Θα έχει κάποια επίπτωση στο πρωτάθλημα η απόφαση του CAS που βγήκε την περασμένη Παρασκευή; Ισως παίξει κάποιο ρόλο για τη δεύτερη θέση: για τίποτα άλλο. Αλλά για ποια απόφαση συζητάμε; Η μόνη απόφαση ήταν η επιστροφή της υπόθεσης στην Επιτροπή Εφέσων από την οποία το CAS απαιτεί να αξιολογήσει η ίδια το πόρισμα της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού κι όχι απλά να το δεχτεί.

Τίποτα άλλο δεν αποφασίστηκε. Μάλιστα η αξιολόγηση του πορίσματος δεν αφορά καν την Ξάνθη που παραμένει να αγωνίζεται στο πρωτάθλημα με -12 βαθμούς, γιατί δεν προσέφυγε στο ευρωπαϊκό δικαστήριο. Η μη προσφυγή της Ξάνθης βέβαια μόνο τυχαία δεν ήταν. Θυμίζω ότι η Ξάνθη έχει τιμωρηθεί με -7 για την υπόθεση της πολυιδιοκτησίας και με -5 γιατί δεν δήλωσε έγκαιρα τη μεταβολή του ιδιοκτησιακού της καθεστώτος – για αυτό της αφαιρέθηκε και το πιστοποιητικό συμμετοχής στο πρωτάθλημα. Κάτι μου λέει ότι η Ξάνθη δεν έκανε προσφυγή για να μην επιτραπεί στο CAS να μπει στην ουσία της υπόθεσης, γεγονός που η δεύτερη τιμωρία της θα απαιτούσε.

Γνώμη

Γιατί το CAS επέστρεψε την υπόθεση στην Εφέσεων; Μολονότι τίποτα δεν είναι σαφές στην απόφαση, όπως αυτή εκδόθηκε, μια γνώμη μπορώ να την έχω παρακολουθώντας χρόνια τώρα τη λογική των αποφάσεών του. Το CAS είναι ανώτατο αθλητικό δικαστήριο. Βρέθηκε στην ανάγκη να κρίνει μια απόφαση που βασίστηκε αποκλειστικά στο πόρισμα μιας ανεξάρτητης κρατικής αρχής όπως είναι η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού.

Είναι εξαιρετικά δύσκολο για ξένους δικαστές να κατανοήσουν τι είναι η ΕΕΑ και γιατί τα πορίσματά της με βάση τον ελληνικό νόμο δεν μπορεί να κριθούν από αθλητικά δικαστήρια. Αυτό θα έπρεπε να το εξηγήσει η ΕΠΟ, η νομική αντιπροσωπεία της οποίας θα έπρεπε να δικαιολογήσει, όχι μόνο την απόφαση της δικής της ανώτατης πειθαρχικής επιτροπής, αλλά και τον τρόπο που αυτή βγήκε. Αλλά με την κόντρα που έχει η ομοσπονδία με τον Ολυμπιακό σιγά να μην το έκανε! Είδαν οι δικαστές τη διστακτικότητα της ομοσπονδίας, διάβασαν και τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού και του Γιώργου Γεραπετρίτη που δήλωναν ότι το πόρισμα της ΕΕΑ δεν είναι δεσμευτικό και πέταξαν την μπάλα στην εξέδρα ζητώντας μια δικαστική τεκμηρίωση. Ούτε αθώωσαν κανέναν, ούτε καταδίκασαν κανέναν.

Βενιζέλος

Οταν ο Ευάγγελος Βενιζέλος στο ξεκίνημα της δεκαετίας του 2000 έφτιαξε την Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού ο βασικός λόγος της δημιουργίας της ήταν να βρεθεί ένας τρόπος ελέγχου των ΠΑΕ – τρόπος που δεν σχετίζεται με την ΕΠΟ, την οποία τότε η πολιτική ηγεσία του υφυπουργείου Αθλητισμού θεωρούσε διεφθαρμένη. Ο Βενιζέλος ήθελε ένα όργανο που να μπορεί να ασκεί έλεγχο στις ΠΑΕ και του οποίου οι αποφάσεις να μην επιδέχονται αμφισβήτησης από τα πειθαρχικά όργανα της ΕΠΟ, γιατί αν αυτό συνέβαινε η ΕΕΑ θα ήταν σαν να μην υπάρχει.

Στις τότε συζητήσεις συμφωνήθηκε κάτι απλό: η ΕΕΑ να έχει το δικαίωμα να καταλήγει σε αποφάσεις και τα όργανα της ΕΠΟ απλά να αποφασίζουν τις ποινές με βάση τον ΚΑΠ ή τον αθλητικό νόμο. Κάπως έτσι η ΕΕΑ μπόρεσε όλα αυτά τα χρόνια να κάνει τη δουλειά της, δηλαδή να δίνει άδειες, να αξιολογεί φακέλους και υποθέσεις, να υποβιβάζει ομάδες όποτε χρειαστεί κ.λπ. κ.λπ. Ομως αυτή η λειτουργία της αναμφίβολα περιορίζει το αυτοδιοίκητο του ποδοσφαίρου και η απόλυτη δικαιοδοσία της αμφιβάλω αν μπορεί να γίνει κατανοητή από ξένους δικαστές.

