Αγία Σοφία : Κιτς φιέστες και πολιτικά παιχνίδια με φόντο ένα μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς
Το μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς με την ταραχώδη πορεία στον χρόνο ακόμα και σήμερα με τους θρύλους που το συνοδεύουν σφραγίζει την καθημερινότητα της Κωνσταντινούπολης όσο και αν ο Ταγίπ Ερντογαν θέλει να το υποβαθμίσει σε μία απλή κατασκευή από τούβλα και πηλό που θα χρησιμοποιηθεί ως διαπραγματευτικό χαρτί.
- «Πνιγμός στα 30.000 πόδια» - Αεροπλάνο άρχισε να πλημμυρίζει εν ώρα πτήσης [Βίντεο]
- Μπακογιάννη: Η Σακελλαροπούλου θα μπορούσε να προταθεί για την Προεδρία της Δημοκρατίας
- Εργαζόμενοι στο αεροδρόμιο του Σικάγο έπαιξαν ξύλο με... τις πινακίδες «προσοχή βρεγμένο δάπεδο»
- «Πρέπει να κάνουν δήλωση ότι σέβονται το πολίτευμα» - Οι όροι για να πάρουν την ιθαγένεια οι Γλύξμπουργκ
Η βαριά ιστορία της Αγίας Σοφίας στοιχειώνει το όνειρο του Ταγίπ Ερντογάν να μετατρέψει τον εαυτό του σε σουλτάνο της σύγχρονης Τουρκίας.
Το μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς με την ταραχώδη πορεία στον χρόνο ακόμα και σήμερα με τους θρύλους που το συνοδεύουν σφραγίζει την καθημερινότητα της Κωνσταντινούπολης όσο και αν ο Ταγίπ Ερντογαν θέλει να το υποβαθμίσει σε μία απλή κατασκευή από τούβλα και πηλό που θα χρησιμοποιηθεί ως διαπραγματευτικό χαρτί.
Οι Βυζαντινοί αυτοκράτορες καταρρέουν σαν πύργος από τραπουλόχαρτα, η Αγία Σοφία μένει στο βάθος σκοτεινή, οι Οθωμανοί έρχονται να κατακτήσουν την Κωνσταντινούπολη. Ο Τσαβούσογλου αιώνες αργότερα θα βγει στα κανάλια με την διαθήκη του Σουλτάνου Φατίχ Μεχμέτ για να υποστηρίξει μετά την Άλωση Η αγία Σοφία έγινε Οθωμανική ιδιοκτησία.
Είναι εικόνες από την κιτς φιέστα που μετέδωσαν οι τηλεοπτικοί σταθμοί στην Τουρκία την επέτειο της Άλωσης. Μία επέτειο που φέτος συνδυάζεται με το πολιτικό παιχνίδι του Ταγιπ Ερντογάν να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί για να ικανοποιήσει τους ψηφοφόρους του. Ό,τι μέχρι χθες ήταν ακρότητα, όπως η εισβολή για προσευχή το 2006, σήμερα γίνεται επίσημη πολιτική.
Ο Ερντογάν θέλει να γίνει ο σουλτάνος που θα σβήσει μονοκοντυλιά την απόφαση του Κεμάλ της 24ης Νοεμβρίου του 1934.
Ο Θεοχάρης Δετοράκης, Ομότιμος Καθηγητής Πανεπιστημίου Κρήτης, ανέφερε: «Ο Κεμάλ Ατατούρκ είδε αλλιώς τα πράγματα και καλώς τα είδε. Το 1934 με διάταγμα του μετέτρεψε την Αγία Σοφία σε μουσείο που σημαίνει ότι ανήκει πλέον στην ιστορία του πολιτισμού».
Η υπόθεση που έχει κινητοποιήσει Χριστιανούς και μη σε όλο τον κόσμο άνοιξε με την προσφυγή τουρκικής ΜΚΟ πριν από 4 χρόνια στην Δικαιοσύνη για να βγάλουν πλαστή την υπογραφή του Κεμάλ που έκανε την Αγία Σοφία μνημείο.
Υποκλίνεται η ιστορία στο παναθρώπινο μνημείο
10.000 εργάτες για πέντε χρόνια αδιάκοπα ετοίμαζαν τον ναό που είχε παραγγείλει ο αυτοκράτορας Ιουστινιανός στους ξακουστούς αρχιτέκτονες Ανθέμιο και Ισίδωρο. Το μνημείο που θα σημαδέψει την παγκόσμια ιστορία. Είναι η πρώτη βασιλική με τρούλο ο ναός που θα στεφθούν αυτοκράτορες.
Ακόμα και σήμερα οι μεγαλύτερες προσωπικότητες σπεύδουν να την θαυμάσουν, όχι μόνο οι Χριστιανοί αλλά όλοι οι επισκέπτες θα νιώσουν την μοναδικότητα της
Η ιστορία της Αγίας Σοφίας «σφραγίζει» ακόμα και σήμερα την κάθε ημέρα στην Κωνσταντινούπολη
Όσο και αν ο Ερντογάν κάνει πως δεν καταλαβαίνει την διαφορά της Αγίας Σοφίας από ένα σωρό με τούβλα και πηλό κάθε μέρα οι Τούρκοι στα νερά του Βοσπόρου θυμούνται έναν από τους θρύλους που συνοδεύει την Άλωση. Σε ένα σημείο στην περιοχή του Μαρμαρά, ένα καράβι των Ενετών, που μετέφερε την Αγία Τράπεζα βυθίστηκε. Από τότε εκεί τα νερά είναι πάντα ήρεμα.
«Κοντά στην νήσο του Μαρμαρά άνοιξε το πλοίο και έπεσε στην θάλασσα η Αγία Τράπεζα. Και όλοι το μαρτυρούν πως στις φουρτούνες όλη η θάλασσα κάνει τρομερά κύματα αλλά εκεί που είναι η Αγία Τράπεζα είναι γαλήνια».
Αυτή την γαλήνη έχει μετατρέψει σε τρικυμία διαρκείας ο Ερντογάν, αφού αδιαφορώντας για την παγκόσμια κατακραυγή άνοιξε την κερκόπορτα για να μετατρέψει ακόμα και σύμβολα που για κάθε πολιτισμένο άνθρωπο είναι άξια σεβασμού σε ένα διαπραγματευτικό χαρτί για ταπεινές σκοπιμότητες.
Δείτε παρακάτω το βίντεο με το σχετικό ρεπορτάζ του MEGA:
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις