Αντιδράσεις και απογοήτευση πολιτών για την Αγία Σοφία – Τι θα γίνει με εικόνες και χριστιανικά αντικείμενα
Σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση, το 53% των ερωτώμενων πιστεύει ότι η κυβέρνηση έπρεπε να κάνει περισσότερα για το θέμα της Αγίας Σοφίας σε αντίθεση με το 40% των πολιτών που εκτιμά ότι η κυβέρνηση έκανε και κάνει ό,τι μπορεί.
- Ανοιχτά τα μαγαζιά σήμερα - Κορυφώνεται η κίνηση, τι να προσέχουμε όταν αγοράζουμε παιχνίδια και τρόφιμα
- Πώς διαμορφώνονται οι τιμές από το χωράφι στο ράφι
- Χριστουγεννιάτικα μπισκοτάκια για τον σκύλο και τη γάτα μας – Εύγευστες συνταγές
- Ο Τραμπ διορίζει τον παραγωγό του «Apprentice», ως ειδικό απεσταλμένο στη Μεγάλη Βρετανία
Ανήσυχοι και προβληματισμένοι είναι οι Έλληνες για το θέμα της Αγίας Σοφίας, την ώρα που δίνονται στη δημοσιότητα σιγά-σιγά οι λεπτομέρειες της μετατροπής της σε τζαμί.
Όπως δείχνουν δημοσκοπήσεις, οι πολίτες ανησυχεί πολύ για τα ελληνοτουρκικά. Ειδικά για το θέμα της Αγίας Σοφίας, η πλειοψηφία δηλώνει την απογοήτευσή της απέναντι στη στάση της κυβέρνησης, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ρωσίας.
Ως συνέπεια αυτής της απογοήτευσης, πληθαίνουν οι φωνές των Ελλήνων που είτε με υπογραφές είτε με συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας απαιτούν να διασφαλιστεί η προστασία της Αγίας Σοφίας και να αντιστραφεί η απόφαση της Τουρκίας.
Απογοητευμένοι οι πολίτες με τη στάση ΕΕ – Ρωσίας
Σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας Interview για τη Βεργίνα Τηλεόραση, για το 70% των Ελλήνων η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί αποτελεί πλήγμα για το θρησκευτικό τους συναίσθημα και πρέπει να απασχολήσει το χριστιανισμό στο σύνολό του, όπως πιστεύει το 80%.
Η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών (77%) κρίνει αρνητικά τη στάση της Ρωσίας για το θέμα ενώ εμφανίζεται απογοητευμένη (87%) και από τη στάση της ΕΕ για την οποία το 77% εκτιμά ότι δε θα δεχθεί να εφαρμόσει τις κυρώσεις που ζητά η Ελλάδα.
Την ίδια ώρα, το 53% των ερωτώμενων πιστεύει ότι η κυβέρνηση έπρεπε να κάνει περισσότερα σε αντίθεση με το 40% των πολιτών που εκτιμά ότι η κυβέρνηση έκανε και κάνει ό,τι μπορεί για το θέμα.
Σημαντικό ποσοστό των πολιτών (68%) πιστεύει ότι οι οικονομικές κυρώσεις είναι πιο επώδυνες για τον Ερντογάν, ενώ 28% εκτιμά ότι «τίποτα δεν τον σταματά». Συγχρόνως, σε ποσοστό 78% οι ερωτώμενοι προτιμούν την επίλυση του θέματος μέσα από διεθνείς συμμαχίες.
Στο ερώτημα της δημοσκόπησης σχετικό με την πρόταση να γίνει το μουσείο Κεμάλ, μουσείο μνήμης Γενοκτονίας του Ελληνισμού, το 55% διαφωνεί με μια τέτοια εξέλιξη, με το 40% να συμφωνεί με μια τέτοια επιλογή.
Τα ευρήματα αυτά συμβαδίζουν με αυτά χτεσινής δημοσκόπησης της Marc, όπου το άσχημο κλίμα στις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας αντικατοπτρίζεται και στις απαντήσεις που έδωσαν οι πολίτες. Συγκεκριμένα, το 64,7% ανησυχεί πολύ για τα ελληνοτουρκικά, ενώ το 24,2% απαντά πως δεν ανησυχεί.
Πού θα μεταφερθούν εικόνες και χριστιανικά αντικείμενα
Την ίδια ώρα, όπως ανακοίνωσε ο Τούρκος υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, Μεχμέτ Νουρί Ερσόι, οι φορητές εικόνες και χριστιανικά αντικείμενα από τον ιερό ναό θα εκτεθούν σε νέο μουσείο που θα ιδρυθεί κοντά στην Αγία Σοφία.
Όπως μεταδίδει το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Τούρκος υπουργός διαβεβαίωσε ότι κανείς δεν πρέπει να αμφιβάλλει ότι θα προστατευτεί το μνημείο.
Η Διεύθυνση Θρησκευτικών Υποθέσεων θα αναλάβει τις θρησκευτικές δραστηριότητες στην Αγία Σοφία και το υπουργείο Πολιτισμού τις εργασίες αποκατάστασης, προστασίας και διατήρησής του.
Ο Μεχμέτ Ερσόι επανέλαβε ότι «το ‘τζαμί Αγία Σοφία’ θα είναι ανοιχτό για επισκέψεις τους ντόπιους και για τους τουρίστες χωρίς επιβολή εισιτηρίου. Με εντολή του προέδρου μας έχει διπλασιαστεί το κονδύλι του προϋπολογισμού που διατίθεται για την αποκατάσταση της Αγίας Σοφίας. Τώρα ως υπουργείο Τουρισμού επιταχύνουμε τις αποκαταστάσεις εκεί με τη στήριξη της Γενικής Διεύθυνσης Βακουφίων» ανέφερε.
Αποκάλυψε ακόμη ότι το κτίριο Κτηματολογίου που βρίσκεται στην πλατεία Σουλτάναχμετ έχει παραχωρηθεί με εντολή του τούρκου προέδρου στο υπουργείο Πολιτισμού και εκεί θα εκτεθούν αντικείμενα που φτάνουν τα 1359 και βρίσκονται στη συλλογή εικόνων και εκκλησιαστικών αντικειμένων του υπουργείου.
Από την πλευρά του ο επικεφαλής της διεύθυνσης θρησκευτικών υποθέσεων της Τουρκίας Αλί Ερμπάς είπε ότι «η Αγία Σοφία έχει λειτουργήσει ως τζαμί για 481 χρόνια από το 1453. Θα συνεχίσει να υπηρετεί τους μουσουλμάνους αλλά θα συνεχίσει να υπηρετεί ολόκληρη την ανθρωπότητα χωρίς καμιά διάκριση στη θρησκεία, τις πεποιθήσεις, τη φυλή» ανέφερε ο Αλί Ερμπάς υποστηρίζοντας ότι «η αρχιτεκτονική του ‘τζαμιού της Αγίας Σοφίας’ είναι μια αξία από την οποία μπορούν να επωφεληθούν από το παρελθόν του άνθρωποι όλων των θρησκειών».
«Από δω και πέρα πιστεύω ότι οι επισκέπτες της Αγίας Σοφίας θα αυξηθούν ακόμη περισσότερο. Θα έρθουν εκατομμύρια άνθρωποι, όχι μόνο από τη χώρα μας αλλά από όλο τον κόσμο, τόσο για την επισκεφτούν όσο και για να προσευχηθούν. Θα προσπαθήσουμε να εκπληρώσουμε αυτό το καθήκον μας με τον καλύτερο τρόπο προσφέροντας ποιοτικές υπηρεσίες» κατέληξε.
ΕΜΠ: Συγκέντρωση υπογραφών για την υπεράσπιση των αξιών της Αγίας Σοφίας
Συγκέντρωση υπογραφών για την υπεράσπιση των αξιών της Αγίας Σοφίας ξεκίνησε η επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας του ΕΜΠ για την προστασία της Αγιά Σοφιάς, καθηγήτρια ΕΜΠ και μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ Τώνια Μοροπούλου.
Στην ανοιχτή επιστολή- έκκληση η κ. Μοροπούλου τονίζει:
«Επιστήμονες και Ακαδημαϊκοί σε όλο τον κόσμο που εργάζονται για την Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς, ενώνουμε τη φωνή μας με όλες τις δυνάμεις της Παγκόσμιας Κοινότητας που υπερασπίζονται το σπουδαιότερο ιστορικό-θρησκευτικό σύμβολο της Ορθοδοξίας και του Βυζαντίου, την Αγιά Σοφιά του Ιουστινιανού και αγωνίζονται να αποτρέψουν τους εμπρηστικούς και βέβηλους σχεδιασμούς του Τούρκου Προέδρου να τη μετατρέψει τελικά σε Ισλαμικό Τέμενος.
