Πανελλαδικές: «Γκρεμίζονται» οι βάσεις εισαγωγής – Τα τελευταία στοιχεία για όλα τα επιστημονικά πεδία
Την εικόνα πτώσης των βάσεων επιβεβαιώνουν και τα προχθεσινά στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Παιδείας για την κλιμάκωση των βαθμολογιών
- Τον ειδοποίησαν από το νοσοκομείο ότι έχει καρκίνο έναν χρόνο μετά από επέμβαση ρουτίνας
- Ετοιμάζονται χιλιάδες απολύσεις στην Ευρώπη
- Έντονος καβγάς Γιαννούλη – Γεωργιάδη: «Πέθανε καρκινοπαθής λόγω καθυστερημένου χειρουργείου» – «Ντροπή, ο ασθενής ζει»
- Κάπως... ταλαιπωρημένο είναι το φετινό χριστουγεννιάτικο δέντρο στο Βατικανό - Δείτε φωτογραφίες
Τμήμα ιατρικής σχολής της χώρας που θα «πέσει» στην κλίμακα των 17.000 μορίων αναμένεται να δούμε φέτος ως χαρακτηριστικό μιας χρονιάς με πολύ χαμηλές βαθμολογίες. Πέρυσι, η τελευταία ιατρική της χώρας, εκείνη της Αλεξανδρούπολης, απαίτησε 18.123 μόρια για την εισαγωγή στα προγράμματά της, ενώ τη φετινή χρονιά αναμένεται να «κατρακυλήσει» κάτω από τα 18.000 μόρια και να δούμε το «17» μπροστά από το βαθμολογικό «εισιτήριό» της.
Την εικόνα πτώσης των βάσεων επιβεβαιώνουν και τα προχθεσινά στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Παιδείας για την κλιμάκωση των βαθμολογιών των υποψηφίων στις πανελλαδικές εξετάσεις. Πτώση βέβαια θα έχουμε και στις νομικές σχολές (σε κάποιες βέβαια οριακή) και σε πολλά πολυτεχνικά τμήματα.
Στο 4ο επιστημονικό πεδίο των οικονομικών σπουδών και των σπουδών πληροφορικής, αντίθετα, φαίνεται ότι η εικόνα θα ισορροπήσει με αυξομειώσεις των βάσεων.
Συνολικά, τη χρονιά του κορωνοϊού για τις εξετάσεις στα ΑΕΙ φαίνεται ότι χαρακτήρισαν τα μεγάλα ποσοστά αποτυχίας καθώς η εκπαιδευτική προετοιμασία των νέων σε σχολεία ή φροντιστήρια ήταν περιορισμένη. Ετσι, 47% των υποψηφίων έγραψαν φέτος «κάτω από τη βάση» στα Αρχαία Ελληνικά και 51% στην Ιστορία, με ένα βιβλίο προς μελέτη 200 σελίδων και περιορισμένη κατά πολύ την εξεταστέα ύλη του.
Πολλά χαμηλόβαθμα γραπτά καταγράφθηκαν στη Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία που είναι κοινό μάθημα για όλα τα επιστημονικά πεδία και το οποίο φέτος δυσκόλεψε τους υποψηφίους με την ιδιαίτερη μορφή του. Μάθημα-ρυθμιστής σε κάθε περίπτωση για τις ιατρικές σχολές υπήρξε η Βιολογία που περιόρισε τους αρίστους και διαμόρφωσε τις συνθήκες για τις ιατρικές σχολές.
Τα στοιχεία ανά επιστημονικό πεδίο
Συγκεκριμένα και όπως αναφέρει ο εκπαιδευτικός Γιάννης Ζαμπέλης, ανά επιστημονικό πεδίο τα νέα δεδομένα είναι τα παρακάτω:
Στο 1ο επιστημονικό πεδίο των ανθρωπιστικών επιστημών θα έχουμε πτώση των βάσεων εισαγωγής σε όλα τα τμήματα του πεδίου. Την κίνηση αυτή φαίνεται ότι «κλειδώνει» η βαθμολόγηση και τα υψηλά ποσοστά αποτυχίας στη Νεοελληνική γλώσσα και Λογοτεχνία, στα Αρχαία Ελληνικά, στην Ιστορία αλλά και στην Κοινωνιολογία.
Στο 2ο επιστημονικό πεδίο των θετικών επιστημών επίσης αναμένεται πτώση βάσεων μεγαλύτερη σε σχολές από 15.000 μόρια και κάτω. Η Χημεία εδώ έφερε περισσότερους υποψήφιους με γραπτά κάτω από τη βάση, αν και σε Φυσική και Μαθηματικά οι επιδόσεις ήταν καλύτερες από πέρυσι στα «ρετιρέ» των βαθμολογιών.
Στο 3ο επιστημονικό πεδίο των επιστημών υγείας η Βιολογία ρίχνει τις βάσεις επίσης. Αναμένεται πτώση σε όλες τις σχολές πάνω από τα 16.000 μόρια. Η πτώση αυτή θα είναι αισθητή σε όλες τις περιζήτητες του πεδίου, ενώ μπορεί να δούμε και ιατρική σχολή στην κατηγορία των 17.000 μορίων.
Στο 4ο επιστημονικό πεδίο ωστόσο αναμένεται μικρή πτώση στις υψηλόβαθμες και αυξομειώσεις στα υπόλοιπα τμήματα. Θα έχει ενδιαφέρον ωστόσο η κίνηση των κοινών σχολών μεταξύ 2ου και 4ου επιστημονικού πεδίου.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις