Να μη γίνουμε Ισπανία
Σύμφωνα με υπολογισμούς που κάνουν τραπεζικοί παράγοντες υπάρχει το ενδεχόμενο έως τα τέλη του 2020, να ξεπεράσουν τις 25.000-27.000 οι πλειστηριασμοί
Στο επίκεντρο των συζητήσεων μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των θεσμών που δεν έφυγαν με το τέλος του τρίτου μνημονίου τον Αύγουστο του 2018, είναι τα κόκκινα δάνεια και κατ’ επέκταση ο νέος πτωχευτικός κώδικας.
Λύση για όλους δεν φαίνεται να βρίσκεται και είναι δεδομένο ότι εκτός ευνοϊκών ρυθμίσεων θα βρεθούν δεκάδες χιλιάδες συμπολίτες μας που θα βρεθούν ενώπιων εξπρές εξώσεων και πλειστηριασμών.
Πριν δυο εβδομάδες έγινε έξωση ηλικιωμένου ζευγαριού στα Πετράλωνα, θυμίζοντας σκηνές από την Ισπανία, όπου αστυνομικές δυνάμεις βγάζουν με τη βία από τα σπίτια τους πολίτες χρεωμένους στις τράπεζες.
Το πρόβλημα είναι έντονο και προμηνύεται κοινωνικό τσουνάμι εάν δεν βρεθεί άμεσα λύση που να αποτρέπει τους πλειστηριασμούς, ειδικά για ακίνητα που είναι πρώτη κατοικία ατόμων με χαμηλά εισοδήματα ή αδυνατούν λόγω της κακής οικονομικής κατάστασης και της ανεργίας να ανταπεξέλθουν στις μεγάλες δόσεις και τα υψηλά πανωτόκια.
Σύμφωνα με υπολογισμούς που κάνουν τραπεζικοί παράγοντες υπάρχει το ενδεχόμενο έως τα τέλη του 2020, να ξεπεράσουν τις 25.000-27.000 οι πλειστηριασμοί που δύναται να αποτελέσει την εύφλεκτη ύλη για να μπει φωτιά στο κοινωνικό και πολιτικό τοπίο.
Και δεν είναι μόνο ο αριθμός των 25.000-27.000 πλειστηριασμών που προκαλούν ήδη προβληματισμό, αλλά ο τρόμος των περίπου 200.000 πολιτών – δανειοληπτών που πιθανότατα θα μείνουν εκτός των ρυθμίσεων του νέου πτωχευτικού.
Η κυβέρνηση μέχρι στιγμής δεν έχει υπολογίσει τι μπορεί να σημαίνει ένα μεγάλο κύμα πλειστηριασμών. Το είχε υποτιμήσει και η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, αν και εκείνη την περίοδο δεν υπήρξαν μαζικοί πλειστηριασμοί, αλλά το πρόβλημα παρέμενε και μεγάλωνε χωρίς να δίνεται ουσιαστική λύση.
Πρέπει άμεσα να βρεθεί λύση που να αποτρέπει μελλοντική κοινωνική έκρηξη που μπορεί να δημιουργήσει μεγάλα ρήγματα στο κοινωνικό και πολιτικό τοπίο και ουδείς δύναται να προβλέψει τις παρενέργειες σε πολλά πεδία.
Η Ελλάδα δεν μπορεί και δεν πρέπει να γίνει Ισπανία, πολύ περισσότερο όταν βρισκόμαστε μπροστά σε μια νέα παγκόσμια ύφεση λόγω κορωνοϊού που ήδη πλήττει και την ελληνική οικονομία.
- Σεισμός: 6,9 Ρίχτερ χτυπούν το Θιβέτ – Ισχυρές δονήσεις έγιναν αισθητές στην πρωτεύουσα του Νεπάλ
- Νέα Ορλεάνη: Τον τόπο της επίθεσης επισκέφθηκε ο Μπάιντεν με τη σύζυγό του
- ΗΠΑ: Πρώτος θάνατος ανθρώπου εξαιτίας της γρίπης των πτηνών
- Λιβύη: Αεροπορικοί βομβαρδισμοί εναντίον «εστιών» λαθρεμπορίου στη Ζαουίγια
- Βενεζουέλα: Χαρακτηρίζει «γκροτέσκα» την υποστήριξη του Μπάιντεν στον αντιπολιτευόμενο Ουρούτια
- Βενεζουέλα: Ο Μπάιντεν αξιώνει «ειρηνική» μεταβίβαση της εξουσίας στον αντιπολιτευόμενο Ουρούτια