Κοροναϊός : «Ο μεγαλύτερος κίνδυνος δεν είναι από το εξωτερικό, αλλά στο εσωτερικό» – Αυστηρότατοι έλεγχοι για τον συνωστισμό
Τον κώδωνα του κινδύνου αναφορικά με τα φαινόμενα χαλάρωσης που παρατηρούνται τις τελευταίες ημέρες και τα οποία μπορεί να επιφέρουν νέα έκρηξη του κοροναϊού επιχειρεί να κρούσει για μια ακόμα φορά η κυβέρνηση
Τον κώδωνα του κινδύνου αναφορικά με τα φαινόμενα χαλάρωσης που παρατηρούνται τις τελευταίες ημέρες και τα οποία μπορεί να επιφέρουν νέα έκρηξη του κοροναϊού επιχειρεί να κρούσει για μια ακόμα φορά η κυβέρνηση.
Με τα κρούσματα να αυξάνονται αρκετά μέσα σε μια μέρα, αφού από τα εννιά χθεσινά κρούσματα στο εσωτερικό της χώρας, σήμερα ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 23 κρούσματα στο εσωτερικό της Ελλάδας. Εξ αυτών τα επτά εντοπίζονται στην Αττική, ενώ από έξι βρέθηκαν σε Θεσσαλονίκη και Ξάνθη.
Όλα αυτά, ενώ ακόμα δεν έχουν περάσει οι 10 μέρες που απαιτούνται για να έχουμε τα αποτελέσματα των πανηγυριών σε Αλίαρτο και Γουδί το περασμένο Σαββατοκύριακο. Φυσικά, αυτές είναι οι μοναδικές περιπτώσεις, κατά τις οποίες παρατηρείται χαλάρωση των πολιτών, αφού πολλά είναι τα νυχτερινά κέντρα και τα πάρτι που γεμίζουν κάθε βράδυ από κόσμο.
Αυτός είναι και ο λόγος που από την κυβέρνηση προαναγγέλλουν σε κάθε τόνο αυστηρότερους ελέγχους τόσο στον τουρισμό, όσο και στην εστίαση.
Μητσοτάκης: Δεν έχουμε δικαίωμα να χαλαρώσουμε στην τήρηση των μέτρων
Ειδική μνεία στον εν λόγω ζήτημα έκανε σήμερα από το βήμα της Βουλής ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πως η κυβέρνηση αξιολογεί την κατάσταση και είναι έτοιμη να λάβει πρόσθετα μέτρα, ενώ πρόσθεσε πως η ανάγκη για εγρήγορση από όλους είναι μεγαλύτερη από ότι ήταν πριν από ένα μήνα. Τώρα γνωρίζουμε ότι από τη στιγμή που υπάρχουν τουριστικές ροές θα υπάρχουν εισερχόμενα κρούσματα.
Για να περιορίσουμε στο ελάχιστο τα κρούσματα και να μην έχουμε εστίες μετάδοσης, απαιτείται να τηρούμε τα περιοριστικά μέτρα, ανέφερε ο πρωθυπουργός και τόνισε πως παρά το γεγονός ότι η κοινωνία είναι κουρασμένη οφείλουμε να εξακολουθούμε να είμαστε σε εγρήγορση.
Πρέπει να μας προβληματίσουν τα φαινόμενα χαλάρωσης είπε ο κ. Μητσοτάκης και διεμήνυσε πως οι έλεγχοι θα είναι αυστηροί και συστηματικοί στον τουρισμό και την εστίαση. Θα επιβάλλονται και οι κυρώσεις, πρόσθεσε και μίλησε για την ανάγκη συμμόρφωσης με τα υγειονομικά πρωτόκολλα και χρήση μάσκας.
Δεν έχουμε δικαίωμα να χαλαρώσουμε. Ο ιός κινείται σε χαμηλά επίπεδα αλλά οφείλουμε όλοι να είμαστε προσεκτικοί, κατέληξε ο πρωθυπουργός.
Πέτσας: Ο κοροναϊός είναι εδώ και τρέφεται από τη χαλάρωσή μας
«Ο μεγαλύτερος κίνδυνος δεν είναι από το εξωτερικό, αλλά στο εσωτερικό» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας κατά την ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών.
Ο κ. Πέτσας χαρακτήρισε απαράδεκτα τα φαινόμενα χαλάρωσης των πολιτών, τονίζοντας ότι τώρα που έχουν αυξηθεί οι μετακινήσεις στις πόλεις και τα χωριά θα πρέπει να τηρούμε τις αποστάσεις.
«Ο κοροναϊός είναι εδώ και τρέφεται από τη χαλάρωσή μας. Ας μην του κάνουμε τη χάρη», είπε χαρακτηριστικά, ενώ επεσήμανε ότι τα πρόστιμα και οι παραβάσεις θα είναι πιο αυστηρά καθώς τίθενται σε εφαρμογή πρόγραμμα εκτεταμένων ελέγχων.
Πρέπει να τηρηθούν τα μέτρα, είπε και πρόσθεσε ότι είμαστε εδώ να πάρουμε οποιοδήποτε αναγκαίο μέτρο χρειαστεί.
«Και το κάναμε αυτό για πολύ καιρό. Όχι μόνο κατά τη διάρκεια του lockdown τον Μάρτιο και τον Απρίλιο αλλά και μετά την άρση του στις 4 Μαΐου 2020. Κάναμε την Ελλάδα, όλοι μαζί, χώρα πρότυπο διεθνώς στην αντιμετώπιση της παγκόσμιας κρίσης που προκαλεί η πανδημία του κοροναϊού. Και από τις 15 Ιουνίου και μετά ανοίξαμε σταδιακά τις πύλες της χώρας μας στον κόσμο. Γιατί είμαστε μία ανοιχτή κοινωνία με φιλόξενους ανθρώπους αλλά και μία χώρα που πέρυσι είχε 18 δισεκατομμύρια ευρώ άμεσες εισπράξεις από τον τουρισμό», επισήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
«Ο καθένας και η καθεμία ατομικά, έχουμε ευθύνη, απέναντι στον εαυτό μας, απέναντι στους ανθρώπους που αγαπάμε και έναντι της κοινωνίας. Ιδίως όμως έχουν ευθύνη οι επαγγελματίες και οι εργαζόμενοι, από τα εμπορικά καταστήματα μέχρι τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και από τα ξενοδοχεία μέχρι τις μεταφορές» υπογράμμισε.
«Θα είναι εγκληματικό, αν από επιπολαιότητα, αφεθούμε να χαλαρώσουμε θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία αγαπημένων μας προσώπων. Αν χαλαρώσουμε, θα το πληρώσουμε!» κατέληξε.
Ανησυχία στους επιστήμονες
Την ίδια στιγμή, φυσικά, και οι επιστήμονες παρουσιάζονται ιδιαίτερα ανήσυχοι με το γεγονός ότι ο κόσμος συγχρωτίζεται σαν να μην συμβαίνει και να μην έχει προϋπάρξει τίποτα απ’ όσα ζήσαμε στο προηγούμενο διάστημα.
Για τους λοιμωξιολόγους, εικόνες συνωστισμού σε γλέντια και πανηγύρια ισοδυναμούν με «βόμβα» διασποράς του κοροναϊού γι’ αυτό το λόγο αρκετοί ζητούν να καταργηθούν.
Άλλωστε και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς εφιστά την προσοχή στην πανδημία του κοροναϊού σημειώνοντας πως ο κίνδυνος δεν έχει παρέλθει, ενώ έστειλε και μήνυμα στους δημάρχους εν όψει του φετινού καλοκαιριού και των εκδηλώσεων σε κάθε περιοχή λόγω εορτών.
«Πρέπει η αυτοδιοίκηση και ειδικά οι δήμαρχοι να αναλάβουν την ευθύνη τους απέναντι σε όλο αυτό. Ένα πανηγύρι γίνεται γιατί ένας δήμαρχος παραχωρεί έναν χώρο.
Άρα εκ των πραγμάτων ο δήμαρχος που παραχωρεί τον χώρο, προφανώς έχει την ευθύνη να ελέγξει ότι τηρούνται τα μέτρα και τα πρωτόκολλα που οι επιδημιολόγοι μας έχουν καταθέσει. Άρα, με την περισσή ευθύνη που όλον αυτόν τον καιρό πορευθήκαμε, μην περιμένουμε οριζόντιες νόρμες, ότι απαγορεύονται όλα τα πανηγύρια. Ο καθένας θα σταθμίσει τα δεδομένα της περιοχής του το είδος των εκδηλώσεων που πρέπει και αν πρέπει να γίνουν. Η προσωπική μου άποψη είναι ξεκάθαρη. Δεν είναι ώρα ούτε για πανηγύρια ούτε για συναθροίσεις ούτε για το παραμικρό. Είναι ώρα ευθύνης για τι τίποτα δεν έχει τελειώσει» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Μάλιστα, και η πρόεδρος της Ένωσης νοσοκομειακών γιατρών, Ματίνα Παγώνη αναφέρθηκε στην ανάγκη να απαγορευτούν τα πανηγύρια, καθώς -σύμφωνα με τα λεγόμενά της- δεν μπορούν να τηρηθούν οι απαιτούμενες αποστάσεις.
«Τα πανηγύρια είναι ωραία, αλλά δεν είναι για αυτή την εποχή. Κανονικά πρέπει να απαγορευτούν. Πανηγύρι με απόσταση δε γίνεται» δήλωσε χαρακτηριστικά μιλώντας στον ΣΚΑΪ.
Και ο καθηγητής Μικροβιολογίας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, εκφράζοντας την ανησυχία του για τις εικόνες συνωστισμού έθεσε θέμα απαγόρευσης των πανηγυριών. «Η Επιτροπή συζητά την εισήγηση για απαγόρευση των πανηγυριών» τόνισε μιλώντας στον ΑΝΤ1.
Η κατάσταση στην Ελλάδα
Πενήντα νέα κρούσματα κοροναϊού ανακοίνωσε σήμερα η Ελλάδα, ανεβάζοντας τον συνολικό απολογισμό σε 3.672. Εκ των νέων κρουσμάτων, τα 24 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου τις χώρας.
Επιπλέον, τρία εισαγόμενα προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο, με τον συνολικό αριθμό να φτάνει τα 27.
Πιο αναλυτικά:
- είκοσι τέσσερα (24) κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας,
- τρία (3) εισαγόμενα κρούσματα, τα οποία προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο
- δύο (2) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Καβάλας,
- ένα (1) κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Χαλκιδικής,
- επτά (7) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Αττικής,
- έξι (6) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης,
- έξι (6) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Ξάνθης,
- ένα (1) κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Ροδόπης.
Έτσι, από τα συνολικά κρούσματα το 54.6% αφορά άνδρες, ενώ 919 (25.0%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.948 (53.1%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Ακόμα, 9 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 58 ετών. 3 (33.3%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 88.9% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 122 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Τέλος, δεν έχει καταγραφεί κανένας νέος θάνατος ενώ έχουμε 193 θανάτους συνολικά στη χώρα. 62 (32.1%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 95.9% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι 47 έτη (εύρος 0 έως 102 ετών), ενώ η μέση ηλικία των θανάτων είναι 76 έτη (εύρος 35 έως 102 ετών). Η ηλικιακή κατανομή των (α) συνολικών κρουσμάτων, (β) των περιστατικών που κατέληξαν σε θάνατο και (γ) των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, είναι η ακόλουθη:
Γεωγραφική διασπορά
Ο χάρτης αποτυπώνει τη γεωγραφική κατανομή των συνολικών κρουσμάτων COVID-19 ανά Περιφερειακή Ενότητα της χώρας, με βάση την δηλωθείσα διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του ασθενούς.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις