Υποχρεωτική η μάσκα στη Μαγιόρκα λόγω τουριστών
Μετά τις ακρότητες που καταγράφηκαν το περασμένο Σαββατοκύριακο στη Μαγιόρκα, όπου εκατοντάδες γερμανοί τουρίστες διασκέδαζαν συνωστισμένοι αψηφώντας τα μέτρα ασφαλείας, οι ισπανικές αρχές επέβαλαν τη χρήση μάσκας
- Η Αθηνά Λινού κάνει μήνυση στον Πολάκη – Καταθέτει δεκάδες κούτες με χιλιάδες έγγραφα στην εισαγγελία
- «Σκανδαλώδη» κατά τον Μπάιντεν τα εντάλματα σύλληψης για Νετανιάχου και Γκάλαντ
- Τα ζώδια σήμερα: Αστρολογία ώρα μηδέν
- Διακόπηκε για δεύτερη φορά η δίκη των Σπαρτιατών - Δεν εμφανίστηκε ξανά ο Στίγκας
Η χρήση προστατευτικής μάσκας σε θερμοκρασίες που ξεπερνούν υπό σκιά τους 30 βαθμούς Κελσίου ασφαλώς και δεν ανταποκρίνεται στην ιδανική εικόνα τουρισμού. Στον πλέον αγαπημένο προορισμό των Γερμανών όμως, τη νήσο Μαγιόρκα της Ισπανίας, οι αρχές επέβαλαν τώρα την υποχρεωτική χρήση μάσκας. Όλοι ανεξαιρέτως άνω των 6 ετών θα πρέπει πλέον να καλύπτουν στόμα και μύτη. Οι παραβάτες θα τιμωρούνται εφεξής με πρόστιμα ύψους 100 ευρώ. Η μάσκα δεν είναι υποχρεωτική σε παραλίες, πισίνες, εστιατόρια, στην ύπαιθρο (μακριά από κατοικημένες περιοχές) όπως και κατά τη διάρκεια άθλησης. Όλα αυτά αναφέρονται στο νέο διάταγμα που εξέδωσε τη Δευτέρα η περιφερειακή κυβέρνηση των Βαλεαρίδων Νήσων.
Ο έλεγχος τήρησης των μέτρων αυτών ωστόσο θα είναι κάθε άλλο παρά εύκολη υπόθεση. Η χρήση μάσκας ισχύει, για παράδειγμα, και σε μπαρ, όταν ο πελάτης δεν καταναλώνει για πολύ ώρα. Για πόση ώρα όμως ακριβώς; Κληθείσα να απαντήσει σε ακριβώς αυτή την ερώτηση η περιφερειακή υπουργός Υγείας Γκόμεζ περιορίστηκε να απευθύνει έκκληση στους πολίτες να επιδείξουν υπευθυνότητα.
Απίστευτος συγχρωτισμός το ΣΚ
Για μεγάλο διάστημα η τουριστική βιομηχανία των Βαλεαρίδων -που συνεισφέρει το 35% των εσόδων στα τέσσερα μεγάλα νησιά του συμπλέγματος- προσπαθούσαν να αποφύγουν την επιβολή του αυστηρού μέτρου. Οι ξενοδόχοι και καταστηματάρχες εξέφραζαν φόβους ότι η υποχρεωτική χρήση μάσκας θα κρατούσε μακριά γερμανούς και βρετανούς τουρίστες.
Η περιφερειακή κυβέρνηση όμως δεν πείστηκε. Προέχει η υγεία των ταξιδιωτών και των κατοίκων εξήγησε η περιφερειάρχης Αρμενγκόλ. Αιτιολογώντας την αυστηροποίηση του νομοθετικού πλαισίου επεσήμανε ότι ο κορωνοϊός παραμένει και πως θα ήταν άδικο εάν λίγοι απρόσεκτοι θέσουν σε κίνδυνο τη μεγάλη πλειοψηφία που φέρεται υπεύθυνα. Η περιφερειάρχης «φωτογράφισε» γερμανούς τουρίστες που διασκέδαζαν το περασμένο Σαββατοκύριακο ξέφρενα και κατά εκατοντάδες σε γνωστό δρόμο της Μαγιόρκα (Bierstrasse) αψηφώντας τα ισχύοντα μέτρα ασφαλείας και προστασίας στην Ισπανία. Μεθυσμένοι τουρίστες απαθανατίστηκαν ακόμη και να αγκαλιάζουν πλανόδιους πωλητές.