Η Αγιά Σοφιά αποτελεί κηρυγμένο από την UNESCO Μνημείο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Η δεοντολογία της προστασίας της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς απαιτεί το σεβασμό και την ανάδειξη των αξιών όλων των ιστορικών περιόδων του μνημείου. Η θέσπιση της Αγιά Σοφιάς ως Μουσείου, και μάλιστα στο Σύνταγμα της σύγχρονης Τουρκίας το 1934 από τον Ατατούρκ, υπογράμμισε την απόλυτη αυτή επιταγή αναγνώρισης και διατήρησης των αξιών της Παγκόσμιας Κληρονομιάς.
Η ανατροπή του καθεστώτος αυτού από τον Τούρκο Πρόεδρο Ερντογάν και η προσπάθειά του περί μονομερούς λειτουργίας της Αγιά Σοφιάς ως Ισλαμικού Τεμένους παραβιάζει όλες τις αξίες του μεγάλου Μνημείου που πρέπει να διατηρηθούν. Βεβηλώνει τη λειτουργία του ως Μνημείου που ενώνει διαφορετικούς Πολιτισμούς και Θρησκείες, όπως εκφράστηκε στο Σύμφωνο Συνεργασίας μεταξύ του Πανεπιστημίου του Princeton, του Αντισεισμικού Ινστιτούτου Kandilli του Πανεπιστημίου του Βοσπόρου και του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου στις 19 Μαρτίου 1994 στην Κωνσταντινούπολη για την αντισεισμική προστασία της Αγιά Σοφιάς, την οποία και υπηρέτησε αποτελεσματικά κατά το μεγάλο σεισμό του Αυγούστου 1999, καθώς και για το μη καταστροφικό έλεγχο για την έλεγχο για την αποκάλυψη των ψηφιδωτών και για τη συντήρησή τους».
Επιπλέον επισημαίνει ότι «παραβιάζει τη Συμφωνία μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Δημοκρατίας της Τουρκίας γα την επιστημονική, τεχνολογική και πολιτιστική συνεργασία που κυρώθηκε από τη Βουλή των Ελλήνων και την Τουρκική Εθνοσυνέλευση το 2001, όπου αναφέρεται στην υποδειγματική ανάπτυξή της σε εμβληματικά Μνημεία-Μουσεία, όπως η Αγιά Σοφιά» και καταλήγει: «Απευθύνουμε έκκληση στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών και όλους τους Διεθνείς Οργανισμούς, Πανεπιστήμια, Ερευνητικά Κέντρα και Επιστημονικά Fora, ώστε να αποδοκιμάσουν κάθε απαξία, όπως αυτές που μεθοδεύει ο Τούρκος Πρόεδρος Ερντογάν για το μοναδικό Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Αγιά Σοφιάς, κάθε εμπρηστική ενέργεια για τη συνεργασία των λαών όλου του κόσμου, με έμφαση στη Μεσόγειο και ιδιαίτερα στα ευαίσθητα σύνορα Ελλάδας-Τουρκίας, κάθε αναίρεση της ίδιας τελικά της Σύγχρονης Τουρκίας, του Συντάγματος και των κυρωμένων διακρατικών συνεργασιών της.
Υψώνουμε τη φωνή μας να υπερασπιστούμε τις αξίες της Αγιά Σοφιάς του Ιουστινιανού, ενός μεγάλου Μνημείου της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, που ενώνει την Οικουμένη και καταξιώνει τον άνθρωπο, άνω θρώσκοντα».
Κάλεσμα σε διαδήλωση στην Αθήνα την ημέρα της προσευχής
Αρκετές οργανώσεις έχουν δηλώσει ότι θα συμμετέχουν στις 24 Ιουλίου σε συγκεντρώσεις ανήμερα της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε ισλαμικό τέμενος.
Η πρόταση ξεκίνησε αρχικά από το κίνημα «Πρώτα η Ελλάδα». Οι οργανωτές θεωρούν τη μετατροπή της πρώην εκκλησίας από μουσείο σε τζαμί ως μία απαράδεκτη κίνηση από πλευράς της τουρκικής κυβέρνησης.
Η συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στις 20:00, της 24ης Ιουλίου στο κέντρο της Αθήνας. Ιστορικοί, συγγραφείς, φιλόσοφοι και θεολόγοι θα συμμετέχουν στη διαδήλωση και θα πραγματοποιήσουν ομιλίες.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις