Πώς να μάθω το παιδί να κολυμπάει σωστά;
Οι πιο σημαντικές συμβουλές για να μάθει το παιδί να κολυμπά με ασφάλεια
Πότε μπορεί ν’ αρχίσει να κολυμπάει ένα παιδί; Πώς θα εξοικειωθεί με τη θάλασσα; Tι πρέπει να προσέχει τις πρώτες ημέρες;
Πόσο θα το βοηθήσουν τα μπρατσάκια; Αυτά αποτελούν τα συνηθέστερα ερωτήματα που απασχολούν τους περισσότερους γονείς όταν το παιδί είναι έτοιμο να μάθει να κολυμπά μόνο του.
Oι πρώτες εμπειρίες ενός παιδιού στη θάλασσα είναι καθοριστικές για τη σχέση που θα αναπτύξει με το υγρό στοιχείο.
Αυτά που θα πρέπει να προσέξετε για να απολαύσετε ξέγνοιαστες καλοκαιρινές στιγμές με ασφάλεια περιλαμβάνουν:
Μπείτε στην θάλασσα αγκαλιά
H αγκαλιά μας είναι ο καλύτερος τρόπος για να μπει στη θάλασσα ένα παιδάκι 1 ή 2 ετών.
Καλό θα είναι να μην προσπαθήσουμε να το κάνουμε να επιπλεύσει, γιατί υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να φοβηθεί. Aν είναι 3 ή 4 ετών, μπορεί πλέον να μπει και μόνο του στο νερό, εκτός και αν φοβάται πολύ.
Στην περίπτωση αυτήν μπορούμε να το δελεάσουμε με ένα παιχνίδι (μια μπάλα, ένα καραβάκι), ώστε αρχικά να βάλει τα ποδαράκια του στο νερό. Φυσικά, είμαστε στα ρηχά και μέχρι εκεί όπου «πατώνει», για να νιώθει ασφάλεια.
Εκπνοή, το στοιχείο «κλειδί»
Oι ειδικοί πιστεύουν ότι αυτό που θα πρέπει να μάθει ένα παιδί από την πρώτη του κιόλας επαφή με το νερό είναι η εκπνοή, δηλαδή το πώς να βγάζει τον αέρα αν βρίσκεται κάτω από την επιφάνεια του νερού.
Bέβαια, είναι πολύ δύσκολο να το πείσετε από την αρχή να βυθίσει το κεφάλι του στο νερό -είναι πιθανό να φοβηθεί να το κάνει-, μπορείτε όμως να το πείσετε να βάλει το πρόσωπό του στην επιφάνεια του νερού και να βγάλει μπουρμπουλήθρες, φυσικά δίνοντας εσείς πρώτοι το παράδειγμα.
Tο παιχνίδι αυτό μπορεί να κρατήσει μέρες, είναι όμως το σημαντικότερο βήμα για την εξοικείωσή του με τη θάλασσα.
Η βοήθεια της σανίδας
Tο σημαντικότερο βήμα μετά την εκπνοή είναι να μάθει να κουνάει τα πόδια του μέσα στο νερό.
Αυτό μπορεί να γίνει αρχικά με τη βοήθεια μιας σανίδας. Για να μάθει να τη χρησιμοποιεί, παίξτε μαζί του το εξής παιχνίδι: Σταθείτε σε ένα σημείο μέσα στη θάλασσα. Tο παιδί πρέπει να βρίσκεται απέναντί σας, κινούμενο κατά μήκος της ακτής και στα ρηχά.
Ζητήστε του να σας πλησιάσει βαστώντας τη σανίδα και χτυπώντας μόνο τα πόδια του στο νερό.
Φροντίστε ώστε η απόσταση να είναι σχετικά μικρή και μη μετακινηθείτε από το σημείο όπου σταθήκατε αρχικά, γιατί το παιδί μπορεί να κουραστεί ή να απογοητευτεί αν δεν μπορεί να σας φτάσει.
Όταν το παιδί καταφέρει να κουνάει τα πόδια του γρήγορα και με άνεση, μπορείτε να του ζητήσετε να έρθει σε σας χωρίς σανίδα και κουνώντας τα χέρια του κάτω από το νερό.
Μπορείτε κάποια άλλη στιγμή να του δείξετε τη χεριά του ελεύθερου στυλ κολύμβησης και να την επαναλάβει, θα πρέπει όμως να πατάει στο βυθό όσο μαθαίνει την κίνηση.
Tο να μάθει να κολυμπάει συντονισμένα, κάνοντας κανονική χεριά με ταυτόχρονη κίνηση στα πόδια, είναι κάτι που θα το καταφέρει πιο εύκολα σε λίγο μεγαλύτερη ηλικία (πάνω από 7-8 χρονών).
- Τραμπ και ελληνοτουρκικά – Τι πιστεύουν οι Έλληνες, ένας πρώην διπλωμάτης των ΗΠΑ και ένας πανεπιστημιακός
- Masdar: Με όχημα την ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ σχεδιάζει off shore αιολικά και φωτοβολταϊκά 6 GW σε Ελλάδα και Ισπανία
- Διαγραφή Σαμαρά: Κάνει ζυμώσεις για κόμμα – Όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά
- Μέσω ΑΣΕΠ οι προσλήψεις στη Δημοτική Αστυνομία
- Ο Φουκώ διαβάζει Χέγκελ
- Τα νέα έξι κρίσιμα ερωτήματα του θρίλερ της Αμαλιάδας και οι άγνωστες έρευνες της ΕΛ.ΑΣ.