Βαρβιτσιώτης: Η Τουρκία δείχνει ότι δεν αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της Δύσης
Σύμφωνα με ανακοίνωσή του, ερωτηθείς για την εκτίμηση που είχε κάνει ότι ο Ερντογάν δεν θα προχωρούσε στη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, απάντησε ότι αυτή έγινε γιατί η Τουρκία όλο το προηγούμενο διάστημα προσπαθούσε να πείσει ότι τα σύνορα της Ευρώπης δεν τελειώνουν στον Έβρο αλλά στα βάθη της Ανατολίας
«Με τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, η Τουρκία ενισχύει την αίσθηση στην Ευρώπη, ότι δεν αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του δυτικού κόσμου» τόνισε στον ραδιοφωνικό σταθμό Παραπολιτικά ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.
Σύμφωνα με ανακοίνωσή του, ερωτηθείς για την εκτίμηση που είχε κάνει ότι ο Ερντογάν δεν θα προχωρούσε στη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, απάντησε ότι αυτή έγινε γιατί η Τουρκία όλο το προηγούμενο διάστημα προσπαθούσε να πείσει ότι τα σύνορα της Ευρώπης δεν τελειώνουν στον Έβρο αλλά στα βάθη της Ανατολίας.
«Στην περίπτωση που ισχύει αυτό, τότε θα πρέπει να συμπεριφέρεται και ως μία ευρωπαϊκή δύναμη, η οποία στηρίζει τον πολιτισμικό της χαρακτήρα και δεν κάνει κινήσεις που αντιβαίνουν στο ευρωπαϊκό κεκτημένο και βρίσκεται σε αρμονία με τους συμβολισμούς του δυτικού κόσμου. Η κίνηση να προχωρήσει ο κ. Ερντογάν στην ανακήρυξη της Αγίας Σοφίας σε τζαμί δεν συμβαδίζει με αυτόν τον πολιτισμικό χαρακτήρα και ενισχύει την αίσθηση στην Ευρώπη, ότι η Τουρκία δεν αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του δυτικού κόσμου» σημείωσε.
Προσέθεσε, ακόμη, όπως σημειώνεται στην ίδια ανακοίνωση, πως όταν κάποιος κατέχει μία κρίσιμη θέση στο υπουργείο Εξωτερικών, εκφράζει τη φωνή της Ελλάδας και δεν απευθύνεται μόνο στο εσωτερικό αλλά και στο διεθνές ακροατήριο και ότι ο διεθνής παράγοντας «μετράει» τις δηλώσεις που έρχονται από το εκάστοτε ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.
Η ευρωπαϊκή ενταξιακή προοπτική της Τουρκίας
Σχετικά με την ευρωπαϊκή ενταξιακή προοπτική της Τουρκίας, ο κ. Βαρβιτσιώτης ανέφερε πως «η λογική να αφήσουμε την Τουρκία έτσι εύκολα να φύγει από το ευρωπαϊκό άρμα, δεν είναι κάτι το οποίο εξυπηρετεί ούτε τα μακροπρόθεσμα ούτε τα βραχυπρόθεσμα στρατηγικά συμφέροντα της χώρας μας». Γιατί, όπως είπε, τότε η σχέση θα είναι μόνο οικονομική και όχι πολιτική, και αυτό θα σημαίνει ότι το κράτος δικαίου, τα ανθρώπινα δικαιώματα, ο σεβασμός των διεθνών συνθηκών δεν θα είναι στο τραπέζι, και εμείς ως μέλος της ΕΕ θα χάσουμε ένα εργαλείο πίεσης προς την Τουρκία.
Τέλος, ερωτηθείς για το ενδεχόμενο θερμού επεισοδίου με την Τουρκία, ο αναπληρωτής υπουργός απάντησε προετοιμαζόμαστε για όλα τα σενάρια.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις