δύο χωρών θα παραμείνουν κλειστά μέχρι τις 21 Ιουλίου για όλους όσους δεν είναι απαραίτητο να τα διασχίσουν.
Πηγή: www.theguardian.com
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις