Με ευρύτερη πλειοψηφία υπερψηφίστηκε από την ολομέλεια της Βουλής, το νομοσχέδιο του υπουργείο Οικονομικών με τίτλο «Εταιρική διακυβέρνηση ανωνύμων εταιρειών, σύγχρονη αγορά κεφαλαίου, ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία της Οδηγίας (ΕΕ) 2017/828 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, μέτρα προς εφαρμογή του Κανονισμού (ΕΕ) 2017/1131 και άλλες διατάξεις».

Οι τόνοι μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης ανέβηκαν πάντως, με αφορμή την τροπολογία που αφορά την επένδυση του Ελληνικού, η οποία τελικά ψηφίσθηκε μόνο από την ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ.

«Υπέρ» του νομοσχεδίου επί της αρχής και στο σύνολο, ψήφισαν η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΙΝΑΛ και η Ελληνική Λύση, καταψήφισε μόνο το ΚΚΕ, ενώ με «παρών» τοποθετήθηκε το ΜέΡΑ 25.

Η δεύτερη υπουργική τροπολογία ρύθμιζε θέματα σχετικά με την τοποθέτηση υποθαλάσσιων αγωγών και καλωδίων από κύρια ξενοδοχειακά καταλύματα, δικαίωμα διαχείρισης και εκμετάλλευσης ακινήτων του ΟΣΕ εντός χερσαίας ζώνης λιμένος, ρύθμιση για τις διαδικασίες ειδικής εκκαθάρισης επιχειρήσεων στην Θράκη και στην παραμεώριο, ρυθμίσεις θεμάτων για τη λειτουργία της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», ενώ περιελάμβανε και ρυθμίσεις για την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων σε χώρους χερσαίας ζώνης λιμένα, από καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Αυτή ψηφίσθηκε κατά πλειοψηφία, μόνο από τη ΝΔ.

Κόντρα για το Ελληνικό

Η αντιπαράθεση κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου ήταν έντονη μεταξύ της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σχετικά την τροπολογία που αφορά την επένδυση του Ελληνικού.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Χάρης Μαμουλάκης, ρώτησε τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, εάν η σύμβαση διανομής και το προσαρτώμενο διάγραμμα διανομής που θα κυρωθεί με τον νόμο, θα είναι το ίδιο με την αρχική αγοραπωλησία ή θα είναι τροποποιημένο, ώστε στην πραγματικότητα να έχουμε ουσιώδη τροποποίηση της σύμβασης.

Επίσης, ρώτησε εάν ο Κανονισμός θα αφορά μόνο το κομμάτι όπου θα έχει την πλήρη κυριότητα το ΤΑΙΠΕΔ και κατ’ επέκταση και η «ΕΛΛΗΝΙΚΟ Α.Ε.», ή και το 70% που ανήκει στο Δημόσιο, καθώς «στην αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας γίνεται λόγος και για το δικαίωμα επιφανείας, άρα για το 70%, αλλά γίνεται και αναφορά στον αιγιαλό και στην παραλία που είναι εκτός της συναλλαγής και εκτός της σύμβασης».

Ο υπουργός Οικονομικών ξεκαθάρισε πως «το διάγραμμα είναι ένα. Ο Κανονισμός ισχύει για το τμήμα όπου θα υπάρχει πλήρης κυριότητα της ΕΛΛΗΝΙΚΟΝ Α.Ε».

Απαντώντας και σε άλλα ερωτήματα που έθεσαν βουλευτές της αντιπολίτευσης, ο κ. Σταϊκούρας εξήγησε πως «φέρνουμε την τροπολογία αυτή, καθώς δεν μπορεί να γίνει συμβόλαιο κλασσικό, αφού όπως λέει και η ίδια η αιτιολογική έκθεσή της, δεν μπορούν τώρα να ταυτοποιηθούν τα ακίνητα και να εκδοθούν τα απαραίτητα πιστοποιητικά».

Ο Χρήστος Σταϊκούρας, νωρίτερα, στην ομιλία του σχετικά με τις ρυθμίσεις της τροπολογίας, υπογράμμισε πως «δεν τίθεται κανένα θέμα παρεμβολής του ΤΑΙΠΕΔ. Δεν αλλάζει η πρόβλεψη της σύμβασης. Απλά γίνεται η διανομή των ακινήτων βάσει της σύμβασης αγοραπωλησίας μετοχών, η οποία κυρώθηκε με τον ν. 4422/2016 επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, και προβλέπει ότι ποσοστό 70% ανήκει στο Δημόσιο και 30% στο ΤΑΙΠΕΔ.»

» Η σύσταση του Κανονισμού στα ακίνητα του ΤΑΙΠΕΔ, επί των οποίων θα συσταθεί δικαίωμα επιφανείας, είναι αναγκαία για την εξυπηρέτηση της ασφάλειας των συναλλαγών, της δημοσιότητας και για την προστασία αυτών που πρόκειται να αποκτήσουν εμπράγματα δικαιώματα στην έκταση».

Ο υπουργός τόνισε πως με την διάταξη προβλέπεται πως «το δικαίωμα επιφανείας επανέρχεται μετά από 99 χρόνια στον κύριο του εδάφους, που σήμερα ανήκει στο ΤΑΙΠΕΔ, ανεξάρτητα από τη νομική μορφή που θα έχει τότε το ΤΑΙΠΕΔ. Αυτό επανέρχεται στο Δημόσιο, και όχι στο Ταμείο».

Κατέληξε δε, λέγοντας, πως «η προτεινόμενη διάταξη αποτελεί απλώς τον ορισμό της μεθοδολογίας μιας δεδομένης διαδικασίας, όπως αυτή προβλέπεται στον ν. 4422/2016 επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Χάρης Μαμουλάκης, σχετικά με την τροπολογία για το Ελληνικό, έκανε αναφορά στις δηλώσεις του πρωθυπουργού πριν ένα χρόνο, ότι τα έργα για αυτήν την μεγάλη επένδυση θα ξεκινούσαν «άμεσα».

«Με την τροπολογία αυτή, φανερώνεται η προχειρότητα του επιτελικού κράτους στη προσέγγιση ενός οραματικού έργου, το οποίο χρησιμοποιήθηκε πριν λίγες ημέρες ως ένα επικοινωνιακό show, την ώρα που οι κατεδαφίσεις των πέντε κτηρίων έγιναν με έξοδα του ελληνικού Δημοσίου» παρατήρησε.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, ανέβασε τους τόνους ακόμα περισσότερο, λέγοντας πως «θέλει να έχει κανείς πολύ θάρρος για να παραδεχτεί ότι τελικά ο κύριος πρωθυπουργός πήγε σε μια ψεύτικη εκδήλωση, να εγκαινιάσει ένα έργο στο Ελληνικό, όπου σήμερα έρχεται η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών και μας λέει ότι ούτε η σύμβαση διανομής δεν έχει γίνει… ».

Ο ίδιος ζήτησε από τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνη Γεωργιάδη «να κατέβει από τις μπουλντόζες και να μην το παίζει μαθητευόμενος μπουλντοζιέρης ή μαθητευόμενος μάγος, γιατί η ελληνική κοινωνία δεν τρώει σανό και έχει καταλάβει τι κυβέρνηση πολιτικής απάτης έχουμε».

Αναρωτήθηκε δε, πόσο αξιόπιστος είναι ένας υπουργός Οικονομικών, «που στις 11 Φεβρουαρίου λέει ότι ολοκληρώθηκε η διανομή στο Ελληνικό και έρχεται πέντε μήνες μετά να κάνει μια τροπολογία για το πώς θα γίνει μια σύμβαση διανομής των κτηρίων».

«Είμαι σίγουρος ότι οτιδήποτε ζητήσει η Lamda Development θα το φέρετε να το νομοθετήσετε» σχολίασε ο κ. Φάμελλος, ενώ ανέφερε πως 41 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσαν αίτηση κατάθεσης εγγράφων για τις κατεδαφίσεις που έγιναν στο Ελληνικό παρουσία του πρωθυπουργού, καθώς αυτές φέρεται να έγιναν πριν εκδοθεί η απαιτούμενη αδειοδότηση, άρα ήταν παράνομες.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Σπήλιος Λιβανός, απάντησε στις επικρίσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης, λέγοντας ότι «ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν περιμένει εσάς να τον κρίνετε για την αξιοπιστία του. Έχει κριθεί από τα παγκόσμια μέσα, από όλον τον κόσμο, την Ευρώπη, το σύνολο του ελληνικού λαού, ακόμα και όσους ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ» και τόνισε πως «στο Ελληνικό, προσπαθούμε να λύσουμε όσα εσείς δεν κάνατε, αλλά και όσα προβλήματα εσείς δημιουργήσατε λόγω της ιδεοληψίας σας. Προσπαθείτε να εμποδίσετε κάθε επένδυση που μπορεί να φέρει χρήματα και θέσεις εργασίας στη χώρα. Αυτήν την επένδυση ορόσημο, την θέλει τελικά ο ΣΥΡΙΖΑ ή όχι;».

Επίθεση και από το ΚΚΕ

Νωρίτερα πάντως και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, είχε αναφέρει για την τροπολογία του Ελληνικού, πως είναι μια ακόμα απόδειξη ότι ο ανταγωνισμός της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ είναι για το «ποιος θα επιταχύνει τις διαδικασίες προώθησης των επιχειρηματικών σχεδίων στο Ελληνικό για τη δημιουργία των καζίνο, των ουρανοξυστών, των εμπορικών κέντρων που θα αποκόψουν την πρόσβαση ευρύτερων λαϊκών στρωμάτων από το θαλάσσιο μέτωπο, μόνο και μόνο για να εξυπηρετηθούν συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα και τον σχεδιασμό τον οποίο έχει η αστική άρχουσα τάξη για την περιοχή».

Ο βουλευτής του ΜέΡΑ 25, Κρίτων Αρσένης, σχετικά με την τροπολογία του Ελληνικού, έκανε λόγο για «μια ακόμα τη φωτογραφική χαριστική διάταξη» που αφορά τη συγκεκριμένη επένδυση.

Το επενδυτικό σχήμα στο Ελληνικό, τόνισε, «δεν είναι διατεθειμένο να επενδύσει τίποτε άλλο, παρά τις δικές μας οικονομίες μέσω του ομολογιακού δανείου που έχει εκδώσει, και αυτή είναι η ουσία».

Υποστήριξε δε, ότι η τροπολογία αυτή έρχεται στην Βουλή και γίνεται νόμος, καθώς ο επενδυτής «φοβάται μήπως προσβληθεί η σύμβαση στο Συμβούλιο της Επικρατείας», και χαρακτήρισε μεταξύ άλλων «λεόντειο υπέρ της ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΕ» τον Κανονισμό.

Τροπολογία για την Θράκη

Για μια σημαντική μέρα για την περιοχή της Θράκης έκαναν λόγο οι βουλευτές της ΝΔ σχετικά με τις διατάξεις της τροπολογίας του υπουργείου Οικονομικών, όπου ρυθμίζονται ανοικτά θέματα επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην παραμεθόριο.

Ο βουλευτής της ΝΔ, Ευριπίδης Στυλιανίδης, μίλησε για μια αποκατάσταση αδικίας σε βάρος της Θράκης και με την οποία θωρακίζεται και δημιουργείται μια μοναδική αναπτυξιακή προοπτική.

Σύμφωνα με τον κ. Στυλιανίδη, «τακτοποιούνται οφειλόμενες υποχρεώσεις της Πολιτείας, έναντι των επιχειρήσεων της ακριτικής περιοχής και αίρεται η εικόνα ενός ασυνεπούς, αδιάφορου και τολμώ να πω αχάριστου κράτους, που με τη συμπεριφορά του τα προηγούμενα χρόνια, αδίκησε και κατέστρεψε δεκάδες επιχειρήσεις, διώχνοντας και χιλιάδες ντόπιους στο εξωτερικό».

Ο βουλευτής της ΝΔ, από το βήμα της ολομέλειας, ευχαρίστησε «τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για τη συνέπεια και την ευαισθησία του, τον παριστάμενο υπουργό, τον Χρήστο τον Σταϊκούρα, για την επιμονή και την αποτελεσματικότητα με την οποία χειρίστηκε το θέμα, όλους τους συναρμόδιους υπουργούς που συνέβαλαν, αλλά και τους εκπροσώπους της αγοράς της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, που όλα τα προηγούμενα χρόνια επέμειναν αθόρυβα και συστηματικά να νικήσουμε την αδικία και την εγκατάλειψη».

Η αδικία για τις επιχειρήσεις της Θράκης και της παραμεθορίου, ανέφερε ο κ. Στυλιανίδης, ξεκίνησε όταν «βίαια και αιφνιδιαστικά στην αρχή του 2010, σταμάτησε να καταβάλλεται το 12% επιδότηση εργαζομένων και, μάλιστα, ενώ οι επιχειρήσεις είχαν φορολογηθεί και είχαν ισολογίσει τα χρήματα αυτά στον απολογισμό τους. Μια αδικία και ένας παραλογισμός του κράτους, που κορυφώθηκε το 2015, όταν η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με τις υπουργικές αποφάσεις Σταθάκη, κατάργησε με παράνομο και αντισυνταγματικό τρόπο το κίνητρο αυτό, αδιαφορώντας πλήρως για τη μοίρα των επιχειρήσεων της περιοχής και για την επιβίωση των εργαζομένων και των οικογενειών τους».

Για αυτό, υπογράμμισε, σήμερα, με την ψήφιση του άρθρου 4 της τροπολογίας, «δεν επιλύουμε απλά μια εκκρεμότητα κρατικής ασυνέπειας, αλλά κλείνουμε τους λογαριασμούς του παρελθόντος για να μπορέσουμε όλοι μαζί να χτίσουμε ένα πιο ασφαλές και καλύτερο μέλλον».

Στο ίδιο μήκος και ο βουλευτής της ΝΔ Δημήτρης Καιρίδης, ανέφερε πως την «Θράκη δεν πρέπει να την σκεφτόμαστε μόνο την ώρα της ελληνοτουρκικής κρίσης, αλλά να υπάρχει μία διαχρονική φροντίδα και πρόνοια της ελληνικής Πολιτείας στον ευαίσθητο αυτό χώρο. Η κυβέρνηση – τόνισε – σήμερα διορθώσει μια αδικία που έχει προκληθεί τα τελευταία χρόνια μέσα στη δίνη του μνημονίου, και έρχεται να δώσει τα οφειλόμενα στις επιχειρήσεις της περιοχής, τα οποία χρωστάει.

«Χωρίς παραγωγικό ιστό δεν θα έχουμε Θρακιώτες, και χωρίς Θρακιώτες δεν έχουμε εθνική άμυνα και δεν έχουμε την ασφάλεια και την ειρήνη που όλοι οι Έλληνες δικαιούμαστε και αξίζουμε και πρέπει να έχουμε», συνέχισε ο κ. Καιρίδης.

Η τροπολογία αυτή, «είναι το προεόρτιο μιας ευρύτερης αναπτυξιακής στρατηγικής για τη Θράκη και όλη την παραμεθόριο, η οποία θα ξετυλιχθεί τους επόμενους μήνες».

Ο βουλευτής, Σταύρος Κελέτσης, ανέφερε πως είναι πολύ σημαντικές για την Θράκη, τόσο οι ρυθμίσεις που αφορούν τα θέματα για την αξιοποίηση του λιμένα και της ζώνης της Αλεξανδρούπολης, όσο και το μείζον θέμα της απόδοσης των οφειλομένων του 12% στις επιχειρήσεις της παραμεθορίου, καθώς παρέχεται η δυνατότητα συμψηφισμού με υποχρεώσεις του παρελθόντος, αλλά και μελλοντικές των επιχειρήσεων.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Τάκης Χαρήτος ανέφερε πως «αναμφίβολα είναι μια θετική εξέλιξη αυτή η τροπολογία, για τις επιχειρήσεις της Θράκης» όμως τα χρέη αυτών των επιχειρήσεων, ύψους 240 εκατ. ευρώ δημιουργήθηκαν «πρωτίστως το χρονικό διάστημα από το 2010 έως το 2015, των διαδοχικών κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Και αν είστε σήμερα σε θέση να απαλύνετε τις επιπτώσεις αυτές, αυτό οφείλεται κυρίως στο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ οδήγησε την χώρα εκτός των μνημονίων».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ, Ανδρέας Λοβέρδος, υπογράμμισε από την δική του πλευρά, πως «επαινούμε και εμείς αυτή την τροπολογία».

Υπενθύμισε ότι ως Κίνημα Αλλαγής, η κ. Γεννηματά «έκανε την πρόταση που έγινε δεκτή, για τη δημιουργία μιας διακομματικής επιτροπής που θα ασχοληθεί με τη Θράκη» διαφώνησε όμως με την συγκεκριμένη ρύθμιση που έχει όριο το έτος 2010, λέγοντας πως «και το 2009 ήταν και αυτό ένα έτος όπου υπήρχαν προβλήματα και θα έπρεπε να το δείτε με λίγη περισσότερη χρονική άνεση».

Επίσης, διαφώνησε και με τον όρο της παραίτησης των επιχειρήσεων από τυχόν ένδικα μέσα στα οποία έχουν προσφύγει, λέγοντας ότι υπάρχει κίνδυνος σε μια περίπτωση στρεβλής εφαρμογής της διάταξης από την διοίκηση, ο επιχειρηματίας να μην μπορεί να διεκδικήσει τα συμφέροντά του.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, αναφερόμενος στην τροπολογία για την Θράκη, ανέφερε πως προωθείται η ιδιωτικοποίηση του λιμένα της Αλεξανδρούπολης, καθώς τόσο η προηγούμενη κυβέρνηση, όσο και η σημερινή, έχει συμφωνήσει ότι αυτός θα πρέπει να παραδοθεί στα αμερικανικά συμφέροντα.

«Γι’ αυτό οι υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ, πήγαιναν με τον Αμερικανό πρέσβη στην Αλεξανδρούπολη για να επιθεωρήσει την κατάσταση, για το πώς προχωρούν για παράδειγμα οι εργασίες κατασκευής της νέας βάσης επισκευής των αμερικανικών ελικοπτέρων, για το πώς θα ολοκληρωθούν οι εργασίες στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, για την ιδιωτικοποίησή του, για το πώς θα γίνουν οι εγκαταστάσεις υγροποιημένου φυσικού αερίου αποθήκευσης και ο βόρειος αγωγός».

Μετατρέπετε είπε «επί της ουσίας, το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης σε ένα λιμάνι το οποίο εξυπηρετεί τους αμερικάνικους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς στην περιοχή και μετατρέπετε συνολικά την περιοχή σε περιοχή πεδίου βολής».

Σχετικά με την διάταξη για τα επιχειρηματικά κίνητρα, μίλησε για «επιδοτήσεις στους επιχειρηματικούς ομίλους που δραστηριοποιούνται στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, γιατί λέτε ότι εκεί ‘φυλάττουν Θερμοπύλες’. Φέρτε, όμως, έναν απολογισμό. Τι έγιναν τα σκανδαλώδη κίνητρα τα οποία πήραν οι επιχειρηματικοί όμιλοι στη Θράκη όλες τις προηγούμενες δεκαετίες; […] Με το κίνητρό αυτό, όπως και όταν έπαιρναν το 12%, δεν θα αλλάξει κάτι για τους εργαζόμενους, ούτε και με την ανεργία».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