Υπεγράφη το μνημόνιο συνεργασίας για τον τουρισμό μεταξύ Ελλάδας – Ουγγαρίας
Στη συνάντηση του κ. Δένδια με τον Ούγγρο ομόλογό του συζητήθηκαν ακόμη οι επιπτώσεις της πανδημίας στις οικονομίες των δύο χωρών, τα μέτρα για την άμβλυνσή τους, καθώς και το θέμα του τουρισμού, ενώ υπεγράφη και Μνημόνιο Κατανόησης και Συνεργασίας στον τομέα του Τουρισμού, παρουσία και του υπουργού Τουρισμού, Χάρη Θεοχάρη.
Οι αποσταθεροποιητικές για την περιοχή της Μεσογείου ενέργειες της Τουρκίας, καθώς και οι προκλήσεις κατά των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδος, αλλά και της Κυπριακής Δημοκρατίας βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια με τον Ούγγρο ομόλογό του Πίτερ Σιιζάρτο (Peter Szijjarto), ο οποίος βρίσκεται σήμερα στην Αθήνα.
«Η απόπειρα δημιουργίας παράνομων τετελεσμένων, όπως το τουρκολιβυκό μνημόνιο, δεν επηρεάζει τα νόμιμα δικαιώματα της Ελλάδας ή οποιασδήποτε άλλης χώρας, δεν μπορεί να αποτελέσει διαπραγματευτικό κεφάλαιο, δεν μπορεί καν να αποτελέσει διαπραγματευτική αφετηρία», σημείωσε ο κ. Δένδιας σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση και προσέθεσε: «Τα ανύπαρκτα και τα παράνομα παραμένουν εσαεί παράνομα και ανύπαρκτα».
Ο υπουργός Εξωτερικών επεσήμανε πως η Ελλάδα είναι πάντοτε υπέρ του διαλόγου «υπό μια βασική προϋπόθεση: ότι ο διάλογος αυτός θα γίνεται επί τη βάση κανόνων του διεθνούς δικαίου, του δικαίου της θάλασσας, της καλής γειτονίας». «Δεν θα γίνεται κάτω από απειλές, δεν θα διεξάγεται κάτω από εκβιασμούς, με καθημερινές παραβιάσεις της κυριαρχίας μας. Υπό αυτούς τους όρους διάλογος δεν μπορεί να εννοηθεί», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Δένδιας.
Το μεταναστευτικό
Όσον αφορά το μεταναστευτικό, ο κ. Δένδιας υπενθύμισε την αποτυχημένη «απόπειρα παράνομης εισόδου μεταναστών τον περασμένο Φεβρουάριο και Μάρτιο, οι οποίοι εξωθήθηκαν προς αυτή την κατεύθυνση από την Τουρκία» και επεσήμανε πως η «Ουγγαρία ήταν από τους πρώτους εταίρους που απέστειλαν ενισχύσεις και βοήθεια κατά τη διάρκεια των γεγονότων».
Ο κ. Δένδιας σημείωσε πως η επικείμενη αναθεώρηση του κοινού ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου θα πρέπει να κινείται επί τη βάσει της δίκαιας κατανομής των ευθυνών και των υποχρεώσεων. Ο κ. Σιιζάρτο είχε άλλωστε συνάντηση νωρίτερα σήμερα με τον Έλληνα υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότη Μηταράκη.
«Η Ευρώπη είναι μια ένωση αρχών και οι αρχές εφαρμόζονται από τα μέλη αλλά πρέπει να εφαρμόζονται και από τα υποψήφια μέλη» τόνισε ο κ. Δένδιας. «Το κράτος δικαίου, η δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι συνώνυμα με την ένωση και τα υποψήφια μέλη πρέπει αυτό να το γνωρίζουν πολύ καλά».
Στη συνάντηση του κ. Δένδια με τον Ούγγρο ομόλογό του συζητήθηκαν ακόμη οι επιπτώσεις της πανδημίας στις οικονομίες των δύο χωρών, τα μέτρα για την άμβλυνσή τους, καθώς και το θέμα του τουρισμού, ενώ υπεγράφη και Μνημόνιο Κατανόησης και Συνεργασίας στον τομέα του Τουρισμού, παρουσία και του υπουργού Τουρισμού, Χάρη Θεοχάρη.
«Με το μνημόνιο κατανόησης που μόλις υπογράψαμε, εκδηλώσαμε με τον πιο καθαρό τρόπο τις προθέσεις μας για την ενίσχυση και την προστασία του μεγάλου αριθμού των τουριστών που αμοιβαία επισκέπτονται και τις δύο χώρες», σημείωσε ο κ. Δένδιας.
