Το υπουργείο Υγείας του Ισραήλ ανακοίνωσε το βράδυ του Σαββάτου ότι το προηγούμενο εικοσιτετράωρο κατέγραψε τρεις νέους θανάτους εξαιτίας της COVID-19 και 1.197 κρούσματα μόλυνσης από τον κορονοϊό.

Ο απολογισμός της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα έφθασε έτσι τους 354 νεκρούς επί συνόλου 37.463 ανθρώπων που έχουν μολυνθεί, σύμφωνα με το υπουργείο.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση αυξήθηκε από 130 σε 134, από το σύνολο των 471. Από την άλλη, 201 ασθενείς ανέρρωσαν, με το σύνολο των ανθρώπων που έχουν αποθεραπευθεί να φθάνουν τους 18.814.

Χιλιάδες πολίτες συγκεντρώθηκαν χθες Σάββατο το βράδυ στην πλατεία Ραμπίν, στο Τελ Αβίβ, για να διαμαρτυρηθούν για τη διαχείριση της κρίσης της πανδημίας και των συνεπειών της από την κυβέρνηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Η ισραηλινή αστυνομία δεν ανακοίνωσε κάποια εκτίμηση για τον αριθμό των διαδηλωτών, πάντως σύμφωνα με τη δημόσια τηλεόραση ήταν αρκετές χιλιάδες. Περίπου 300 στελέχη των δυνάμεων επιβολής της τάξης αναπτύχθηκαν στην πλατεία για την προστασία των διαδηλωτών, τη διατήρηση της δημόσιας τάξης και την επίβλεψη των μέτρων κοινωνικής απόστασης, σύμφωνα με την αστυνομία.

Οι περισσότεροι από τους συμμετέχοντες στην κινητοποίηση φόραγαν μάσκες, αλλά δεν τηρούσαν την προβλεπόμενη απόσταση των δύο μέτρων ο ένας από τον άλλο, διαπίστωσε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

Ορισμένοι κράταγαν πλακάτ στα οποία αναγραφόταν το σύνθημα «Αφήστε μας να αναπνεύσουμε» στα εβραϊκά. Ηχώ του «δεν μπορώ να αναπνεύσω», που επαναλαμβάνεται στις διαδηλώσεις εναντίον της αστυνομικής βαρβαρότητας σε όλο τον κόσμο μετά τον θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ, του 46χρονου Αφροαμερικανού που πέθανε την 25η Μαΐου κατά τη διάρκεια της βίαιης προσαγωγής του από λευκούς αστυνομικούς στη Μινεάπολη των ΗΠΑ.

Η διαδήλωση οργανώθηκε από οργανώσεις ελεύθερων επαγγελματιών, συλλογικούς φορείς εκπροσώπησης μικρών εταιρειών αλλά και των καλλιτεχνών, κοινωνικών τομέων οι οποίοι αισθάνονται πως η κυβέρνηση τους εγκατέλειψε στην τύχη τους μετά την επιβολή των περιοριστικών μέτρων για την αποτροπή της εξάπλωσης του κοροναϊού.

Φοιτητικές οργανώσεις συμμετείχαν επίσης στη συγκέντρωση για να εκφράσουν τις ανησυχίες τους, με φόντο το ότι πάρα πολλοί νέοι έχουν μείνει άνεργοι.

Το ποσοστό της ανεργίας στο Ισραήλ κατέγραψε αλματώδη αύξηση τους τελευταίους μήνες, από το 3,4% που καταγραφόταν τον Φεβρουάριο στο 27% τον Απρίλιο, προτού υποχωρήσει στο 23,5% τον Μάιο. Τα δεδομένα του Ιουνίου δεν έχουν δημοσιοποιηθεί ακόμα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