Τρεις διπλωμάτες μιλούν στο in.gr για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις
Η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τέμενος πιστοποιεί ότι το τουρκικό «δόγμα» της «προαναγγελίας» αφορά τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό μέτωπο
Μετά από 86 χρόνια μουσειακής λειτουργίας, η Αγία Σοφία, άλλαξε καθεστώς.
Η χθεσινή απόφαση του τουρκικού ΣτΕ χαρακτήρισε ως μη σύννομο το προεδρικό διάταγμα του 1934, το οποίο είχε προσδώσει καθεστώς μουσείου στο μνημείο.
Mετά την εισήγηση του δικαστηρίου, οι αποφάσεις του οποίου δεν είναι δεσμευτικές, ο Τούρκος πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν, ανάρτησε μέσω Twitter, το σχετικό προεδρικό διάταγμα.
Εκεί, περιγραφόταν ότι το μνημείο περνά στα «χέρια» της Προεδρίας και ειδικότερα της Αρχής Θρησκευτικών Υποθέσεων, μετατρεπόμενο σε τέμενος.
Στο διάγγελμά που ακολούθησε το βράδυ της Παρασκευής, ο κ. Εργοντάν όρισε την ημερομηνία της «φιέστας»: Παρασκευή 24 Ιουλίου, η Αγία Σοφία ανοίγει τις πύλες για μουσουλμανική προσευχή.
«Η Άγκυρα πάντα λέει αυτό που κάνει αλλά και κάνει ό,τι λέει» τόνισε ο Τούρκος πρεσβευτής στην Αθήνα, Μπουράκ Οζουγκέργκιν, σε συνέντευξή που παραχώρησε τον περασμένο Ιούνιο σε ελληνική εφημερίδα.
Η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τέμενος πιστοποιεί ότι το τουρκικό «δόγμα» της «προαναγγελίας» αφορά τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό μέτωπο.
Σε ότι αφορά στο πρώτο, ο Τούρκος πρόεδρος, επιδιώκει να καταστεί «Ερντογάν Ατατούρκ», και να γίνει ο ίδιος ο σύγχρονος πατέρας των Τούρκων.
Αυτό περνά μέσα από τη διάρρηξη κάθε δεσμού με το κεμαλικό καθεστώς, με οδικό χάρτη την ολική μετατροπή της Τουρκίας σε ισλαμική χώρα.
Σχετικά με τo δεύτερo, αυτό έχει να κάνει με την μετατροπή της Κωνσταντινούπολης στο κέντρο του μουσουλμανικού σουνιτικού κόσμου.
Τρεις πρέσβεις επί τιμή (ε.τ.). που γνωρίζουν καλά τα της Τουρκίας, σχολιάζουν στο in.gr την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τέμενος και τις εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Πέτρος Μαυροειδής: Χτύπημα στον κεμαλισμό η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί
Η Αγία Σοφία είναι ένα παγκόσμιο μνημείο πολιτισμού και δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ως διμερές θέμα, σύμφωνα με τον Πέτρο Μαυροειδή.
Ο πρώην πρέσβης της Ελλάδας στην Άγκυρα (2017-2019), χαρακτηρίζει την απόφαση του Τούρκου προέδρου ως «χτύπημα στον Κεμαλισμό» και «κίνηση ματ» έναντι του δημάρχου της Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου.
«Ο Ταγίπ Ερντογάν θέλει να πάρει με το μέρος του τους ισλαμιστές ψηφοφόρους. Με αυτή την επιλογή παίρνει εσωτερικές και δημοσκοπικές ‘’ανάσες’’» υπογραμμίζει.
«Η απόφαση αυτή θα επηρεάσει την ελληνική κοινή γνώμη. Ωστόσο δεν πρέπει το θέμα να αναχθεί σε διμερές, καθώς η ελληνοτουρκική ατζέντα εμπεριέχει σοβαρότατα προβλήματα» τονίζει, σημειώνοντας την ανάγκη να παρακολουθεί την υπόθεση στενά η UNESCO, ως αρμόδιος οργανισμός.
Αλέξανδρος Μαλλιάς: Αυθεντικός ενσαρκωτής του αυταρχικού Ισλάμ ο Ερντογάν
Το πραγματικό της πρόσωπο έδειξε η Τουρκία και ο Ταγίπ Ερντογάν, με την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, υποστηρίζει ο Αλέξανδρος Μαλλιάς.
«Η Άγκυρα και ο κ. Ερντογάν προσωπικά, έδειξαν ακόμα και στους πιο δύσπιστους, ακόμα και σε αυτούς που διατηρούν αμφιβολίες, ποιο είναι το πρόσωπο της σημερινής Τουρκίας. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιδιώκει εδώ και χρόνια να αναδειχθεί ως ο αυθεντικός ενσαρκωτής του αυταρχικού Ισλάμ» σημειώνει ο διπλωμάτης.
Προσθέτει δε ότι με την απόφασή του αυτή «ο Τούρκος πρόεδρος προκαταλαμβάνει για ακόμα μια φορά εκείνους που θεωρούν στην Ελλάδα ότι πρέπει να συμβιβαστούμε, υποκύπτοντας σε αυτή την Τουρκία».
Σύμφωνα με τον κ. Μαλλιά, η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τέμενος δεν πρέπει να περιορίζεται στις ελληνοτουρκικές σχέσεις αλλά «στις σχέσεις της ισλαμιστικής Τουρκίας με την ΕΕ, τις ΗΠΑ και τη Ρωσία. Προτού προβεί στην πράξη αυτή, ο κ. Ερντογάν, στάθμισε την κατάσταση, εκτιμώντας ότι τα θετικά υπερτερούν των αρνητικών. Είχε προεξοφλήσει τις αντιδράσεις -στο βαθμού που υπήρχαν- της λεγόμενης διεθνούς κοινότητας».
Θεόδωρος Θεοδώρου: Πρόκληση για όλο τον πολιτισμένο κόσμο η μετατροπή του καθεστώτος της Αγίας Σοφίας
Ως πρόσκληση για τη διεθνή κοινότητα και όλο τον πολιτισμένο κόσμο χαρακτηρίζει την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί ο Θεόδωρος Θεοδώρου.
Ο πρέσβης ε.τ. και άλλοτε πρόξενος της Ελλάδας στη Σμύρνη (1991-1993) θεωρεί την απόφαση ως «πρόκληση ολόκληρου του χριστιανικού κόσμου» , λέγοντας πως οφείλουν και τα μουσουλμανικά κράτη να αντιδράσουν.
Ταυτόχρονα, εκτιμά, ως λαθεμένη την αντίληψη ότι η τουρκική πρόκληση είναι μόνο σε βάρος της Ελλάδας «Είναι πρόκληση για όλο τον κόσμο. Καταστροφή και ασέβεια προς ένα μνημείο που συμβολίζει κάτι ευρύτερο».
«Η Τουρκία ανοίγει μια επικίνδυνη πόρτα» αναφέρει, ενώ σε ότι αφορά στο εσωτερικό πεδίο, κάνει λόγο για σύγκρουση Ερντογάν-κεμαλισμού, εξηγώντας πως «λανθασμένα ο Τούρκος πρόεδρος χαρακτηρίζεται νέοωθομανός. Οι Οθωμανοί σεβόντουσαν τις άλλες μονοθεϊστικές θρησκείες».
Σχετικά με τα ελληνοτουρκικά, υπογραμμίζει ότι «η Τουρκία θέλει να προκαλέσει πόλωση γιατί νιώθει ισχυρή. Εκεί υπάρχει κίνδυνος να ξεφύγουν τα πράγματα. Όμως αυτό δεν αφορά μόνο την Ελλάδα και δεν πρέπει να το αντιμετωπίζουμε μόνοι μας. Η οποιαδήποτε πρόκληση πρέπει να κρατηθεί στην πραγματική της διάσταση: Δηλαδή, ότι η Τουρκία απειλεί και αναστατώνει ολόκληρη την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Ταυτόχρονα, είναι αποτελεσματικές οι διπλωματικές δυνατότητες της Ελλάδας, καθώς ΕΕ, ΗΠΑ, Κίνα και Ρωσία, αναγνωρίζουν την ορθότητα των θέσεών μας».
- Μεξικό: 6 νεκροί και 10 τραυματίες από επίθεση ενόπλων σε μπαρ
- Συρία: Κούρδοι μαχητές σκότωσαν 15 μαχητές προσκείμενους στην Τουρκία
- Λαμία: Παιδάκι παρασύρθηκε από αυτοκίνητο μπροστά στα μάτια των γονιών του
- Χεζμπολάχ: «Χτυπάτε την Βηρυττο, θα χτυπήσουμε το Τελ Αβίβ»
- Σοκάρει το βίντεο από τη φωτιά σε μπαρ στο Παγκράτι
- ΣΥΡΙΖΑ: Μια όμορφη εικόνα στην Κουμουνδούρου μετά το τέλος των εκλογών [video]