Βρετανία : Αποδοκιμάζει τις τουρκικές γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ
Την πάγια θέση του Ηνωμένου Βασιλείου αναφορικά με τις τουρκικές γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο επαναλαμβάνει η υφυπουργός Εξωτερικών της χώρας Γουέντι Μόρτον.
Την πάγια θέση του Ηνωμένου Βασιλείου αναφορικά με τις τουρκικές γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο επαναλαμβάνει σε απαντητική επιστολή προς τον φιλοκύπριο βουλευτή σερ Ρότζερ Γκέιλ η υφυπουργός Εξωτερικών Γουέντι Μόρτον (κεντρική φωτογραφία).
«Από την αρχή ξεκάθαρο»
Η αρμόδια για την Ευρωπαϊκή Γειτονιά υφυπουργός αναφέρει πως το Ηνωμένο Βασίλειο «ήταν από την αρχή ξεκάθαρο, τόσο δημοσίως όσο και κατ’ ιδίαν, ότι αποδοκιμάζει τις τουρκικές γεωτρήσεις στα ύδατα γύρω από την Κύπρο».
Η κα Μόρτον προσθέτει πως η άποψη αυτή έχει καταστεί γνωστή στην Τουρκία σε επίπεδο υπουργών και αξιωματούχων.
«Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει με συνέπεια εκφράσει την υποστήριξή του για το κυριαρχικό δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να αξιοποιεί το πετρέλαιο και το αέριο στη διεθνώς συμφωνημένη Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της. Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι το πετρέλαιο και το αέριο της Κύπρου θα πρέπει να αναπτυχθούν προς όφελος όλων των Κυπρίων», προσθέτει η επιστολή.
«Σε συμφωνία με το διεθνές δίκαιο»
Η επιστολή αναφέρει επίσης πως το Λονδίνο θεωρεί «κρίσιμο για τη σταθερότητα στη Μεσόγειο και για την ακεραιότητα του βασισμένου σε κανόνες διεθνούς συστήματος διενέξεις σαν αυτή να επιλύονται όχι μέσω βίας, στρατικοποίησης ή εξαναγκασμού, αλλά μέσω διαλόγου και σε συμφωνία με το διεθνές δίκαιο».
Σημειώνεται επίσης ότι εν τέλει η πιο ανθεκτική λύση σε τέτοια δύσκολα ζητήματα θα έρθει με την επίτευξη συνολικής λύσης του Κυπριακού και για αυτό το Λονδίνο ενθαρρύνει όλα τα μέρη να πολλαπλασιάσουν τις προσπάθειές τους προς αυτήν την κατεύθυνση.
Η κα Μόρτον αναφέρει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο είναι ισχυρός υποστηρικτής μιας συνολικής, δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού, βασισμένης στο διεθνώς αποδεκτό μοντέλο της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας.
Ως προς τις εγγυήσεις και την ασφάλεια, δηλώνει για ακόμα μία φορά ότι το Λονδίνο «είναι ανοιχτό σε οποιεσδήποτε διευθετήσεις οι δύο πλευρές και οι άλλες Εγγυήτριες Δυνάμεις μπορέσουν να συμφωνήσουν ώστε να πληρούνται οι ανάγκες ασφαλείας μιας επανενωμένης Κύπρου».
Λύπη για τους θανάτους
Η κα Μόρτον εκφράζει, τέλος, τη λύπη της για τους θανάτους Κυπρίων της παροικίας από τον κοροναϊό, τους οποίους είχε θέσει υπόψη της ο σερ Ρότζερ.
Ο επί δεκαετίες βουλευτής των Συντηρητικών είχε θέσει το ερώτημα προς το Foreign Office αναφορικά με τις τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ εκ μέρους του γνωστού στην παροικία κινηματογραφιστή Δώρου Παρτασίδη.
Πηγή: philenews/ΚΥΠΕ
- Ντόναλντ Τραμπ: «Εθνική Έκτακτη Ανάγκη 2.0» – Γιατί ξεκινάει νέο πόλεμο απέναντι στους μετανάστες στις ΗΠΑ
- Μπενιαμίν Νετανιάχου: «Θα δράσουμε κατά των Χούθι, όπως δράσαμε κατά των τρομοκρατών του Ιράν»
- Η αναστηλωμένη Φοντάνα ντι Τρέβι επιστρέφει πάνω στην ώρα για την νέα χρονιά
- Ο Τομ Χάρντι προσφέρθηκε να δώσει 300.000 ευρώ για τους απλήρωτους εργαζόμενους στη νέα του σειρά
- Trend Micro: Πώς η Τεχνητή Νοημοσύνη γίνεται όπλο στα χέρια εγκληματιών του Διαδικτύου
- LIVE: ΠΑΟΚ – Ατρόμητος