Κοτανίδου: Νοέμβριο προς Δεκέμβριο το δεύτερο κύμα κοροναϊού στην Ελλάδα
Για το εμβόλιο εκτίμησε ότι «το αργότερο στις αρχές του 2021 θα το έχουμε» - Ενέχουν κινδύνους τα πανηγύρια - Στο 35% η θνητότητα μέσα στις ΜΕΘ στην Ελλάδα
Την εκτίμηση ότι στην Ελλάδα το δεύτερο κύμα κοροναϊού θα χτυπήσει «Νοέμβριο προς Δεκέμβριο γιατί τότε θα κλειστούμε μέσα σε κλειστούς χώρους» έκανε η καθηγήτρια Εντατικής Θεραπείας Αναστασία Κοτανίδου.
Όπως εξήγησε «έχουμε την τύχη στην Ελλάδα να έχουμε καλό κλίμα που μας βοηθάει να είμαστε για μεγαλύτερο διάστημα έξω ώστε να μην συνοστιζόμαστε και να έχουμε αποστάσεις».
Τα πανηγύρια ενέχουν κινδύνους
Ερωτηθείσα για τα πανηγύρια παρατήρησε ότι «ενέχουν κινδύνους γιατί γίνεται ένας τεράστιος συνωστισμός. Όταν συνωστίζονται 200-300-1000 άτομα σε έναν χώρο δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αν υπάρχει ένας φορέας του ιού όπως αγκαλιάζονται θα υπάρχει μεγάλο πρόβλημα».
Η ίδια κάλεσε τους πολίτες να τηρούν τις αποστάσεις ακόμα και με «φίλους ή την παρέα σας». «Κρατείστε αποστάσεις, αργότερα τα φιλιά και οι αγκαλιές. Όταν έρθει το εμβόλιο» είπε χαρακτηριστικά η κυρία Κοτανίδο στο ΘΕΜΑ 104,6.
Για το εμβόλιο εκτίμησε ότι «το αργότερο στις αρχές του 2021 θα το έχουμε» δίνοντας μεγάλη πιθανότητα «να το έχει νωρίτερα η Οξφόρδη και αυτό είναι το πιο αισιόδοξο και ελπιδοφόρο».
Σημείωσε, επίσης, ότι υπάρχουν μεταλλάξεις του κοροναϊού «όμως δεν είναι τέτοιες που να έχουν επηρεάσει την μολυσματικότητα του ιού».
Ως προς το άνοιγμα του τουρισμού παρατήρησε ότι «η αντίδραση μας είναι γρήγορη γιατί είδατε ότι μπορούμε μέσα σε 24 ώρες να κλείσουμε τα σύνορα με μια χώρα».
Θα παρακολουθούμε για έναν χρόνο όσους παίρνουν εξιτήριο
Σύμφωνα με την κυρία Κοτανίδου η Ελλάδα κατάφερε να βελτιώσει σημαντικά το ποσοστό όσων έχουν πάρει εξιτήριο μετά από νοσηλεία σε ΜΕΘ λέγοντας ότι «έχουμε συνολική θνητότητα που δεν ξεπερνάει πολύ το 35% που είναι ένα πολύ καλό ποσοστό. Αυτοί που καταλήγουν είναι συνήθως ασθενείς με μεγάλες ηλικίες και σημαντικά προβλήματα υγείας» και προσθέτοντας ότι «θα παρακολουθούμε για ένα χρόνο όσους παίρνουν εξιτήριο».
Άσχημα τα πράγματα παγκοσμίως
Μιλώντας γενικότερα για την κατάσταση με την παρουσία του ιού στη χώρα μας την χαρακτήρισε «ελεγχόμενη» ενώ, αντίθετα, «είναι πολύ άσχημα τα πράγματα παγκοσμίως». «Αυτό οφείλεται στο ότι όλος ο κόσμος έχει σταματήσει να κρατάει αποστάσεις και έχει γενικώς χαλαρώσει γι’ αυτό προσπαθούμε να κρατήσουμε πιο αυστηρούς τους κανόνες στην Ελλάδα» εξήγησε η κυρία Κοτανίδου.
- Από την Οκινάουα μέχρι την Ικαρία: Η μακροζωία μέσα σε 15 βήματα
- Προβλήματα στον Προαστιακό λόγω βροχής: Διακοπή δρομολογίων από Μενίδι μέχρι Αεροδρόμιο
- ΗΠΑ: Ο ειδικός εισαγγελέας αναμένεται να κλείσει τις έρευνες για τον Ντόναλντ Τραμπ και να παραιτηθεί
- Συνταγή: Βάσκικο cheesecake
- Λίβανος: Έξι στρατιώτες του Ισραήλ νεκροί σε μάχη, τουλάχιστον οκτώ θύματα σε ισραηλινούς βομβαρδισμούς
- Ζωή σε πέντε ανθρώπους χάρισε η Γαρυφαλλιά που δολοφονήθηκε από τον σύντροφό της