Ήταν το πρώτο μεγάλο πάρτι στη Μαγιόρκα μετά τη χαλάρωση των μέτρων στα μέσα Ιουνίου και όπως ήταν φυσικό οι φωτογραφίες και τα βίντεο που κυκλοφόρησαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προκάλεσαν σοκ στους Ισπανούς.
Για «χάος» έκανε λόγο η τοπική εφημερίδα «Última Hora» ενώ η «Diario de Mallorca» σημείωσε ότι «ο ιός δεν κατάφερε να σκοτώσει τον αλκο-τουρισμό». Κάτοικοι διαμαρτυρήθηκαν έντονα για τη δυνατή μουσική και τους δεκάδες μεθυσμένους τουρίστες που περιφέρονταν στους δρόμους μετά τα μεσάνυχτα της Παρασκευής ουρλιάζοντας. Η κατάσταση ήταν «τελείως εκτός ελέγχου» σύμφωνα με τοπικά μέσα. Το Σάββατο η κατάσταση ήταν ελαφρώς πιο ήρεμη, έγραψε η γερμανόφωνη «Mallorca Zeitung». Σημαντικό ρόλο φαίνεται να έπαιξε η επαπειλούμενη επιβολή προστίμου ύψους έως 600.000 ευρώ σε όσους διοργανώνουν πλέον παράνομα πάρτι. «Δεν επιτρέπεται να ξαναγίνουν τα έκτροπα της Παρασκευής» είπε ένας σερβιτόρος προς την «Mallorca Zeitung», ειδάλλως το πάρτι θα τελειώσει πιο γρήγορα απ’ ότι άρχισε.
Σπαν: Να μην γίνει η Μαγιόρκα δεύτερο Ισγκλ
Επί του θέματος τοποθετήθηκε μάλιστα χθες Δευτέρα και ο γερμανός υπουργός Υγείας Γενς Σπαν τονίζοντας ότι «η Μαγιόρκα δεν θα πρέπει να γίνει ένα δεύτερο Ίσγκλ». Το αυστριακό χιονοδρομικό θέρετρο θεωρείται μια από τις κύριες εστίες μετάδοσης του κορωνοϊού στην κεντρική Ευρώπη.
Μετά τις ακρότητες του περασμένου Σαββατοκύριακου λοιπόν οι Βαλεαρίδες ακολουθούν το παράδειγμα της Καταλονίας που είχε επιβάλει πρόσφατα πρώτη την υποχρεωτική χρήση μάσκας. Αναμένεται να ακολουθήσουν και άλλες περιοχές. Στο μεγαλύτερο τμήμα της Ισπανίας ισχύει η χρήση μάσκας στο ύπαιθρο μόνο όταν δεν μπορεί να διασφαλιστεί η δέουσα απόσταση ασφαλείας.
Με 28.400 νεκρούς και πάνω από 250.000 κρούσματα η Ισπανία συγκαταλέγεται στις ευρωπαϊκές χώρες που επλήγησαν περισσότερο από την πανδημία. Από τα μέσα Μαΐου οι αριθμοί έχουν μεν μειωθεί δραστικά, μετά τη χαλάρωση των μέτρων τον Ιούνιο όμως καταγράφεται και πάλι αυξημένος αριθμός κρουσμάτων.
Γιάν-Ούβε Ρόνεμπεργκερ
Επιμέλεια: Κώστας Συμεωνίδης
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις