Συνάντηση Ιταλίας – Γαλλίας για Λιβύη και ανατολική Μεσόγειο
Για τη λιβυκή κρίση και τις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο συζήτησαν οι υπουργοί Αμυνας της Ιταλίας Λορέντσο Γκουερίνι και Γαλλίας Φλοράνς Παρλί.
- ΣΥΡΙΖΑ: Στο αντιΣύριζα μέτωπο ο Κασσελάκης, σαν έτοιμος από καιρό εκτοξεύει χυδαιότητες για το Μάτι
- Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τη δολοφονία της Δώρας στο Αγρίνιο
- Πόσο αντέχουν τα αποθέματα φυσικού αερίου; Σε συμπληγάδες η Ευρώπη
- Μακελειό στην Κίνα: Οκτώ νεκροί και 17 τραυματίες από επιθέσεις με μαχαίρι σε σχολή
Ο υπουργός Αμυνας της Ιταλίας Λορέντσο Γκουερίνι συναντήθηκε χθες Πέμπτη στη Ρώμη με την ομόλογό του της Γαλλίας Φλοράνς Παρλί.
Νέα ώθηση
Στην ατζέντα της συνάντησης, εκτός από τις διμερείς σχέσεις, βρίσκονταν ψηλά οι εξελίξεις στη Λιβύη και την ανατολική Μεσόγειο.
Οι δυο υπουργοί συμφώνησαν ότι πρέπει να δοθεί νέα ώθηση στη λεγόμενη διαδικασία του Βερολίνου.
«Δεν υπάρχει στρατιωτική λύση στη λιβυκή κρίση, δεν υπάρχει λύση που να προβλέπει διχοτόμηση της χώρας. Πρέπει να περιοριστεί οποιαδήποτε πόλωση της κρίσης», τόνισε ο Γκουερίνι.
Οπως θυμίζουν δημοσιεύματα στον ιταλικό Τύπο πρόκειται για την ίδια θέση που ο Γκουερίνι εξέφρασε την περασμένη Τρίτη κατά τη συνάντησή του στην Αγκυρα με τον ομόλογό του της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ.
Για την αποστολή «Ειρήνη» που έχει στόχο την τήρηση του εμπάργκο όπλων που επιβάλλεται από το 2011 στη Λιβύη, η Γαλλία και η Ιταλία θεωρούν ότι «πρέπει να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να στεφθεί με επιτυχία».
«Οι αρχές του διεθνούς δικαίου»
«Είμαστε έτοιμοι να ευνοήσουμε τον διάλογο και τη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων πλευρών, ώστε να προληφθούν συγκρούσεις και να βεβαιωθούμε ότι θα συμβάλλουν όλοι στην τήρηση του εμπάργκο», είπε ο ιταλός υπουργός.
Οι υπουργοί το απόγευμα επισκέφθηκαν το στρατηγείο της αποστολής Ειρήνη, στην ιταλική πρωτεύουσα.
Για την ανατολική Μεσόγειο, οι υπουργοί υπογράμμισαν ότι ο διάλογος και η συνεργασία είναι τα μόνα μέσα προς επιδίωξη διαπραγμάτευσης. Σε καμία περίπτωση, πρόσθεσαν, δεν είναι ανεκτές προκλητικές συμπεριφορές.
Η ιταλική κυβέρνηση «επαναλαμβάνει ότι επιθυμεί να τύχουν σεβασμού οι αρχές του διεθνούς δικαίου» ενώ «αποτελεί χρέος της να ευνοήσει μια διαδικασία διαλόγου η οποία να ξαναδημιουργήσει το αναγκαίο πνεύμα συνεργασίας».
Πηγή: ΑΠΕ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις