ΗΠΑ : Ανέπτυξαν υποσχόμενη θεραπεία αντισωμάτων ενώ βρίσκονταν στη δίνη του κοροναϊού
Μια φαρμακευτική εταιρεία ξεκίνησε να αναζητά θεραπεία για τον κοροναϊό αμέσως μετά την πρώτη εμφάνισή του. Λίγους μήνες αργότερα βρέθηκε στο επίκεντρό του.
Όταν ο κοροναϊός άρχισε να σπέρνει τον τρόμο στην Κίνα τον Ιανουάριο, η 25χρονη ερευνήτρια Στέφανι Τζιορντάνο, που εργάζεται στην φαρμακευτική εταιρεία Regeneron στη Νέα Υόρκη, άρχισε να εργάζεται για την ανάπτυξη θεραπείας για την ασθένεια.
Μέχρι τον Μάρτιο, ο κοροναϊός είχε φτάσει στις ΗΠΑ. Φοβούμενη ότι θα κολλήσει τον ιό στο τραίνο προς το εργαστήριο, μετακόμισε σε ένα Airbnb σε απόσταση πέντε λεπτών από τα γραφεία της εταιρείας.
Η μητέρα της, βοηθός νοσηλευτή σε θάλαμο νεογέννητων, μετατέθηκε στη φροντίδα ασθενών κοροναϊού, όπου περιέθαλπε ηλικιωμένους ασθενείς με δύσπνοια. Δεν υπήρχε κανένα φάρμακο για να τη σώσει σε περίπτωση που νοσούσε.
«Κινδύνευε κάποιος τον οποίο νοιαζόμουν πολύ», θυμάται η Τζιορντάνο. «Και ήθελα να τη δω να τα καταφέρνει».
Η Τζιορντάνο συμμετείχε στην πενταμελή ομάδα που ανέπτυξε μια από τις πλέον υποσχόμενες θεραπείες για τον κοροναϊό.
Εργαζόταν καθημερινά μέχρι τις 10 το βράδυ, χωρίς να σταματά ούτε τα σαββατοκύριακα, εξετάζοντας χιλιάδες αντισώματα σε αναζήτηση των πλέον ισχυρών. Εντέλει, επιλέχθηκαν δυο που φαίνεται πως δεν θεραπεύουν μόνο τον ιό, αλλά μπορούν και να τον αποτρέψουν, προσφέροντας φυσική άμυνα στον ανθρώπινο οργανισμό.
Αυτή την εβδομάδα, η κυβέρνηση Τραμπ χορήγησε μια τεράστια επιδότηση στη θεραπεία της Regeneron, ύψους 450 εκατ. δολαρίων για την παραγωγή και τη διάθεση έως και 300,000 δόσεων για θεραπεία ή 1,3 εκατ. δόσεων για πρόληψη. Η εταιρεία είχε ήδη λάβει 160 εκατ. δολάρια για τις κλινικές δοκιμές και την επίσπευση της παραγωγής. Το φάρμακο σημείωσε επιτυχία στις δοκιμές ασφάλειας και πλέον δοκιμάζεται για την αποτελεσματικότητά του.
Αν επιτύχει και πάλι, στελέχη της εταιρείας έχουν δηλώσει ότι ενδέχεται το φάρμακο να είναι διαθέσιμο μέχρι το τέλος του καλοκαιριού. Ελπίζουν ότι θα μπορέσει να βοηθήσει μέχρι την ανάπτυξη αποτελεσματικού εμβολίου.
Τη στιγμή που η Regeneron ξεκινούσε τις προσπάθειες ανάπτυξης φαρμάκου, η έδρα της βρέθηκε στη δίνη του κοροναϊού. Στην κομητεία Γουέσττσεστερ καταγράφηκαν περισσότερα από 35.000 κρούσματα και 1.500 νεκροί.
«Είναι μια απίστευτη και ατυχής σύμπτωση», δηλώνει ο επικεφαλής της εταιρείας, Δρ. Λέοναρντ Σλάιφερ.
Όταν ενημερώθηκαν για την ύπαρξη του νέου ιού τον Ιανουάριο, ο αντιπρόεδρος έρευνας λοιμωδών νοσημάτων Χρήστος Κυράτσους αναφέρει ότι η ομάδα του παρήγγειλε συνθετικό γονιδίωμα του ιού από μια άλλη εταιρεία, όσο όμως περίμεναν να το παραλάβουν «υπήρξε έκρηξη των κρουσμάτων». Η ομάδα του παρακολουθεί πολλούς νέους ιούς, όμως, όπως λέει, ήξεραν εξ αρχής ότι ο συγκεκριμένος αξίζει την προσοχή τους.
Ο Δρ. Σλάιφερ δηλώνει στους New York Times ότι γνώριζε πως η εταιρεία του θα πρέπει να στρέψει όλη την προσοχή της στην ανάπτυξη θεραπείας για τον κοροναϊό τον Ιανουάριο, όταν είδε στις ειδήσεις την κατασκευή ενός νέου, τεράστιου νοσοκομείου στην Ουχάν.
«Είπαν ότι θα χτίσουν νοσοκομείο σε πέντε μέρες», θυμάται. «Και τότε σκέφτηκα «Θεέ μου, αυτό δεν το κάνει κανείς για πλάκα».
Ρόλος της Τζιορντάνο ήταν η ανάπτυξη ενός ψεύτικου κοροναϊού, βάσει του οποίου θα δοκιμαζόταν η αποτελεσματικότητα των αντισωμάτων, και ο οποίος δεν έπρεπε να είναι βλαβερός, αλλά ταυτόχρονα να μπορεί να αναπαραστήσει τον πραγματικό. «Μιλάμε για τρία χρόνια δουλειάς που πραγματοποιήθηκαν μέσα σε ενάμιση μήνα», τονίζει.
Μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου, δούλευε 90 ώρες την εβδομάδα. Όπως λέει, η σκέψη της μητέρας της και των συναδέλφων της που κινδύνευαν να μολυνθούν την έκαναν να συνεχίζει ακόμη και στις χειρότερες στιγμές.
Η εταιρεία κατάφερε να συνεχίσει τις προσπάθειές της εν μέσω τεράστιων δυσκολιών και κινδύνων, καθώς τα κρούσματα συνεχίζονταν να εκτοξεύονταν στην κομητεία.
«Ήμασταν εξαιρετικά τρομαγμένοι ότι θα βρούμε τη θεραπεία, θα ξέρουμε πώς να την αναπτύξουμε και δεν θα μπορούμε να το κάνουμε γιατί όλοι οι επιστήμονές μας θα είναι άρρωστοι», εξηγεί ο Δρ. Σλάιφερ στους New York Times.
Οι μη αναγκαίοι εργαζόμενοι έμεναν στο σπίτι, ενώ τα αυτοκίνητα που κανονικά παραχωρούνταν στους πωλητές, τώρα δόθηκαν στους εργαζόμενους που πήγαιναν στο γραφείο, ώστε να μην αναγκάζονται να χρησιμοποιούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς.
Στα τέλη Απριλίου δημιούργησαν εγκαταστάσεις για τεστ στο πάρκινγκ της εταιρείας. Τώρα όλοι οι εργαζόμενοι εξετάζονται τουλάχιστον μια φορά κάθε δύο εβδομάδες.
Η Τζιορντάνο ξέρει ότι υπάρχει περίπτωση το φάρμακο να αποδειχθεί αναποτελεσματικό. «Αυτό το ενδεχόμενο είναι πολύ τρομακτικό», λέει. Όμως προσπαθεί να αγνοήσει τους φόβους της.
Πηγή: www.nytimes.com
- Σκόπελος: Βρίσκεται ανάμεσα στους 10 προορισμούς της Ευρώπης με τις καλύτερες παραλίες για το 2025
- ΗΠΑ: Τα δώρα που έλαβε το ζεύγος Μπάιντεν από ξένους ηγέτες – Τα πιο ακριβά
- Μπραντ Πιτ και Ινές ντε Ραμόν: Πού επέλεξε το ερωτευμένο ζευγάρι να αλλάξει χρονιά
- Πυροτεχνήματα χτυπούν γυναίκα στο στήθος προκαλώντας της εγκαύματα δευτέρου βαθμού
- Από το Χόλιγουντ στο ΑΤ Γαλατσίου: Ο Ρούντι Γιάνγκμπλαντ, ο κινηματογράφος, το αλκοόλ και οι μπερδεμένες ρίζες
- Νέοι αγρότες: Αλλαγές στον κύκλο εργασιών της γεωργικής εκμετάλλευσης