Πλειστηριασμοί : Από Σεπτέμβριο πιάνουν δουλειά τα ηλεκτρονικά «σφυριά»
Η διενέργεια πλειστηριασμών σταμάτησε με το ξέσπασμα της πανδημικής κρίσης
Ολική επαναφορά των πλειστηριασμών έρχεται από τον Σεπτέμβριο του 2020. Μετά μακρά περίοδο απραξίας λόγω της πανδημίας του κοροναϊού οι πλειστηριασμοί όπως όλα δείχνουν επανέρχονται και πάλι στο προσκήνιο.
Από τον Ιανουάριο είχαν προγραμματιστεί 7.040 ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, εκ των οποίων 4.861 έχουν ανασταλεί – ακυρωθεί, ενώ διεξήχθησαν 2.179. Για το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους είναι προγραμματισμένοι 8.800 ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί.
Την ίδια στιγμή, σκληρές είναι διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς για τον νέο πτωχευτικό νόμο. Η επίτευξη συμφωνίας προδιαγράφεται ιδιαίτερα δύσκολη, η διαπραγμάτευση σκληρή και στον ορίζοντα φαίνεται πολιτική λύση που θα κλείσει το πλαίσιο του νέου νόμου τον Αύγουστο και όχι τον Ιούλιο.
Τα «αγκάθια» της χρηματοδότησης
Οι θεσμοί απέρριψαν ένα προσχέδιο του νέου πτωχευτικού κώδικα που τέθηκε υπόψη τους κάτι που κάνει τα χρονοδιαγράμματα ακόμη πιο στενά.
Βασικός στόχος είναι η ψήφισή του να πραγματοποιηθεί μέσα στο καλοκαίρι και να τεθεί σε ισχύ από το 2021.
Δεδομένου ότι στο τέλος του μήνα λήγει το υπάρχον πλαίσιο προστασίας της α΄ κατοικίας, η κυβέρνηση έχει σχεδιάσει να θέσει σε εφαρμογή ένα πρόγραμμα «γέφυρα» για την επιδότηση δόσης δανείων με υποθήκη την πρώτη κατοικία για δανειολήπτες που πλήττονται από τον κοροναϊό.
Τα «αγκάθια» της διαπραγμάτευσης με τους Θεσμούς για να κλείσει ο νέος πτωχευτικός νόμος είναι τα εξής: κρατικός φορέας που θα αποκτά τα ακίνητα των πτωχευσάντων, κριτήρια με τα οποία θα παρέχεται προστασία στην πρώτη κατοικία και πλήρης απαλλαγή του οφειλέτη από το χρέος με τη ρευστοποίηση της περιουσίας του.
Οι θεσμοί αμφισβητούν τη λειτουργικότητα της σύστασης ενός δημόσιου φορέα απόκτησης ακινήτων, καθώς ο οφειλέτης που θα συνεχίζει, να διαμένει στο ακίνητο έναντι καταβολής ενοικίου, δεν είναι βέβαιον ότι θα καταβάλλει το ενοίκιο στο Δημόσιο ούτε ότι θα υπόκειται στις συνέπειες της έξωσης αν δεν το καταβάλλει. Στο πλαίσιο αυτό, κρίνεται ότι η σύσταση του φορέα πρέπει να γίνει με ιδιωτικά κεφάλαια ή με σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, έτσι ώστε το Δημόσιο να μην επιφορτιστεί με την αγορά και τη διαχείριση των ακινήτων όσων πτωχεύουν.
Διάσταση απόψεων υπάρχει και για την αξία της προστατευόμενης πρώτης κατοικίας, την οποία θα αποκτά ο φορέας, δίνοντας δικαίωμα στον πτωχεύσαντα να συνεχίσει να διαμένει σε αυτήν έναντι ενοικίου.
Ένα άλλο «αγκάθι» είναι η αυτόματη και ολική απαλλαγή του οφειλέτη από το χρέος με την κήρυξη της πτώχευσης κατόπιν ρευστοποίησης της περιουσίας του.
Ετοιμάζουν business plan για τον SSM οι τράπεζες
Τον Σεπτέμβριο αναμένεται οι τράπεζες να υποβάλουν στον SSM τα νέα τριετή επιχειρησιακά πλάνα μείωσης των κόκκινων δανείων, τα οποία θα λαμβάνουν υπ’ όψιν όλες τις συναλλαγές που θα έχουν έως τότε ολοκληρωθεί, αλλά και μια πρώτη εκτίμηση της επίδρασης της κρίσης του κοροναϊού στις ενήμερες μέχρι και τον Μάρτιο του 2020 χορηγήσεις.
Αναμφίβολα, η δραστική μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων μόνο εύκολη δεν θα είναι. Ακόμα κι αν όλα πάνε καλά και ολοκληρωθούν οι προγραμματισμένες τιτλοποιήσεις από τις τράπεζες στις αρχές του 2021, το απόθεμα των κόκκινων δανείων στα χαρτοφυλάκιά τους θα κινείται γύρω από τα επίπεδα των 35 δισ. ευρώ.
- LIVE: Τότεναμ – Λίβερπουλ
- Κίνα: Οι ΗΠΑ «παίζουν με τη φωτιά» δίνοντας στην Ταϊβάν περισσότερη στρατιωτική βοήθεια
- Καιρός: Στα λευκά ορεινά της χώρας – Το καμπανάκι της ΕΜΥ για την κακοκαιρία
- Θρίαμβος της Μπόρνμουθ στο «Ολντ Τράφορντ» (3-0) – Γκέλα για την Τσέλσι (0-0)
- Βραζιλία: Τουλάχιστον δέκα νεκροί σε συντριβή μικρού αεροπλάνου
- Artemas και Διαμαντής: Ο Κύπριος viral τραγουδιστής που ακούει ο Ομπάμα και όλο το TikTok, έχει ορμή