Κοροναϊός : Ξεπέρασαν τα 13 εκατομμύρια τα κρούσματα παγκοσμίως
Οι μολύνσεις από τον νέο κοροναϊό ξεπέρασαν τα 13 εκατομμύρια παγκοσμίως, σύμφωνα με καταμέτρηση του Reuters, ένα νέο ορόσημο στην εξάπλωση της ασθένειας η οποία έχει σκοτώσει τουλάχιστον μισό εκατομμύριο ανθρώπους μέσα σε επτά μήνες.
Οι μολύνσεις από τον νέο κοροναϊό ξεπέρασαν σήμερα, Δευτέρα, τα 13 εκατομμύρια παγκοσμίως, σύμφωνα με καταμέτρηση του Reuters, ένα νέο ορόσημο στην εξάπλωση της ασθένειας η οποία έχει σκοτώσει τουλάχιστον μισό εκατομμύριο ανθρώπους μέσα σε επτά μήνες.
Το πρώτο κρούσμα καταγράφηκε στην Κίνα στις αρχές Ιανουαρίου και χρειάστηκαν τρεις μήνες προκειμένου ο αριθμός των κρουσμάτων να φθάσει το ένα εκατομμύριο.
Χρειάστηκαν μόλις πέντε ημέρες για να φθάσει ο αριθμός αυτός τα 13 εκατομμύρια από 12 εκατομμύρια που είχαν καταγραφεί στις 8 Ιουλίου.
Ο αριθμός των κρουσμάτων είναι περίπου τριπλάσιος εκείνου των σοβαρών περιπτώσεων γρίπης που καταγράφονται κάθε χρόνο, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.
Μέχρι τώρα έχουν καταγραφεί περισσότεροι από 568.500 θάνατοι που συνδέονται με τον κοροναϊό, στο ίδιο εύρος με τον αριθμό των θανάτων που σημειώνονται κάθε χρόνο από τη γρίπη σε όλο τον κόσμο.
Ο πρώτος θάνατος καταγράφηκε στις 10 Ιανουαρίου στην Ουχάν, στην Κίνα, προτού οι μολύνσεις και οι θάνατοι να εκτοξευθούν στην Ευρώπη και αργότερα στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Χαλάρωση μέτρων αλλά και νέα lockdown
Πολλές σκληρά πληγείσες χώρες χαλαρώνουν τα μέτρα περιορισμού (lockdown) που είχαν επιβάλει προκειμένου να επιβραδύνουν τη μετάδοση της COVID-19. Άλλα μέρη, όπως η Μελβούρνη στην Αυστραλία, εφαρμόζουν έναν νέο γύρο κλεισιμάτων.
Η καταμέτρηση του Ρόιτερς, που βασίζεται σε κυβερνητικά στοιχεία δείχνει πως η ασθένεια επιταχύνεται ταχύτερα στη Λατινική Αμερική. Η Αμερική καταγράφει περισσότερες από τις μισές μολύνσεις παγκοσμίως και τους μισούς θανάτους.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες κατέγραψαν ένα καθημερινό παγκόσμιο ρεκόρ 69.070 νέων μολύνσεων στις 10 Ιουλίου. Στη Βραζιλία, 1,86 εκατομμύρια άνθρωποι βρέθηκαν θετικοί στα τεστ, περιλαμβανομένου του προέδρου Ζαΐχ Μπολσονάρου, και περισσότεροι από 72.000 άνθρωποι έχουν πεθάνει.
Η Ινδία, η χώρα με τον τρίτο μεγαλύτερο αριθμό μολύνσεων, καταγράφει κατά μέσο όρο 23.000 νέες μολύνσεις κάθε μέρα από τις αρχές Ιουλίου.
Σε χώρες με περιορισμένη ικανότητα διενέργειας διαγνωστικών τεστ, οι αριθμοί των κρουσμάτων αντανακλούν μόνο ένα τμήμα των συνολικών μολύνσεων.
Στις πλέον πληγείσες περιοχές η Λατινική Αμερική
Στο μεταξύ, σύμφωνα με καταμέτρηση του AFP, η περιοχή της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής έγινε σήμερα η πιο πληγείσα περιοχή στον κόσμο από την πανδημία του νέου κορονοϊού σε αριθμό θανάτων μετά την Ευρώπη, με περισσότερους από 144.000 επίσημα καταγεγραμμένους θανάτους.
