Δευτέρα 04 Νοεμβρίου 2024
weather-icon 21o
«Παζλ» με πρωταγωνιστή τον Νίκο Παππά για να ελεγχθεί η χώρα

«Παζλ» με πρωταγωνιστή τον Νίκο Παππά για να ελεγχθεί η χώρα

Υπόθεση Παππά: Ακαδημαϊκοί κύκλοι σχολιάζουν ότι όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας διαδοχικά τις τελευταίες ημέρες, πρέπει να πάρουν το γρηγορότερο τον δρόμο της διαλεύκανσης

Ως κομμάτια ενός δυσεπίλυτου παζλ, που θεωρείται βέβαιο ότι δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα, για την εξουσία ΣΥΡΙΖΑ κυριαρχούν στον δημόσιο διάλογο και το Μέγαρο Μαξίμου της τετραετίας 2015-2019, πότε ως «μαγαζί» με δική του «ατζέντα» και πότε ως «White House», αινιγματικοί κωδικοί για απροσδιόριστα πρόσωπα, εικονικές συναλλαγές υπό υπουργική εποπτεία, σκοτεινές διαδρομές χρημάτων, ηχητικά ντοκουμέντα και mail που δεν έχουν αμφισβητηθεί, μαρτυρίες που συγκλίνουν.

Στο μπαράζ αποκαλύψεων για πτυχές της κυβερνητικής πολιτικής επί ημερών Αλέξη Τσίπρα με αυξανόμενες καταγγελίες για παραθεσμικές μεθόδους αναδεικνύεται ένα παρασκήνιο με πολιτικές και ποινικές διαστάσεις, χωρίς μέχρι στιγμής απαντήσεις σε ερωτήματα για το «ποιος γνώριζε και τι;» ή «ποιοι συντόνιζαν;». Το σίγουρο είναι ότι στην αλυσίδα των εμπλεκομένων εμφανίζεται ως κεντρικό πρόσωπο ο Νίκος Παππάς. Και κατά τα καταγγελλόμενα σε διαφορετικές υποθέσεις (Σάμπυ Μιωνή και Χρήστου Καλογρίτσα) στήθηκε ή επιχειρήθηκε να στηθούν παράλληλα συστήματα είτε σε προσπάθειες χειραγώγησης της Δικαιοσύνης είτε στην απόπειρα ελέγχου της πληροφόρησης μέσα από «στημένο διαγωνισμό» για τις τηλεοπτικές άδειες.

Στη μεγάλη εικόνα κάποιοι βλέπουν ήδη το παζλ με όρους «εκτροπής». Ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης μίλησε για τέτοιες «λογικές», ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μίλησε για «βαθιά πληγή στη Δημοκρατία», ενόσω ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ ανταλλάσσουν πυρά για διαφθορά και πρακτικές μαφίας. Και με την επιφύλαξη της γνησιότητας όσων δημοσιοποιούνται ο Στέλιος Πέτσας περιγράφει «συγκροτημένη δομή, ακριβώς δίπλα στο κέντρο της κυβερνητικής λειτουργίας» και «προσπάθεια δημιουργίας ενός καθεστώτος» για να μείνει στην εξουσία μια ομάδα ανθρώπων.

«Προσιδιάζει σε εκτροπή»

Ακαδημαϊκοί κύκλοι σχολιάζουν ότι όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας διαδοχικά τις τελευταίες ημέρες, πρέπει να πάρουν το γρηγορότερο τον δρόμο της διαλεύκανσης. Γιατί για κάποιους σκιαγραφούν πράγματι ένα πλάνο άλωσης των θεσμικών αντίβαρων. «Και σίγουρα αυτό προσιδιάζει στην εκτροπή» σύμφωνα με έγκριτο συνταγματολόγο. Κατά τον ίδιο διαφαίνονται γεγονότα, όχι πια τυχαία ή μεμονωμένα, «αλλά με αποχρώσες ενδείξεις ότι ήταν προσχεδιασμένα εκ των έσω επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ», είτε για πίεση σε πολιτικούς αντιπάλους, είτε για προσπάθεια επηρεασμού δικαστικών ή για απόπειρα ελέγχου της ενημέρωσης. Και αυτό ακόμα κι αν, κατά τις ίδιες πηγές, το κουβάρι των καταιγιστικών αποκαλύψεων παραμένει για την ώρα μπερδεμένο «με ενδείξεις αλλά και αποδείξεις και με αμφιλεγόμενα για την κοινή γνώμη πρόσωπα, που αναμένεται ωστόσο ότι θα κριθούν για την αξιοπιστία τους».

Αλλοι, εν αναμονή εξελίξεων σε επίπεδο Δικαιοσύνης, προτιμούν να κρατούν μεγαλύτερες αποστάσεις. Δεν μιλούν δηλαδή για «λογικές εκτροπής», διαβάζουν ωστόσο και εκείνοι πίσω από τα καταγγελλόμενα «παραθεσμικούς μηχανισμούς και αθέμιτες πρακτικές σε προσπάθειες διαχείρισης της Δικαιοσύνης και των ΜΜΕ, ανεξαρτήτως του τελικού αποτελέσματος». Ανάμεσά τους συνταγματολόγος που βλέπει τον ΣΥΡΙΖΑ και τον αρχηγό του Αλέξη Τσίπρα «πολλαπλώς και σοβαρά εκτεθειμένο», εκτιμώντας ότι «στα χρόνια της εξουσίας του πήγε να κάνει αντίβαρα με λάθος τρόπους, παρότι κινούταν με το αφήγημα της καταπολέμησης της διαφθοράς και του ηθικού πλεονεκτήματος». Οπως συμπληρώνει για τον ΣΥΡΙΖΑ «θα μπορούσε να κάνει τη διαφορά τότε, ρίχνοντας για παράδειγμα το βάρος στον πλουραλισμό της πληροφόρησης. Κατέληξε δυστυχώς σε απαράδεκτες πρακτικές, σύμφωνα με όσα συζητούνται σήμερα αλλά και παρακολουθούσαμε τότε, το 2016».

Τοξικότητα

Οποια κι αν είναι η μέχρι στιγμής ανάγνωση των εξελίξεων, νομικές και ακαδημαϊκές πηγές συγκλίνουν στο εξής: το κλίμα πόλωσης βαθαίνει και δηλητηριάζει το πολιτικό σκηνικό με απρόβλεπτα όρια στην ένταση και στην έκταση και με εκατέρωθεν βολές για μεθοδεύσεις και χειραγωγήσεις. Αρμόδιες πηγές εκφράζουν έντονο προβληματισμό για το πού μπορεί να οδηγήσει η τοξικότητα στον δημόσιο διάλογο ειδικά σε μία περίοδο προκλήσεων για τη χώρα, λόγω των ανοιχτών θεμάτων της οικονομίας, της πανδημίας και των εθνικών. «Καταλαβαίνουμε όλοι ότι συμφωνία των πολιτικών δυνάμεων σε οποιοδήποτε επίπεδο είναι αδύνατο να συμβεί σε συνθήκες τέτοιας όξυνσης» – όπως λένε – «συνεπώς πρέπει να πέσει φως με όλα τα στοιχεία, η Δικαιοσύνη να κάνει ό,τι πρέπει, να ακολουθηθούν θεσμικές διαδικασίες για να αναδειχθούν πολιτικές ευθύνες, όπου και εφόσον υπάρχουν».

Κυρίαρχη εκτίμηση νομικών (αλλά και πολιτικών) κύκλων είναι ότι θα κληθεί για απαντήσεις και ο Νίκος Παππάς, που δημοσίως προς το παρόν δεν μπαίνει στην ουσία των «πυρών» Καλογρίτσα. Οπως εξηγούν, όμως, ο αρμόδιος εισαγγελέας μπορεί να εξετάσει αυτεπαγγέλτως το σύνολο των καταγγελιών και, εφόσον βρεθεί μπροστά σε πολιτικά πρόσωπα και ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες, θα κατεβάσει τα μολύβια διαβιβάζοντας τη δικογραφία στη Βουλή. Εκεί θα προηγηθούν πάντως οι εξελίξεις σε ό,τι αφορά το διερευνώμενο παραδικαστικό κύκλωμα και την παραπομπή ή μη του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου στο Ειδικό Δικαστήριο, ενώ η τυχόν εξεταστική επιτροπή για το θέμα Παππά και τηλεοπτικών αδειών μένει ανοιχτή ως ενδεχόμενο για την κυβερνητική πλειοψηφία. «Δεν γνωρίζω αν και με ποιο τρόπο θα υπόθεση θα φτάσει στη Βουλή. Θα σας απαντήσω όταν και εφόσον γίνει αυτό» ήταν η αποστροφή του Πρωθυπουργού, ο οποίος υπενθύμισε με νόημα ότι μιλούσε από το 2016 «για τα βοσκοτόπια και τους παράνομους δανεισμούς από την Τράπεζα Αττικής», καταλήγοντας ότι το σχέδιο δεν υλοποιήθηκε επειδή υπήρχαν θεσμικά αντίβαρα, «όπως το Συμβούλιο της Επικρατείας, η αντιπολίτευση και ορισμένα μέσα μαζικής ενημέρωσης».

«Διερεύνηση μέχρι τέλους»

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο επιμένουν ότι η σιωπή Τσίπρα αποτελεί μείζον ζήτημα και συνεχίζουν το σφυροκόπημα προς την Κουμουνδούρου για εξηγήσεις, ενόσω ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υιοθετεί σκληρό ροκ απέναντι στο Μαξίμου, υψώνει τείχος προστασίας στο άλλοτε νούμερο 2 στην Ηρώδου Αττικού και επιτίθεται με ένταση στη «Δεξιά της διαφθοράς», καταγγέλλοντας στοχοποίηση της παράταξης. Η υπόθεση, κατά τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, θα διερευνηθεί «μέχρι τέλους», ωστόσο επιχειρούνται κυβερνητικές αποστάσεις, όπως σημειώνουν αρμόδιες πηγές, «από λασπολογία και διολίσθηση στο ύφος Τσίπρα». Αλλωστε ο Πρωθυπουργός επιδιώκει να μένει εκτός του συγκρουσιακού κλίματος, ενισχύοντας τα μηνύματα θετικής ατζέντας, ενόσω το κόμμα διαπιστώνει πανικό του Αλέξη Τσίπρα, φόβο για νέες αποκαλύψεις, ταύτισή του με τον Παππά – «είναι το άλλο του πρόσωπο», όπως σχολίαζαν κομματικές πηγές -, εκτιμώντας συνέχεια στην πόλωση για τις «ανάγκες συσπείρωσης του κόμματός του».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΝΕΑ

inView

Γιατί οι εκλογές στις ΗΠΑ διεξάγονται πάντα Τρίτη και Νοέμβριο;

Οι αμερικανικές εκλογές βασίζονται σε ένα ιδιαίτερο σύστημα - Στην καρδιά του συστήματος αυτού βρίσκονται οι εκλέκτορες του Σώματος των Εκλεκτόρων

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 04 Νοεμβρίου 2024