Υπογεννητικότητα : Πτώση για τον παγκόσμιο δείκτη γονιμότητας – Δυσοίωνες προβλέψεις για την Ελλάδα
Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι επιστήμονες αναφορικά με τον δείκτη των γεννήσεων ανά την υφήλιο, καθώς τα στοιχεία «δείχνουν» σοβαρή συρρίκνωση στον παγκόσμιο πληθυσμό.
- Economist: Ο πόλεμος στην Ουκρανία ταράζει τους Ελληνοκύπριους, αλλά είναι... τυχεροί
- Συγκλονίζει ο 95χρονος γιατρός του Πολυτεχνείου: Καμιά αμφιβολία για τους νεκρούς – Πολλοί τραυματίστηκαν από σφαίρες
- «Δεν θα καλύπτω εγώ τους πάντες, θα πω τα πράγματα με το όνομά τους» λέει η Ειρήνη
- «Ήταν πολύ λεπτομερής» λέει ο Σολτς για τη συνομιλία του με τον Πούτιν – Τι αποκαλύπτει ο καγκελάριος
Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι επιστήμονες αναφορικά με τον δείκτη των γεννήσεων ανά την υφήλιο, καθώς τα στοιχεία «δείχνουν» σοβαρή συρρίκνωση στον παγκόσμιο πληθυσμό.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Lancet, το 2017 ο παγκόσμιος δείκτης γονιμότητας σχεδόν έπεσε στο μισό (2.4) ενώ αναμένεται να φτάσει κάτω από το 1,7 μέχρι το 2100.
Η μεγάλη πτώση στα ποσοστά γεννήσεων θα έχουν ως αποτέλεσμα όλες οι χώρες να δουν συρρίκνωση του πληθυσμού τους μέχρι το τέλος του αιώνα.
Δυσοίωνες προβλέψεις για την Ελλάδα
Συγκεκριμένα, ο πληθυσμός της χώρας μας το 2017 ανερχόταν σε 10,40 εκατομμύρια.
Σύμφωνα με την πιο ευοίωνη πρόβλεψη των ερευνητών, ο πληθυσμός μας το 2100 θα ανέρχεται σε 5,48 εκατομμύρια.
Το χειρότερο σενάριο θέλει τον πληθυσμό μας να κατακρημνίζεται στα 4,73 εκατομμύρια.
Οι εκτιμήσεις ανά τον κόσμο
Οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι 23 χώρες -ανάμεσα στις οποίες η Ισπανία και η Ιαπωνία- αναμένεται να παρουσιάσουν μείωση 50% στον πληθυσμό τους μέχρι το 2100.
Ταυτόχρονα, ο πληθυσμός της Ιαπωνίας αναμένεται από τα 128 εκατομμύρια το 2017 να πέσει στα 53 εκατομμύρια μέχρι το τέλος του αιώνα.
Αντίστοιχη δραματική μείωση αναμένεται να γνωρίσει και η Ιταλία, ο πληθυσμός της οποίας το ίδιο διάστημα αναμένεται να πέσει από 61 στα 28 εκατομμύρια.
Είναι μόνο δύο από τις 23 χώρες –στις οποίες περιλαμβάνονται ακόμη η Ισπανία, η Ταϊλάνδη και η Νότια Κορέα- που αναμένεται να δουν τους πληθυσμούς τους να πέφτουν κάτω από το μισό.
Η Κίνα, η πολυπληθέστερη αυτή τη στιγμή χώρα στον πλανήτη, αναμένεται να δει τον πληθυσμό της να κορυφώνεται στα 1,4 δισεκατομμύρια σε τέσσερα χρόνια για να φτάσει στα 732 εκατομμύρια το 2100, με την Ινδία να παίρνει τη θέση της στην κορυφή της λίστας.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις