Κοροναϊός : Συναγερμός στην κυβέρνηση για τα 50 κρούσματα – Έκτακτη σύσκεψη υπό τον Μητσοτάκη
Εκτακτη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη θα λάβει χώρα το μεσημέρι της Παρασκευής μετά την ανακοίνωση των 50 νέων κρουσμάτων κοροναϊού στη χώρα το τελευταίο 24ωρο.
- Γερμανία: Σε κρίση το επιχειρηματικό μοντέλο – Καταρρέει η οικονομία
- Άιντα Λουπίνο - Η ατρόμητη σταρ του Χόλιγουντ που ξεπέρασε τη femme fatale τυποποίηση
- Οδηγός ταξί πήρε 160 ευρώ από τουρίστα για να τον πάει στον Πειραιά - «Ευχαριστώ που ήσουν κορόιδο»
- Η φοβερή αποκάλυψη της Βικτόρια Μπέκαμ για τα παιδιά της
Σε συναγερμό βρίσκεται η κυβέρνηση έπειτα από την ανακοίνωση των 50 κρουσμάτων κοροναϊού στη χώρα μας από τον ΕΟΔΥ.
Γι αυτό το λόγο, θα πραγματοποιηθεί αύριο Παρασκευή, στις 12:30 τηλεδιάσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου για να εξεταστεί η πορεία υλοποίησης του Επιχειρησιακού Σχεδίου ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ποιοι θα συμμετάσχουν στη σύσκεψη
Στο σχέδιο συμμετέχουν και στελέχη από τα Σώματα Ασφαλείας και τις Ενοπλες Δυνάμεις ώστε να ενισχυθεί το δυναμικό των μικτών κλιμακίων, υπό τον επιχειρησιακό συντονισμό της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.
Στην τηλεδιάσκεψη θα συμμετέχουν ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης, ο Υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Λευτέρης Οικονόμου, ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, ο Υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, Αρμόδιος για τον Συντονισμό του Κυβερνητικού ‘Εργου Ακης Σκέρτσος, ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας Παναγιώτης Πρεζεράκος, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος, ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας Μιχαήλ Καραμαλάκης, ο Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής Θεόδωρος Κλιάρης, ο Διευθυντής του Γραφείου του Πρωθυπουργού στη Βουλή Μιχάλης Μπεκίρης, ο Πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας και ο Καθηγητής της Επιστήμης των Δεδομένων και Λειτουργιών Κίμωνας Δρακόπουλος.
Η παρουσίαση του σχεδίου και της κατανομής των δυνάμεων από όλα τα Σώματα, θα γίνει από τον κ. Χαρδαλιά και στοιχεία της λειτουργίας του Συστήματος στοχευμένης δειγματοληψίας, από τον κ. Δρακόπουλο.
Μητσοτάκης: Δεν πρέπει να χαλαρώσουμε την τήρηση των μέτρων
Στην παρατηρούμενη χαλάρωση από την τήρηση των μέτρων για τον κοροναϊό αναφέρθηκε νωρίτερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής.
Η κυβέρνηση αξιολογεί την κατάσταση και είναι έτοιμη να λάβει πρόσθετα μέτρα ή και να χαλαρώσει μέτρα που έχουν ληφθεί, είπε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε πως η ανάγκη για εγρήγορση από όλους είναι μεγαλύτερη από ότι ήταν πριν από ένα μήνα. Τώρα γνωρίζουμε ότι από τη στιγμή που υπάρχουν τουριστικές ροές θα υπάρχουν εισερχόμενα κρούσματα.
Για να περιορίσουμε στο ελάχιστο τα κρούσματα και να μην έχουμε εστίες μετάδοσης, απαιτείται να τηρούμε τα περιοριστικά μέτρα, ανέφερε ο πρωθυπουργός και τόνισε πως παρά το γεγονός ότι η κοινωνία είναι κουρασμένη οφείλουμε να εξακολουθούμε να είμαστε σε εγρήγορση.
Πρέπει να μας προβληματίσουν τα φαινόμενα χαλάρωσης είπε ο κ. Μητσοτάκης και διεμήνυσε πως οι έλεγχοι θα είναι αυστηροί και συστηματικοί στον τουρισμό και την εστίαση. Θα επιβάλλονται και οι κυρώσεις, πρόσθεσε και μίλησε για την ανάγκη συμμόρφωσης με τα υγειονομικά πρωτόκολλα και χρήση μάσκας.
Δεν έχουμε δικαίωμα να χαλαρώσουμε. Ο ιός κινείται σε χαμηλά επίπεδα αλλά οφείλουμε όλοι να είμαστε προσεκτικοί, είπε ο πρωθυπουργός.
Πέτσας: Ο κοροναϊός είναι εδώ και τρέφεται από τη χαλάρωσή μας
«Ο μεγαλύτερος κίνδυνος δεν είναι από το εξωτερικό, αλλά στο εσωτερικό», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας κατά την ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών.
Χαρακτήρισε απαράδεκτα τα φαινόμενα χαλάρωσης των πολιτών τονίζοντας ότι τώρα που έχουν αυξηθεί οι μετακινήσεις στις πόλεις και τα χωριά θα πρέπει να τηρούμε τις αποστάσεις.
«Ο κοροναϊός είναι εδώ και τρέφεται από τη χαλάρωσή μας. Ας μην του κάνουμε τη χάρη», είπε χαρακτηριστικά.
Επεσήμανε ότι τα πρόστιμα και οι παραβάσεις θα είναι πιο αυστηρά καθώς τίθενται σε εφαρμογή πρόγραμμα εκτεταμένων ελέγχων.
Πρέπει να τηρηθούν τα μέτρα είπε και πρόσθεσε ότι είμαστε εδώ να πάρουμε οποιοδήποτε αναγκαίο μέτρο χρειαστεί.
Και το κάναμε αυτό για πολύ καιρό. Όχι μόνο κατά τη διάρκεια του lockdown τον Μάρτιο και τον Απρίλιο αλλά και μετά την άρση του στις 4 Μαΐου 2020. Κάναμε την Ελλάδα, όλοι μαζί, χώρα πρότυπο διεθνώς στην αντιμετώπιση της παγκόσμιας κρίσης που προκαλεί η πανδημία του κοροναϊού. Και από τις 15 Ιουνίου και μετά ανοίξαμε σταδιακά τις πύλες της χώρας μας στον κόσμο. Γιατί είμαστε μία ανοιχτή κοινωνία με φιλόξενους ανθρώπους αλλά και μία χώρα που πέρυσι είχε 18 δισεκατομμύρια ευρώ άμεσες εισπράξεις από τον τουρισμό», επισήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
«Ανοίξαμε για να υποδεχθούμε τους επισκέπτες μας με γνώμονα πάντα την προστασία της δημόσιας υγείας και την ανθρώπινης ζωής. Όταν ανοίγαμε τις πύλες της χώρας μας στον κόσμο ξέραμε ότι θα υπάρξουν εισαγόμενα κρούσματα κοροναϊού. Με αυτήν την εκτίμηση οργανώσαμε ένα πρωτοποριακό σύστημα στοχευμένων ελέγχων αλλά και άμεσης ιχνηλάτησης των όποιων κρουσμάτων προκειμένου να περιχαρακώνονται γρήγορα και να μην υπάρχει διασπορά στην κοινότητα», πρόσθεσε.
Όπως υπογράμμισε ο κ. Πέτσας, «μέχρι στιγμής αυτό δουλεύει καλά. Σε 31.169 τεστ που έγιναν σε όλες τις πύλες εισόδου της χώρας 1η έως 6 Ιουλίου 2020 εντοπίστηκαν 100 θετικά, δηλαδή μόλις το 0,3%».
Ο καθένας και η καθεμία ατομικά, έχουμε ευθύνη, απέναντι στον εαυτό μας, απέναντι στους ανθρώπους που αγαπάμε και έναντι της κοινωνίας.
Ιδίως όμως έχουν ευθύνη οι επαγγελματίες και οι εργαζόμενοι, από τα εμπορικά καταστήματα μέχρι τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και από τα ξενοδοχεία μέχρι τις μεταφορές.
Επαγγελματίες και εργαζόμενοι που είναι, όλοι, πολύτιμοι σύμμαχοι σε αυτό τον αγώνα.
H τάση των κρουσμάτων στις χώρες της Βαλκανικής είναι ανοδική. Κίνδυνος τα εισαγόμενα κρούσματα αλλά όχι ο κύριος, είπε ερωτηθείς σχετικά τονίζοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται σε συνεννόηση με τις συγκεκριμένες χώρες.
Πιστεύουμε ότι η συντριπτική πλειοψηφία θα συνεχίσει, όπως το έκανε και μέχρι σήμερα, να ανταποκρίνεται με υψηλό αίσθημα ευθύνης σε αυτό το πρόσθετο καθήκον που επιβάλλει η αντιμετώπιση της πανδημίας.
Διαβεβαιώνουμε ότι η Κυβέρνηση θα ενεργοποιήσει όλους τους μηχανισμούς ελέγχου που έχει στη διάθεσή της, για να προστατεύσει τους πολλούς υπεύθυνους, από τους λίγους επιπόλαιους.
Από σήμερα μπαίνει σε εφαρμογή ένα σχέδιο εκτεταμένων ελέγχων, από όλες τις κρατικές και περιφερειακές υπηρεσίες, υπό τον συντονισμό της Ενιαίας Αρχής Διαφάνειας.
Τα πρόστιμα για παραβάσεις είναι αυστηρά.
Σε μια περίοδο δυσπραγίας, μάλιστα γίνονται πιο αυστηρά.
Είναι όμως στο χέρι όλων των επαγγελματιών και των εργαζομένων να τα αποφύγουν. Τηρώντας τους κανόνες. Που είναι κοινοί για όλους.
Βαριά είναι τα πρόστιμα, για παράδειγμα, και για τους επιβάτες στα μέσα μεταφοράς, όχι μόνο στις αστικές συγκοινωνίες, αλλά και στις λοιπές χερσαίες, ακτοπλοϊκές και αεροπορικές μεταφορές.
Θα είναι όμως πολλαπλάσιο το οικονομικό κόστος αν επιτρέψουμε να αυξηθούν τα κρούσματα του κοροναϊού, να γεμίσουν τα νοσοκομεία μας και να κινδυνεύσουμε να χάσουμε τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο, δύο μήνες που αναμένεται να δώσουν ανάσα στις τουριστικές περιοχές.
Και θα είναι εγκληματικό, αν από επιπολαιότητα, αφεθούμε να χαλαρώσουμε θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία αγαπημένων μας προσώπων. Αν χαλαρώσουμε, θα το πληρώσουμε!
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις