Το αδιέξοδο της Γεννηματά και του ΚΙΝΑΛ: Η παγίδα του Μητσοτάκη και ο ρόλος του Παπανδρέου
Το φάντασμα της τύχης του Ποταμιού πλανάται πάνω από τη Χαριλάου Τρικούπη. Η επιλογή της Φώφης Γεννηματά να στηρίξει το νομοσχέδιο της ΝΔ για τον περιορισμό των διαδηλώσεων λειτουργεί ως θρυαλλίδα μιας πορείας προς την εξαΰλωση του ΚΙΝΑΛ που αυτή τη στιγμή φαντάζει μη αναστρέψιμη
- Ανοιχτά τα μαγαζιά σήμερα - Κορυφώνεται η κίνηση, τι να προσέχουμε όταν αγοράζουμε παιχνίδια και τρόφιμα
- Πώς διαμορφώνονται οι τιμές από το χωράφι στο ράφι
- Χριστουγεννιάτικα μπισκοτάκια για τον σκύλο και τη γάτα μας – Εύγευστες συνταγές
- Ο Τραμπ διορίζει τον παραγωγό του «Apprentice», ως ειδικό απεσταλμένο στη Μεγάλη Βρετανία
Το φάντασμα της τύχης του Ποταμιού πλανάται πάνω από τη Χαριλάου Τρικούπη. Η επιλογή της Φώφης Γεννηματά να στηρίξει το νομοσχέδιο της ΝΔ για τον περιορισμό των διαδηλώσεων λειτουργεί ως θρυαλλίδα μιας πορείας προς την εξαΰλωση του ΚΙΝΑΛ που αυτή τη στιγμή φαντάζει μη αναστρέψιμη.
Εγκλωβισμένη
Η επιλογή της ηγεσίας του ΚΙΝΑΛ να συμπλεύσει με την κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη στο θέμα αυτό προκάλεσε ηχηρές εσωκομματικές διαφοροποιήσεις με κορυφαία αυτή του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου.
Δείτε επίσης: «Σεισμός» στο ΚΙΝΑΛ – Απείχαν Παπανδρέου – Καστανίδης στην ψηφοφορία για διαδηλώσεις
Το γεγονός αυτό καταδεικνύει ότι στο ΚΙΝΑΛ παραμένουν ολοζώντανες δύο εντελώς διαφορετικές και αλληλοαποκλειόμενες αντιλήψεις για το θέση και το ρόλο του Κινήματος Αλλαγής στο πολιτικό φάσμα αλλά και ως προς τη σχέση του με τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ.
Η Φώφη Γεννηματά τις τελευταίες εβδομάδες βρέθηκε εγκλωβισμένη στην τακτική και την ατζέντα της κυβέρνησης και ουσιαστικά κατέστη όμηρος των ελιγμών τόσο του κ. Μητσοτάκη όσο και του κ. Τσίπρα.
Όσο η πολιτική επικαιρότητα και η ατζέντα της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης κινούνταν γύρω από την υγειονομική κρίση και την επερχόμενη ύφεση η κα Γεννηματά μπορούσε να ελίσσεται η ίδια αντιπολιτευόμενη τον κ. Μητσοτάκη από σοσιαλδημοκρατική σκοπιά και ρητορική, τηρώντας ταυτόχρονα τις αποστάσεις της από τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα.
Η αλλαγή ατζέντας
Ωστόσο τις τελευταίες μέρες όταν το μέγαρο Μαξίμου αποφάσισε να στρέψει την ατζέντα στα σκάνδαλα και το παρακράτος επί των κυβερνήσεων Τσίπρα και Καμμένου, ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ επαναφέροντας διαχωριστικές γραμμές στο πολιτικό σύστημα που κυριάρχησαν το 2015-2-19, η κα Γεννηματά αναγκάστηκε ουσιαστικά να επιτίθεται υπέρμετρα κατά του ΣΥΡΙΖΑ και θέλοντας και μη να συγκλίνει με τη ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, η ΝΔ έφερε το νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις, το οποίο εισηγήθηκε ένας πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, αυτή τη φορά όμως ως αρμόδιος υπουργός της κυβέρνησης Μητσοτάκη, το οποίο κατ’ ουσίαν στηρίχτηκε στις προτάσεις Καμίνη και η κα Γεννηματά αυτόματα βρέθηκε με δεμένα τα χέρια.
