Σύνοδος Κορυφής: Οι «σκληροί» της ΕΕ βάζουν εμπόδια σε απόφαση για το Ταμείο Ανάκαμψης
Απομακρύνεται το ενδεχόμενο λήψης απόφασης για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης το διήμερο 17-18 Ιουλίου, οπότε και θα διεξαχθεί η Σύνοδος Κορυφής των ηγετών της ΕΕ. Τα μηνύματα Μέρκελ, Ρούτε και Αυστρίας δείχνουν ότι πολύ δύσκολα θα υπάρξει συμφωνία. Γιατί οι «σκληροί» του Βορρά παίζουν καθυστερήσεις. Τι επιδιώκει η Ελλάδα, τι φοβούνται οι πολίτες
Απομακρύνεται το ενδεχόμενο λήψης απόφασης για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης το διήμερο 17-18 Ιουλίου, οπότε και θα διεξαχθεί η Σύνοδος Κορυφής των ηγετών της ΕΕ.
Μακρύς ο δρόμος
Παρά το γεγονός ότι η Σύνοδος αυτή της ΕΕ προγραμματίστηκε μόνο και μόνο για να αποφασιστούν οι όροι της λειτουργίας του Ταμείου Ανάκαμψης, μετά το ναυάγιο των προηγούμενων διαπραγματεύσεων του Ιουνίου, εντούτοις οι παρεμβάσεις κορυφαίων Ευρωπαίων ηγετών δείχνουν ότι δεν αναμένεται λευκός καπνός από τις Βρυξέλλες ούτε αυτή τη φορά.
Η Γερμανίδα Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, η οποία είναι και η προεδρεύουσα της ΕΕ γι’ αυτό το εξάμηνο έβαλε φρένο στις όποιες προσδοκίες για απόφαση λέγοντας ότι «ο δρόμος είναι μακρύς».
«Δεν ξέρω αν θα καταλήξουμε σε συμφωνία (…). Ο δρόμος είναι μακρύς», δήλωσε η κ. Μέρκελ μετά την συνάντησή της, χθες βράδυ, με τον Ιταλό πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε στο Βερολίνο.
Απαισιόδοξος δήλωσε και ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε ως προς τις πιθανότητες να επιτευχθεί συμφωνία για το προτεινόμενο ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης.
«Οι απαντήσεις στο παρασκήνιο για τις προτάσεις μας δεν με κάνουν αισιόδοξο σχετικά με τις πιθανότητες να επιτευχθεί συμφωνία» ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή της ομιλίας του κ. Ρούτε κατά τη διάρκεια συζήτησης στο ολλανδικό κοινοβούλιο.
Δεν χάλασε και ο κόσμος…
Ο Μάρκ Ρούτε ανέφερε πως το κύριο εμπόδιο είναι να εξασφαλισθεί πως οι χώρες που θα λάβουν ενδεχομένως χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης θα προχωρήσουν σε υπεσχημένες οικονομικές μεταρρυθμίσεις.
Επιφυλακτικός ως προς τις προοπτικές επίτευξης συμφωνίας για το Ταμείο Ανάκαμψης και το νέο πολυετές κοινοτικό Δημοσιονομικό Πλαίσιο στην Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου την Παρασκευή και το Σάββατο στις Βρυξέλλες, εμφανίστηκε και ο υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας.
Ο Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ κατά τη σημερινή συνάντησή του στη Βουδαπέστη με τους ομολόγους του των άλλων τεσσάρων κεντροευρωπαϊκών χωρών (των αποκαλούμενων Central5, – Αυστρία, Ουγγαρία, Σλοβακία, Σλοβενία και Τσεχία) δήλωσε χαρακτηριστικά:
«Εάν δεν επιτευχθεί (σ.σ. η συμφωνία) αυτό το σαββατοκύριακο, δεν χάλασε και ο κόσμος».
Μνημονιακή επιτήρηση
Ταυτόχρονα, ο Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ τόνισε ότι χρειάζεται μια «δίκαιη συμφωνία», δηλαδή «ένα καλό μείγμα από επιχορηγήσεις και δάνεια», που θα ικανοποιεί όλες τις χώρες, ενώ «αυτό που δεν χρειαζόμαστε είναι μια ευρωπαϊκή κρίση, μια κρίση θεσμών που θα προστίθετο στην κρίση του κοροναϊού».
Στη Βιέννη, επίσης σε σημερινή συνέντευξη Τύπου, η Αυστριακή υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Καρολίνε Έντσταντλερ χαρακτήρισε «πρακτικά αδύνατο» να υπάρξει μία συμφωνία κατά την επικείμενη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, καθότι, όπως επισήμανε, οι θέσεις των κρατών-μελών είναι ακόμη πολύ απομακρυσμένες μεταξύ τους.
Μέσα σε αυτές τις συνθήκες είναι κάτι παραπάνω από προφανές ότι ο καπνός και από αυτή τη Σύνοδο Κορυφής θα είναι …μαύρος.
Αξίζει να σημειωθεί ότι μόλις ο ίδιος ο Αυστριακός Καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς σε συνέντευξή του σε γερμανική εφημερίδα έθεσε –επί της ουσίας μνημονιακούς-όρους επιτήρησης για να συμφωνήσει η Αυστρία στη λειτουργία του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης.
Μαζί με την Ολλανδία, τη Δανία και τη Σουηδία, η Αυστρία είναι μια από τις χώρες που εξαρχής εναντιώνονται στη χορήγηση μη επιστρεπτέων επιχορηγήσεων ή ενισχύσεων στις χώρες που επλήγησαν περισσότερο από την πανδημία.
Ουσιαστικά και οι δηλώσεις του Ολλανδού Ρούτε κινούνται προς την ίδια κατεύθυνση περί σύνδεσης της χρηματοδότησης με «μεταρρυθμίσεις».
Καταστροφή της εσωτερικής αγοράς
Την ίδια ώρα ωστόσο χώρες όπως η Ιταλία, αλλά και άλλες χώρες του Νότου που επλήγησαν από τον κοροναϊό δεν θέλουν οι όροι της χρηματοδότησης ουσιαστικά να είναι μνημονιακού τύπου δάνεια, όπως ουσιαστικά θέλουν οι χώρες της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης.
Ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε στη συνάντησή του με τον Άγκελα Μέρκελ ζήτησε ταχεία συμφωνία της Ε.Ε., προειδοποιώντας ότι «εάν αφήσουμε απλώς την κρίση να προχωρά, τότε πολύ σύντομα θα έχουμε την καταστροφή της εσωτερικής αγοράς».
Πρόσθεσε δε πως, η λογική συνέπεια των καθυστερήσεων στη λήψη απόφασης της ΕΕ για τη δημιουργία του Ταμείου, θα είναι ο κατακερματισμός «και αυτό δεν θα είναι προς το συμφέρον κανενός», πολύ περισσότερο «προς το συμφέρον μιας χώρας όπως η Γερμανία».
Η Άγκελα Μέρκελ στο πλαίσιο της προετοιμασίας της Συνόδου θα έχει σήμερα συνάντηση και με τον Ισπανό πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσες.
Δεν μπορούμε να φύγουμε από Βρυξέλλες χωρίς λύση
Κατά τη συνάντησή του με το Νίκο Αναστασιάδη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε ανάλογη αγωνία με τον Ιταλό πρωθυπουργό λέγοντας πως «μετά το τέλος της συνόδου δεν μπορούμε να γυρίσουμε στις πατρίδες μας χωρίς μία λύση κοινής αποδοχής».
Μάλιστα σε αυτό το πνεύμα ήταν και η χτεσινή συνομιλία του Έλληνα πρωθυπουργού, με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.
«Οι αγορές έχουν ήδη υποδεχθεί πολύ θετικά την τολμηρή Ευρωπαϊκή αντίδραση, όπως τουλάχιστον αυτή προτάθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Περιμένουν την εφαρμογή της. Συνεπώς, οφείλουμε όλοι να κινηθούμε ταχύτατα. Η πρόταση της Κομισιόν είναι ελπιδοφόρα. Είναι σύνθετη. Προϋποθέτει γόνιμους συμβιβασμούς. Είμαι σίγουρος ότι αυτοί θα γίνουν, καθώς καραδοκεί πάντα ένα δεύτερο κύμα κοροναϊού και οι διαδικασίες του Ταμείου Ανάκαμψης δεν πρέπει να είναι απλά αποτελεσματικές, αλλά πρέπει να είναι και πολύ γρήγορες» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης
Η Ελλάδα επιμένει στο ακέραιο του ύψους των ενισχύσεων που πρότεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δηλαδή στο πακέτο των 750 δισ. εκ των οποίων τα 500 δις θα δοθούν ως επιχορηγήσεις και τα 250 ως δάνεια. Από αυτά τα ποσά στην Ελλάδα αντιστοιχούν τα 32 δισεκ. Ευρώ.
«Υποστηρίζουμε ότι ο κεντρικός τους κορμός πρέπει να είναι οι επιχορηγήσεις και όχι ο δανεισμός και βέβαια επιμένουμε ότι για τη διάθεσή τους δεν χρειάζονται πρόσθετες ειδικές προϋποθέσεις. Το ισχύον πλαίσιο τής Ευρωπαϊκής Ένωσης, άλλωστε, είναι ήδη λειτουργικό και, όπου απαιτείται, αρκετά αυστηρό» ανέφερε ο Έλληνας πρωθυπουργός κάνοντας λόγο για την ανάγκη αλληλεγγύης αλλά και ισόρροπης ανάπτυξης της ΕΕ.
Αστερίσκοι, μνημόνιο και λιτότητα
Άλλωστε η κυβέρνηση στο εσωτερικό της χώρας έχει να αντιμετωπίσει τους αστερίσκους της αντιπολίτευσης του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝΑΛ που περιμένουν να δουν τους όρους του πακέτου των 32 δις. ευρώ ενώ ήδη το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ25 που διαφωνούν επί της αρχής στην πρόταση της Κομισιόν κάνουν λόγο για νέο μνημόνιο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι διάχυτος ο φόβος στους πολίτες για την λήψη νέων δημοσιονομικών μέτρων λιτότητας εξαιτίας των επιπτώσεων της πανδημίας στην οικονομία.
Σύμφωνα με την τελευταία έρευνα του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών που πραγματοποίησε η εταιρία Pulse RC κατά το χρονικό διάστημα 2 έως 6 Ιουλίου 2020 προέκυψαν τα εξής μεταξύ άλλων ευρήματα:
• Στην ερώτηση αν οι επιπτώσεις της πανδημίας είναι δυνατόν να οδηγήσουν σε σοβαρά δημοσιονομικά μέτρα (νέα λιτότητα, περικοπές μισθών, συντάξεων κλπ) το 56% φοβάται πολύ έως αρκετά, το 21% μέτρια και το 17% λίγο έως καθόλου.
• Έντονοι είναι και οι φόβοι για τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα στις επιχειρήσεις που θα δημιουργηθούν εξαιτίας της πανδημίας του κοροναϊού με το 75% των ερωτηθέντων να φοβάται πολύ έως αρκετά, ακόμη και τη διακοπή λειτουργίας των επιχειρήσεων, 13% μέτρια και μόλις 7% λίγο έως ελάχιστα.
• Το 48% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι θα βοηθήσουν πολύ έως αρκετά στο πρόβλημα της οικονομίας και της αγοράς τα ευρωπαϊκά κονδύλια, το 19% δηλώνει μέτρια, ενώ ένα 29% θεωρεί ότι η βοήθεια θα είναι λίγη έως ελάχιστη.
- Στέφανος και Πέτρος Τσιτσιπάς στο διπλό του Αυστραλιανού Όπεν (pic)
- Λαμία: Πυκνό χιόνι στην Οίτη και τα ορεινά χωριά
- Κακοκαιρία: Οδηγοί κόλλησαν στο χιόνι γιατί δεν είχαν αλυσίδες – Ουρές χιλιομέτρων στην Αράχωβα
- Μάουι: Σοκ στο αεροδρόμιο – Βρέθηκε πτώμα σε τροχό αεροσκάφους
- ΕΚΠΟΙΖΩ: Πλήθος καταγγελιών για υπέρογκες αυξήσεις στα ασφάλιστρα υγείας
- Γιατί ο Άγιος Βασίλης είναι από τον Βόρειο Πόλο; Οι διαφορετικές πόλεις που τον διεκδικούν