Συνέχεια

Στην προκειμένη περίπτωση το CAS δεν αμφισβητεί το πόρισμά της αλλά ζητά από τα αθλητικά μας δικαστήρια (την Επιτροπή Εφέσων δηλαδή) να το κρίνουν. Αυτή η απόφαση δεν έχει καμία σχέση με την ελληνική νομοθεσία, πλην όμως δεν είναι παράλογη. Η υπόθεση θα έχει ενδιαφέρον στη συνέχεια, όχι για τη βαθμολογία του πρωταθλήματος (αφού ευτυχώς το πρωτάθλημα έχει κριθεί), αλλά για την ίδια την αυτοδιοίκηση του ελληνικού αθλητισμού. Αν π.χ. η τελική απόφαση της Εφέσεων θεωρήσει το πόρισμα της ΕΕΑ λανθασμένο, τότε δεν ξέρω τι νόημα θα έχει στη συνέχεια η ΕΕΑ και οι όποιες αποφάσεις της. Θα δημιουργηθεί ένα δεδικασμένο που θα επιτρέπει η κάθε μια από αυτές να καταλήγει υπό την κρίση των δικαστών της ομοσπονδίας, πράγμα που είναι το ακριβώς αντίθετο από αυτό που ήθελε ο νομοθέτης.

Απορώ

Το δεύτερο ζήτημα είναι πότε θα γίνουν αυτές οι κρίσεις και πότε θα βγουν αυτές οι αποφάσεις. Η Επιτροπή Εφέσεων πρέπει να ξανασυνεδριάσει, να κάνει μια νέα δίκη, να βγάλει μια νέα απόφαση κι όλα δείχνουν πως όποια κι αν είναι αυτή όλοι πάλι θα καταλήξουν στο CAS. Στο μεταξύ πρέπει να έχουμε επικύρωση της βαθμολογίας του πρωταθλήματος και δήλωση ομάδων για τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Πώς θα τα προλάβουμε όλα αυτά είναι να απορείς. Φυσικά όλα θα γίνουν ακόμα περισσότερο σύνθετα, αν έχουμε στο μεταξύ και προσφυγές της Ξάνθης ή οποιασδήποτε άλλης ομάδας (Πανιώνιος, ΑΕΚ κ.λπ.) κρίνει ότι από τις αποφάσεις αυτές έχει συμφέρον. Οσοι αγαπούν τις δίκες, τις καταδίκες και τις αθωώσεις θα περάσουν ένα ωραίο καλοκαίρι, αλλά είναι να απορείς τι πρωτάθλημα είναι αυτό και ποιος το διοικεί. Δεν πρέπει να υπάρχει προηγούμενο στην Ευρώπη όπου οι μισές ομάδες να τρέχουν στα δικαστήρια. Το επισημαίνω γιατί υπάρχει και ο Αρης που θα πάει στο CAS την ΕΠΟ για τα δικά του προβλήματα.

Λήξη

Φυσικά όλα θα γίνουν ακόμα χειρότερα αν η τελική λήξη αυτής της ιστορίας είναι μια απόφαση που να επιτρέπει στον καθένα να έχει όσες ομάδες θέλει: αυτό νομίζω θα κριθεί να αποφασίσει η Επιτροπή Εφέσεων. Η αλήθεια είναι πως πριν την Επιτροπή Εφέσων μια απόφαση για αυτό έχει βγάλει η ίδια η κυβέρνηση τροποποιώντας τον αθλητικό νόμο και παραμένοντας αδρανής στην απόφαση της ΕΠΟ να καταργήσει από τον ΚΑΠ τις ποινές για την πολυιδιοκτησία.

Οπως σας έγραφα και πριν από μερικές μέρες όλες οι θεσμικές αρχές με την απόλυτη έλλειψη πρωτοβουλιών μετά την έκδοση των σχετικών αποφάσεων έχουν ανοίξει μια τρύπα κι έχουν βάλει το κεφάλι τους μέσα, επιτρέποντας στον ΠΑΟΚ και στην Ξάνθη να συμπεριφέρονται σαν να μην τρέχει τίποτα! Μάλιστα το Σάββατο, ένας βοηθός του προπονητή της Ξάνθης Νίκου Καραγεωργίου, μιλώντας στην κάμερα της ΕΡΤ είπε ότι η Ξάνθη δικαιώθηκε στο CAS και θέλει πίσω τους βαθμούς που της αφαιρέθηκαν: το ότι η Ξάνθη δεν έχει προσφύγει δεν σημαίνει τίποτα αφού πήγε ο ΠΑΟΚ. Στη συνείδηση του ανθρώπου το μαγαζί είναι ένα και το ίδιο…