Αποκλειστικά στο in.gr: «Φωτιά» στο Ταμείο Ανάκαμψης βάζει… περίεργη διάταξη
Λίγες ώρες πριν από την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής και δημιουργούνται πολλά ερωτήματα από το προσχέδιο συμπερασμάτων
Ερωτηματικά προκαλεί διάταξη του Σχεδίου Συμπερασμάτων λίγα 24ωρα πριν τη έναρξη της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής κατά την οποία γίνεται αναφορά στο νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο (ΠΔΠ) για το 2021-2027 και είναι σε αντίθεση με την πρόταση της Κομισιόν.
Σύμφωνα με τη διάταξη 6, που περιλαμβάνεται στο κείμενο της 10ης Ιουλίου, το οποίο διαθέτει το in.gr, αναφέρεται ότι πως δεν θα υπάρχει ενδιάμεση αναθεώρηση στο νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο (ΠΔΠ) για το 2021-2027. Δημιουργούνται ευλόγως απορίες δεδομένου ότι στις Βρυξέλλες την Παρασκευή αναμένεται μία από τις πιο κρίσιμες διαπραγματεύσεις μεταξύ των ηγετών, το αποτέλεσμα των οποίων θα κρίνει το μέλλον της Ευρώπης, τη δύναμη πυρός έναντι των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας, αλλά και το μακροχρόνιο αναπτυξιακό σχέδιο.
Στο Σχέδιο Συμπερασμάτων του προσεχούς Συμβουλίου, λοιπόν, σε γενικές γραμμές παραμένει ευνοϊκό για την Ελλάδα αφού δεν θίγεται η αναλογία επιχορηγήσεων/ δανείων και το συνολικό ποσό των 32 δισ είναι σε ισχύ, όμως η αναφορά στο νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο (ΠΔΠ) για το 2021-2027 για το πως θα λειτουργεί και ποιες βασικές αρχές θα το διέπουν, δεν κρίνεται ως ιδιαίτερα θετική ειδικά για τα κράτη – μέλη που έχουν “χτυπηθεί” περισσότερο από την υγειονομική κρίση. Επίσης, δεν στέλνει μήνυμα ευελιξίας σε περίπτωση που η κρίση, για το σύνολο της Ευρώπης, είναι πιο βαθιά και με μεγαλύτερη διάρκεια.
Στοχεύει στους σκληρούς
“Σε μία πρώτη ανάγνωση της, εν λόγω διάταξη φαίνεται να αποσκοπεί στο να καθησυχάσει τους σκληρούς διαπραγματευτές και τους καθαρούς συνεισφέροντες της ΕΕ ότι ο ευρωπαϊκός προϋπολογισμός μετά τη λήξη της εφαρμογής του ταμείου Ανάκαμψης θα επανέλθει από το 2% του ΑΕΠ (που θα ισχύσει για την περίοδο υλοποίησης του Ταμείου) στο 1,1%. Και τούτο, επειδή από πολιτικής και οικονομικής άποψης είναι αντιληπτό πως είναι πολύ δύσκολο να γίνει ανεκτή μία τέτοια απότομη μείωση ήδη από το πρώτο χρόνο της λήξης της εφαρμογής του Ταμείου Ανάκαμψης”, εξηγεί στο in.gr o Αλέκος Κρητικός, πρώην ανώτερο στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ειδικός σύμβουλος του ΕΛΙΑΜΕΠ.
Σημειώνεται πως η εν λόγω διάταξη έρχεται σε αντίθεση με την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τόσο με εκείνη του Μαΐου το 2018, πριν την πανδημία, όσο και της πρόσφατης του 2020. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ρητά αναφέρει ότι στην ανακοίνωση της για το ΠΔΠ ότι: »Το προτεινόμενο δημοσιονομικό πλαίσιο θα διαρκέσει επτά χρόνια, από το 2021 έως το 2027, με ενδιάμεση αναθεώρηση το 2023”.
Ειδικότερα, στην πρόταση κανονισμού για το ΠΔΠ υπάρχει το Άρθρο 16 – Ενδιάμεση αναθεώρηση του ΠΔΠ, όπου προτείνεται να υποβάλει η Επιτροπή έως το τέλος του 2023 ανασκόπηση της λειτουργίας του ΠΔΠ, συνοδευόμενη, ενδεχομένως, από σχετικές προτάσεις για το υπόλοιπο της περιόδου, συμπεριλαμβανομένης πρότασης για την αναθεώρηση του ΠΔΠ.
Σχολιάζοντας το θέμα στο in.gr, ο Γιώργος Μελέας, Εθνικός εμπειρογνωμονας στην Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή τονίζει πως “η πρόβλεψη για μη ενδιάμεση αναθεώρηση του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου δεν κρίνεται ως ιδιαίτερα θετική ειδικότερα για τα κράτη – μέλη που έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση του κορονοϊού.
Η ενδιάμεση αναθεώρηση (το 2023) θα έδινε τη δυνατότητα στην Επιτροπή αλλά και στα κράτη – μέλη να προβούν στις απαραίτητες διορθώσεις αλλά και να προτείνουν νέα μέτρα για την αντιμετώπιση της κατάστασης που θα βρίσκονται εκείνη την περίοδο”. Όπως σημειώνει ο κ. Μελέας “η συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης και το νέο ΠΔΠ- η οποία βέβαια επιβάλλεται να γίνει άμεσα – δεν θα αποτυπώνει πλήρως την κατάσταση της ευρωπαϊκής οικονομίας. Ήδη οι προβλέψεις για τα έσοδα από τον τουρισμό δεν είναι ευοίωνες ενώ ενδεχομένως ένα δεύτερο lock down τον Σεπτέμβριο θα δημιουργήσει ακόμη μεγαλύτερη ύφεση.
Συνεπώς, κρίνεται απαραίτητη μια επικαιροποίηση των οικονομικών στοιχείων αλλά και διορθωτικές κινήσεις οι οποίες όμως δύναται να γίνουν μέσω της ενδιάμεσης αναθεώρησης”. Τέλος εξηγεί ότι οι “οι χώρες του Νότου, που βασίζονται κατά πολύ στα έσοδα του τουρισμού, αλλά και στα χρήματα της συνοχής, θα πρέπει να πιέσουν ώστε να δοθούν οι κατάλληλες εξηγήσεις πίσω από την αφαίρεση της δυνατότητας για ενδιάμεση αναθεώρηση. Α
ν δεν δοθούν τότε η εν λόγω διάταξη θα πρέπει να αφαιρεθεί. Είμαι σίγουρος ότι και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα έχει σημαντικές ενστάσεις για την συγκεκριμένη διάταξη αφού του αφαιρεί την δυνατότητα να έχει λόγο στις μελλοντικές διαπραγματεύσεις”.
- Φιντάν σε αλ Σάρα: Δεν υπάρχει χώρος για Κούρδους στη Συρία
- Megasports: Πρώτος ο Ολυμπιακός
- Τσακωμοί, Κάμερα, Πάμε: To «The Jerry Springer Show» έστρωσε τον δρόμο για την trash τηλεόραση
- ΠΑΟΚ: 2-0 με γκολ των Τσάλοβ και Ζίβκοβιτς – Έχασε πέναλτι ο Ουάρντα
- LIVE: ΑΕΚ – Λεβαδειακός
- Ισραήλ: Η Χαποέλ Μπέιτ Σεάν έδιωξε τερματοφύλακα επειδή είχε αγωνιστεί με την Εθνική Παλαιστίνης