Συζητήθηκαν ακόμη οι διμερείς σχέσεις, η πορεία των μεγάλων ενεργειακών και συγκοινωνιακών έργων κοινού ενδιαφέροντος, όπως η σιδηροδρομική σύνδεση Πειραιά-Βουδαπέστης, καθώς οι επενδυτικές ευκαιρίες σε Ελλάδα και Ουγγαρία.
Ο κ. Δένδιας επεσήμανε ακόμη ότι συζητήθηκαν τα θέματα των Δυτικών Βαλκανίων, τα οποία θα εξεταστούν περαιτέρω σε συνάντηση των χωρών της περιοχής για τη διασυνδεσιμότητα που θα πραγματοποιηθεί στην Κέρκυρα το φθινόπωρο.
Αμοιβαίος συντονισμός
Οι δύο πλευρές συμφώνησαν τον αμοιβαίο συντονισμό σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος ή σε θέματα που αφορούν την περιοχή «στη σταθερότητα της οποίας έχουμε επενδύσει πολλά», όπως σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Δένδιας.
Από την πλευρά του, ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών, αναφερόμενος στο μεταναστευτικό, επεσήμανε ότι τα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης θα πρέπει να προστατευθούν σθεναρά και θα πρέπει να γίνει σαφές «ότι θα μπορεί κανείς να εισέλθει σε χώρα της ΕΕ, στις δικές μας χώρες μόνο με νόμιμο τρόπο».
«Η παράνομη είσοδος είναι εγκληματική ενέργεια και θα πρέπει να προλαμβάνονται εγκληματικές ενέργειες -και αν δεν προλαμβάνονται θα πρέπει να ακολουθούν κυρώσεις, βάσει του διεθνούς και του εθνικού δικαίου», υπογράμμισε. «Πρέπει να είμαστε έτοιμοι για το ενδεχόμενο, όταν πλέον θα περάσει αυτή η πανδημία, να βρεθούμε αντιμέτωποι με νέα κύματα μεταναστών που θα προσπαθούν να εισέλθουν στην Ευρώπη».
Ο κ. Σιιζάρτο σημείωσε ότι Ελλάδα και Ουγγαρία έχουν αντιμετωπίσει συνεχείς και διαρκείς προκλήσεις λόγω του φαινομένου της μετανάστευσης, με τρόπο οργανωμένο και σημείωσε πως ήταν φυσικό από πλευράς της Ουγγαρίας να στείλει δυνάμεις και ενισχύσεις στην Ελλάδα τον Μάρτιο.
Σημείωσε πως πρέπει να επιστρέψουν στις χώρες από τις οποίες προήλθαν οι μετανάστες που δεν έχουν κανένα δικαίωμα να βρίσκονται στην ΕΕ, ενώ τόνισε πως «είναι σκανδαλώδεις οι συμπεριφορές και οι δηλώσεις κάποιων στην ΕΕ, οι οποίοι ισχυρίζονται ότι η επαναπροώθηση δεν είναι δικαιολογημένη».
Πρόσθεσε πως πρέπει να ληφθούν τα πλέον ισχυρά μέτρα για την καταπολέμηση της διακίνησης και να δοθεί βοήθεια στις χώρες απ’ που προέρχονται οι μετανάστες και κίνητρα για την παραμονή τους.
Τέλος, αναφερόμενος στο θέμα του τουρισμού επεσήμανε πως «η Ελλάδα και η Ουγγαρία κατάφεραν με τρόπο αποτελεσματικό να αντιμετωπίσουν την πανδημία του κορονοϊού». Επεσήμανε πως στην ευρύτερη περιοχή υπάρχουν εξελίξεις που προκαλούν ανησυχία γιατί αυξάνονται τα κρούσματα και, αν χρειαστεί να επιβληθούν εκ νέου περιοριστικά μέτρα στα σύνορα, αυτό θα γίνει χωρίς ενδοιασμό.
Πηγή: ΑΜΠΕ
- Η συγγραφέας του It Ends With Us παίρνει θέση για τη μήνυση της Μπλέικ Λάιβλι
- Αμφιλοχία: Νεκρός 27χρονος οδηγός που έπεσε με το αυτοκίνητό του στον Αμβρακικό Κόλπο
- Τίμοθι Σαλαμέ: Περήφανος για τον ρόλο του ως Μπομπ Ντίλαν στην ταινία «A Complete Unknown»
- Συγκινητικό μήνυμα από τον Σιμεόνε μετά τη νίκη επί της Μπαρτσελόνα (vid)
- Συνελήφθη και δεύτερος αστυνομικός της Βουλής για ενδοοικογενειακή βία
- Μιχάλης Χατζηγιάννης: Ξεσήκωσε το Roof Stage του Gazarte στη χριστουγεννιάτικη πρεμιέρα του