Με 144.758 θανάτους να έχουν καταγραφεί επίσημα στις 11:00 ώρα Ελλάδας της 13ης Ιουλίου, σύμφωνα με την καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου, η περιοχή ξεπέρασε τις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά (144.023 θάνατοι συνολικά) και τοποθετείται δεύτερη μετά την Ευρώπη, που καταμετρά 202.505 θανάτους.
Η Βραζιλία είναι η χώρα με τους περισσότερους θανάτους στην περιοχή (72.100 σε σύνολο 1.864.681 κρουσμάτων), σχεδόν τους μισούς θανάτους που έχουν καταγραφεί στη Λατινική Αμερική.
Ακολουθούν το Μεξικό (35.006 θάνατοι), το οποίο ξεπέρασε την Ιταλία στον αριθμό των θανάτων και κατατάσσεται τέταρτο στην παγκόσμια κατάταξη, το Περού (11.870) και η Χιλή (6.979).
Περισσότερα από 3.370.000 κρούσματα έχουν καταγραφεί στη Λατινική Αμερική, που έγινε σήμερα η δεύτερη περιοχή στον κόσμο σε ό,τι αφορά τον αριθμό των κρουσμάτων, ακολουθώντας κατά πόδας τις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά (τουλάχιστον 3.400.000 κρούσματα).
Σύμφωνα με ορισμένους ειδικούς, ο συνολικός επίσημος αριθμός των θανάτων που οφείλονται στην Covid-19 είναι κατώτερος του πραγματικού.
Εξάλλου, σύμφωνα με έναν μη εξαντλητικό απολογισμό του Γαλλικού Πρακτορείου, η αναζωπύρωση των μολύνσεων από τον νέο κοροναϊό, έχει οδηγήσει τις αρχές σε πολλές χώρες να επαναφέρουν μέτρα περιορισμού, τα περισσότερα τοπικά όπως στην Ταγγέρη και στη Μανίλα σήμερα Δευτέρα.
Ευρώπη
Στην Ισπανία, οι αρχές της Καταλονίας διέταξαν χθες τον περιορισμό κατ΄οίκον των κατοίκων μιας ζώνης γύρω από την περιοχή της Λέριδας. Το δικαστήριο της πόλης ανέστειλε ωστόσο σήμερα το μέτρο. Η περιοχή, που καταμετρά τουλάχιστον 200.000 κατοίκους, είχε ήδη απομονωθεί από την υπόλοιπη Καταλονία από το προπερασμένο Σάββατο.
Στην Πορτογαλία, στην περιοχή της Λισαβόνας, νέος περιορισμός κατ΄οίκον επιβλήθηκε από την 1η Ιουλίου για 700.000 κατοίκους περίπου 20 συνοικιών, για μια περίοδο τουλάχιστον δύο εβδομάδων.
Στη Βρετανία, η κυβέρνηση ανακοίνωσε στις 29 Ιουνίου την αυστηροποίηση του lockdown στο Λέστερ. Το lockdown που εξακολουθεί να ισχύει, προβλέπει το κλείσιμο των μη απαραίτητων καταστημάτων.
Ασία
Στις Φιλιππίνες, έξι εβδομάδες μετά το τέλος των περιοριστικών μέτρων, περίπου 250.000 κάτοικοι της Μανίλας περιορίζονται και πάλι στα σπίτια τους για δύο εβδομάδες τις προσεχείς ημέρες, σύμφωνα με όσα δήλωσε σήμερα ένας αξιωματούχος.
Στο Αζερμπαϊτζάν, επιβλήθηκε εκ νέου αυστηρό lockdown από τις 22 Ιουνίου και έως την 1η Αυγούστου.
Στο Ουζμπεκιστάν, νέο lockdown έχει επιβληθεί από τις 10 Ιουλίου. Τα εστιατόρια, οι αθλητικές αίθουσες, οι πισίνες και τα καταστήματα που δεν πωλούν τρόφιμα θα μείνουν κλειστά έως την 1η Αυγούστου.
Αμερική
Στην Αργεντινή, πιο αυστηρά μέτρα περιορισμού έχουν επιβληθεί στο Μπουένος Άιρες από την 1η έως τη 17η Ιουλίου.
Στην Κολομβία, στην πρωτεύουσα Μπογκοτά, κύρια εστία της πανδημίας στη χώρα, θα ενταθούν από σήμερα τα μέτρα περιορισμού του πληθυσμού με «αυστηρές καραντίνες» κατά ζώνες. Περίπου 2,5 εκατ. άνθρωποι θα μείνουν στα σπίτια τους εκ περιτροπής.
Στη Γουιάνα, μια γαλλική περιοχή 300.000 κατοίκων στη νότια Αμερική, μέτρα περιορισμού έχουν επιβληθεί στοχευμένα σε ορισμένες συνοικίες ή ορισμένους δήμους από τον Ιούνιο ενώ έχει τεθεί σε ισχύ απαγόρευση κυκλοφορίας.
Αφρική
Στην Αλγερία, οι αρχές διέταξαν στις 9 Ιουλίου την επιβολή εκ νέου lockdown σε δύο δήμους της νομαρχίας Ελ Κάλα, κοντά στα σύνορα με την Τυνησία, δέκα δήμων της νομαρχίας Τιπάσα (βόρεια) και τον περιορισμό όλων των δήμων της νομαρχίας Ουάργκια (νότια). Τα μέτρα ελήφθησαν δύο ημέρες μετά μια παρόμοια απόφαση που αφορούσε 19 δήμους της νομαρχίας Σετίφ (ανατολικά).
Στο Μαρόκο, η πόλη Ταγγέρη, μια μητρόπολη περίπου ενός εκατομμυρίου κατοίκων στο βόρειο Μαρόκο, έχει τεθεί εκ νέου σε lockdown από σήμερα.
Στη Μαδαγασκάρη, η πρωτεύουσα Ανταναναρίβο τέθηκε και πάλι σε lockdown δύο μήνες μετά το πρώτο. Η περιοχή Αναλαμάνγκα (που αποτελεί τμήμα της πρωτεύουσας), έχει κλείσει στην κυκλοφορία έως τις 20 Ιουλίου. Μόνο ένα άτομο ανά νοικοκυριό μπορεί να βγει από το σπίτι από τις 06:00 το πρωί έως 12:00 έναντι 17:00 προηγουμένως.
Στη Νότια Αφρική, σήμερα τέθηκε σε ισχύ νέα απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 21:00 έως τις 04:00.
Μέση Ανατολή
Στη Δυτική Όχθη, η Παλαιστινιακή Αρχή παρέτεινε χθες τον αποκλεισμό της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης που είχε αποφασιστεί στις 3 Ιουλίου, προσθέτοντας και την απαγόρευση κυκλοφορίας.
Στο Ισραήλ, νέοι περιορισμοί τέθηκαν σε ισχύ στις 7 Ιουλίου, όπως το κλείσιμο των μπαρ και των αθλητικών αιθουσών ή ο περιορισμός των ανθρώπων σε δημόσιους χώρους. Ορισμένες πόλεις ή συνοικίες σε όλη τη χώρα που θεωρούνται εστίες μόλυνσης αποτελούν αντικείμενο πιο αυστηρών μέτρων περιορισμού.
Ωκεανία
Στην Αυστραλία, πέντε εκατομμύρια άνθρωποι τέθηκαν εκ νέου σε lockdown από την Πέμπτη (9/7) και για έξι εβδομάδες στη Μελβούρνη, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Αυστραλίας.
Η πολιτεία της Βικτόρια, όπου βρίσκεται η Μελβούρνη, έκλεισε την Τετάρτη όλα τα σύνορά της προκειμένου να προφυλάξει την υπόλοιπη Αυστραλία, η οποία έχει καταφέρει μέχρι τώρα να θέσει υπό έλεγχο την επιδημία Covid-19.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters-AFP
- Μαγδεμβούργο: Φουντώνει η οργή κατά των γερμανικών αρχών για το μακελειό
- Στα «ΝΕΑ» της Δευτέρας: Οδηγός επιβίωσης στην πολυκατοικία
- ΗΠΑ: Ο Τραμπ… διαβεβαίωσε ότι ο Μασκ δεν μπορεί να γίνει Πλανητάρχης
- Super Μπάλα Live: Τα όργια της διαιτησίας αλλοιώνουν το πρωτάθλημα
- Υπερθέαμα: Δείτε γκολ και highlights από τα κορυφαία ευρωπαϊκά πρωταθλήματα (vids)
- Περισσότερα από 3.100 παιδιά ιθαγενών Αμερικανών πέθαναν σε οικοτροφεία στις ΗΠΑ