Έτσι η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ επέλεξε να ακολουθήσει την πλειοψηφία της κοινοβουλευτικής ομάδας που ήθελε τη στήριξη του νομοσχεδίου παρά το γεγονός ότι εξ’ αντικειμένου σε ένα «εμβληματικό» για τον κ. Μητσοτάκη νομοσχέδιο, το ΚΙΝΑΛ ουσιαστικά ταυτίζεται με τη ΝΔ.
Ο γρίφος του ανασχηματισμού και οι μεταγραφές
Αξίζει να σημειωθεί ότι είχε προηγηθεί μία έμμεση προειδοποίηση από κυβερνητικής πλευράς που αφορούσε τη φημολογία για την υπουργοποίηση τριών εν ενεργεία βουλευτών του ΚΙΝΑΛ (Οδ. Κωνσταντινόπουλος, Νάντια Γιαννακοπούλου, Χαρά Κεφαλίδου) στο πλαίσιο του ανασχηματισμού της κυβέρνησης Μητσοτάκη και του ανοίγματος του τελευταίου στο κέντρο.
Το ΚΙΝΑΛ τον περασμένο Μάιο κατήγγειλε προβοκάτσια. Ωστόσο δεν είναι χωρίς σημασία μια αναφορά σήμερα της κας Γεννηματά κατά τη συζήτηση στη βουλή όπου κατηγόρησε και τον Αλέξη Τσίπρα αλλά και τον Κυριάκο Μητσοτάκη για πολιτικές μεταγραφές από το ΚΙΝΑΛ και είπε πως επιδίωξή της δεν είναι η επιστροφή σε μια τέτοια κανονικότητα αλλά η «επανάσταση της ηθικής».
Μάλιστα ορισμένοι παρατηρούν πως ίσως έτσι εξηγούνται και τα παράδοξα του κ. Μητσοτάκη να προαναγγέλλει αλλά και να διαψεύδει ταυτόχρονα τον ανασχηματισμό για να δημιουργήσει συνθήκες πίεσης προς τη Φώφη Γεννηματά να ικανοποιεί πολιτικά τη δεξιά πτέρυγα του κόμματός της για να διατηρεί τη συνοχή του το ΚΙΝΑΛ.
Σε κάθε περίπτωση πάντως η κα Γεννηματά για να αποφύγει την εκ δεξιών της διάσπαση ουσιαστικά έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τον πρώην πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου και όσους θέλουν το ΚΙΝΑΛ να έχει σχεδόν κατ’ αποκλειστικότητα μέτωπο με τη ΝΔ.
Οι αντιπαραθέσεις άλλωστε σήμερα στη βουλή μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη, του Αλέξη Τσίπρα και της Φώφης Γεννηματά για το ποιος ανήκει στο δημοκρατικό στρατόπεδο βάζει σε μεγάλους μπελάδες την πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ.
Ο νέος δικομματισμός και το άδειασμα από τον Παπανδρέου
Άλλωστε το γεγονός ότι η ίδια η κα Γεννηματά δήλωνε ότι με τη στάση του ΚΙΝΑΛ ξανάγραψε με δημοκρατικό μελάνι το νομοσχέδιο το οποίο η αριστερά το καταγγέλλει ως χουντικής έμπνευσης και την ίδια στιγμή την αδειάζει ο Γιώργος Παπανδρέου πως το νομοσχέδιο παραμένει αντιδημοκρατικό ζητώντας την απόσυρσή του δείχνει ότι οι εξελίξεις στο ΚΙΝΑΛ θα είναι ραγδαίες.
Υπ’ αυτή την έννοια η κίνηση του κ. Μητσοτάκη να επενδύσει στην ατζέντα των «σκανδάλων» και του «παρακράτους» του ΣΥΡΙΖΑ ουσιαστικά διαμορφώνει τους όρους ενός νέου δικομματισμού-διπολισμού στον οποίο το ΚΙΝΑΛ υπό την παρούσα του μορφή δύσκολα θα μπορέσει να βρει κάποιο ρόλο.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις