Ταμείο Ανάκαμψης: Με ποιες θέσεις προσέρχεται η Ελλάδα στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ
Διακαώς επιθυμεί λήψη απόφασης από αυτή τη Σύνοδο ο Κ. Μητσοτάκης, ωστόσο είναι αβέβαιο το αποτέλεσμα. Το τρίπτυχο των στόχων που θέτει η κυβέρνηση για τη χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης. Τα δύο αγκάθια για τα οποία υπάρχει διαφωνία της Ελλάδας στο ΠΔΠ 2021-2027.
Αβέβαιη θεωρείται η έκβαση της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ (συνέρχεται αύριο και μεθαύριο στις Βρυξέλλες) σε ότι αφορά την λήψη απόφασης για τη συγκρότηση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης.
Όχι για ακόμα μια φορά «πολύ λίγα, πολύ αργά»
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά την τηλεδιάσκεψη που είχε με τους ηγέτες του ΕΛΚ μετέβη στις Βρυξέλλες και πρώτος του στόχος είναι να υπάρξει απόφαση από αυτή τη Σύνοδο καθώς το κυβερνητικό αφήγημα στηρίζει πολλά στο πακέτο των 32 δισεκ ευρώ για την στήριξη της ελληνικής οικονομίας.
Παρόλα αυτά τα ως τώρα μηνύματα που φτάνουν στην Αθήνα δεν φαίνονται ιδιαίτερα αισιόδοξα, χωρίς βεβαίως να μπορεί να αποκλείσει κανείς ότι τελικώς θα επιτευχθεί ο επιθυμητός συμβιβασμός και οι 27 ηγέτες θα καταλήξουν σε απόφαση.
Ωστόσο το κλίμα των μάλλον χαμηλών προσδοκιών της ελληνικής κυβέρνησης αποτυπώθηκε τόσο στα όσα είπε ο Στέλιος Πέτσας κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών όσο και στα όσα είπε ο κ. Μητσοτάκης στην τηλεδιάσκεψη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.
«Τόσο δημόσια, όσο και στις διμερείς και πολυμερείς επαφές του με Ευρωπαίους ηγέτες υποστήριζε (σ.σ. ο κ. Μητσοτάκης) – και υποστηρίζει- σταθερά ότι η Ευρώπη δεν πρέπει να κάνει για άλλη μια φορά πολύ λίγα, πολύ αργά» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πέτσας για να υποδηλώσει τη επιθυμία της ελληνικής κυβέρνησης να υπάρξει απόφαση για το Ταμείο Ανάκαμψης και τη διαμόρφωση του νέου Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου 2021-2027, σε αυτή τη Σύνοδο Κορυφής.
Ο πρωθυπουργός από την πλευρά του μιλώντας στους ομολόγους του στο ΕΛΚ χαρακτήρισε εμβληματική την πρόταση της Κομισιόν για τις επιχορηγήσεις και τα πιθανά δάνεια, τονίζοντας ότι οι αγορές αναμένουν από την Ευρώπη να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων.
Το τρίπτυχο
Τρεις είναι οι βασικοί στόχοι των ελληνικών θέσεων με τις οποίες προσέρχεται ο κ. Μητσοτάκης σε αυτή τη Σύνοδο των Ευρωπαίων ηγετών.
Πρώτον, να διατηρηθεί το ύψος των ενισχύσεων που πρότεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Δεύτερον, να διατηρηθεί η προτεινόμενη από την Επιτροπή αναλογία επιχορηγήσεων και δανείων (500 δισεκ και 250 δισεκ ευρώ αντίστοιχα), ώστε κεντρικός κορμός των ενισχύσεων να είναι επιχορηγήσεις και όχι ο δανεισμός.
Τρίτον, η Αθήνα ξορκίζει οποιεσδήποτε πρόσθετες ειδικές προϋποθέσεις για την ενίσχυση μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, παρά μόνο όσες ήδη προβλέπονται στις Συνθήκες και στο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης.
Με γνώμονα αυτό το τρίπτυχο η κυβέρνηση παρακολουθεί και μετέχει στις συζητήσεις για να επιτευχθεί συμβιβασμός μεταξύ του Νότου και των «σκληρών» της ΕΕ που θέλουν ουσιαστικά η πρόταση της Κομισιόν να αλλάξει στην κατεύθυνση ενός αμιγώς μνημονιακού τύπου δανεισμού.
Τα αγκάθια των περικοπών
Σε ότι αφορά το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2021-2027, τόσο οι αρχικές όσο και οι συμβιβαστικές προτάσεις κρίνονται γενικά ικανοποιητικές από την ελληνική κυβέρνηση.
Ωστόσο και εδώ υπάρχουν αστερίσκοι αλλά και έντονη δυσφορία από την ελληνική κυβέρνηση για δύο κυρίως ζητήματα που αφορούν στην περικοπή χρηματοδοτήσεων για το προσφυγικό αλλά και για τη μετάβαση από το λιγνίτη στην πράσινη ενέργεια.
Ενδεικτικές του όλου αυτού κλίματος, ειδικά για το προσφυγικό ήταν οι επισημάνσεις του κ. Μητσοτάκη στο ΕΛΚ.
Σύμφωνα με το μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός «πέρασε με σαφήνεια το μήνυμα ότι η Ελλάδα διαφωνεί με την πρόταση για μείωση των πόρων για τη διαχείριση των συνόρων και του προσφυγικού, υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή, καθώς υπερασπίζεται τα ευρωπαϊκά σύνορα».
Μάλιστα οι δηλώσεις του κ. Πέτσα ήταν αιχμηρές για το θέμα αυτό και δείχνουν τη δυσαρέσκεια που υπάρχει στην ελληνική κυβέρνηση γι’ αυτή την εξέλιξη.
Να δείξουν στην πράξη πως ότι λένε το εννοούν
«Όμως είναι ξεκάθαρο ότι οι Ευρωπαίοι Ηγέτες πρέπει να δείξουν στην πράξη, ότι εννοούν ότι λένε.
Για παράδειγμα, όταν τα κράτη-μέλη και οι Ευρωπαίοι πολίτες αντιλαμβάνονται ότι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ευρώπη είναι οι προσφυγικές/μεταναστευτικές ροές, τότε ο Προϋπολογισμός για το Ταμείο Ασύλου δεν πρέπει να είναι «κολοβός», αλλά επαρκής για να αντιμετωπίσει μια τόσο μεγάλη πρόκληση» ανέφερε ο κ. Πέτσας και πρόσθεσε:
«Επίσης, όταν η κλιματική αλλαγή είναι παγκόσμια πρόκληση και χρειάζεται άμεσες απαντήσεις τόσο για τον μετριασμό, όσο και για την προσαρμογή σε αυτήν, τότε οι πόροι που διατίθενται για αυτό τον σκοπό πρέπει, επίσης, να είναι επαρκείς.
Ευτυχώς, Ελληνικές θέσεις όπως αυτές, υιοθετούνται από τη μεγάλη πλειοψηφία των εταίρων μας. Ωστόσο, παραμένουν ακόμη διαφωνίες ορισμένων κρατών και καταβάλλεται προσπάθεια να γεφυρωθούν.
Θεωρούμε επιτακτική την ανάγκη να ανταποκριθεί η Ευρώπη, το ταχύτερο δυνατό, στις προκλήσεις των καιρών. Έτσι ώστε να ανακάμψουν το ταχύτερο δυνατό οι ευρωπαϊκές οικονομίες και να στηριχθούν οι εργαζόμενοι.
Και βέβαια να δικαιωθούν οι εκφραστές του ευρωπαϊκού οράματος και να περιθωριοποιηθούν οι λαϊκιστές που τρέφονται από τις αποτυχίες».
Μένει να φανεί αν οι εκκλήσεις του κ. Μητσοτάκη προς τον Πρόεδρο του Συμβουλίου Charles Michel, ότι «μετά το τέλος της Συνόδου δεν πρέπει, να γυρίσουμε στις πατρίδες μας χωρίς μία λύση κοινής αποδοχής» θα γίνουν πραγματικότητα ή αν θα μείνουν ευσεβείς πόθοι.
- Απόπειρα εκβιασμού με σκευωρία που στήθηκε με όρους παρακράτους καταγγέλλει ο Ολυμπιακός
- Τραμπ και ελληνοτουρκικά – Τι πιστεύουν οι Έλληνες, ένας πρώην διπλωμάτης των ΗΠΑ και ένας πανεπιστημιακός
- Χτύπημα Ουκρανίας στη Ρωσία με αμερικανικούς πυραύλους ATACMS
- Masdar: Με όχημα την ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ σχεδιάζει off shore αιολικά και φωτοβολταϊκά 6 GW σε Ελλάδα και Ισπανία
- Διαγραφή Σαμαρά: Κάνει ζυμώσεις για κόμμα – Όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά
- Μέσω ΑΣΕΠ οι προσλήψεις στη Δημοτική Αστυνομία