Skincare… σε βρεφικό στάδιο
Αν πρόκειται να γίνετε σε λίγο καιρό μητέρες, ίσως να μη γνωρίζετε ότι η μωρουδιακή επιδερμίδα χρήζει ιδιαίτερης προσοχής όσον αφορά την περιποίησή της
- Αποκάλυψη in: Μία πολυμήχανη 86χρονη παγίδευσε μέλη συμμορίας «εικονικών ατυχημάτων» στα Χανιά
- «Πνιγμός στα 30.000 πόδια» - Αεροπλάνο άρχισε να πλημμυρίζει εν ώρα πτήσης [Βίντεο]
- Δημήτρης Ήμελλος: Το τελευταίο αντίο στον αγαπημένο ηθοποιό -Τραγική φιγούρα η μητέρα του
- Τυχερά μου Χριστούγεννα: Για αυτά τα τρία ζώδια οι γιορτές θα είναι μέλι
«Απαλή επιδερμίδα σαν μωρού παιδιού» ή «μυρίζει σαν μωρό». Iσως έχουμε ακούσει παρόμοιες φράσεις που εκθειάζουν την ενήλικη επιδερμίδα συγκρίνοντάς τη με εκείνη ενός μωρού. Ωστόσο, στην πραγματικότητα ακόμα και ένα βρέφος μπορεί να ξεφλουδίζει κατά τόπους, να είναι υπερευαίσθητο και να κοκκινίζει ή να παρουσιάζει ερύθημα και δυσχρωμίες. Για να δούμε λοιπόν πώς θα αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις της βρεφικής επιδερμίδας και ποιες «παγίδες» θα αποφύγουμε.
Δεν το παρακάνουμε με το μπάνιο
Οι ενήλικοι συνήθως κάνουμε ντους μία φορά την ημέρα τουλάχιστον, όμως δεν εξυπακούεται ότι πρέπει να ακολουθήσουμε την ίδια τακτική για το μωρό μας. Αν παρατηρήσουμε ότι η επιδερμίδα του αντιδρά στο καθημερινό μπάνιο, τότε μειώνουμε τη συχνότητά του. Σύμφωνα με κάποιους παιδιάτρους, τρεις με τέσσερις φορές την εβδομάδα είναι αρκετές. Ο λόγος είναι ότι το πολύ συχνό αφρόλουτρο ενδεχομένως να αφαιρεί τα πολύτιμα φυσικά έλαια που εκκρίνει η βρεφική επιδερμίδα για να προστατεύεται από τους εξωγενείς απειλητικούς παράγοντες.
Επιλέγουμε εξειδικευμένες για τη βρεφική επιδερμίδα συνθέσεις
Αυτό πιθανότατα το γνωρίζετε ήδη. Εμείς μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε βρεφικά καλλυντικά, ιδίως αν έχουμε ευαίσθητη επιδερμίδα. Δεν ισχύει όμως το αντίστροφο. Δηλαδή δεν εφαρμόζουμε σε ένα μωρό τα δικά μας σαμπουάν και αφρόλουτρα. Επιλέγουμε τις κατάλληλες βρεφικές συνθέσεις και είμαστε «skintellectuals», διαβάζουμε τα συστατικά της καθεμιάς προκειμένου να ξέρουμε τι ακριβώς εφαρμόζουμε στο παιδί μας.
Σημείωση: κάποια παιδικά αφρόλουτρα ή σαπούνια δεν κάνουν τόσο πλούσιο αφρό, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να χρησιμοποιούμε περισσότερη ποσότητα. Αντιθέτως, σημαίνει ότι δεν περιέχουν τους χημικούς αφρίζοντες παράγοντες, πράγμα που εύλογα είναι καλό.
Καθαρίζουμε καλά τις πτυχώσεις του δέρματός του
Για να αποφύγουμε τους ερεθισμούς, τις κοκκινίλες και το ξεφλούδισμα, βεβαιωνόμαστε ότι οι «δίπλες» που κάνει συχνά η βρεφική επιδερμίδα είναι απολύτως στεγνές, ενώ τους καλοκαιρινούς μήνες που κάνει ζέστη τις καθαρίζουμε συχνά με μωρομάντιλο. Σημειωτέον ότι οι κοκκινίλες είναι… στο πρόγραμμα, φεύγουν εξίσου γρήγορα όπως εμφανίζονται. Αν παρατηρήσουμε κάποια αλλαγή στην επιδερμίδα του ή ότι οι κοκκινίλες επιμένουν, συμβουλευόμαστε τον παιδίατρο.
Αποφεύγουμε την ταλκ
Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι το μωρό ενδεχομένως να εισπνέει τα μικροσωματίδιά της. Για το στέγνωμα της επιδερμίδας του, αρκεί ένα απαλό ταμπονάρισμα με μια μαλακή πετσέτα. Αν όμως θέλουμε οπωσδήποτε να χρησιμοποιήσουμε ταλκ στην αλλαγή της πάνας, τότε ρίχνουμε λίγη ποσότητα στην παλάμη μας μακριά από το μωρό, χτυπάμε τις παλάμες μας ώστε να φύγει η περιττή ποσότητα και στη συνέχεια εφαρμόζουμε.
Δεν το εκθέτουμε στον ήλιο
Κάποιοι ειδικοί συνιστούν να μην εκθέτουμε καθόλου στον ήλιο ένα βρέφος αν είναι κάτω από 6 μηνών. Φυσικά αποφεύγουμε τις υπερβολές. Δεν είναι καλό να φυλάμε το μωρό μας σε ένα αυστηρά αποστειρωμένο περιβάλλον και να μην το βλέπει καθόλου το φως του ήλιου. Αλλωστε και αυτό χρειάζεται τη βιταμίνη D του. Ωστόσο, αποφεύγουμε τις ώρες υψηλού κινδύνου (από τις 12.00 μέχρι τις 16.00), ενώ τις υπόλοιπες ώρες φροντίζουμε να βρίσκεται ως επί το πλείστον στη σκιά, πάντα υπό την προστασία ενός βρεφικού αντηλιακού υψηλής προστασίας με οργανικά φίλτρα. Επιπλέον, τοποθετούμε στα πίσω τζάμια του αυτοκινήτου αντηλιακά προστατευτικά, ώστε να μην το «χτυπάει» κατευθείαν ο ήλιος όταν κάθεται στο καρεκλάκι του.
Δεν παραλείπουμε το βρεφικό ενυδατικό γαλάκτωμα
Μετά το μπάνιο του και ενώ έχουμε ταμπονάρει το σώμα του, απλώνουμε μια ενυδατική λοσιόν που θα σφραγίσει την υγρασία στο εσωτερικό της. Επιπλέον, αν η ατμόσφαιρα στο σπίτι είναι ξηρή λόγω του κλιματισμού, την ανανεώνουμε συνεχώς με φρέσκο αέρα και επενδύουμε σε έναν υγραντήρα.
Φροντίζουμε την επιδερμίδα του κατά την αλλαγή πάνας
Η αλήθεια είναι ότι, όσο σχολαστικές και να είμαστε, τους ερεθισμούς δεν θα τους αποφύγουμε. Το ιδιαίτερα ευαίσθητο δέρμα των γλουτών ερεθίζεται εύκολα εξαιτίας της υγρασίας και της τριβής με την πάνα.
Τι να προσέξουμε: Επιλέγουμε πάνες που ταιριάζουν στο μέγεθος του μωρού μας. Για παράδειγμα, μια πολύ μικρή πάνα θα προκαλέσει ερεθιστική τριβή, ενώ αντίθετα μια μεγαλύτερη δεν θα προστατεύει σωστά από τις διαρροές.
Καθαρίζουμε την περιοχή με καθαριστικό υγρό που δεν χρειάζεται ξέπλυμα ή με μωρομάντιλα, στεγνώνουμε καλά τις πτυχές της επιδερμίδας για να απομακρυνθεί η υγρασία και στη συνέχεια απλώνουμε προληπτικά προστατευτική κρέμα.
Σε περίπτωση ερεθισμού της περιοχής, την αφήνουμε γυμνή όσο το δυνατόν περισσότερη ώρα και έπειτα εφαρμόζουμε μια ενισχυμένη βρεφική σύνθεση που αναπλάθει το δέρμα.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις