Οι αμίλητοι, οι ατακαδόροι και οι χειροκροτητές
Οι «φυλές» των βουλευτών
- Η Δύση κατά του Ιράν στον ΔΟΑΕ για το πυρηνικό του πρόγραμμα - «Μην μας προκαλείτε» απαντά η Τεχεράνη
- Πότε θα καταβληθεί το έκτακτο επίδομα Χριστουγέννων και τα ποσά που θα λάβουν οι δικαιούχοι
- Γιατί η Google ίσως αναγκαστεί να πουλήσει το Chrome
- Γιατί εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο σταμάτησαν να αγοράζουν είδη πολυτελείας;
Ήταν κάτι εποχές, όχι πολύ μακριά, που υπήρχαν βουλευτές που δεν έκαναν ούτε μια ερώτηση στη διάρκεια της κοινοβουλευτικής περιόδου. Ούτε μια εισήγηση, ούτε καν παρέμβαση. Δεν έβγαζαν μιλιά, δεν ήξεραν τι να πουν, βρίσκονταν στη Βουλή μόνον και μόνον για διευθέτηση αιτημάτων (διάβαζε ρουσφέτια).
Το να μην βγάζεις όμως μιλιά στη Βουλή δεν είναι και το ότι καλύτερο για την εκλογική σου περιφέρεια. Συνεπώς όταν πλησίαζε ο καιρός για να επισκεφθούν την εκλογική τους περιφέρεια μηχανεύονταν τρόπους ώστε να εμφανίζονται κοινοβουλευτικά ενεργοί.
Ο συνηθέστερος τρόπος ήταν οι…φωνασκίες. Άρχισαν ξαφνικά εν μέσω συνεδριάσεως να φωνάζουν πάνω από την ομιλία ενός εισηγητή και οι πρακτικογράφοι δεν καταλάβαιναν τι έλεγε ( ή τι φώναζε) και έγραφαν στα πρακτικά: « Ομιλών αλλά μη ακουέτω). Ο ενδιαφερόμενος έπαιρνε τα πρακτικά και πήγαινε ήρεμος στην εκλογική του περιφέρεια. Όταν τον ρωτούσαν οι ψηφοφόροι του γιατί δεν είχε προωθήσει τα αιτήματα τους αυτός έδειχνε τα πρακτικά εκεί που έγραφε « ομιλών αλλά μη ακουέτω» και τους έλεγε με ύφος οργισμένο: « Εγώ τους τα έλεγα αλλά αυτοί δεν άκουγαν».
Οι καιροί όμως πέρασαν και το κόλπο αυτό σταμάτησε να πιάνει. «Διάδοχός» του έγινε η…ατάκα. Πολλά κόμματα διαθέτουν βουλευτές ατακαδόρους που συνήθως κάθονται στα μπροστινά έδρανα και πετούν ατάκες προκειμένου να γραφτούν στα πρακτικά είτε όταν ομιλεί ο αρχηγός τους είτε (φαρμακερές ατάκες ) όταν ομιλεί πολιτικά αντίπαλός τους. Αυτό πλέον αποτελεί έθιμο.
Όπως έθιμο, ανεξήγητο αποτελεί και το χειροκρότημα όταν εμφανιστεί στην αίθουσα ο αρχηγός. Δηλαδή α) όταν καλείται στο βήμα, β) κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, γ) στο τέλος της ομιλίας του, δ) όταν παρεμβαίνει, ε) όταν αρχίζει η δευτερολογία του, ζ) στη διάρκεια της δευτερολογίας του και στ) στο τέλος της δευτερολογίας του.
Τα χειροκροτήματα έχουν διάφορες… διαβαθμίσεις: Θερμό κατά την είσοδο του αρχηγού, συνηθισμένο κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, έντονο όταν επιτίθεται στον αντίπαλο, παρατεταμένο χειροκρότημα σε ορθία στάση όταν τελειώνει την ομιλία του ο αρχηγός.
Και ο αρχηγός όρθιος ανταποδίδει τα χειροκροτήματα με μικρή υπόκλιση βάζοντας το δεξί του χέρι στο μέρος της καρδιάς, ωσάν να θέλει να πει στον καθένα βουλευτή ( και υπουργό) ξεχωριστά «ευχαριστώ».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις