ΚΙΝΑΛ: «Διαγράψτε με» απαντά ο Παπανδρέου – Ποιοι βουλευτές ζητούν τη διαγραφή του
Σήκωσε το γάντι στο τελεσίγραφο της Φώφης Γεννηματά ο Γιώργος Παπανδρέου υπερασπιζόμενος στη στάση του στη χτεσινή ψηφοφορία. Αν νομίζετε ότι πρέπει να με διαγράψετε, διαγράψτε με, φέρεται να είπε. Διχασμένη η κοινοβουλευτική ομάδα του ΚΙΝΑΛ, άλλοι ζητούν διαγραφές και άλλοι όχι
- Έντεκα νεκροί μετά από εμπρησμό σε μπαρ στο Βιετνάμ - «Φωνάζαμε στα παγιδευμένα θύματα»
- «Τουλάχιστον 100 Βορειοκορεάτες στρατιωτικοί σκοτώθηκαν σε μάχες στο Κουρσκ»
- Ο Γ’ Παγκόσμιος Πόλεμος είναι ήδη εδώ – Έχει άλλη μορφή και δεν γίνεται μόνο στην Ουκρανία
- Μπέζος για τη βία κατά των γυναικών: Έχουν ευθύνη όλοι οι θεσμοί
Την επιλογή του να απέχει από τη χτεσινή ψηφοφορία στη βουλή και να σπάσει τη γραμμή του ΚΙΝΑΛ υπερασπίστηκε ο Γιώργος Παπανδρέου κατά τη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας και στο τελεσίγραφο της Φώφης Γεννηματά πως όποιος διαφοροποιείται στο εξής θα διαγράφεται απάντησε:
Αν νομίζετε…
«Άν νομίζετε ότι πρέπει να με διαγράψετε, διαγράψτε με». Παράλληλα ο κ. Παπανδρέου απάντησε επίσης και στα όσα του χρέωσε η κα Γεννηματά και υποστήριξε ότι κατά τον ίδιο, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ανήκει στις προοδευτικές δυνάμεις.
Μάλιστα ο πρώην πρωθυπουργός χαρακτήρισε το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα «αναχρονιστικό» και «παλαιοκομμουνιστικό».
Είχε προηγηθεί το τελεσίγραφο της Φώφης Γεννηματά πως «όποιος από σήμερα και πέρα δεν σεβαστεί τις αποφάσεις των οργάνων, να γνωρίζει ότι θέτει τον εαυτό του εκτός κοινοβουλευτικής ομάδας».
Μάλιστα η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ συνόδευσε την απειλή της με σκληρή κριτική προς τον πρώην πρωθυπουργό και τον Χάρη Καστανίδη λέγοντας ότι η στάση τους εξυπηρετεί τους πολιτικούς αντιπάλους του ΚΙΝΑΛ καθώς «τα όσα συνέβησαν χθες, διαδραματίστηκαν στο συγκεκριμένο πολιτικό περιβάλλον και θόλωσαν το στίγμα μας, χτύπησαν την στρατηγική της αυτόνομης πορείας και έριξαν νερό στο μύλο του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ».
Όχι στη συνύπαρξη με Παπανδρέου
Μάλιστα η κα Γεννηματά χρέωσε στους κ.κ. Παπανδρέου και Καστανίδη «λάθος πολιτική εκτίμηση, τουλάχιστον» προσθέτοντας ότι «αυτή η στάση αντικειμενικά εξυπηρετεί τους αντιπάλους».
Το κλίμα της συνεδρίασης ήταν φορτισμένο καθώς μεταξύ των βουλευτών υπάρχουν εντελώς διαφορετικές εκτιμήσεις για τους χειρισμούς της κας Γεννηματά. Ορισμένοι βουλευτές θέλουν τη διαγραφή του πρώην πρωθυπουργού με πιο χαρακτηριστική περίπτωση την Νάντια Γιαννακοπούλου ζήτησε επί πίνακι το κεφάλι του κ. Παπανδρέου.
«Μπορούμε να συνυπάρχουμε και να συμπορευόμαστε με τον κ. Γιώργο Παπανδρέου στο ίδιο κόμμα, μετά τα χθεσινοβραδινά στη Βουλή; Φρονώ πως όχι» τόνισε η Νάντια Γιαννακοπούλου εξαπολύοντας σφοδρή επίθεση τόσο στον Γιώργο Παπανδρέου όσο και στην Φώφη Γεννηματά για την «επιστροφή» του πρώην πρωθυπουργού στο ΚΙΝΑΛ.
Ο γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας Βασίλης Κεγκέρογλου προσπάθησε να ρίξει τους τόνους επισημαίνοντας, ότι η κοινοβουλευτική ομάδα του ΚΙΝΑΛ δεν είναι πειθαρχικό όργανο.
Πρόβλημα ο προσανατολισμός του ΚΙΝΑΛ
Από την πλευρά του ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος τάχθηκε κατά της διαγραφής Παπανδρέου και Καστανίδη αν και χαρακτήρισε πολιτικά ανέντιμη τη στάση τους. Ωστόσο επεσήμανε πως το πρόβλημα του ΚΙΝΑΛ είναι ο συλλογικός του πολιτικός προσανατολισμός που θα πρέπει να ξεκαθαρίσει στο συνέδριο.
«Την ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ, για πρώτη φορά βρίσκεται αντιμέτωπος με την κατάρρευση του ηθικού πλεονεκτήματος που κυρίως αφορά τον στενό πυρήνα της ηγεσίας του, εμείς στρέφουμε τον προβολέα της δημοσιότητας πάνω μας και μάλιστα με διχαστικό τρόπο.
Το πρόβλημα δεν είναι οι διαγραφές, αλλά ο συλλογικός προσανατολισμός που θα πρέπει να συζητήσουμε ξεκάθαρα το φθινόπωρο. Δεν χωρούν άλλες καθυστερήσεις, παλινωδίες που μας κρατούν βρέξει χιονίσει στο 5%» είπε ο κ. Κωνσταντινόπουλος και πρόσθεσε:
«Όσο αφορά τις «διαγραφές», όπως διαφωνούσα με την διαγραφή του Κώστα Σημίτη παρόλο που τότε οι συνθήκες και οι λόγοι ήταν διαφορετικοί έχω την ίδια άποψη και τώρα.
Όσοι ισχυρίζονται και επικαλούνται τις αρχές της Δημοκρατικής Παράταξης πρέπει να γνωρίζουν ότι προϋπόθεση είναι η Δημοκρατική λειτουργία του κόμματος και της Κ.Ο. Από το 2009 δεν έχω καταψηφίσει ούτε άρθρο με βάση αυτή την άποψη. Διαφώνησα σε πάρα πολλά, όμως με δεσμεύει η πλειοψηφία έχοντας διατυπώσει την άποψή μου. Έμεινα στο 40% στο 4%, στο 8,1% με την πεποίθηση ότι μπορούμε να έχουμε προοπτική.
Ανέντιμη στάση
Η στάση συναδέλφων που δεν σέβονται τους παραπάνω κανόνες και τους καταστρατηγούν συστηματικά είναι πολιτικά ανέντιμη απέναντι στην υπόλοιπη Κ.Ο., αλλά και στους ψηφοφόρους μας. Πόσο μάλιστα όταν μέσα στο Πολιτικό Συμβούλιο και στην Κ.Ο. δεν διατυπώθηκε καν αυτή η στάση. Όσον αφορά το συγκεκριμένο θέμα;
Από τις πρώτες μέρες, που είχε διατυπωθεί η άποψη να το καταψηφίσουμε, είχα πει στην Κ.Ο. ότι όποια απόφαση και να πάρουμε θα πρέπει να αποφύγουμε τους «τσακωμούς» που θα λειτουργήσουν αποπροσανατολιστικά.
Πρέπει να αποτρέψουμε με κάθε τρόπο την διάλυση της Παράταξης κάτι που θα εδραιώσει τον ΣΥΡΙΖΑ ως άλλο πόλο και την ΝΔ με άνετη κοινωνική πλειοψηφία. Δεν υπάρχει άλλος πολύτιμος χρόνος. Ο καθένας πρέπει άμεσα να αναλάβει τις ευθύνες του για το μέλλον της Παράταξης».
Ταυτιζόμαστε με τη ΝΔ
Ο Χάρης Καστανίδης που συμμετείχε στη συνεδρίαση μέσω τηλεδιάσκεψης εξαιτίας της επιστροφής του στη Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με πληροφορίες διέψευσε πως είχε αποδεχθεί την απόφαση του συντονιστικού οργάνου του κόμματος και τόνισε ότι «πρέπει να σταματήσουμε να ταυτιζόμαστε με τη ΝΔ»
Από την πλευρά της η Φώφη Γεννηματά επέμεινε πως «δεν υπάρχει τέτοιο ζήτημα. Η απόφαση για αυτόνομη πορεία είναι ξεκάθαρη».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις